MENU

Το τμήμα πόλο του Ολυμπιακού ιδρύθηκε σχεδόν μαζί με το ποδοσφαιρικό το 1925 και αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Κ.Ο.Φ (πρόγονος της ΚΟΕ) το 1927.

Το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του τμήματος κατακτήθηκε το 1927 κερδίζοντας 2-3 τον Εθνικό στον τελικό. Εκείνη η ομάδα είχε παίκτες τους Νίκο Καλούδη, Ιωάννη Παπαδάκη, Ανδρέα Αθανασιάνο, Εμμανουήλ και Νικόλαο Μπαλτατζή - Μαυροκορδάτο, Χρ. Σιαδήμα, Ν. Κιβωτό και Κορδοπάτη.

Εκείνη την περίοδο στο χώρο της υδατοσφαίρισης κυριαρχούσε ο Άρης αλλά και ο Εθνικός γι' αυτό και χρεάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να έρθει ο επόμενος τίτλος πρωταθλητή. Η ομάδα με σημαντικότερους παίκτες τους Ανδρέα Κουραχάνη (τερματοφύλακας), Νικόλαο Μπαλτατζή - Μαυροκορδάτο, Τάκη Προβατόπουλο, Ιωάννη Παπαδάκη, Ιωάννη Ισιγώνη, Ανδρέα Αθανασιάνο και Ν. Κιβωτό, κέρδισε τον Εθνικό στον τελικό με 4-2 και σκόρερ τους Προβατόπουλο (3) και Αθανασιάνο.

Ο Ολυμπιακός με κεκτημένη ταχύτητα θα κατακτήσει και το επόμενο πρωτάθλημα βρίσκοντας στον τελικό πάλι τον Εθνικό τον οποίο και νίκησε 4-2 με γκολ των Προβατόπουλου (2), Αλεξίου και Ισιγώνη. Το 1936 η ομάδα θα πανηγυρίσει το τέταρτο Πρωτάθλημα Ελλάδας στην ιστορία της, κερδίζοντας τον Κ.Ο. Πειραιά με σκορ 5–1 στον τελικό.

Με το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αρκετοί αθλητές φεύγουν για το μέτωπο. Ο τερματοφύλακας της ομάδας και πρωταθλητής της κολύμβησης Ανδρέας Κουραχάνης, σκοτώνεται όπως και ο Τάκης Κονταράτος.

Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ο Ολυμπιακός δημιουργεί μια πολύ ισχυρή ομάδα που θα κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1947, 1949, 1951, 1952). Ο τίτλος του 1949 ήρθε με νίκη επί του Εθνικού με 3-1. Εκείνη η ομάδα αποτελούταν από  τους Αλέκο Μοναστηριώτη, Χρήστο Οικονόμου, Τάκη Προβατόπουλο, Μανώλη Παπαδόπουλο, Λεωνίδα Αλεξίου, Ασημάκη, Κλεούδη, Μαραγκουδάκη, Δημητρόπουλο και Χάλα. 

Το 1951, για πρώτη φορά στην ιστορία η ομάδα του Ολυμπιακόυ αντιμετώπισε στον τελικό του πρωταθλήματος, ομάδα εκτός της ευτύτερης περιφέρειας του Πειραιά. Ο Ν.Ο Μυτιλήνης δεν δημιούργησε πρόβλημα στον Ολυμπιακός και οι Πειραιώτες επικρατούν με 6-2. Εκείνη η ομάδα αποτελούταν από τους Αλέκο Μοναστηριώτη, Τάκη Προβατόπουλο, Νίκο Τελειώνη, Μπάμπη Γερακαράκη, Μανώλη Παπαδόπουλο, Β. Όντρια και Ασημάκη ενώ είχε στον πάγκο της τον Χρήστο Σβολόπουλο.

Η ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα και την επόμενη χρονιά και φτάνει τα τέσσερα συνολικά τα τελευταία έξι χρόνια. Μεταξύ των πρωταγωνιστών εκείνης της ομάδας ήταν οι Νίκος Τελειώνης, Αλέκος Μοναστηριώτης, Λεωνίδας Αλεξίου, Μπάμπης Γερακαράκης, Νίκος Μπίστης, Ασημάκης και Β. Όντριας.

