MENU

'Ενα όνομα, μια ιστορία. Ο Χαρίλαος Κλουκίνας είναι ο άνθρωπος που έκρινε το αποτέλεσμα για την αθώωση της Κέρκυρας, ο άνθρωπος που ψήφισε υπέρ της Βέροιας, αυτός που υποβίβασε πριν χρόνια τον Ηρακλή και κράτησε σκανδαλωδώς τον Αστέρα Τρίπολης το 2011 στη Super League.

Το SDNA σας παρουσιάζει το προφίλ του Χαρίλαου Κλουκίνα, ο οποίος από το 2008 είναι πρόεδρος της Π.Ε. της Super League, τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό, αλλά και πριν από αυτά...

Περιέργως είναι αναμειγμένος σε όλες τις ιστορίες που έχουν προκαλέσει το ευρύ κοινό, αλλά και την οργή του Υφυπουργού Αθλητισμού.

Η αθώωση της Κέρκυρας είναι το πιο πρόσφατο σκάνδαλο στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου με τον Χαρίλαο Κλουκίνα έχει δώσει το... παρών και σε αυτό! Υπενθυμίζουμε πως οι Φαίακες παρέμειναν στη Super League με ψήφους 2-1 και μια από αυτές ήταν του Χαρίλαου Κλουκίνα! Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο νομικός Γιώργος Στεφανάκης. Ποιος όμως είναι ο Κλουκίνας;

Ο Χαρίλαος Κλουκίνας γεννήθηκε το 1955 στα Τρόπαια της Αρκαδίας και είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών της Νομικής Σχολής το έτος 1978, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από το πανεπιστήμιο της Σορβόνης και από την Εθνική Σχολή Δικαστών Γαλλίας. Είναι πατέρας δύο κοριτσιών.

Το 2006 προάχθηκε στο βαθμό του Εφέτη και αποχώρησε από το δικαστικό σώμα τον Ιανουάριο του 2007. Εξελέγη προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών τον Ιανουάριο του 2006 και παραιτήθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, καταγγέλλοντας συνθήκες αναξιοκρατίας στην εσωτερική λειτουργία της δικαιοσύνης.

Διατέλεσε προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, αθλητικός δικαστής στην ΕΟΠΕ (βόλεϊ) και στον ΕΣΑΚΕ (μπάσκετ).Έμπειρος στο αθλητικό δίκαιο

Από τις 5 Δεκεμβρίου του 2008, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League, καθώς είναι ένας άνθρωπος που έχει εμπειρία στο αθλητικό δίκαιο.

Πάντως, η πορεία του είχε ξεκινήσει παλαιότερα και το 1997 ήταν 9ος τακτικός ανακριτής Αθήνας όταν ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Μητσοτάκης είχε εκφραστεί δημόσια με τον όρο «κλεφτρόνι των Εξαρχείων» για τον Επαμεινώνδα Σκυφτούλη, κατηγορούμενο στην υπόθεση της συμπλοκής των Σεπολίων.

Ο Χαρίλαος Κλουκίνας είχε παραδεχτεί πως η στάση του στην υπόθεση Σκυφτούλη αποτέλεσε σημείο αναφοράς και για την περαιτέρω πορεία του αφού ήταν ο άνθρωπος που -δημοσίως- για δεύτερη φορά σήκωσε το γάντι δείχνοντας ότι η έννοια αξιοπρέπεια δεν είναι κενή περιεχομένου.

Ο πρώην προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, που παραιτήθηκε από το σώμα (τη στιγμή μάλιστα που προήχθη) και με επιστολή του κατήγγειλε «έλλειψη αξιοκρατίας και σκοπιμότητα στις προαγωγές από την ηγεσία του Σώματος» και ουσιαστική δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης, μιλώντας στην «Ελευθεροτυπία» το 2011 ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για «προσωπική αντιπαράθεση με την ηγεσία, αλλά για διαφωνία που αφορά τη λειτουργία των θεσμών και τα προβλήματα της Δικαιοσύνης είναι «διαχρονικά, με κάποιες εξαιρέσεις».

Η ποινή-χάδι του Ολυμπιακού

Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με την ποινή-χάδι (μια αγωνιστική και 140.000 ευρώ πρόστιμο) για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 2-1 και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κλουκίνας ζήτησε τα επεισόδια να χαρακτηριστούν ευρείας κλίμακας και να επιβληθεί ποινή δύο αγωνιστικών αλλά επικράτησε η άποψη των δύο άλλων μελών που θεώρησαν ότι είναι εκτεταμένα.

Τότε, τιμωρήθηκε με ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δύο μήνες και πρόστιμο 15.000 ευρώ ο Τάσος Μητρόπουλος ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον φροντιστή της ομάδας Π. Μαρινάκη

Ο υποβιβασμός του Ηρακλή και η παραμονή του Αστέρα

Τον Μάιο του 2011, ο Κλουκίνας έκανε... ντόρο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο υποβιβάζοντας τον Ηρακλή για να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία ο Αστέρας Τρίπολης. Η ομάδα της γενέτειρας του! Μάλιστα, ο «Γηραιός» έκανε ζήτημα εντοπιότητας του δικαστή με επίσημη καταγγελία στο διαιτητικό δικαστήριο.

Αξιοσημείωτο είναι πως ένα χρόνο αργότερα ο πρόεδρος της Π.Ε. της Super League κατέβηκε ως υποψήφιος για Βουλευτής με την «Κοινωνική Συμφωνία» με το κόμμα των Κατσελη - Καστανίδη στην Αρκαδία.

Κόντρα σε Παναθηναϊκό, Αστυνομία και παρατηρητή!

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο Αρκάς δικαστικός εξόργισε τον Παναθηναϊκό για όσα έγιναν στη Λεωφόρο στο ματς με τον ΟΦΗ και την επίθεση με μολότοφ σε βαν της Nova. Ο πρόεδρος της Πειθαρχικής Εεπιτροπής της Λίγκας Χαρίλαος Κλουκίνας μετέτρεψε τους «αγνώστους» σύμφωνα με αστυνομία και παρατηρητή, σε οπαδούς του Παναθηναϊκού!

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Μετά τη λήξη του αγώνα 3-4 φίλαθλοι της εγκαλούμενης εισήλθαν στο χώρο στάθμευσης των οχημάτων της NOVA και επιτέθηκαν σε όχημά και στους επιβαίνοντές του. Συγκεκριμένα ένας φίλαθλος της εγκαλούμενης έφτασε σε ελάχιστη απόσταση από την είσοδο του οχήματος τύπου βαν και πέταξε μια βόμβα μολότοφ μέσα σε αυτό η οποίας τελικώς εξερράγη εκτός διότι ένας εκ των εργαζομένων την απομάκρυνε με κλοτσιά. Στη συνέχεια δεύτερος φίλαθλος της εγκαλούμενης εκσφενδόνισε άλλη μία βόμβα μολότοφ η οποία βρήκε τον υπεύθυνο παραγωγής κ. Παπαδόπουλο στην πλάτη και εξερράγη δίπλα του…».

Τελικά, ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με πρόστιμο 25.000 ευρώ με τη θέση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που κατά την απολογία της ενώπιον της Πειθαρχικής να υποστηρίζει πως η δίωξη έχει στόχο να διεξαχθεί χωρίς κόσμο το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Οι «πράσινοι» μέσω του νομικού εκπροσώπου τους, Ιωάννη Κάρμη, ο οποίος υποστήριξε πως για αντίστοιχες πράξεις άλλες ομάδες μένουν ατιμώρητες και συνέδεσε τη δίωξη με το επερχόμενο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού .

Η απαλλαγή της Βέροιας...

Πριν από την αθώωση της Κέρκυρας, ο Χαρίλαος Κλουκίνας είχε βάλει το λιθαράκι του και στην απαλλαγή της Βέροιας απαλλάσσοντας την πειθαρχικώς διωκόμενη ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ από τη σε βάρος της αποδιδόμενη πειθαρχική κατηγορία....

«Ένας αλήτης ο Κλουκίνας, ένας επίορκος δικαστής;»

Στις 29 Μαΐου του 2015, ο Αχιλλέας Μπέος παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Μετρόπολις 95,5. Ο Δήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς στον Πρόεδρο της Π.Ε. Για την υπόθεση των στημένων και τις δικαστικές εξελίξεις: «Δεν απαλλάχθηκε κανένας. Ας δούμε τι θα πει το συμβούλιο εφετών. Με μια πρόταση του συμβουλίου δε σημαίνει ότι είσαι ένοχος ή αθώος. Αν αποφασίσει το συμβούλιο να πάω σε δίκη, θα πάω χωρίς δικηγόρο γιατί η υπόθεση του 2011 είναι αστεία. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Μπανανία.

Για τον Πλατινί, τι να πούμε; Που ήταν έξω από το Μαξίμου και έλεγε “δεν μπορούμε να επέμβουμε αν δεν ολοκληρωθούν τα ποινικά δικαστήρια” και όταν βγήκε από τον χασισοπότη πρωθυπουργό, την ντροπή της Ελλάδας, είπε “άλλαξαν τα δεδομένα” και διέλυσαν μια ομάδα;

Υπάρχουν 5 μάρτυρες, στοιχεία, αποδείξεις και λένε αθώοι; Ένας αλήτης ο Κλουκίνας, ένας επίορκος δικαστής; Δε μπορεί να ξεκινήσει κανένα πρωτάθλημα με αυτούς τους αθλητικούς δικαστές, με αυτές τις επιτροπές, με αυτό το αίσχος. Αν έχουν τσίπα, να παραιτηθούνε. Αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα με αυτούς τους όρους, τότε ντρέπομαι για αυτό το κατάντημα».

Η αθώωση της Κέρκυρας και η οργή του Κοντονή

Μόλις προχθές (28 Ιουλίου) η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League αθώωσε με ψήφους 2-1 την Κέρκυρα για το θέμα της μεταβίβασης των μετοχών και έτσι παραμένει στην κατηγορία, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είχε κρίνει ομόφωνα πως η μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ Κέρκυρα ήταν εικονική και είχε εισηγηθεί τον υποβιβασμό ή την αποβολή της από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Ετσι, η Κέρκυρα θα αγωνιστεί κανονικά στην Super League για την αγωνιστική περίοδο που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες.

Αυτό βέβαια προκάλεσε την οργή του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, αφού όπως σας ενημέρωσε αποκλειστικά το SDNA σκέφτεται να επιβάλει βαρύ πρόστιμο στη Superleague! O κ. Κοντονής φέρεται εξοργισμένος από τη σκανδαλώδη απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής, που αγνόησε επιδεικτικά την ΕΕΑ και έκανε του κεφαλιού της αθωώνοντας την Κέρκυρα, με αποτέλεσμα να σκέφτεται για πρώτη φορά να κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο νέος αθλητικός νόμος, επιβάλλοντας βαρύ πρόστιμο στη Λίγκα. Σύμφωνα με το νόμο, το πρόστιμο αυτό μπορεί να ξεκινά από τις 100.000 ευρώ και να φτάνει μέχρι και το 1εκ. ευρώ!

Κλουκίνας: Ένας εφέτης με... ιστορία!