MENU

Ο βασικός χρηματοδότης του φορτίου της ηρωίνης είναι ο στόχος των διωκτικών Αρχών καθώς όπως είπε χθες στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων ο διοικητής Ασφάλειας του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά, Γιώργος Κατσούλης, οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι να συμπληρωθούν όλα τα κομμάτια της εγκληματικής οργάνωσης. Η κατάθεση του μάρτυρα Κατσούλη που θεωρείται «κλειδί», φώτισε πολλά σημεία της διαδρομής που έκανε το πλοίο από το Ομάν μέχρι την Ελευσίνα.

Όλα αυτά, ενώ όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός ρεπόρτερ του «Βήματος», Βασίλης Λαμπρόπουλος, πριν από μερικές ημέρες συνελήφθη στην Ολλανδία ένας 44χρονος πάμπλουτος επιχειρηματίας βελγικής υπηκοότητας που θεωρείται ο «αρχηγός» της συμμορίας διακίνησης δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1». Ο συγκεκριμένος άνθρωπος θεωρείται ότι θα ήταν αυτός που θα παρελάμβανε στη βόρεια Ευρώπη τουλάχιστον έναν τόνο ηρωίνη. Παράλληλα, προ τριημέρου φέρεται να συνελήφθη στην ίδια χώρα ύστερα από άλλη αστυνομική επιχείρηση και μία 28χρονη που έδινε το «παρών» στη δίκη για την υπόθεση στο αμφιθέατρο της οδού Λουκάρεως. Σύμφωνα με τις ξένες διωκτικές αρχές, η νεαρή αυτή φέρεται ότι ήταν «τοποτηρητής» στην Ελλάδα των Τούρκων οργανωτών της μεταφοράς της συγκεκριμένης τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών ουσιών. Τα γεγονότα αυτά μάλιστα αναπαράχθηκαν από τους συνηγόρους και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Στην αρχή της διαδικασίας ο συνήγορος του κατηγορούμενου Γιαννουσάκη, Καραγιάννης αναφέρθηκε στην εκπομπή «Δίκη» της Δευτέρας, του Κυριάκου Θωμαΐδη και διάβασε αποσπάσματα που αφορούσαν τις αποκαλύψεις που έγιναν και συγκεκριμένα την του ονόματος μεγαλομετόχου ΠΑΕ, του Γιάννη Καϋμενάκη (σ.σ. πρόεδρος Αστέρα Τρίπολης), ο οποίος προέτρεπε να κόψουν τα αυτιά του μάρτυρα Μανέτα.

«Ως σχολιασμό στο δικαστήριό σας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να συνδυάσουμε τις απειλές που ακούστηκαν στην εκπομπή, με τις απειλές που έχουν γίνει από κατηγορούμενους εναντίον κατηγορουμένων και μαρτύρων», σημείωσε αρχικά ο συνήγορος κι αναφέρθηκε στις απειλές που δέχτηκε ο πελάτης του από τον κατηγορούμενο Μπουρδούβαλη καθώς κι όσα είπε ο μάρτυρας Μανέτας για τον Μπουρδούβαλη. Η αναφορά του συνηγόρου πυροδότησε την αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης του Μπουρδούβαλη που είπε ότι ο υπαινιγμός του συναδέλφου του που ακούστηκε είναι συγκεκριμένος κι αφορά όσα είπε ο πελάτης του Γιαννουσάκης, ότι δέχτηκε απειλές από τέσσερις Ρώσους που έβαλε ο Μπουρδούβαλης. «Γι’ αυτό κι έχουμε υποβάλει αίτημα να κληθεί ο αρχιφύλακας που όπως ισχυρίζεται ο κ.Γιαννουσάκης του κατήγγειλε τα περί απειλών από τέσσερις Ρώσους», επισήμανε.

Ερευνα για τις καταγγελίες Πηρούνια για Καϋμενάκη

Την ώρα που γίνονταν οι αψιμαχίες των συνηγόρων είχε ήδη ξεκινήσει να καταθέτει ο μάρτυρας Γιώργος Κατσούλης ο οποίος είπε ότι το Λιμενικό διεξάγει έρευνα για όσα ακούστηκαν στην εκπομπή κι έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος στην εισαγγελία Πειραιά η οποία έχει δώσει την εντολή.

