MENU

Στην Ελλάδα της κρίσης ο αθλητισμός είναι είδος προς εξαφάνιση. Το να καταφέρει ένας αθλητής να σπουδάσει και παράλληλα να παραμένει σε επίπεδο πρωταθλητισμού είναι εξαιρετικά δύσκολο. Δεκάδες αθλητές νεαρής ηλικίας επιλέγουν κολέγια στην Αμερική προκειμένου να καταφέρουν να συνδυάσουν τις σπουδές με τον αθλητισμό.

Η Έλενα Καρακάση είναι μια από τις περιπτώσεις αυτών των αθλητών. Η νεαρή πασαδόρος, διεθνής με τις μικρές Εθνικές ομάδες επιλέχθηκε από τον προπονητή Λεονίντ Γέλιν να ενισχύσει την ομάδα του πανεπιστημίου του Syracuse σπουδάζοντας παράλληλα διατροφολογία.

Μιλώντας στο SDNA η 17χρονη πασαδόρος δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της: «Από μικρή το όνειρό μου ήταν να καταφέρω να σπουδάσω και να παίξω βόλεϊ παράλληλα. Παρακολούθησα μια ομιλία του καθηγητή Δημήτρη Γαργαλιάνου που διδάσκει στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και ήρθα σε επαφή μαζί με το Γιάννη Καλαμπόκη για το dual career και τις επιλογές καριέρας για αθλητές. Εκεί ξεκίνησα τη διαδικασία και να ψάχνω τα ξένα πανεπιστήμια. Όπως είδα ήταν γύρω στα τριάντα αυτά που είχαν πρόγραμμα σπουδών για τη διατροφολογία που θέλω να ακολουθήσω».

Μετά τις πρώτες επαφές ήρθε η ώρα για την επιλογή του πανεπιστημίου: «Όταν βρήκα τα πανεπιστήμια που με ενδιέφεραν έστειλα ένα mail για να τους πω ποια ήμουν και γιατί επικοινωνούσα μαζί τους. Κάποια από αυτά είχαν ήδη κλείσει θέσεις στις ομάδες τους και δεν υπήρχε περίπτωση να με δεχθούν. Με κάποια που με ενδιέφεραν έκανα κάποιες επαφές μέσω skype ενώ είδαν και κάποια βίντεο δικά μου για να δουν κατά πόσο είμαι καλή παίκτρια για να με εντάξουν στο δυναμικό τους. Το Syracuse ήταν ένα από τα πανεπιστήμια που με ενδιέφεραν γιατί έχει καλή ομάδα βόλεϊ ενώ και το πρόγραμμα σπουδών είναι καλό».

Στην Έλενα, όπως και σε δεκάδες ακόμη αθλητές που ακολουθούν αυτόν τον δρόμο δίνεται η ευκαιρία να συνδυάσει σπουδές με αθλητισμό, κάτι που στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο: «Είναι κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές ένας αθλητές πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στις σπουδές και τον αθλητισμό. Στην Αμερική έχω την εντύπωση ότι υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη και ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει. Σίγουρα έχω νοιώσει πολλές φορές ότι αδικούμαι κι εγώ όπως και άλλοι αθλητές. Αλλά αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι να μην το βάζουμε κάτω. Πρέπει να παλεύουμε για να αποδείξουμε όχι μόνο στους άλλους αλλά και στον εαυτό μας ότι αξίζουμε πραγματικά».

Τι πρέπει να κάνει όμως ένας αθλητής για να καταφέρει να σπουδάζει παράλληλα; «Στην Ελλάδα για να καταφέρεις να συνδυάσεις το κομμάτι των σπουδών με τον αθλητικό πρέπει να προσπαθείς πάρα πολύ και να σε βοηθήσουν και οι συνθήκες. Είναι πολύ δύσκολο να παίζεις σε υψηλό επίπεδο και παράλληλα να σπουδάζεις. Σίγουρα κάτι πρέπει να κάνεις στην άκρη. Ξέρω αθλήτριες που κατάφεραν και το συνδύασαν αλλά κάτι άφησαν στη διαδρομή. Εγώ για παράδειγμα αν έδινα πανελλήνιες εξετάσεις θα έπρεπε στη δευτέρα λυκείου να αφήσω το βόλεϊ για να επικεντρωθώ στο διάβασμα. Μετά για να καταφέρω να επανέλθω σε υψηλό επίπεδο θα έπρεπε να περάσει καιρός».

Όσο για το τι είναι αυτό που θα τη δυσκολεύσει περισσότερο στην Αμερική η Έλενα Καρακάση σημειώνει: «Έκανα μια επίσκεψη για δύο περίπου εβδομάδες για να δω πως θα είναι η εμπειρία και πώς είναι οι εγκαταστάσεις. Πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο, να είμαι μακριά από την οικογένεια και τους φίλους μου αλλά στο Syracuse υπάρχουν άνθρωποι που θα με βοηθήσουν να προσαρμοστώ στη νέα κατάσταση».

Ενώ για το τι είναι αυτό που θα της λείψει παραδέχεται: «Σίγουρα θα μου λείψει ο καιρός στην Ελλάδα. Στο Syracuse έχει πολύ χιόνι και κάνει πολύ κρύο. Καμία σχέση δηλαδή με την Ελλάδα. Θα μου λείψουν φυσικά οι οικογένειά μου, οι φίλοι μου και ορισμένα φαγητά».

Τελειώνοντας με τις σπουδές της η νεαρή πασαδόρος θα ήθελε να συνεχίσει να παίζει βόλεϊ: «Οι περισσότεροι μου έχουν πει ότι όποιος πηγαίνει Αμερική συνήθως δε γυρίζει πίσω. Θέλω να τελειώσω με τις σπουδές μου και να συνεχίζω να παίζω βόλεϊ σε επαγγελματικό επίπεδο σε κάποια ομάδα της Ευρώπης. Όσον αφορά τις σπουδές και το επαγγελματικό μου μέλλον σίγουρα στόχος είναι να καταφέρω να μείνω στην Αμερική γιατί οι προοπτικές είναι μεγαλύτερες».

Η νεαρή πασαδόρος ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής παγκορασίδων που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Βαλκανικό πρωτάθλημα.το 2015. Δε θα μπορούσε να μην είναι στους στόχους της και η κλήση στην Εθνική ομάδα των γυναικών «Έχω υπάρξει μέλος των μικρών Εθνικών ομάδων και έχω κάνει προετοιμασία με την Εθνική γυναικών. Είναι τιμή για κάθε αθλητή να αγωνίζεται με το Εθνόσημο. Φυσικά είναι και δικός μου στόχος να καθιερωθώ στην Εθνική ομάδα γυναικών».

Έλενα Καρακάση: Μια Ελληνίδα στο Syracuse