Ο Ολυμπιακός είδε τον «συμπολίτη» Εθνικό να κατακτά 17 συνεχόμενα πρωταθλήματα (αριθμός ρεκόρ) πριν επανέλθει στους τίτλους το 1969 όταν και το μοιράστηκε με τους «κυανόλευκους». Η ομάδα εκείνη είχε προπονητή τον και παίκτες τους Σπύρο Τσιμινό, Γιάννη Παληό, Τάκη Μίχαλο, Περικλή Δαμάσκο, Γιώργο Παλληκάρη, Βαγγέλη Κοσκινά, Γιώργο Βενάρδο, Σπύρο Ιωαννίδη, Στάθη Σαράντο, Ηλία Δαμάσκο και Όμηρο Πολυχρονόπουλο.

To 1971 στον πάγκο της ομάδας κάθεται ο εμβληματικός Γιουγκοσλάβος προπονητής Ίβο Τρούμπιτς, χρυσός Ολυμπιονίκης στο Μεξικό το 1968. Ο Ολυμπιακός, με την καθοδήγηση του Τρούμπιτς και με σημαντικότερους παίκτες τους Γιάννη Παληό, Τάκη Μίχαλο, Περικλή Δαμάσκο, Γιώργο Παλληκάρη, Γιώργο Βενάρδο, Σπύρο Ιωαννίδη, Στάθη Σαράντο, Ηλία Δαμάσκο, Όμηρο Πολυχρονόπουλο και Σαράντη Σαράντο θα κατακτήσει το δέκατο Πρωτάθλημα Ελλάδας της ιστορίας του.

Την επόμενη εικοσαετία η ομάδα του Ολυμπιακού έμεινε μακριά από την κατάκτηση ου πρωταθλήματος. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δημιουργήσει ισχυρές ομάδες με πολύ καλούς προπονητές (Νάκιτς) και σπουδαίους παίκτες (Καπράλος, Χαραλαμπίδης, Καραβάνος, Γούνας, Μοιράλης, Κουρέτας) αλλά ο Εθνικός ήταν το «απόλυτο αφεντικό».

Μετά από 21 χρόνια από την τελευταία κατάκτηση πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού πόλο το 1992, κατακτώντας το πρώτο Νταμπλ στην ιστορία του. Με προπονητή τον Νίκο Λουκάτο και τους Μάκη Βολτυράκη, Θοδωρή Βλάχο, Κώστα Λούδη, Κυριάκο Γιαννόπουλο, Νίκο Βενετόπουλο (πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος για τρεις συνεχόμενες χρονιές 1991, 1992, 1993), Αντώνη Αρώνη, Δημήτρη Κραβαρίτη, Θέμη Χατζή, Σάκη Πλατανίτη, Χάρη Παυλίδη και Ζαφείρη Τζίνη θα κατακτήσει το ενδέκατο πρωτάθλημα της ιστορίας του αλλά και το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας, επικρατώντας στον τελικό 9-8  του ΝΟ Πατρών.

Την επόμενη σεζόν τα ηνία της ομάδας θα αναλάβει μια εμβληματική φυσιογνωμία του παγκόσμιου πόλο, ο Ρώσος Μπόρις Ποπόφ, προπονητής της μεγάλης ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης με πρωτιές στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1980 και στο Παγκόσμιο του 1982. Με τον Ποπόφ στον πάγκο ο Ολυμπιακός έφτασε στο δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας μετά από άνετη νίκη με σκορ 8–4 επί της Γλυφάδας στον τελικό.

Τη διετία 1995-1996 ο Ολυμπιακός στην δεύτερη θητεία του Μίλε Νάκιτς στους Πειραιώτες φτάνει στην κατάκτηση δύο συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Η ομάδα των Θοδωρή Χατζηθεοδώρου, Κώστα Λούδη, Νίκο Βενετόπουλο, Μάκη Βολτυράκη, Θέμη Χατζή, Σάκη Πλατανίτη, Θοδωρή Βλάχο, Δημήτρη Κραβαρίτη και Χάρη Παυλίδη, επικράτησε στον τελικό του 1995 με 3–0 νίκες τον Εθνικό και του 1996 με 2–1 νίκες τη Βουλιαγμένη.

