MENU

Τις τελευταίες μέρες ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας επέστρεψε... δυναμικά στην επικαιρότητα της ΑΕΚ. Στο επίκεντρο βρίσκεται στην πραγματικότητα η προσπάθεια της Ένωσης να ξεπεράσει και το τελευταίο εμπόδιο για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ της «Αγιά Σοφιάς».

Το σημείο αντιπαράθεσης με τη δημοτική αρχή αυτή τη φορά είναι -ως γνωστόν- ένα αμαξοστάσιο για τα σκουπιδιάρικα του Δήμου, το οποίο βρίσκεται παράνομα εντός του Άλσους, σε αυθαίρετες εγκαταστάσεις, ακριβώς δίπλα από το υπό κατασκευή γήπεδο. Μια εγκατάσταση που έχει χαρακτηριστεί τελεσίδικα ως κατεδαφιστέα.

Τι συνέβη τις τελευταίες μέρες; Η ΑΕΚ βαρέθηκε να βλέπει τις αρμόδιες αρχές να σφυρίζουν αδιάφορα και κίνησε μια σειρά διαδικασιών προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η κατεδάφιση. Κι ο Δήμος, προσπάθησε μέσω... πατέντας να διατηρήσει την εγκατάσταση εκεί, φτιάχνοντας νέα πόρτα από άλλη πλευρά της εγκατάστασης.

Οι συγκεκριμένες εργασίες προφανώς και ήταν παράνομες, αφού άδεια εργασιών σε παράνομο κτίσμα ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει. Έτσι, τόσο η ΑΕΚ όσο και κάτοικοι κάλεσαν την αστυνομία και στη συνέχεια κατέθεσαν καταγγελίες, με το θέμα να παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Παράλληλα, η Original προχώρησε σε κατάληψη της έκτασης, ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων παράνομων εργασιών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων της Νέας Φιλαδέλφειας ασκεί επί του θέματος σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή, κατηγορώντας την ότι οδήγησε με την πολιτική της και τους χειρισμούς της σε ακόμη ένα αδιέξοδο τον Δήμο. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Άρης Βασιλόπουλος βρήκε έναν -όχι και τόσο απρόσμενο- σύμμαχο: Μέσα ερυθρόλευκης επιρροής, άμεσα ή έμμεσα.

Επίσης, στο πλευρό του είναι σταθερά και κάποιοι «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι, που οι απόψεις τους ταυτίζονται τόσο επί των πολιτικών όσο και επί των ποδοσφαιρικών θεμάτων με του Βασιλόπουλου. Κατά καιρούς οι συγκεκριμένοι έχουν δώσει στον Δήμαρχο χώρο να εκφράσει τις θέσεις του, όντας στον υπερθετικό βαθμό ευγενικοί απέναντι του. Ακόμη και αν άκουγαν ότι έξω είναι νύχτα στις 12 το μεσημέρι.

Εμφανίστηκαν, λοιπόν, όλοι αυτοί για να πουν ότι είναι ντροπή τα όσα συμβαίνουν στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας και ότι θα έπρεπε κάποιοι να «κοκκινίζουν» (προφανώς οι άλλοι είναι ήδη... κόκκινοι). Δεν μας εξήγησαν, όμως, το «γιατί». Θα έπρεπε για παράδειγμα να ντρέπεται η ΑΕΚ επειδή ζητάει να εκτελεστούν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή ο Δήμος που δεν τις εφαρμόζει εδώ και τρία χρόνια;

Θα έπρεπε να ντρέπεται η ΑΕΚ που προχωράει ένα πρότζεκτ καθόλα νόμιμο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια, ή όσοι έβαλαν κόσμο να εκτελέσει παράνομες εργασίες και όσοι «εξαφάνισαν» ως δια μαγείας -τουλάχιστον- ένα δέντρο, την ώρα που είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο για τα 50 δέντρα που θα έκοβε η ΑΕΚ με αντάλλαγμα να φυτέψει 2.125;

Αναρωτιούνται, παράλληλα, γιατί όλοι άφησαν... μόνο του τον Δήμαρχο. Μήπως, όμως, συνέβη το αντίθετο; Μήπως ο ίδιος ο Δήμαρχος επέλεξε με τις πράξεις του την απομόνωση; Μιλάμε για μια δημοτική αρχή που εκλέχθηκε με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ -αλλιώς θα είχε το στάνταρ... 3%- και μετά τις εκλογές η πλειοψηφία των μελών της αποχώρησε από το κόμμα.

