Αυτή ήταν η επίσημη ενημέρωση των τοπικών αρχών που όπως είναι φυσικό παρακολουθούν από πολύ στενά το σπάνιο αυτό φαινόμενο.
Το ηφαίστειο που βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα της Τόνγκα, «ξύπνησε» στις 20 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά μετά από πέντε χωρίς αξιοσημείωτη δραστηριότητα. Το υπουργείο Εδάφων και Φυσικών Πηγών τονίζει ότι ενεργοποιήθηκαν και οι δύο κρατήρες του που βρίσκονται ο ένας στο ακατοίκητο νησί Χούνγκα Χαπάι και ο άλλος σε υποθαλάσσια θέση, μόλις 100 μέτρα από την ακτή.
Οι ειδικοί που έχουν σπεύσει στην περιοχή για τη μελέτη της δράσης του ηφαιστείου και φυσικά τα αποτελέσματά του, κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός μεγάλου νησιού με πλάτος μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου και μήκος 2 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, το ηφαίστειο εκτοξεύει βράχους και τέφρα σε ύψος 400 μέτρων ανά πέντε(!) λεπτά, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί μεγάλη βλάβη και η βλάστηση στα μικρά νησιά Χούνγκα Τόνγκα και Χούνγκα Χαπάι.
- Likes0
- Dislikes0