MENU

Ο τεχνικός των Αρκάδων μίλησε στο «Φως» για τη μάχη του πρωταθλήματος, αλλά και την προσπάθεια του Αστέρα, έχρισε φαβορί τον Ολυμπιακό, ενώ επισήμανε πως είναι θέμα χρόνου να πάρει κάποιον τίτλο η ομάδα της Τρίπολης.Αναλυτικά οι δηλώσεις του Βεργέτη:

-Εγώ στις συνεντεύξεις μου ζητάω να μιλάει ανοιχτά ο κόσμος, για ποδόσφαιρο μιλάμε, όχι για κρατικά μυστικά. Ξεκινάμε από τον Αστέρα. Μπορεί αυτή η ομάδα στο μέλλον να χτυπάει τίτλο;

«Μπορεί, ναι. Διότι έχει θέσει τις βάσεις μεγάλης ομάδας. Με εγκαταστάσεις, με υποδομές, με ανθρώπους ικανούς και με τεχνογνωσία σε όλα τα πόστα. Είναι θέμα χρόνου να πάρει ο Αστέρας έναν τίτλο. Βεβαίως είναι μια ομάδα που υπάρχει 10 χρόνια μόνο στο προσκήνιο, δεν είναι εύκολο μέσα σε 10 χρόνια να πάρεις το πρωτάθλημα. Κάνει όμως σταθερά ανοδικά βήματα, χτίζεται μεθοδικά».

-Πείτε μου το βιογραφικό σας.

«Έχω σπουδάσει στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών, την παλιά Γυμναστική Ακαδημία, με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Ασχολήθηκα με τις ακαδημίες στην Τρίπολη, έτσι ξεκίνησα».

-Είστε από εκεί;

«Ναι, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Τρίπολη. Όταν ο Αστέρας ήταν στη Β' Εθνική, ο τότε προπονητής κ. Παπακώστας έψαχνε άνθρωπο για τις ακαδημίες και προσλήφθηκα. Έπειτα αναβαθμίστηκα από τη διοίκηση και μπήκα στο τεχνικό τιμ της πρώτης ομάδας, όταν ήταν προπονητής ο κ. Κάμπος, που τώρα είναι στον Άρη. Είμαι 9 συναπτά χρόνια στον Αστέρα».

-Από ποιον προπονητή μάθατε τα περισσότερα;

«Δεν έχω κάποιον μέντορα, όλοι ήταν αξιόλογοι προπονητές εδώ, από όλους βλέπεις πράγματα, αντιγράφεις, κρατάς, πετάς».

-Δεν έχετε παίξει μπάλα σε επαγγελματικό επίπεδο, ούτε όμως και ο Μουρίνιο.

«Όχι. Το όποιο ταλέντο είχα δεν μπορούσε να το υποστηρίξει το σώμα μου, διότι στα 21 μου έκανα δύο φορές εγχείρηση στο δεξί μου γόνατο».

-Ο Σάκι, ο οποίος επίσης δεν είχε υπάρξει ποδοσφαιριστής επιπέδου, είπε κάποτε το εξής φοβερό: "Δεν χρειάζεται να έχεις υπάρξει άλογο για να γίνεις καλός αναβάτης"!

«Συμφωνώ απολύτως. Με την πάσα που μού δίνετε, θα πω το εξής: Ο ποδοσφαιριστής και ο προπονητής είναι εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα! Το μόνο κοινό που έχουν είναι το γνωστικό αντικείμενο, το ποδόσφαιρο. Δεν σημαίνει ότι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής θα γίνει και καλός προπονητής. Η προπονητική είναι μια συλλογή πολλών επιστημών, Πρέπει να είσαι παιδαγωγός, ψυχολόγος, γυμναστής, διαιτολόγος, καλός κόουτς στον πάγκο και άλλα».

-Φαβορί για το πρωτάθλημα ποιον βλέπετε πλέον;

«Τον Ολυμπιακό».

