MENU

Ακόμα και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, το έργο θα είχε τελειώσει μέχρι σήμερα. Στα 5 λεπτά από την Ομόνοια θα έπρεπε να στέκεται σήμερα αγέρωχο, μοντέρνο, επιβλητικό, το «σπίτι» που θα φώλιαζε εκατομμύρια πράσινες καρδιές. Σήμερα η δυσωδία σε κάνει να θέλεις να τρέξεις μακριά για να πάρεις μία ανάσα της προκοπής. Ερημωμένα κτίρια, μπάζα, βρώμα, παρακμή. Ακόμα και αυτοί οι περιβόητοι κορμοράνοι μάζεψαν τα μπογαλάκια τους και την έκαναν για άλλα μέρη, όπου το περιβάλλον τους σέβεται.

 Τώρα πια θα δεις μόνο ποντίκια, αρουραίους, τρωκτικά και έντομα που θα επιβίωναν και σε περίπτωση πυρηνικού ολέθρου. Στο μέρος που θα έπρεπε σήμερα να στέκει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, βρίσκονται σήμερα τα πρώτα λυόμενα που «φιλοξενούν» τους απανταχού (λάθρο)μετανάστες, που η μοίρα ξέβρασε το κουφάρι τους στην Αθήνα.

Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος στις δύο υποθέσεις; Ο ίδιος άνθρωπος που ήταν πίσω από την κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» και την περίφημη επιστολή των 130 πολιτών που φρέναραν για οικολογικούς λόγους την υπόθεση διπλής ανάπλασης και την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού είναι ο ίδιος που -χωρίς πια καμία οικολογική ανησυχία πια, έτσι κι αλλιώς δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο στην περιοχή- αποφασίζει να τους στοιβάξει σε ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στα 5 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Το όνομα αυτού; Αλέξης Τσίπρας! Ένας Παναθηναϊκός από τα γεννοφάσκια του...

Τα έργα κατασκευής είχαν ήδη ξεκινήσει. Οι μπουλντόζες είχαν ήδη βάλει μπρος, αφού ο όμιλος «Μπάμπης Βωβός» είχε ήδη λύσει το χειρόφρενο για τις εργασίες κατασκευής του εμπορικού κέντρου πέριξ του γηπέδου που θα χτιζόταν για τον Παναθηναϊκό και το οποίο έδειχνε να έχει ξεπεράσει όλες τις γραφειοκρατικές δυσκολίες. Στα χαρτιά, το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης έμοιαζε ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην σύγχρονη ιστορία της πόλης. Μία ανάσα πνοής και ανάπτυξης για την πρωτεύουσα, που θα έδινε την ευκαιρία σε δύο υποβαθμισμένες περιοχές (Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Ελαιώνας) να εκσυγχρονιστούν, αλλά και στον Παναθηναϊκό (τόσο την ΠΑΕ όσο και τον Ερασιτέχνη) να αποκτήσουν σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Όλα έδειχναν έτοιμα. Αμ, δε.

 Εν έτει 2008, η δημοτική αρχή «Ανοιχτή Πόλη» της οποίας ηγείται ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και 130 πολίτες ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να σταματήσουν στα έργα στην περιοχή, επικαλούμενοι την προστασία του περιβάλλοντος, αφού η συγκεκριμένη περιοχή είχε χαρακτηριστεί ως υδροβιότοπος, που εκείνη την περιοχή φιλοξενούσε (τους θρυλικούς πλέον) κορμοράνους. Μάλιστα ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του εκείνη την περίοδο είχε ταχθεί ενάντια στην υλοποίηση του έργου αφού σύμφωνα με τα τότε λεγόμενα του: «Θα υποβαθμιζόταν η περιοχή και θα επερχόταν τεράστια οικολογική καταστροφή.».

