Close

Κατάθεση ψυχής από Τσαπατάκη: «Όλοι είμαστε άνθρωποι, σταματήστε να βάζετε ταμπέλες»

Τελευταία ανανέωση: 1 Ιανουαρίου 2018, 11:05
Χρόνος ανάγνωσης: 4’

Ο Αντώνης Τσαπατάκης κάνει… ποδαρικό στο 2018 μέσα από μία αποκλειστική του συνέντευξη στο SDNA η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «οδηγός ζωής».

Πολλές φορές το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο, μοιάζει πολύ φτωχό για να περιγράψει, ανθρώπους, εμπειρίες και στάση ζωής. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να προσπαθήσει κανείς να το κάνει αυτό για τον Αντώνη Τσαπατάκη. 

Τον Ελληνα... ironman, τον άνθρωπο που παρά τα όσα έχουν συμβεί στη ζωή του, δεν το έβαλε ποτέ κάτω και μέσα από τις επιτυχίες, τις διακρίσεις και τη στάση ζωής του, καταφέρνει καθημερινά να δίνει δύναμη σε πολύ κόσμο που το έχει ανάγκη. 

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Ο γεννημένος στην Κρήτη, Αντώνης Τσαπατάκης, προσφάτως, σε μία πολύ σημαδιακή ημερομηνία, στις 3 Δεκεμβρίου (σ.σ. Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία) κατάφερε να κερδίσει την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στο Μεξικό. 

Αυτή δεν ήταν η πρώτη μεγάλη δική του επιτυχία και όπως λέει ο ίδιος σίγουρα όχι η τελευταία. Ο Αντώνης Τσαπατάκης, μίλησε... από καρδιάς στο SDNA σε μία διαφορετική συνέντευξη, με πολλά μηνύματα, αλήθειες και ένα μεγάλο όνειρο για τον ίδιο: "Να έρθει η ημέρα που όλοι οι άνθρωποι στα μάτια όλων θα είναι ίδιοι και ίσοι".

Απολαύστε τον...

- Η νέα τεράστια επιτυχία σου η 3η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών σου. Αξία έχει να μάθει ο κόσμος τον τρόπο, τις ώρες και το πόσο δούλεψες για να παραμείνεις στους κορυφαίους του κόσμου.

«Οι ώρες που απαιτούνται για να πετύχεις μια τέτοια διάκριση είναι πάρα πολλές. Χρειάζεται προσωπική θυσία και πολύ υπομονή για να πετύχεις. Το αποτέλεσμα όμως όταν έρχεται είναι αυτό που σε ικανοποιεί, αυτό που σε κάνει μέσα σου να λες «άξιζε ρε φίλε»».
 

- 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία. Την ίδια μέρα εσύ καταφέρνεις να φέρεις ένα ακόμα μετάλλιο στην Ελλάδα. Πιο το μήνυμα που θέλεις να στείλεις;

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω γι’ αυτή την τόσο σημαντική ημέρα, είναι αυτό που είπα και όταν κέρδισα το μετάλλιο. Να επέλθει ισότητα. Ισότητα που να μην διακρίνει τους ανθρώπους ανάλογα με την διαφορετικότητά τους. Όλοι είμαστε άνθρωποι. Εύχομαι να υπάρξει κάποτε η μέρα που στα μάτια, αλλά κυρίως στο μυαλό όλων θα είμαστε όλοι ίσοι. Και όχι να ξεχωρίζουμε ή να κοιτάμε τους ανθρώπους ανάλογα με τα προβλήματά τους είτε αυτό είναι αναπηρίας ή οτιδήποτε άλλο κρίνει την διαφορετικότητά μας. Μακάρι να έρθει η μέρα που όλοι μας θα είμαστε άνθρωποι».

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Δείτε την ανάρτηση που είχε κάνει αμέσως μετά την μεγάλη του επιτυχία

- Τι είναι αυτό που κάθε φορά σου δίνει κίνητρο για να συνεχίζεις;

«Αυτό που μου δίνει κίνητρο είναι το συναίσθημα που νιώθω όταν μπαίνω στην πισίνα. Αυτό που στο τέλος κάθε χρονιάς θα μου χαρίσει ένα μετάλλιο, μία διάκριση και πάνω από όλα την εκτίμηση του κόσμου. Το σημαντικότερο στη ζωή δεν είναι τα μετάλλια, ο τραπεζικός μας λογαριασμός ή το πόσο ακριβά είναι τα ρούχα που φοράμε. Είναι μόνο όσα έχεις εισπράξει στη ζωή σου. Αλήθεια σας λέω, η εκτίμηση που έχω εισπράξει από τον κόσμο είναι απεριόριστη και ανεκτίμητη για μένα».
 