«Δείχνει ότι έχει το μέταλλο της μεγάλης ομάδας. Έχει ποτιστεί με τον πρωταθλητισμό. Ενώ ο ΠΑΟΚ μετά τη νίκη στο Καραϊσκάκη έδειξε ότι δεν μπορεί να σηκώσει ακόμα το βάρος του πρωταθλητισμού. Ο Παναθηναϊκός χτίζεται βήμα - βήμα, έχει ικανές βάσεις, έχει καλοδουλεμένη ομάδα, έχει παίκτες, αλλά δεν δείχνει ακόμα ότι μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Ενώ ο Ολυμπιακός, έστω και με κακή απόδοση σε αρκετά ματς, κατάφερε να είναι πρώτος. Δείχνει ότι και σε μέτριες μέρες μπορεί να πάρει αποτέλεσμα».

-Αφού ο Ολυμπιακός με τόσες γκέλες βρέθηκε στην κορυφή, δεν είναι Πολύ δύσκολο πια να το χάσει;

«Ακριβώς αυτό λέω. Είναι πολύ δύσκολο πλέον να το χάσει. Αυτό όμως καταδεικνύει και το επίπεδο του πρωταθλήματος, τη φτώχεια που υπάρχει. Αν ήταν το πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό και πιο σκληρό, δεν θα μπορούσες με μισοκαλές εμφανίσεις να πάρεις τον τίτλο. Αυτό θα βελτίωνε και τον Ολυμπιακό ως ομάδα, για την Ευρώπη».

-Γιατί ο Ολυμπιακός έδειξε τόσα προβλήματα; Βλέπαμε έξω παίκτες όπως ο Αφελάι. ο Κασάμι, ο Ντοσεβί.

«Ο Ολυμπιακός έχει πλούσιο ρόστερ, οι 3 παίκτες που μου είπατε ήταν στον πάγκο πριν, τον πάγκο του Ολυμπιακού πάντα τον ζηλεύουν πολλές ομάδες και πολλούς αναπληρωματικούς του θα τους ήθελαν για βασικούς. Και άλλα χρόνια συνέβαινε αυτό, πάντα ο Ολυμπιακός είχε καλό ρόστερ. Πιστεύω όμως ότι φέτος το παζλ δεν φτιάχτηκε πολύ σωστά. Μπορεί να έχεις ένα όμορφο παζλ, αλλά όταν λείπουν δύο κομμάτια χαλάει όλη η εικόνα. Ο Ολυμπιακός φέτος φτιάχτηκε να είναι πολύ δυνατός σε ορισμένες θέσεις, αλλά είχε ελλείψεις σε κάποιες άλλες. Η χημεία της ομάδας, το παζλ, δεν κούμπωσε».

-Σε ποιες θέσεις είναι οι ελλείψεις; πού θέλει μεταγραφές;

«Κοιτάξτε, είμαι προπονητής αντίπαλης ομάδας η οποία μετέχει με τον Ολυμπιακό στο ίδιο πρωτάθλημα. Αν μιλάγαμε για μία ξένη ομάδα, θα μπορούσα ευχαρίστως να γίνω λεπτομερής για το ποιες είναι οι αδύναμες θέσεις της. Δεν μπορώ να το κάνω όμως με τον Ολυμπιακό, για να μην παρεξηγηθώ».

-Ωραία, θα σας ρωτήσω συγκεκριμένα. Ένας Μιραλάς σε αυτόν τον Ολυμπιακό και ένας Μανωλάς θα άλλαζαν τελείως την ομάδα;

«Ναι, βεβαίως. Εμένα μου αρέσουν πολύ τα εξτρέμ που πατάνε περιοχή και σκοράρουν».

