MENU

Η αναλογία χρησιμοποιήθηκε για να υπογραμμισθεί ο αντίκτυπος που είχε στην γαλλικη κοινή γνώμη η φρίκη που ξεπήδησε σαν το μανιτάρι μίας ατομικής βόμβας, στην γαλλική πρωτεύουσα την Παρασκευή το βράδυ.

Μόνο που ο αντίκτυπος ήταν πολύ μεγαλύτερος και όχι μόνο στην Γαλλία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ο φόβος και ο όλεθρος μεταφέρονται στο έδαφός της από τους φανατικούς ισλαμιστές του Isis.

Τυφλά κτυπήματα, χωρίς προειδοποίηση από τρομοκράτες αυτοκτονίας με στόχο όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες αθώων.

Κάθε ανθρώπινη εκδήλωση, καθε χώρος στην Ευρώπη όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι θα αποτελεί δυνητικό στόχο των φανατικών. Σχολεία, θέατρα, κινηματογράφοι, εστιατόρια, μέσα μαζικής μεταφοράς, εκκλησίες, γήπεδα.

Και το χειροτέρο. Ο εκτελεστής αυτοκτονίας μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Οι άνθρωποι θα βλεπουν ο ένας τον άλλο με καχυποψία.

Η μισαλλοδοξία θα απλωθεί παντού σαν ένα τοξικό σύννεφο.

Οι φασίστες ήδη τρίβουν τα χέρια τους από χαρά.

Η απάντηση στον φόβο και τον όλεθρο, δεν μπορεί να είναι μια ισχυρότερη δήλωση δύναμης με τα όπλα.

Οι τυφλές απαντήσεις, γεννούν νέους εχθρούς.

Η αμερικανική στρατιωτική απάντηση στην 11η Σεπτεμβρίου γέννησε την Isis, κατέστερεψε τέσσερις τουλαχιστον χώρες (Λιβύη, Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν) και εφερε τον όλεθρο στην Ευρώπη, που συνεχίζει να πουλάει όπλα στους φανατικούς που τα πληρώνουν.

Στην Μ. Ανατολή. Στην Ασία. Στην Αφρική.

Με την διασπορά των όπλων και το λαθρεμπόριο που άνθισε μετά την πτώση του τείχους, ποιός μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί στα χέρια των φανατικών, ραδιενεργό υλικό;

Ο διάλογος των όπλων οικοδομείται πάνω σε εκατόμβες αθώων.

Η μόνη απάντηση στην τρομοκρατία ειναι η εξάλειψη των αιτιών που την γεννούν και την τροφοδοτούν.

Η Ευρώπη δεν κράτησε κανένα από τα πικρά μαθήματα που της άφησε η εποχή της αποικιοκρατίας και επιπλέον, όσο δείχνει ανίκανη να βάλει τον άνθρωπο, πάνω από το κέρδος, θα βλέπει να ξημερώνει ένα σκοτεινό μέλλον.

Μια δυστοπία.

Με τείχη που θα χωρίζουν τους «από εδώ» και τους «απο εκεί».

Και οι χωρισμοί, διηγούνται ιστορίες με πόνο, αίμα και χωρίς τέλος με μόνη απώλεια, τον άνθρωπο.

Όπου και αν βρίσκεται.

Η μόνη απώλεια, ο άνθρωπος