Τη σεζόν 1996–97 με τον Νάκιτς και πάλι στον πάγκο και με την προσθήκη του πρώτου ξένου παίκτη στην ιστορία της ομάδας, του Ούγγρου Τάμας Ντάλα, ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το τρίτο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του, κερδίζοντας με 9–8 τον ΝΟ Πατρών στον τελικό. Την επόμενη σεζόν, τα ηνία της ομάδας θα αναλάβει ο Νίκος Λουκάτος, που είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο Νταμπλ του 1992.

Υπο τις οδηγίες του Λουκάτου και με τους Βλοντάκη, Θωμάκο και Αρόγιο στο ρόστερ η ομάδα θα κατακτήσει το πρώτο Σούπερ Καπ Ελλάδας στην ιστορία του κερδίζοντας στον τελικό τη Βουλιαγμένη με 10?5.

Επίσης, θα πανηγυρίσει δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο Ελλάδας με νίκη επί του ΝΟ Πατρών στον τελικό όπως και την προηγούμενη χρονιά, αλλά αυτή τη φορά με σκορ 10–8. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Ολυμπιακός θα καταφέρει τη σεζόν εκείνη να φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στον διπλό τελικό της διοργάνωσης αντιμετώπισε την ουγγρική Φερεντσβάρος. Επικράτησε με 7–6 στο πρωτο παιχνίδι στην Αθήνα αλλά ηττήθηκε με 6–8 στην Βουδαπέστη στον επαναληπτικό τελικό και δεν κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο.

Τη σεζόν 1998–99 την τεχνική ηγεσία της ομάδας αναλαμβάνει ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές στην ιστορία του αθλήματος,  ο επονομαζόμενος και «Στρατηγός» Νίκολα Στάμενιτς, που είχε οδηγήσει την Εθνική Γιουγκοσλαβίας στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Πρωταθληματος τo 1991. Ο Στάμενιτς επέβαλε νέα ήθη στην ομάδα με πολύωρες και απαιτητικές προπονήσεις, αυστηρή πειθαρχία και συνθήκες απόλυτου επαγγελματισμού.. Κατά πολλούς ο Στάμενιτς έβαλε τις βάσεις της ομάδας που έφτασε στον Ευρωπαϊκό τίτλο το 2002.

Τη διετία του πολυνίκη προπονητή ο Ολυμπιακός θα φτάσει στην κατάκτηση 2 συνεχόμενων Πρωταθλημάτων Ελλάδας (1999, 2000) και τις δύο φορές με αντίπαλο την Βουλιαγμένη (2-1 νίκες και τις δύο φορές), ενός Σούπερ Καπ Ελλάδος (6-5 την Βουλιαγμένη) ενώ θα φτάσει και στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης το 1999 όπου και θα χάσει το τρόπαιο από την κροατική  Μλάντοστ μετά από διπλό τελικό (10-6 νίκη στην Αθήνα, 13-4 ήττα στο Ζάγκρεμπ)

Την πρώτη χρονιά του Στάμενιτς η ομάδα που αποτελούταν από τους Θοδωρή Χατζηθεοδώρου, Μάκη Βολτυράκη, Θέμη Χατζή, Αντώνη Βλοντάκη, Γιάννη Θωμάκο, Σάκη Πλατανίτη, Δημήτρη Κραβαρίτη, Χάρη Παυλίδη, Χάρη Βαφειάδη, Αρσένη Μαρούλη, Παναγιώτη Γιάγκο, Δημήτρη Λαγωνικάκη και Γκαβίν Αρόγιο ενώ την δεύτερη χρονιά θα αποκτηθεί ο Γιώργος Ψύχος και ο Τζέρεμι Πόουπ αντί του Γκάβιν Αρόγιο.

Το 2001 μετά την αποχώρηση Στάμενιτς στον πάγκο θα κάτσει ο Κροάτης Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς, Πρωταθλητής Ευρώπης το 1999 με την POSK Σπλιτ. Στη θέση του Τζέρεμι Πόουπ ο αποκτηθεί ο παγκόσμιας κλάσης Κροάτης περιφερειακός Τέο Ντόγκας. Η ομάδα κατακτά ακόμη ένα ντάμπλ επικρατώντας της Βουλιαγμένης με 3-0 στους τελικούς του πρωταθλήματος και με 9-7 στον τελικό του κυπέλλου.

Στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί μια εκπληκτική πορεία και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίνεται στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον ημιτελικό του final four του Ντουμπρόβνικ κέρδισε την πανίσχυρη ιταλική Ποζίλιπο των Τάμας Κάσας, Κάρλο Σίλιπο, Φραντέσκο Ποστιλιόνε, Φάμπιο Μπεντσιβένγκα, Μπαρναμπάς Στάινμετζ και Μπόγκνταν Ρατ με σκορ 7–6 και πέρασε στον μεγάλο τελικό.

Εκεί, αντιμετώπισε τη γηπεδούχο Γιούγκ Ντουμπρόβνικ σε έναν δραματικό αγώνα που κρίθηκε από ένα εξόφθαλμο διαιτητικό λάθος του Σλοβένου διαιτητή Μαργκέτα, ο οποίος ακύρωσε πεντακάθαρο γκολ (σφυρίζοντας ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ) του Χατζηθεοδώρου 4 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, γκολ που θα έκανε το σκορ 6–5 υπέρ της ομάδας του Πειραιά και θα της έδινε τον τίτλο, το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση κι εκεί ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 7-8.

Παρά την εξαιρετική σεζόν που είχε προηγηθεί, ο Ματουτίνοβιτς αποχώρησε από τον Ολυμπιακό και τα ηνία της ομάδας για τη σεζόν 2001–02 ανέλαβε ο σπουδαίος Ούγγρος προπονητής Ζόλταν Κάσας. Η ομάδα ενισχύεται με τους Θοδωρή Καλακώνα, Νίκο Δεληγιάννη και μ'έναν απ'τους καλύτερους ξένους που έχουν αγωνιστεί στο σύλλογο, τον Σέρβο Πέταρ Τρμπόγεβιτς (που αντικατέστησε τον Ντόγκας). 

Ο Ολυμπιακός θα πραγματοποιήσει την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του αφού έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πόλο, που κατέκτησε σε μια χρονιά όλους τους τίτλους σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο.

Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Στη Βουδαπέστη γράφτηκε η πλέον ένδοξη σελίδα στην ιστορία του τμήματος, αφού κέρδισε την Χόνβεντ των Γκέργκελι Κις, Πέτερ Μπίρος, Μάρτον Σίβος, Τάμας Μόλναρ και Ατίλα Μπάρανι με σκορ 9–7 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και την Βάσας των Νόρμπερτ Μάνταρας, Τάμας Βάργκα, Ντάνιελ Βάργκα και Άνταμ Στάινμετζ με 6–5 στον τελικό του Σούπερ Καπ.

Παράλληλα, κέρδισε το Πρωτάθλημα με 3–2 νίκες επί της Βουλιαγμένης στους τελικούς και το Κύπελλο Ελλάδος με νίκη 10–9 επί της ίδιας αντιπάλου και πανηγύρισε το Τριπλ Κράουν επίτευγμα που κατάφεραν έκτοτε να το σημειώσουν μόνο τέσσερις ομάδες στον κόσμο, η Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, η Προ Ρέκο, η Παρτιζάν Βελιγραδίου και ο Ερυθρός Αστέρας.

Την σεζόν 2002–03 με τον προπονητή του τρεμπλ Ζόλταν Κάσας και πάλι στο τιμόνι της ομαδας, ο Ολυμπιακός θα ενισχυθεί με τον Τάσο Σχίζα και τον Αμερικανό φουνταριστό Κρις Χάμπερτ, θα αποχωρήσουν όμως από την ομάδα ο εμβληματικός τερματοφύλακας και αρχηγός της Μάκης Βολτυράκης καθώς και ο Αντώνης Βλοντάκης. 

Η ομάδα κατακτά ακόμη ένα νταμπλ επικράτωντας της Βουλιαγμένης με 3-0 νίκες στους τελικούς του πρωταθλήματος και με 14-5 του Ν.Ο Χανίων στον τελικό του κυπέλλου.