-Ήταν προβλέψιμος ο Ολυμπιακός για τον αντίπαλο προπονητή όταν περίμενε τα γκολ μόνο από τον φορ;

«Ασφαλώς. Όσο λιγότεροι παίκτες πατάνε την περιοχή σού, τόσο λιγότεροι οι κίνδυνοι και τόσο πιο εύκολα μπορείς να τους περιορίσεις».

-Γενική η ερώτηση. Το να αλλάζεις κάθε χρόνο 15-18 παίκτες στο ρόστερ βλάπτει;

«Γενική η απάντηση: Είναι κακό, κατά τη γνώμη μου. Είναι μείον. Διότι αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει μακροχρόνιος προγραμματισμός. Γι' αυτό τον λόγο εμείς στον Αστέρα κρατήσαμε μία βάση από πέρσι 14 παικτών και ευελπιστούμε την επόμενη σεζόν αυτή η βάση να γίνει 18 παικτών και να πάμε μόνο σε 2-3 μεταγραφές!».

-Πάρα πολύ ωραία. Πείτε μου τώρα κάτι άλλο. Ο στόπερ σας, ο Σανκαρέ, θα μπορούσε να παίξει αυτή τη στιγμή σε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα; Η ίδια ερώτηση για τον Μάσα και τον Γιαννιώτα.

«Σαφέστατα θα μπορούσε ο Σανκαρέ να παίξει σε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα! Και οι τρεις αυτοί παίκτες που μου είπατε θα μπορούσαν να παίζουν βασικοί και αναντικατάστατοι σε οποιαδήποτε ομάδα της Ελλάδας! Ο Αστέρας έχει ποιότητα, έχει ήθος και υγεία ως ομάδα, εμείς εδώ στην Τρίπολη χαιρόμαστε το ποδόσφαιρο, χαιρόμαστε την καθημερινότητά μας στο γήπεδο - και ας μη λαμβάνουμε το ενδιαφέρον που μας αξίζει. Ο Αστέρας Τρίπολης δεν καταλαμβάνει ολόκληρη σελίδα στις εφημερίδες, δεν αποτελεί θέμα στα δελτία ειδήσεων, όμως λάμπει στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

-Ο Γιαννιώτας είναι νεαρός, τι πρέπει να φτιάξει περισσότερο για να γίνει ολοκληρωμένος και να κάνει το μπαμ;

«Έχει ήδη μια πληρότητα ως ποδοσφαιριστής. Βέβαια πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Κάθε παίκτης πρέπει να δουλεύει και να βελτιώνεται. Ο Γιάννης έπρεπε να παίζει και χωρίς την μπάλα, εκεί εστιάσαμε, να μάθει να κινείται καλύτερα χωρίς την μπάλα. Καθώς και στα τελειώματά του ήθελε βελτίωση, κάτι που ήδη έχει καταφέρει».

-Έχει ταχύτητα, αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο;

«Ναι, υπό την έννοια ότι η ταχύτητα είναι κάτι που ή το έχεις ή δεν το έχεις. Δεν μαθαίνεται. Ενώ τα άλλα μπορείς να τα μάθεις».

-Ο Μάσα τι πρέπει να βελτιώσει;

«Την τακτική του σκέψη επιθετικά και κυρίως αμυντικά. Έχει ήδη μπει σε αυτή τη διαδικασία, με τον ΠΑΟΚ μας βοήθησε πολύ και αμυντικά».

-Ξέχασα πριν να σας ρωτήσω για τον Μήτρογλου. Έχει βάλει 10 γκολ, ενώ φέτος είναι αγνώριστος, βαρύς, και ενώ είχε να ξεπεράσει το διπλό ψυχολογικό σοκ, πρώτον ότι απέτυχε παταγωδώς στην Αγγλία και δεύτερον ότι έφτασε στο σημείο να αποδοκιμάζεται από τον κόσμο του Ολυμπιακού για τις εμφανίσεις του.

«Μου αρέσει πάρα πολύ ένας ποδοσφαιριστής να έχει προσωπικότητα. Αυτό το λέω για τον Μήτρογλου, αλλά και γενικώς. Τί: σημαίνει να έχει ένας παίκτης προσωπικότητα: Όχι να τσακώνεται με τους αντιπάλους ή να τα βάζει με τους διαιτητές. Προσωπικότητα σημαίνει να κάνεις αποτελεσματικά τη δουλειά σου ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι δυσμενείς. Μου αρέσει πάρα πολύ που ενώ ο Μήτρογλου γύρισε μη επιτυχημένος από την Αγγλία, που ενώ τον αποδοκίμασε σε κάποια ματς ο κόσμος του Ολυμπιακού, έδωσε τις απαντήσεις με τα γκολ του. Και ας μην ήταν στην καλύτερη κατάσταση. Η μπάλα που ξέρει ένας παίκτης δεν ξεχνιέται. Το ένστικτο του σκόρερ υπάρχει πάντα. Για να αποδώσει όμως το καλύτερο ένας σέντερ φορ, παίζουν ρόλο πολλά πράγματα. Είναι η προπόνηση που κάνει, η χημεία της ομάδας, οι συμπαίκτες του αν τον βοηθάνε. Ο φορ εξαρτάται πολύ από τους άλλους μέσα στην ομάδα».

-Πιο δυνατός αντίπαλος είναι ο ΠΑΟΚ για τον Ολυμπιακό ή ο Παναθηναϊκός - και ας είναι 4 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ; Τον έχει στη Λεωφόρο τον ΠΑΟΚ, όπως και τον Ολυμπιακό.

«Μπορεί και να είναι έτσι, δηλαδή ο Παναθηναϊκός να είναι όντως πιο υπολογίσιμος αντίπαλος αυτή τη στιγμή από τον ΠΑΟΚ, παρά τους 4 βαθμούς που τους χωρίζουν. Είναι σημαντικό ότι ο Παναθηναϊκός έχει στη Λεωφόρο και τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Όμως ο τίτλος κρίνεται στα μικρά παιχνίδια. Να μην έχεις απώλειες στον μαραθώνιο. Επίσης, ενδέχεται ο ΠΑΟΚ να αντεπιτεθεί, να ενισχυθεί, να βελτιώσει τα κακώς κείμενα».

-Ποια είναι τα ατού του Παναθηναϊκού;

«Το ότι συνέθεσε πιο αρμονικά αυτό το παζλ που έλεγα πριν. Δεν έκανε πολλές προσθαφαιρέσεις, έχει ομοιογένεια, έχει καλοδουλεμένη ομάδα, έχει παίκτες που μπορούν να επιτελέσουν πολλούς ρόλους στο γήπεδο, να υπηρετήσουν πολλούς σχηματισμούς».

-Να κλείσουμε με τα παράδοξα του ΠΑΟΚ. Γιατί κλατάρε; Πάει κόντρα στη λογική να βλέπουμε τον Σαλπιγγίδη δεξί μπακ, τον Τζαβέλλα στόπερ, τον Αθανασιάδη να γυρνάει πίσω και να παριστάνει τον Ρούνεϊ;

«Οπως σας είπα πριν, ανταγωνιζόμαστε στο ίδιο πρωτάθλημα και δεν θα ήθελα να θίξω αντίπαλο προπονητή ή παίκτες. Το μόνο που θα πω είναι ότι αναλύοντας τον ΠΑΟΚ πριν από το μεταξύ μας ματς, είδα ότι στην ομάδα του δεν υπάρχει ενέργεια... Αν εμείς λοιπόν είχαμε ταχύτητα και πίεση στα κλεψίματα της μπάλας, θεωρούσα ότι πολύ δύσκολα θα μας παρακολουθούσε ο ΠΑΟΚ. Όπερ και εγένετο».

Βεργέτης: «Θέμα χρόνου για τίτλο ο Αστέρας»