- Ποια η ζωή του Αντώνη Τσαπατάκη έξω από το νερό;

«Όπως όλων των υπολοίπων (γέλια). Και τις παρέες μου έχω και απολαμβάνω πολλές στιγμές μαζί τους. Πηγαίνω σε σχολεία, διοργανώνω ομιλίες, σε πανεπιστήμια, κάνω παρουσιάσεις του βιβλίου μου και μιλάω συνεχώς για τη δύναμη του «μπορώ» της «θέλησης» που έχουμε όλοι μέσα μας».
 

- Πως περιγράφει ο Αντώνης Τσαπατάκης τον εαυτό σου;

«Θα τον περιέγραφα ονειροπόλο και με στόχους. Όταν ξεκινάς την ημέρα σου και έχεις έναν στόχο, τότε ζεις πραγματικά τη ζωή σου».
 

- Ένα όνειρο ζωής που έχεις βάλει σκοπό να πραγματοποιήσεις στο προσεχές μέλλον;

«Το μεγάλο μου όνειρο είναι ένα χρυσό μετάλλιο στην Παραολυμπιάδα και μετά να επιτύχω άλλους στόχους που έχουμε στο μυαλό μου, τους οποίους ακόμα δε θα σας αποκαλύψω, αλλά θα έρθει η σειρά τους».

- Τι δεν αντέχεις στους ανθρώπους;

«Το ψέμα. Με τίποτα. Προτιμώ ο άλλος να είναι ευθύς και άμεσος μαζί μου, παρά να μου το φέρνει να το πω λαϊκά «γύρω, γύρω». Μισώ το ψέμα και απομακρύνω όσους είναι γύρω μου και ζουν με αυτό στην καθημερινότητά τους».
 

- Σε ποια “παγίδα” θεωρείς πως πέφτεις και εσύ συχνά;

«Σαν άνθρωπος και εγώ πέφτω σε παγίδες. Πολλές φορές όλοι έχουμε ανιδιοτελής σκοπούς, όλοι θέλουνε να είναι καλοί και δυστυχώς στις μέρες μας δεν πρέπει να πέσεις σε αυτή την παγίδα γιατί πολύ εύκολα μπορεί να βρεθείς στο «χείλος του γκρεμού» και να μην το έχεις καταλάβει. Ένα ακόμα είναι η ματαιοδοξία των ανθρώπων. Πιστεύουν πως τα υλικά αγαθά τους κρίνουν με τον χαρακτήρα του «καλού» ή του «κακού». Καμία σχέση. Δεν πάει έτσι. Μπορείς να είσαι άνθρωπος και να έχεις αξιοπρέπεια ακόμα και αν δεν έχεις τίποτα από τα υλικά αγαθά που μπορεί να απολαμβάνουν άλλοι γύρω σου».
 

- Ενα πράγμα για το οποίο αισθάνεσαι ιδιαίτερα υπερήφανος πέρα από τις αγωνιστικές επιτυχίες και διακρίσεις…

«Ο,τι έχω καταφέρει να κερδίσω την εκτίμηση πολλών ανθρώπων. Αυτό είναι η δύναμή μου, το «καύσιμο» να συνεχίσω. Εγώ δεν θα σταματήσω να στέλνω το μήνυμα της ισότητας των ανθρώπων, μέσα από κάθε μου κίνηση, καθημερινά. Μακάρι να είχα και ‘γω ανθρώπους να μου έδιναν οδηγίες για τη ζωή, όχι συμβουλές, οδηγίες. Θα ήταν διαφορετική η ζωή μου τώρα. Όπως και να έχει εγώ αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που με εκτιμούν και πολλοί άνθρωποι ζητούν τη δική μου οδηγία για τη ζωή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αυτό έχει μια αξία ανεκτίμητη».

Διαβαστε επισης

Close
Κατάθεση ψυχής από Τσαπατάκη: «Όλοι είμαστε άνθρωποι, σταματήστε να βάζετε ταμπέλες»
Χρόνος ανάγνωσης: 4’