MENU

Η Διεύθυνση ενημερώνει ότι θα υπάρξουν και πάλι υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και το φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και το φαινόμενο θα εξελιχθεί αύριο, Κυριακή 25 και Δευτέρα, 26 Μαρτίου, σε ολόκληρο το νησί.

Με βάση τα παραπάνω και για την προστασία των πολιτών, σύμφωνα και με τα «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», η Περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου: «Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Επίσης για τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα».

Στο μεταξύ η αλλαγή του καιρού εντυπωσιάζει αφενός για την απότομη πτώση της θερμοκρασία από τους 27 βαθμούς Κελσίου στους 12 έως και 14 βαθμούς, αφετέρου για τη χιονόπτωση στα ορεινά της Κρήτης. Στον Ψηλορείτη το χιόνι κάλυψες τις πλαγιές στα 1.200 μέτρα υψόμετρο, δίνοντας μία διαφορετική εικόνα σε σχέση με αυτή των προηγούμενων ημερών.

Η εξήγηση για την επιστροφή της αφρικανικής σκόνης

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μανώλη Λέκκα, η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης θα πλήξει βέβαια και άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, ιδιαίτερα την Πελοπόννησο αλλά και την Αττική. Η μεταφορά αυτή οφείλεται στη μετακίνηση ενός νέου Βαρομετρικού χαμηλού από τα Δ – ΝΔ της χώρας, με κίνηση Βορειοανατολική προς το Β. Ιόνιο, ενώ τροφοδοτείται από τις ακτές της Β. Αφρικής. Η κίνηση αυτή του Βαρομετρικού Χαμηλού (όπως εμφανίζεται στους διαδοχικούς χάρτες απεικόνισης των Βαρομετρικών συστημάτων) θα αποκαταστήσει και πάλι τους Νότιους ανέμους στο νησί, μία θερμότερη αέρια μάζα που έρχεται από τα νότια θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στα Βόρεια τμήματα της Κρήτης, ενώ το πλέον δυσμενές όλων είναι η έντονη μεταφορά σκόνης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα μιας και η ενίσχυση των Νοτίων ανέμων αναμένεται να ξεκινήσει προς το μεσημέρι της Κυριακής (στα Βόρεια τμήματα της Κρήτης) και η ένταση τους θα φθάνει τα 3 – 4 Μποφώρ με τάση όμως ενίσχυσης από το απόγευμα της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας, φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 5 – 6 Μποφώρ , ενώ και πάλι οι μέγιστες εντάσεις κατά τόπους θα είναι υψηλότερες (ιδιαίτερα στα βόρεια). Οι συνθήκες αυτές απαιτούν και πάλι μέγιστη προσοχή στην έναρξη μιας πυρκαγιάς η οποία ευνοείται να επεκταθεί πολύ γρήγορα.

Η μεταφορά των σωματιδίων από τα νότια ξεκινάει μεν από το πρωί της Κυριακής αλλά οι συγκεντρώσεις είναι ανεχτές και δεν αναμένεται και πάλι να επηρεάσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις. Αργότερα όμως (όπως φαίνεται και από τους προγνωστικούς χάρτες μεταφοράς σωματιδίων – Αφρικανικής σκόνης) του Πανεπιστημίου Αθηνών (οι συγκεντρώσεις είναι σε : mgr/m² ) θα υπάρξει μία πιο έντονη μεταφορά προκαλώντας και πάλι προβλήματα στο νησί.

Η πρόγνωση του καιρού για την 25η Μαρτίου

Για την 25η Μαρτίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Τα φαινόμενα είναι πιθανό από το απόγευμα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι στα πελάγη με την ένταση τους στα 6, 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Στις περιοχές της Μακεδονίας – Θράκης, θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο: νοτιοανατολικοί άνεμοι έως και 8 μποφόρ, πιθανότητα για βροχές και θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ανάλογες καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Ντοτιοανατολικοί άνεμοι έως 5 μποφόρ που από τα μεσημέρι θα ενισχυθούν και θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: newsit.gr

Καιρός: Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη!