MENU

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης στην κανονική περίοδο του NBA. Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο ότι θα γράψει τη δική του ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό την οποία έχει αρχίσει να υφαίνει με ολόχρυσα γράμματα.

Ο Giannis που αγωνίζεται στους Μιλγουόκι Μπακς πριν από αυτό παρέλαβε το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη της Λίγκας για το 2017. Φέτος έφτασε μέχρι τους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας όπου αποκλείστηκε από τους μετέπειτα πρωταθλητές Τορόντο Ράπτορς. Ακόμη πήρε το το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου παίκτη, ο δεύτερος Έλληνας μετά τον Νίκο Γκάλη. Επιλέγεται και τρεις σερί χρονιές στο All Star όπου φέτος ήταν αρχηγός.

Νίκος Γκάλης

Ο αθλητής που άλλαξε τον ρου του ελληνικού αθλητισμού. Ο μπασκετμπολίστας που έφερε τον επαγγελματισμό στην Ελλάδα και έκανε δεκάδες παιδιά να ασχοληθούν με το σπορ. Οδήγησε την Εθνική ομάδα μπάσκετ στο ευρωπαϊκό του 1987 και το ασημένιο του 1989. Σκόρερ ολκής, ξεπέρασε τους 5000 πόντους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κατέκτησε στην καριέρα του οκτώ πρωταθλήματα και επτά κύπελλα, αναδείχτηκε κορυφαίος σκόρερ 11 φορές, πήρε το βραβείο του κορυφαίου Ευρωπαίου παίκτη το 1987. Εισήλθε στο μπασκετικό hall of fame το 2017.

Θοδωρής Ζαγοράκης

Ο απόλυτος αρχηγός εντός γηπέδου ο Θοδωρής Ζαγοράκης έγραψε ιστορία ως ο αρχηγός της Εθνικής ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Euro το 2004. Ο μέσος που αγωνίστηκε μεταξύ άλλων σε Λέστερ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αναδείχτηκε κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης τρυπώντας το ταβάνι του. Ήταν πέμπτος στην ψηφοφορία για την χρυσή μπάλα την ίδια χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας

Είναι ο κορυφαίος αθλητής κρίκων του καιρού μας χωρίς αμφιβολία. Ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει κατακτήσει κάθε κορυφή που θα μπορούσε να κατακτηθεί από αθλητή, αφού είναι εν ενεργεία χρυσός Ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης. Στην τελευταία διοργάνωση που πήρε μέρος αγωνίστηκε ουσιαστικά με έναν ώμο αφού λίγες μέρες μετά μπήκε στο χειρουργείο. Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη μετράει εννιά συνεχόμενα χρυσά από το 2015 και μετά, αφού στους δύο προηγούμενους παγκόσμιους τίτλους (2015, 2017) προστίθενται οι τέσσερις νίκες σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2015, 2016, 2017, 2018), η επικράτηση στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 και φυσικά ο θρίαμβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Νικόλας Κακλαμανάκης

Ο αθλητής που μας έμαθε τα Mistral στην ιστιοπλοΐα έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό. Χρυσός Ολυμπιονίκης το 1996, παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης ο Νικόλας Κακλαμανάκης απέκτησε το προσωνύμιο «γιος του ανέμου». Ήταν ο αθλητής που άναψε τον βωμό με την Ολυμπιακή φλόγα στους Ολυμπιακούς του 2004 στην Αθήνα. Επί 2,5 χρόνια ήταν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία των Mistral.

Πύρρος Δήμας

Τρία συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ένα χάλκινο στην Αθήνα όπου γνώρισε μία πρωτοφανή αποθέωση από τον κόσμο που βρέθηκε στο γυμναστήριο της Νίκαιας. Ο Πύρρος Δήμας θεωρείται από τους κορυφαίους αθλητές άρσης βαρών όλων των εποχών και εκ των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών. Κατέκτησε μεταξύ άλλων το χρυσό μετάλλιο στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 1993, του 1995, και του 1998 ενώ αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 1995.

Σπύρος Γιαννιώτης

Μπορεί να μην κατέκτησε όπως οι προηγούμενοι χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο αλλά η κούρσα του σε 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας το 2016 συνιστούν έναν αθλητικό άθλο. Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο πίσω από τον Φέρι Βέερτμαν το πιο... χρυσό στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Σε ηλικία 36 ετών ήταν ο γηραιότερος που συμμετείχε στο αγώνισμα ενώ τα έβαλε με αθλητές 10 χρόνια νεότερους. Έχει ακόμη στη συλλογή επτά παγκόσμια και πέντε ευρωπαϊκά μετάλλια.

Ηλίας Ηλιάδης

Θεωρείται θρύλος του τζούντο αφού στις καλές του μέρες ήταν ανίκητος. Σε ηλικία μόλις 17 ετών αναδείχτηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στους αγώνες της Αθήνας στην κατηγορία των -81 κιλών. Ήταν σημαιοφόρος της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο ενώ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012. Έχει αναδειχτεί τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και άλλες δύο πρωταθλητής Ευρώπης.

Στέφανος Τσιτσιπάς

Είναι μόλις 20 ετών αν έχει καταφέρει να φτάσει ψηλότερα από κάθε άλλον Έλληνα τενίστα. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι στο Νο.6 της παγκόσμιας κατάταξης στο σπορ ενώ έχει κατακτήσει και τρεις τίτλους ATP. Φέτος έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Australian Open όπου αποκλείστηκε από τον Ράφα Ναδάλ.

*Σημείωση: Η λίστα αποτελείται μόνο από άνδρες αθλητές. Διαφορετικά δε θα μπορούσαν να λείπουν η Κατερίνα Στεφανίδη, η Άννα Κορακάκη κ.α

Έλληνες αθλητές που έφτασαν στο Θεό