Τις δύο επόμενες σεζόν (2003–04, 2004–05) ο Ολυμπιακός με προπονητή τον Κροάτη Βέσελιν Τζούχο και την προσθήκη παικτών όπως οι Γιώργος Ντόσκας, Αργύρης Θεοδωρόπουλος, Νικήτας Κόχειλας, Χρήστος Φλώρος, Γεράσιμος Σαλπαδήμας και ο Γερμανός Τόμας Σερτβίτις, θα κατακτήσει άλλα 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας, πετυχαίνοντας έτσι το μοναδικό στα χρονικά της Α1 ρεκόρ της κατάκτησης επτά συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Παράλληλα, θα κατακτήσει και το τέταρτο συνεχόμενο νταμπλ την περίοδο 2003–04, κερδίζοντας στον τελικό του Κυπέλλου τη Βουλιαγμένη με σκορ 6–5.

Tη σεζόν 2005–06 την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού θα αναλάβει ο Βαγγέλης Πάτερος,και στην ομάδα θα έρθει ο Σέρβος φουνταριστός Σλόμπονταν Νίκιτς. Η ομάδα θα κατακτήσει εύκολα το Κύπελλο (16–5 στον τελικό τον Πανιώνιο) αλλά χάνει το πρωτάθλημα από τον Εθνικό σε μια σειρά τελικών που έσπασε καρδιές.

Τις επόμενες πέντε σεζόν (2006–2011), με τον Βαγγέλη Πάτερο στον πάγκο της ομάδας και με τους πρωτοκλασσάτους παίκτες που προστίθενται στον ήδη υπάρχοντα ισχυρό κορμό και ενισχύουν το σύλλογο τις χρονιές αυτές, (Νίκιτς, Χρήστος και Γιώργος Αφρουδάκης, Βλοντάκης (επέστρεψε το 2009), Δελακάς, Κομάντινα, Βράνιες, Μυλωνάκης, Κολόμβος, Μπλάνης και Φουντούλης), ο Ολυμπιακός θα κυριαρχήσει απόλυτα και θα σπάσει κάθε ρεκόρ στην Ελλάδα, κατακτώντας πέντε συνεχόμενα Νταμπλ, τα δύο εκ των οποίων (2009, 2010) αήττητος και μάλιστα με το απόλυτο των νικών και στις δύο διοργανώσεις (31 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και το 2008–09 και το 2009–10), φτάνοντας συνολικά τα 11 πρωταθλήματα σε 12 χρόνια.

Επίσης, θα πραγματοποιήσει άλλο ένα αξιοθαύμαστο ρεκόρ για την Α1, κάνοντας ένα μοναδικό σερί, το οποίο περιελάμβανε 101 συνεχόμενες νίκες στην κανονική περίοδο (τελευταία ισοπαλία 9–9 με τον Εθνικό στις 11 Μαρτίου 2006), 126 ματς χωρίς ήττα στην κανονική περίοδο (τελευταία ήττα 6–5 από τον Εθνικό στις 26 Φεβρουαρίου 2005) και 65 συνεχείς νίκες στο πρωτάθλημα, συμπεριλαμβανομένων και των πλέι οφ (τελευταία ήττα 7–5 από τον Εθνικό στις 30 Απριλίου 2008, στον τρίτο τελικό των πλέι οφ) και το οποίο θα λάμβανε τέλος στις 5 Φεβρουαρίου 2011, εξαιτίας της απόφασης των παικτών να μην κατέβουν στον αγώνα πρωταθλήματος με τη Βουλιαγμένη (λόγω των πολλών οικονομικών προβλημάτων), και της αντικατάστασής τους από την εφηβική ομάδα του συλλόγου.

Το 2007 επιστρέφει και στις ευρωπαϊκές επιτυχίες, επιστρέφοντας στο final four της Ευρωλίγκας που διεξήχθη στο Μιλάνο καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση Ηττήθηκε μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα στον ημιτελικό με 9–10 από τη μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης ιταλική Προ Ρέκο και στο μικρό τελικό από τη σερβική Παρτιζάν Βελιγραδίου με 13–15, μετά από δύο παρατάσεις.

