MENU

Και το αουτσάιντερ που ήρθε πρώτο στον α’ γύρο των προκριματικών του Σοσιαλιστικού κόμματος Γαλλίας. Εκανε την έκπληξη προσπερνώντας με άνεση τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς με πάνω από 4 μονάδες. Οι λογαριασμοί τους θα ξεκαθαρίσουν την επόμενη Κυριακή, στον β’ γύρο.

Τι πρεσβεύει ο Μπενουά Αμόν; Μεταξύ άλλων:

Θέλει να μειώσει την εργάσιμη εβδομάδα στη Γαλλία σε από 35 σε 32 ώρες.

Διακηρύττει ότι θα θεσπίσει μηνιαίο καθολικό βασικό μισθό στα 750 ευρώ.

Τέτοιες προτάσεις μπορεί να δείχνουν ότι απέχουν από την οικονομική πραγματικότητα για την πλειοψηφία των κεντροδεξιών Γάλλων ψηφοφόρων. Ωστόσο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη δεξαμενή της αριστεράς. Ενας πυρήνας αριστερών ψηφοφόρων έχουν αισθανθεί προδομένοι από την προεδρία Ολάντ που μετατοπίστηκε προς τα δεξιά.

Ετσι ερμηνεύεται το «ρεύμα» κόντρα στον Βαλς που κλίνει προς την φιλελεύθερη σχολή, στη «δεξιά» πτέρυγα των σοσιαλιστών.

Ενας δημοσκόπος εξηγεί στους Financial Times: «Ισως οι ψηφοφόροι (σ.σ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος), αυτή τη φορά να μην ενδιαφέρονται για την νίκη στις προεδρκές εκλογές. Είναι σκληροπυρηνικοί της αριστερής πτέρυγας που πιστεύουν ότι η Αριστερά έχασε την ψυχή της. Θέλουν μια ιδεολογική νίκη έναντι της Δεξιάς».

Πηγή: iefimerida.gr

Μπενουά Αμόν: Τάζει βασικό μισθό 750 ευρώ και 32 ώρες εργασίας την εβδομάδα