 Το ΣτΕ αποφασίζει τελικά το πάγωμα των εργασιών κατασκευής του εμπορικού κέντρου, ενώ η οικογένεια Βαρδινογιάννη που είχε αναλάβει την χρηματοδότηση του γηπέδου αποσύρει το ενδιαφέρον της, παρά την αρχική συμφωνία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τον Δήμο Αθηναίων. Μάλιστα με δηλώσεις του τον Ιανουάριο του 2009, ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα περιβάλλοντος κ. Χάρης Κωνσταντάτος μιλώντας για την απόφαση αναστολής των έργων από το Συμβούλιο της Επικρατείας τονίζει επί λέξει ότι: «θα συνεχίσει να πολεμάει τους εργολάβους και τους μεσίτες που πάνε να φάνε τα τελευταία κομμάτια της ελεύθερης γης του Ελαιώνα κερδοσκοπώντας και θα αντιστέκεται στην τσιμεντοποίηση.».

 Μετά από 6 χρόνια, όχι μόνο δεν έχει επέλθει η περιβόητη τσιμεντοποίηση στην περιοχή, όχι μόνο δεν υπάρχουν πια κορμοράνοι ούτε για δείγμα, αλλά η περιοχή του Ελαιώνα μοιάζει βγαλμένη από σκηνικό ταινίας καταστροφής, παίρνοντας άνετα τον διόλου τιμητικό τίτλο της πιο υποβαθμισμένης περιοχής της Αττικής, πιθανώς και ολόκληρης της Ελλάδας. Σε αυτή την ατελείωτη χωματερή αποφάσισε ο Πρωθυπουργός (πλέον) κ. Αλέξης Τσίπρας να στεγάσει (λαθρο)μετανάστες τους οποίους θα φιλοξενήσει σε λυόμενες κατοικίες στο οικόπεδο που προοριζόταν κάποτε να χτιστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

 Η αιχμηρή ανακοίνωση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού πριν από μερικές ημέρες καυτηρίασε το γεγονός, όμως έπεσε σε ώτα μη ακουόντων: «Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα δύσκολο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, αποφάσισε να μεταφερθούν μετανάστες -που ζούσαν σε ομολογουμένως κάκιστες συνθήκες- σε καταυλισμούς που στήνονται στην περιοχή του Ελαιώνα. Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να κρίνουμε αν είναι σωστή ή λανθασμένη αυτή η απόφαση.

Δεδομένου, όμως, ότι ο καταυλισμός αυτός χτίζεται μέσα στο οικόπεδο που προοριζόταν για το νέο μας γήπεδο, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής: Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος φωνάζει τα τελευταία χρόνια ότι η Διπλή Ανάπλαση είναι πια ανέφικτη. Πράγματι, πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων κατήρτισε το 5ετές επιχειρησιακό του σχέδιο, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η παραμικρή αναφορά σε αυτήν. Τώρα, η Πολιτεία αποφάσισε στο χώρο που θα γινόταν το γήπεδο να στεγαστούν μετανάστες. Συνεπώς, ο νόμος της Διπλής Ανάπλασης έχει de facto ακυρωθεί. Έμπρακτα όλοι οι αρμόδιοι φορείς έχουν προσχωρήσει στην άποψή μας ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Τώρα που ο νόμος έχει καταργηθεί στην πράξη, είναι ώρα επιτέλους να καταργηθεί και τυπικά, ώστε ο Παναθηναϊκός Α.Ο. να μην παραμένει δέσμιός της».

 Κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για… υποκρισία. Για διπροσωπία. Για ανακολουθία λόγων - έργων. Τι απέγιναν αλήθεια εκείνες οι οικολογικές ανησυχίες; Πως απεφεύχθη τελικά η «οικολογική καταστροφή και η υποβάθμιση της περιοχής» του Ελαιώνα; Ποιός ήταν τελικά ο αληθινός λόγος που φρέναρε τις εργασίες κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού; Ακόμα και οι κορμοράνοι που θα μπορούσαν να δώσουν μία απάντηση, έφυγαν για πάντα (;) από εκεί…

Βοτανικός: Ένας Παναθηναϊκός έκανε το παλάτι ...σκουπιδαριό!