MENU

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ο κ. Τσίπρας έχει αμνησία και αφωνία για τον εκτροχιασμό των ελλειμμάτων της περιόδου 2004-2009 από τη διακυβέρνηση της ΝΔ.»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο επιτίθενται με κάθε τρόπο στην παράταξή μας γιατί νοιώθουν την ανάσα μας. Το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και δεν μπορεί να αμαυρωθεί από κανέναν.

Είναι δε απύθμενο θράσος η κυβέρνηση που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής και του grexit, να προσπαθεί να σπιλώσει τον πρωθυπουργό που οδήγησε τη χώρα στην ΟΝΕ και κατοχύρωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με υπογραφή Τσίπρα οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο

Οι νέες περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και φέρουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα υπόστηριξε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάνοντας αναφορά στα μέτρα που προστέθηκαν λόγω της καθύστερησης στο κλείσιμο της αξιόλογησης. «Δεν υπήρχαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέρυσι τον Οκτώβριο, προστέθηκαν λόγω της καθυστέρησης και της ανεπάρκειας αυτής της κυβέρνησης μαζί με τα 86 δισ. ευρώ, τα capital controls, την υπερφορολόγηση και τόσα άλλα» σημείωσε.

Αναφερόμενη στο παρελθόν και στα μέτρα που έλαβαν οι προηγούμενες κυβέρνησης είπε πως έγιναν περικοπές και πολλές φορές επί δικαίους και αδίκους. Ωστόσο όπως υποστήριξε αυτές έγιναν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

«Τότε ήταν αναγκαστικές προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της χώρας από τον εκτροχιασμό των ελλειμμάτων που μας είχε οδηγήσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004-9. Περίοδο για την οποία ο κ. Τσίπρας έχει αμνησία και αφωνία. Όσον αφορά τη σκανδαλολογία είναι το τελευταίο τους καταφύγιο. Κάθε μνημόνιο και μια εξεταστική, κάθε σκληρό μέτρο και σκανδαλολογία» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Συνεχίζοντας, τόνισε: «καταστρέφει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον. Πέρα από τα μνημειώδη ψέματα, τις αυταπάτες και τις ιδεοληψίες τους, είναι ολοφάνερη η ανικανότητα τους, η απουσία σχεδίου και αποτελέσματος τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και για την ανάπτυξη. Έχουν οδηγήσει στη συνεχή επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των πολιτών της χώρας. Εξοντώνουν τη μεσαία τάξη και καταδικάζουν τους πιο αδύναμους στη φτώχεια. Η παραμονή τους στην εξουσία, βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα.»

Για τις εκλογές

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η με κάθε θυσία παραμονή της στην εξουσία. «Πιστεύουμε όμως ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών και η κοινωνική και πολιτική τους απομόνωση θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις. Εμείς βέβαια δεν μπορούμε να επιβάλουμε τις εκλογές.

Μπορούμε όμως -και θα το κάνουμε- να ασκήσουμε ουσιαστική αντιπολίτευση, αποκαλύπτοντας τις επιζήμιες για τον τόπο πολιτικές τους. Αλλά ταυτόχρονα προβάλλοντας την εναλλακτική, προοδευτική μας πρόταση, το «Σχέδιο Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ. Κι αυτό δεν θα έρθει με κόφτες και περικοπές, αλλά με επιταχυντές που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα φέρουν θέσεις εργασίας. Αυτοί δεν μπορούν, η Ελλάδα μπορεί.»

Για τις συμμαχίες

Όσον αφορά τις συμμαχίες, η Δημοκρατική Συμπαράταξη σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, πορεύεται με αυτόνομο λόγο και ρόλο. «Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Σ΄ εμάς δεν θα βρουν πρόθυμους, ούτε για δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη ΝΔ, ούτε για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστές οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μας με τη ΝΔ, όπως και η πλήρης αντίθεση μας με τις πολιτικές, αλλά και τις καθεστωτικές αντιλήψεις και πρακτικές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών για να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της Εθνικής συνεννόησης και υλοποίησης εθνικής γραμμής που έχει ανάγκη ο τόπος. Απευθυνόμαστε γι΄ αυτό ιδιαίτερα στους προοδευτικούς πολίτες, ό,τι και αν ψήφισαν.»

Για το Συνέδριο

Εναν σημαντικό σταθμό στην πορεία ανασυγκρότησης και ενότητας της παράταξης χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι. «Για πρώτη φορά σε συνέδριο πολιτικού φορέα θα είναι η κοινωνία κυρίαρχη. Δίνουμε και πάλι πίσω την Παράταξη στον λαό. Είναι η ώρα να αλλάξουμε και θα αλλάξουμε» τόνισε ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου είπε:

«Το κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης αφορά όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα της προοδευτικής παράταξης. Είναι ανοιχτό και χωρίς όρους και προαπαιτούμενα. Ας μην παραβιάζουν λοιπόν κάποιοι ανοιχτές θύρες για να δικαιολογήσουν την άρνηση τους να συμπορευτούν. Εμείς προχωράμε στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως ενιαίου πολυκομματικού φορέα, με σεβασμό στα κόμματα και τις κινήσεις που την αποτελούν.»

Για τα ελληνοτουρκικά

Σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας στη βάση όμως των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει, μετά τη συμφωνία και απόφαση της ΕΕ το 1999 στο Ελσίνκι τάσσεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η κ. Γεννηματά απαντώντας στο σχετικό ερώτημα είπε:

Επιθυμούμε να υπάρχει δημοκρατία και σταθερότητα στην γειτονική χώρα. Θέλουμε μια Τουρκία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Περιμένουμε να δοθεί ένα τέλος στις προκλήσεις και να υπάρξει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Εμείς μένουμε σταθεροί στην ανάγκη φιλικών σχέσεων με τη γείτονα χώρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Χρειάζεται εγρήγορση προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής έναντι κινδύνων και τυχόν απρόβλεπτων εξελίξεων.

Είμαστε σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, στη βάση όμως των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει, μετά τη συμφωνία και απόφαση της ΕΕ το 1999 στο Ελσίνκι. Οι δυο λαοί μόνο μέσα από τη συνεργασία θα κερδίσουν. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μία συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Απαιτείται ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και συνεχείς διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την τήρηση των συνθηκών και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

Πηγή:iefimerida.gr

Γεννηματά: «Απύθμενο το θράσος της κυβέρνησης να προσπαθεί να σπιλώσει τον Σημίτη»