MENU

Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της Σούπερ Λίγκας είναι πρώτα από όλα χρήσιμη. Πρώτα απ’ όλα, διότι ασφαλώς και υπάρχει ανάγκη μιας ουσιαστικής αλλαγής στην δομή του ελληνικού πρωταθλήματος. Και, ναι, η μείωση των ομάδων αποτελεί βασική προϋπόθεση για να δούμε κάτι καλύτερο από όσα βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Ακόμη βασικότερη προϋπόθεση είναι η οικονομική αυτάρκεια των ομάδων που συμμετέχουν στη λίγκα – δώδεκα ή δεκατέσσερις, αυτό το βρίσκω προς το παρόν δευτερεύον.

Σε κάθε περίπτωση όμως και παρότι οι θέσεις του Βασιλειάδη ακούγονται αρκετά σωστές υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα: Τα 250 εκατομμύρια που θα δώσει η ΕΡΤ στις ΠΑΕ τα επόμενα πέντε χρόνια! Και κυρίως, ο απειλητικός τρόπος που τα κραδαίνει πάνω από το κεφάλι της Σούπερ Λίγκας προκειμένου να αποδεχθεί τις προτάσεις του.

Ο Βασιλειάδης, επί της ουσίας ,εκβιάζει με τα λεφτά του κράτους. Θα μου πείτε, οι ομάδες ζήτησαν την βοήθεια της ΕΡΤ για να μην καταρρεύσουν και ο Υφυπουργός, για να τους την προσφέρει θέτει όρους. Λογικό δεν είναι;

Στην Ελλάδα όπου ακόμα και ο ιδιωτικός τομέας, συνήθως είναι κρατικοδιαίτος, ναι, είναι. Στην πραγματικότητα, όχι.

Δεν είναι διόλου λογικό η ΕΡΤ, ένας κρατικός φορέας να δίνει σε έναν ιδιωτικό συνεταιρισμό 50 με 55 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Κυρίως επειδή το προϊόν αυτού του συνεταιρισμού δεν τα αξίζει, εξού και δεν τα βρίσκει στην ελεύθερη αγορά.

Δεν είναι λογικό ένας υπουργός να μοιράζει χρήματα της ΕΡΤ, σαν να επρόκειτο για το δικό του μαγαζί.

Και βέβαια δεν είναι λογικό να τα μοιράζει, προτού καν τα εξασφαλίσει. Κάποιοι στην Σούπερ Λίγκα λένε ότι εμπιστεύθηκαν τον Βασιλειάδη και βλέποντας μπροστά τους τα 50 εκατομμύρια της ΕΡΤ, αρνήθηκαν τα 30 της Nova. Δεν ξέρω αν ισχύει, εφόσον ισχύει όμως, κακό του κεφαλιού τους.

Σε κάποιο βαθμό, δεν είναι λογική και η εμμονή του Βασιλειάδη στις 12 ομάδες, προτού καν δοκιμαστούν οι 14, παρότι όπως ανέφερα ήδη, αυτό το θεωρώ δευτερεύον.

Αντιθέτως, είναι απολύτως λογικό να υποθέσει κάποιος ότι η συγκεκριμένη τακτική αποσκοπεί λιγότερο στην εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και περισσότερο στον έλεγχό του από την κυβέρνηση.

Ναι, αλλά αν δεν βοηθήσει ο Βασιλειάδης, θα καταρρεύσουν αρκετές ΠΑΕ.

Ε, και λοιπόν; Ας καταρρεύσουν. Εδώ ολόκληρη ελληνική οικονομία κατέρρευσε, μεταξύ άλλων και επειδή το κράτος – «πατερούλης» χρηματοδοτούσε επί σειρά ετών (και προσπαθούσε να ελέγξει) τις προβληματικές επιχειρήσεις. Κι εμείς πιστεύουμε ειλικρινά ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα σωθεί αντιγράφοντας αυτό το χρεοκοπημένο μοντέλο;

Ο Βασιλειάδης εκβιάζει με λεφτά που δεν είναι δικά του...