-Πρόεδρος: Πιστεύετε ότι αν κληθεί ο κ.Πηρούνιας μπορεί να βοηθηθεί η υπόθεση;

-Είπε πολλά, αλλά ό,τι στοιχεία είχαμε εμείς τα έχουμε παραδώσει στην εισαγγελία Πειραιά.

-Πρόεδρος: Η κατάθεση Πηρούνια θα βοηθούσε;

-Σε κάποια σημεία ναι, σε άλλα όχι.

Ο συνήγορος του Μάκη Γιαννουσάκη επίσης αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του «Βήματος» που ανέφερε ότι συνελήφθη ο εγκέφαλος του κυκλώματος ηρωίνης μαζί με μία γυναίκα που παρακολουθούσε τη δίκη και ζήτησε από το δικαστήριο να μεριμνήσει ώστε να διαβιβαστεί από την εισαγγελία Πειραιά η δικογραφία που αφορά την παράλληλη έρευνα που γίνεται για να βρεθεί ο χρηματοδότης της ηρωίνης.

Το χρονικό της εξιχνίασης

Στη συνέχεια ξεκίνησε να καταθέτει ο μάρτυρας Κατσούλης. «Ηρθαν πληροφορίες στην υπηρεσία μας από αλλοδαπή διωκτική αρχή και συγκεκριμένα και από ευρωπαϊκή κι από την Interpol ότι μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που είναι τουρκικής καταγωγής, ζουν και δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο, έχουν βέλγική ταυτότητα και βρίσκονται στην Αθήνα, έχουν σκοπό την αγορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και συγκεκριμένα ηρωίνης από ασιατικές χώρες μέσω κοντέινερ, διά μέσου του Λιμένα του Κερατσινίου προς χώρες της Ευρώπης και κυρίως το Βέλγιο. Η πληροφορία έλεγε ότι η εγκληματική οργάνωση εισάγει ποσότητες ηρωίνης μέσω κοντέινερ στον Λιμένα του Πειραιά και τα αποθηκεύει στην περιοχή της Φιλοθέης κι ότι οι Τούρκοι έχουν νοικιάσει αποθηκευτικό χώρο σε άγνωστες τοποθεσίες στην Αττική κι ότι θα χρησιμοποιήσουν τον χώρο για τη συσκευασία κι απόκρυψη της ηρωίνης την οποία θα βγάλουν με φορτηγά αυτοκίνητα και θα προωθήσουν μέσω νόμιμου φορτίου.

-Πρόεδρος: Έχετε ασχοληθεί με άλλη τέτοια υπόθεση;

-Μάρτυρας: Ναι, το 2013 στη Ρουμανία είχαν δημιουργήσει μία εγκληματική οργάνωση και είχαν φτιάξει μία εταιρία που είχε σκοπό να μεταφέρει ηρωίνη από το Βέλγιο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε εδώ. Στις 13/12/13 συνελήφθη ο ένας Τούρκος από αυτούς με 85 κιλά ηρωίνης.

Πρόεδρος: Γρουσούζικη μέρα.

Μάρτυρας: Υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή των Τούρκων Μπασκάλ και Μετίν σύμφωνα με τα οποία ιδιώτες είχαν έρθει εδώ για να προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο με αυτό που είχε συμβεί το ’13 στη Ρουμανία. Αυτές οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν σε μας για να προχωρήσουμε στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης και να προβούμε όπως και προβήκαμε στη σύλληψη των δύο τόνων ηρωίνης. Μέχρι τις 9/5/14 υπήρχε πληροφορία ότι τα ναρκωτικά θα προωθούνταν σε ένα χώρο στη Φιλοθέη.

Πρόεδρος: Από τότε ξέρετε για τη Φιλοθέη;

-Μάρτυρας: Ναι από τότε και ξέραμε και τον δεύτερο χώρο που θα φυλασσόταν η ηρωίνη στο Κορωπί. Τα ναρκωτικά από το Ιράν και το Πακιστάν θα έρχονταν με πλοίο στο Κερατσίνι. Από πριν είχε διακριβωθεί ότι αυτοκίνητο μάρκας BMW είχε έρθει στις 16/5/14. Εχουμε τα έγγραφα που το δείχνει ότι είχε ταξιδέψει από Ηγουμενίτσα. Συστήθηκε μικτή ομάδα από στελέχη της δίωξης ναρκωτικών του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά με σκοπό τη διερεύνηση της πληροφορίας. Η παρακολούθηση ήταν διακριτική από την αρχή γιατί διαφορετικά δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

-Πρόεδρος: Ποιος έστειλε τους Τούρκους εκεί;

-Μάρτυρας: Οι Τούρκοι ήταν οι αγοραστές.

