MENU

Ο πρωταθλητής του βάδην, κάτοχος των πανελληνίων ρεκόρ στα 20 και 50 χιλιόμετρα ανοιχτού στίβου, αλλά και στα 5 χλμ κλειστού, μίλησε στο SDNA για το αγώνισμά του και τους στόχους του

Μίλησε, όμως, και για το Run Together, τον αγώνα δρόμου που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου στον περιβάλλοντα χώρου του ΟΑΚΑ. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, οι συμμετέχοντες τρέχουν με παρτενέρ!

- Καταρχάς, πότε άρχισες να ασχολείσαι με το βάδην;

«Σε ηλικία 14 ετών με παρότρυνση του Θανάση Δεληγιάννη. Ένα χρόνο με παρακαλούσε, αλλά εγώ το κορόιδευα! Μέχρι τότε έτρεχα ανώμαλο δρόμο, έπαιζα μπάσκετ, ήμουν γενικά μέσα στον αθλητισμό. Είχα, όμως, σωματότυπο ιδανικό για βάδην, ήμουν αδύνατος και μπορούσα να σπάω τη μέση μου, στοιχεία που είχε εντοπίσει ο πρώην προπονητής μου».

- Πόσο διαφορετική είναι η προετοιμασία των βαδιστών σε σχέση με τους άλλους δρομείς μεγάλους αποστάσεων;

«Η προετοιμασία είναι πανομοιότυπη, θα έλεγα. Τα χιλιόμετρα, βέβαια, είναι πάρα πολλά. Περίπου 220 χιλιόμετρα την εβδομάδα, που σημαίνει διπλές προπονήσεις. Ειδικά στους νέους αθλητές γίνεται ιδιαίτερη δουλειά στην τεχνική».

- Μιας και αναφέρθηκες στην τεχνική: πόσο δύσκολο είναι όταν τρέχεις μεγάλες αποστάσεις, πέρα από την κούραση, να πρέπει να έχεις το νου σου και στον τρόπο που τρέχεις;

«Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο! Εγώ στο Βερολίνο, στο Ευρωπαϊκό, περδικλώθηκα και έπεσα κάτω δύο φορές λόγω της βροχής. Στην τρίτη ακυρώνεσαι! Στο βάδην είναι κυκλική η διαδρομή και πρέπει, λοιπόν, να έχεις το νου σου τόσο στα περάσματά σου, όσο και στην τεχνική σου».

- Έχεις κάποιους στόχους μπροστά σου αυτή τη στιγμή;

«Ναι, ξεκινάω προετοιμασία για το Πανευρωπαϊκό Κύπελλο βάδην, που διεξάγεται τον Μάιο στη Λιθουανία. Ακολουθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, που γίνεται στο Κατάρ το Σεπτέμβριο».

- Το νέο σύστημα ranking της IAAF πώς το βλέπεις;

«Περιμένουμε κάποιες διευκρινήσεις, δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα ισχύσει εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν αλλάζει, πάντως, και πολλά. Εμείς έτσι κι αλλιώς κυνηγούσαμε τα όρια σε διοργανώσεις του εξωτερικού».

- Θα μας πεις και δύο λόγια για το Run Together;

«Είναι πολύ καλή ιδέα, πρωτοποριακή, που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Ειδικά τώρα που έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα. Παροτρύνει τον κόσμο να βγει έξω, να τρέξει και να το χαρεί με έναν δικό του άνθρωπο. Ο περιβάλλων χώρος του ΟΑΚΑ είναι τέλειος για αυτό, είναι πολύ καλή επιλογή».

- Πώς είναι να τρέχεις με παρέα;

«Είναι πολύ σημαντικό! Προσωπικά μιλώντας, όταν προετοιμάζεσαι με έναν συναθλητή σου και μοιράζεσαι όλα αυτά που περνάς, είναι πολύ μεγάλη βοήθεια. Φεύγουν πιο εύκολα τα χιλιόμετρα. Για μένα είναι το πιο σημαντικό πράγμα!».

Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ και το Run Together