Το καλοκαίρι του 2011 νέος πρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού εκλέγεται ο Μιχάλης Κουντούρης ο οποίος ανακοινώνει συγκεκριμένο πλάνο για την οικονομική εξυγίανση των τμημάτων του ερασιτέχνη, που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Την τεχνική ηγεσία της ομάδας αναλαμβάνει ο Θοδωρής Βλάχος και παρά τη φυγή ορισμένων παικτών, θα χτιστεί μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα που θα χάσει τελικά το Πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια της, αφού προηγήθηκε στους τελικούς με 2–1 στις νίκες και έχασε το τέταρτο και το πέμπτο ματς στη διαδικασία των πέναλτι από τη Βουλιαγμένη. Μάλιστα, στο τελευταίο και καθοριστικό ματς, ο Ολυμπιακός με το σκορ στο 7–7 κέρδισε πέναλτι 8 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα, το οποίο έστειλε στο δοκάρι ο Δημήτρης Μάζης.

Την επόμενη σεζόν (2012–13) ο Ολυμπιακός με προπονητή τον Βλάχο τους Δημήτρη Μάζη, Νίκο Δεληγιάννη, Τάσο Σχίζα, Κωνσταντίνο Μουρίκη, Γιάννη Φουντούλη, Βαγγέλη Δελακά, Γιώργο Ντόσκα, Φώτη Μπλάνη, Χριστόδουλο Κολόμβο, Χρήστο Φλώρο, Κυριάκο Ποντικέα, Μάριο Καπότση και τον διεθνούς κλάσης Ισπανό περιφερειακό Μπλάι Μάγιαρακ επέστρεψε στους τίτλους και κατέκτησε το 12ο Νταμπλ (27ο Πρωτάθλημα και 15ο Κύπελλο) της ιστορίας του, επικρατώντας της Βουλιαγμένης με 3–1 στις νίκες στους τελικούς του Πρωταθλήματος, και με σκορ 6–5 επί της ίδιας ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου στη Λαμία.

Τη σεζόν 2013–14 η ομάδα ενισχύθηκε με τους Αλέξανδρο Γούνα, Άγγελο Βλαχόπουλο και τον τερματοφύλακα Κώστα Γαλανίδη, αποχώρησαν οι Φώτης Μπλάνης και Χρήστος Φλώρος, ενώ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Δημήτρης Μάζης, ο οποίος ανέλαβε χρέη βοηθού προπονητή δίπλα στον Θοδωρή Βλάχο. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε αήττητος, και με 30 νίκες σε 30 αγώνες, το 13ο Νταμπλ της ιστορίας του και 7ο συνολικά τα τελευταία 8 χρόνια. Σήκωσε το 28ο Πρωτάθλημα της ιστορίας του, επικρατώντας της Βουλιαγμένης με 3–0 νίκες στους τελικούς, και το 16ο Κύπελλο κερδίζοντας την ίδια αντίπαλο με 11–10 στον τελικό της διοργάνωσης. Παράλληλα, πραγματοποίησε ρεκόρ παραγωγικότητας με 430 γκολ (σπάζοντας το δικό του προηγούμενο ρεκόρ με 413 γκολ την αμέσως προηγούμενη σεζόν), αλλά και ρεκόρ καλύτερης αμυντικής επίδοσης δεχόμενος μόλις 116 γκολ.

Το γυναικείο τμήμα πόλο του συλλόγου ιδρύθηκε πολύ αργότερα το 1988 όταν μια παρέα απο κολυμβήτριες με αρχηγό την Ζηνοβία Καραγιάννη ξεκίνησαν προπονήσει με τον Γιώργο Κατσούλη, παίρνοντας μέρος στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής.

Η ομάδα κέρδισε απανωτές ανόδους και το 1991 ανέβηκε στην πρώτη εθνική κατηγορία κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα το 1995 με προπονητή τον Φώντα Μουδάτσιο και σημαντικότερες αθλήτριες Ζηνοβία και Ευτυχία Καραγιάννη, Δήμητρα Ασιλιάν, Μαρία Κανελλοπούλου, Χριστιάνα Καρούσου, Μαρία Κατσαρή, Άννα Χατζηγεωργάκη, Χριστίνα Κωστάρογλου, Πωλίνα Πάτερου, Σοφία Μωραϊτη, Σοφία Πισκιτζή, Πόπη Σηφάκη.