-Τα ναρκωτικά ήρθαν από το Ντουμπάι;

-Ακόμα προσπαθούμε να το διερευνήσουμε.

-Τα ναρκωτικά που ήρθαν τα αγόρασαν οι Τούρκοι, οι κατηγορούμενοι; Ο Μπασκάλ και οι άλλοι.

-Ναι. Ενώ συνεχίζονταν ακόμα η προσπάθεια για να συλληφθούν οι δράστες κι ακόμα ένα άτομο τούρκικης καταγωγής που διέμενε στο Βέλγιο, υπήρχαν πληροφορίες ότι ο συγκεκριμένος Τούρκος είχε απασχολήσει τις Αρχές για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη Γερμανία.

Στο σημείο αυτό ο κ.Κατσούλης είπε ότι ο εγκέφαλος που περίμενε τα ναρκωτικά στο Βέλγιο είχε συλληφθεί κι ότι αυτός που είχε το γενικό πρόσταγμα εδώ από τους Τούρκους ήταν ο Μπασκάλ ο οποίος είχε τρεις διαφορετικές ταυτότητες και διαβατήρια. Είχε και διαβατήριο σέρβικο.

-Πρόεδρος: Παρακολουθούσατε από την Ηγουμενίτσα;

-Ναι, αλλά αφήσαμε τα πράγματα για να δούμε πως θα εξελιχτούν. Από τις 28/5 μέχρι τις 6/6 έμεναν στο «Plaza Resort» και στον Αστέρα. Όλα αυτά τα ξενοδοχεία πληρώνονταν από τη σύντροφο του Μπασκάλ η οποία μάλιστα έκανε τις κρατήσεις στο όνομά της για να μην υπάρχουν στοιχεία σε βάρος των άλλων. Εχοντας διαπιστώσει όλη αυτή την κινητικότητα είδαμε ότι αυτοί είχαν σχέση με μία BMW, η οποία τα ξημερώματα ξεκίνησε από τον Αστέρα, ανέβηκε την παραλιακή κι έφτασε στο Χίλτον, με συνοδηγό τον Ακσακάλ.

Τα δρομολόγια της σπείρας

Στην κατάθεσή του λοιπόν ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα δρομολόγια της σπείρας μέχρι να φτάσει στην καφετέρια της Φιλοθέης, «Παλιά Αγορά», όπου λίγο μετά έγινε η έφοδος στη βίλα του Γιαννουσάκη.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Plaza Resort», ο Μπασκάλ του είχε κάνει πρόταση να αγοράσει το ξενοδοχείο έναντι 20 εκατ. Ευρώ, ενώ ο μάρτυρας πρόσθεσε πως ο Μπασκάλ είχε ζητήσει κι έκδοση εισιτηρίων νταλίκας του οδηγού προκειμένου να φορτώσει τα ναρκωτικά με συγκάλυψη φορτίων μαρμαρόσκονης.

«Από την παρακολούθηση είδαμε ότι οι δράστες οδηγούσαν μία Mercedez κι όταν έφτασαν στην καφετέρια έδιναν τα κλειδιά σε άλλα άτομα, ενώ προσέξαμε ότι τα άτομα αυτά κινούνταν υπόπτως, σε μία οικεία στην οδό Αθανασίου Διάκου στη Φιλοθέη που ανήκε στον Γιαννουσάκη. Το ίδιο αυτοκίνητο λοιπόν πήγαινε στην περιοχή Κορωπίου και στάθμευε μέσα σε αποθήκη. Μετά από αυτό το επαναλαμβανόμενο δρομολόγιο αποφασίσαμε να κάνουμε έρευνα στην αποθήκη στο Κορωπί παρουσία εισαγγελέα».

-Εισαγγελέας: Ποιοι βγήκανε από τη βίλα;

-Ο Λάγιος κι ο Μπονιάβ (σ.σ. Τούρκος). Στο Κορωπί βρήκαμε 500 κιλά ηρωίνης. Σε όλη την επιχείρηση εγώ ήμουν παρών ενώ παράλληλα όλες οι πληροφορίες διαβιβάζονταν σε μένα.

