MENU

Αναλυτικά το αφιέρωμα του Ερασιτέχνη:

Το τμήμα στίβου του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1925 και στα επόμενα χρόνια έλαβε μέρος σε σημαντικές για την εποχή διοργανώσεις, το 1933 ωστόσο ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του.

Στις αρχές τις δεκαετίας του ’50, ενώ ο Ολυμπιακός είναι πλέον ένας καταξιωμένος σύλλογος στο ποδόσφαιρο, σημαντικές επιτυχίες άρχισαν να έρχονται και σε άλλα τμήματα, όπως στο μπάσκετ, στην κολύμβηση και την υδατοσφαίριση.

Μέσω των γενικών συνελεύσεων του συνδέσμου, τίθεται ως θέμα η δημιουργία και τμήματος στίβου.

Το 1953, ο κάτοικος Πειραιά, Τάκης Βεντίκος αναδείχθηκε Μεσογειονίκης στα 100 μέτρα και την σκυταλοδρομία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ ήταν επίσης Βαλκανιονίκης και Πρωταθλητής Ελλάδας. Η Πειραιώτισσα Λουκία Σκριβάνου, η οποία ήταν αθλήτρια του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ, συστήνει τον Τάκη Βεντίκο στον τότε Γενικό Γραμματέα του Ολυμπιακού ΣΦΠ, Κώστα Καρύδη ο οποίος τον προέτρεψε να δημιουργήσει τμήμα στίβου στον σύλλογο. Όπως έχει διηγηθεί ο ίδιος ο Τάκης Βεντίκος του είπε: «Τα μέλη μας στις Γενικές Συνελεύσεις μας ζητούν να κάνουμε και κλασικό αθλητισμό. Θέλουμε να μας βοηθήσεις καθώς μένεις στον Πειραιά».

Ο έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος, Βαγγέλης Χέλμης ανέλαβε να πραγματοποιήσει την μεταγραφή από την Φιλαθλητική Ένωση Παγκρατίου που ανήκε ο Τάκης Βεντίκος και για να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 1953 χρειάστηκε να μετακομίσει στο Παγκράτι και ένας ποδοσφαιριστής. Στις 16 Νοεμβρίου 1953 ιδρύεται και επίσημα το τμήμα και άρχισε να γράφεται η λαμπρή Ιστορία του τμήματος Στίβου του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.

Τα πρώτα βήματα

Το ξεκίνημα βρίσκει το Τμήμα Στίβου του Ολυμπιακού να έχει ως προπονητήριο το γήπεδο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Εκεί γυμναζόταν ο Βεντίκος μαζί με τους Κορομπόκη, Τσαλαμανιό, Ντέμο και τους άλλους αθλητές που αποτέλεσαν την πρώτη ομάδα του συλλόγου. Ένα χρόνο αργότερα ο Τάκης Βεντίκος ώθησε τον Ολυμπιακό στην ανοδική του πορεία με την κατάκτηση του διασυλλογικού πρωταθλήματος της Γ Κατηγορίας του ΣΕΓΑΣ και μόλις 3 χρόνια αργότερα, το 1956 επιτυγχάνεται η άνοδος στην Α’ Κατηγορία.

Ο Τάκης Βεντίκος φέρνει στον Ολυμπιακό κι άλλους πρωταθλητές, όπως οι Λεμονής, Μαγκλάρας, Ανυφαντάκης και ξεκινά παράλληλα και η ομάδα στίβου γυναικών με τις Σκριβάνου, Θωματζίκου, Αθηνέλη, Πάρδου, Παπαγεωργάκη και Κατσίκη.

Οι κόποι του Τάκη Βεντίκου και των αθλητών του Ολυμπιακού αποδίδουν καρπούς με την 3η θέση που κατακτά ο σύλλογος στα πανελλήνια πρωταθλήματα το 1958, το 1959 και το 1960.

Η καθιέρωση

Από την πρώτη προπόνηση που έγινε το 1953 στο μυαλό του Τάκη Βεντίκου ήταν να εκτοξεύσει τον Ολυμπιακό στους κορυφαίους του ελληνικού στίβου, όπως επιτάσσει η ιστορία του συλλόγου. Με πολλή και σκληρή δουλειά το Τμήμα Στίβου καθιερώνεται στους μεγάλους την δεκαετία του 1960. Το 1961 και το 1963 ο Ολυμπιακός κατακτά τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ενώ το 1965, το 1966 και το 1967 η ομάδα του Τάκη Βεντίκου καταφέρνει να σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση της κλασικής βαθμολογίας.

Τα πέτρινα χρόνια

Όλα έδειχναν πως έρχεται η ώρα που ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το πρώτο του Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Δυστυχώς η περίοδος της δικτατορίας ήταν μοιραία για το τμήμα στίβου. Η διοίκηση του Γιώργου Ανδριανόπουλου εκδιώχθηκε. Το ίδιο και ο Τάκης Βεντίκος, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει παρά τη θέλησή του από το σύλλογο, κάτι που έφερε και πάλι τον μαρασμό στην ομάδα. Επιστρέφοντας ο Τάκης Βεντίκος στον Ολυμπιακό μετά από αρκετούς μήνες, είδε τους κόπους ετών χαμένους. Οι δυσκολίες τον χαλυβδώνουν και αρχίζει από το «μηδέν» τη νέα προσπάθεια αναγέννησης του τμήματος. Μία προσπάθεια ιδιαιτέρως δύσκολη την οποία ο Τάκης Βεντίκος τη στηρίζει με την ίδρυση και Τμημάτων Υποδομής στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Παρά τις ατομικές διακρίσεις ο μοναδικός τίτλος που προστίθεται στην τροπαιοθήκη του συλλόγου είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου Αδρών το 1984.

