MENU

Ο κ. Βαρουφάκης απέδωσε τις καθυστερήσεις σε τακτική ώστε να φτάσει η Ελλάδα το καλοκαίρι όταν και θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αν υποχρεωθεί η κυβέρνηση «να τα υπογράψει όλα». «Η συμφωνία του Αυγούστου ήταν σχεδιασμένη να αποτύχει. Σε μία οικονομία όπως την Ελλάδα, όποιος αυξάνει τη φορολογία των επιχειρήσεων είναι καταδικασμένος να αποτύχει» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Είχα πει το βράδυ του δημοψηφίσματος στον Τσίπρα πως το σχέδιο Σόιμπλε είναι το τρίτο μνημόνιο και απλά δίναμε την επιλογή στους δανειστές να διαλέξουν την χρονική στιγμή στο Grexit. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να κλείσει η αξιολόγηση με την παγιοποίηση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% που θα καταστρέψει για δεκαετίες τον ιδιωτικό τομέα.

«Τι θα γινόταν αν μας έλεγαν όχι»

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης πως έγινε συζήτηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τα επόμενα βήματα. Εάν, όπως είπε ο πρωθυπουργός σεβόταν το «όχι», «θα πηγαίναμε στους Θεσμούς και θα λέγαμε ότι υπάρχουν τέσσερα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα: Σταθεροποίηση του πλεονάσματος 1,5%, μείωση της φορολογίας, δημιουργία bad bank για τα κόκκινα δάνεια και αναπτυξιακή τράπεζα».

«Αν μας λέγανε όχι, θα τους απαντάγαμε ότι θα επιβιώναμε εντός ευρώ όσο μπορούσαμε με σύστημα παράλληλων πληρωμών, θα κουρεύαμε τα ομόλογα της ΕΚΤ. Οι ευρωπαίοι, ούτως ή άλλως θα μας έκλειναν τις τράπεζες. Για να μη γινόταν αυτά θα έπρεπε να ακυρώσουμε τη λαϊκή εντολή» συνέχισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

«Αυτό που χρειάζεται είναι η ρήξη, γιατί εάν κλείσει η αξιολόγηση θα έχουμε αποδεχθεί ο ιδιωτικός τομέας να σηκώσει το βάρος για τα επόμενα χρόνια. Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τη δραχμή είναι να τη φοβόμαστε λιγότερο από το κλείσιμο της αξιολόγησης» κατέληξε.

Πηγή: newpost

Βαρουφάκης: Για να αποφύγουμε τη δραχμή πρέπει να τη φοβόμαστε λιγότερο από το κλείσιμο της αξιολόγησης