-Πρόεδρος: Τι είδατε με τα δικά σας μάτια στην «Παλιά Αγορά»;

-Στη βίλα δεν πήγα, αλλά ό,τι γινόταν το έλεγαν σε μένα. Επειδή δεν μπορούσαμε να ήμασταν και στη Φιλοθέη και στο Κορωπί, είχα στείλει τον λιμενικό Αγαπάκη στο Κορωπί, ο οποίος με τις δικές μου οδηγίες κι εντολές οργάνωσε την επιχείρηση εκεί. Η ομάδα που έχω όταν είδε να μπαίνει μέσα το αμάξι παρουσία εισαγγελέα, έδωσε εντολή στην ομάδα μου να κάνει έφοδο στην αποθήκη. Δεν περίμεναν ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο, είχαν κατεβάσει τις πόρτες ενώ φως δεν υπήρχε μέσα. Η ομάδα μου έβαλε εκρηκτικά στην πόρτα, έγινε έκρηξη, άνοιξε η πόρτα, μπήκαν μέσα και συνέλαβαν τους Τούρκους.

Στο υπόγειο του Γιαννουσάκη η ηρωίνη

-Πρόεδρος: Ποιοι ήταν μέσα;

-Ο Μπασκάλ, ο Μετίν, ο Απσακάλ, ο αδερφός του κι άλλοι. Ξέρω ότι ο Ακσακάλ μιλάει ελληνικά και τούρκικα κι αυτό με παραπέμπει στο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου βρίσκονταν τα άτομα που βοήθησαν στη μεταφορά των ναρκωτικών. Τους βρήκαμε όλους στην αποθήκη και υπήρχε μαρμαρόσκονη που την είχαν αγοράσει με σκοπό να την ανακατέψουν με το νόμιμο φορτίο για να βγάλουν τα πακέτα μαρμαρόσκονης και να τα αντικαταστήσουν με ηρωίνη. Οι δικοί μου τους είδαν να τοποθετούν τα ναρκωτικά σε σακούλες για να τα στείλουν με φορτίο στο Βέλγιο. Η εταιρία που θα παραλάμβανε τα πράγματα στο Βέλγιο είναι η εταιρία Φίντεξπορτ, που είχε ακριβώς την ίδια διεύθυνση με την εταιρία του Γιαννουσάκη. Κάποια στιγμή είδαμε τον Γιαννουσάκη να εξέρχεται με τον 6χρονο γιο του. Περιμέναμε να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις και κάναμε έφοδο. Πήγαμε όμορφα, ωραία και διακριτικά, χτυπήσαμε την πόρτα, μας άνοιξαν, του είπαμε ποιοι είμαστε και γιατί είμαστε εκεί και του ζητήσαμε να κατεβούμε στην αποθήκη γιατί είχαμε τις πληροφορίες πως υπήρχαν να ναρκωτικά. Ξαφνικά κατέβηκε κάτω και η κα Σταματιάδου (πρώην σύζυγος) και ξεκίνησε η έρευνα.

Ο μάρτυρας σημείωσε πως όταν έκαναν έρευνα στην αποθήκη της βίλας, βρήκαν το άσπρο Mercedez jeep, όπου μέσα ήταν το σακ βουαγιάζ με ναρκωτικά.

«Ανοίγαμε μία προς μία τις αποθήκες, αλλά δεν βρίσκαμε τίποτα. Στο τέλος φτάσαμε σε μία κλειδωμένη και ζητήσαμε να μάθουμε τι είναι η τελευταία αποθήκη».

-Πρόεδρος: Σας μύριζε ηρωίνη;

-Υπήρχε μία μυρωδιά, αλλά όχι τόσο έντονα. Είχαμε επίσης και στοιχεία πέλετ. Είπαμε στην κα Σταματιάδου, αν έχει κλειδί για να ανοίξει η αποθήκη για να μην προβούμε στο σπάσιμο της πόρτας. Μας είπε «σπάστε τη». Μπήκε μέσα ο σκύλος και βρήκε στο δεξί σημείο σακούλες ηρωίνης, 550 κιλά.

-Πρόεδρος: Τι εντύπωση σας έκανε η οικογένεια. Ήξεραν;

-Όχι δεν ήξεραν. Ούτε η κα Σταματιάδου που ήταν η ιδιοκτήτρια δεν ήξερε. Ετσι όπως ήταν η αποθήκη, δεν έβλεπες τίποτα. Στις 10:30 το βράδυ ήρθε ο Γιαννουσάκης και του είπαμε ότι θεωρείσαι ένοχος κι οφείλουμε να σε συλλάβουμε.

Noor1: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον βασικό χρηματοδότη