Κατακτητές της κορυφής

Το όραμα του Τάκη Βεντίκου να δει τον Ολυμπιακό στην κορυφή του ελληνικού στίβου γίνεται πραγματικότητα με τη στήριξη του Γιώργου Γλου, αντιπροέδρου μετέπειτα του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. Έρχονται στον Πειραιά μεγάλα ονόματα του κλασσικού αθλητισμού, όπως οι Κεντέρης, Παπακώστας, Τερζιάν, Ιακωβάκης, Πολιάς, Γκούσης, Τσάτουμας, Μελέτογλου, Γελασάκης, Δημότσιος, Θάνου, Μανιάνι, Χαλκιά, Μπακογιάννη, Ξάνθου, Δεβετζή, Ρεντούμη, Πέρρα κ.α.

Το 2003 και το 2005 η ομάδα ανδρών κατακτά τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανωμάλου Δρόμου σε Ναύπλιο και Λιτόχωρο αντιστοίχως και το 2006 μπορεί να χαρακτηριστεί έτος ορόσημο καθώς ο Ολυμπιακός στέφεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Πρωταθλητής Ελλάδας στον Ανοιχτό Στίβο. Το νερό έχει πλέον μπει στο αυλάκι και το σερί είναι εντυπωσιακό καθώς οι τίτλοι βάφονται ερυθρόλευκοι το 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2016 και το 2017.

Παράλληλα ο Ολυμπιακός κατακτά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου τις χρονιές: 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου 2003, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 και το 2013.

Το όνειρο του Τάκη Βεντίκου όταν το 1953 πρωτοφόρεσε τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος, έχει γίνει πραγματικότητα και ο ίδιος καμαρώνει τα παιδιά του να υψώνουν ψηλά την ερυθρόλευκη σημαία, ενώ ο ίδιος από την εξέδρα των προπονητών και των επισήμων ακούει πολλές φορές τον Εθνικό Ύμνο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα χάρη στις επιτυχίες των αθλητών και των αθλητριών του Ολυμπιακού που εκπροσωπούν επάξια το σύλλογο με τα εθνικά μας χρώματα…

Λεωνίδας Θεοδωρακάκης: «Τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας του Ολυμπιακού»

Ο Επίτιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. Λεωνίδας Θεοδωρακάκης δήλωσε για τον Παναγιώτη Βεντίκο:

«Ο Τάκης Βεντίκος ήρθε στον Ολυμπιακό απο σύλλογο του Παγκρατίου. Προσέφερε ως αθλητής, ως προπονητής και για πάρα πολλά χρόνια ως επικεφαλής του τμήματος στίβου του συλλόγου μας. Αποτέλεσε τον εμπνευστή για την ανάπτυξη της ομάδας μας και οι διακρίσεις των αθλητών μας δεν περιορίστηκαν μόνο στην Ελλάδα, αλλά χάρισαν στον ελληνικό αθλητισμό, Ολυμπιακά, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά μετάλλια. Ο Τάκης Βεντίκος αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας του Ολυμπιακού, το κενό του στον στίβο είναι δυσαναπλήρωτο».

Σ. Νικολαϊδου: «Ακούραστος εργάτης του αθλητισμού»

Η δήλωση της εφόρου του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π., Στέλλας Νικολαΐδου για τον Τάκη Βεντίκο:

«Αποχαιρετώ τον «πατέρα» μου και τον «δάσκαλό» μου. Από το 1990 μαζί του, έμαθα και αγάπησα τον κλασσικό αθλητισμό και το τμήμα στίβου του Ολυμπιακού. Ο Τάκης Βεντίκος υπήρξε ένας ακούραστος εργάτης του αθλητισμού. Ασταμάτητος, τελειομανής, γεμάτος ευθύνη για το λειτούργημα που έκανε. Θα ήθελα να του πω τα εξής: «Κύριε Τάκη, πατέρα μου, δάσκαλέ μου, θα σε θυμάμαι πάντα με αγάπη και σεβασμό».

Γιώργος Γλου: «Δοτικός και τίμιος άνθρωπος»

Ο πρώην Αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. και επι χρόνια μέγας υποστηρικτής του τμήματος Στίβου κ. Γιώργος Γλου δήλωσε για τον Τάκη Βεντίκο:

«Ο κυρ Τάκης ήταν η ψυχή του τμήματος. Μέγας Ολυμπιακός παλαιάς κοπής και εργάτης του κλασικού αθλητισμού. Πετυχημένος σαν αθλητής, προπονητής και παράγοντας. Πολύ δοτικός και τίμιος άνθρωπος. Τέτοιοι άνθρωποι είναι πραγματικά αναντικατάστατοι, τόσο για τον Ολυμπιακό, αλλά και τον Ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Προσωπικά θα τον θυμάμαι και θα τιμώ για πάντα τη μνήμη του».

Το τελευταίο αντίο του Ερασιτέχνη στον Τάκη Βεντίκο