Την επόμενη χρονιά η ομάδα κατέκτησε την τέταρτη θέση στο κύπελλο Πρωταθλητριών στην πρώτη της συμμετοχή στα κύπελλα Ευρώπης. Το 1998 κατέκτησε το δεύτερο Πρωτάθλημα Ελλάδος, με βάση την ομάδα του '95, αλλά με προπονητή αυτή τη φορά τον Άκη Κακαρνάκη.

Το 2009 το τμήμα κατέκτησε το τρίτο Πρωτάθλημα Ελλάδας της ιστορίας του με 3–2 νίκες, έχοντας προπονητή τον Χάρη Παυλίδη και αθλήτριες τις Ανθή Μυλωνάκη, Γιασμίν Σμιτ, Ηλέκτρα Ψούνη, Φιλιώ Μανωλιουδάκη, Άλκηστη Αβραμίδου, Βάσω Μαυρέλου, Έστερ Τομάσκοβιτς, Σταυρούλα Αντωνάκου, Μαρία Μπαλωμενάκη, Ράνια Κοτσαύτη, Τόνια Μωραΐτη, Ξένια Λεοντσίνη και Σουν Γιατίνγκ, σπάζοντας το πλεονέκτημα έδρας στον αγώνα εναντίον της Πρωταθλήτριας Ευρώπης Βουλιαγμένης.

Το 2011 με κορμό και πάλι τις Ελληνίδες Αβραμίδου, Μαυρέλου, Αντωνάκου, Μπαλωμενάκη, Μανωλιουδάκη, Μυλωνάκη, Ψούνη και με τις σημαντικές προσθήκες της παγκόσμιας κλάσης φουνταριστής Ίφκε Φαν Μπέλκουμ, της γκολκίπερ της Εθνικής ομάδας Μαρίας Τσουρή και της Αμερικανίδας φουνταριστής Κάμι Κρεγκ θα κατακτήσει το τέταρτο Πρωτάθλημα στην ιστορία του, επικρατώντας της Βουλιαγμένης με 3–1

νίκες ξεκινώντας και πάλι τη σειρά των τελικών με μειονέκτημα έδρας.

Το τμήμα έχει να επιδείξει σημαντικές ευρωπαϊκές επιτυχίες: 3 συμμετοχές σε Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (4η θέση το 1996, 4η το 2010, 3η το 2011), 2 συμμετοχές στο Φάιναλ Φορ του Λεν Τρόφι (4η θέση το 2001 και το 2007) καθώς και 2 παρουσίες στα ημιτελικά της διοργάνωσης (το 2009 και το 2012). Η δικαίωση ήρθε το 2014 με την κατάκτηση του Λεν Τρόφι μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό με την Φιρέντσε ενώ η χρονιά ολοκληρώθηκε με εκπληκτικό τρόπο με την κατάκτηση του πρωτάθληματος με μειονέκτημα έδρας μάλιστα έναντι στης Βουλιαγμένης.

Οι τίτλοι (όπως αναφέρονται στην επίσημη σελίδα του ερασιτέχνη):

Πρωταθλήματα Ελλάδος (28): 1927*, 1933, 1934, 1936, 1947, 1949, 1951, 1952, 1969, 1971, 1992, 1993, 1995, 1996, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014

Κύπελλα Ελλάδος (16): 1992, 1993, 1997, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014

Σούπερ Καπ Ελλάδος (2): 1997, 1998

Πρωτάθλημα Ευρώπης (1): 2002Σούπερ Καπ Ευρώπης (1): 2002

Πρωταθλήματα Ελλάδος (5): 1995, 1998, 2009, 2011, 2014

Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1): 2014 (Len Trophy)

* Τα τρία

πρώτα πρωταθλήματα της Εθνικής κατηγορίας (1923, 1926, 1927) διοργανώθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ με την ΚΟΕ να μην τα αναγνωρίζει ως επίσημα.

** Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι από το ιστολόγιο waterpololegends

90 χρόνια ΟΣΦΠ: Ο Θρύλος της πισίνας