Επίσης, μιλάμε για μια δημοτική παράταξη που (πριν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ) συμμετείχε σε συζητήσεις του κόμματος με την ΑΕΚ, έδωσε -σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων συμμετεχόντων- το ΟΚ για τους όρους μιας συμφωνίας για να προχωρήσει το γήπεδο και στη συνέχεια άλλαξε άποψη, δίνοντας μάχη για να αλλάξει και τη στάση του κόμματος.

Έχουμε, επίσης, να κάνουμε με μια δημοτική αρχή που στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ είχε υιοθετήσει μια στείρα άρνηση για τα πάντα, η οποία έκανε ακόμη και ανθρώπους της Περιφέρειας στο πρόσφατο συμβούλιο για την υπογειοποίηση να αναρωτιούνται «μα καλά, αυτό το σχέδιο για το γήπεδο δεν έχει τίποτα σωστό; Όλα λάθος είναι;».

Για να περάσουμε στην ουσία του πράγματος: ο Δήμος έχει φτάσει αυτή τη στιγμή σε ένα αδιέξοδο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απλά... δεν πρόλαβε να βρει λύση πριν το θέμα φτάσει εδώ που είμαστε σήμερα. Όμως, είναι πολύ δύσκολο να πείσει ότι απλά δεν άφησε τα πράγματα να κυλήσουν αργά, θέλοντας να αφήσει το αγκάθι να υπάρχει για την ΑΕΚ.

Η τελεσίδικη απόφαση για την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων εκδόθηκε το 2015. Τώρα έχουμε 2018. Πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια. Ενάμιση χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2016, ο Δήμαρχος έλεγε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της απομάκρυνσης των σκουπιδιών: «Ο Δήμος έχει τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές του ανάγκες και δεν μπορεί να αποφασίζει με το πιστόλι στον κρόταφο».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Πάνος, έλεγε: «Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν υπάρχει προσωρινό. Είναι αυτό. Ή αυτό ή τίποτα. Βιάζονται να γίνει το γήπεδο, βιαζόμαστε και εμείς να λύσουμε το πρόβλημα. Θα το λύσουμε πρώτα εμείς το πρόβλημα και μετά το γήπεδο. Δεν γίνεται να γίνει αλλιώς».

Και δημοτικός σύμβουλος είχε προσθέσει τότε: «Δεν είναι δικό μας πρόβλημα, όταν χάνεται ένα κομμάτι που αποτελεί δημοτική περιουσία, έστω και παράνομη, έστω και μη αδειοδοτημένη, να κόψουμε εμείς το λαιμό μας να βρούμε 10 εκατ. ευρώ. Τι θα κάνουμε στην απευκταία περίπτωση που δεν προλάβουμε και ξεκινήσει το γήπεδο; Θα παρκάρουμε τα απορριμματοφόρα στους δρόμους! Θα παρκάρουμε τα απορριμματοφόρα στη Δεκελείας».

Επαναλαμβάνω, αυτά τα έλεγαν πριν από ενάμιση χρόνο. Το ύφος των τοποθετήσεων το κρίνει ο καθένας όπως θέλει. Όμως, να που το γήπεδο προχώρησε χωρίς να τους περιμένει. Και εφόσον δεν είχαν καμία διάθεση, ούτε να τρέξουν τις εξελίξεις, ούτε να εξετάσουν προσωρινές λύσεις, ας πάνε πλέον στο plan B. Ας παρκάρουν τα απορριμματοφόρα στη Δεκελείας. Και οι δημότες θα γνωρίζουν ότι αυτό ήταν το... εναλλακτικό σχέδιο.

Κάποιοι λένε ότι ίσως πρέπει η ΑΕΚ να κάνει πίσω. Στην ΑΕΚ υποστηρίζουν ότι αυτό δεν γίνεται γιατί είναι άμεση η ανάγκη απομάκρυνσης της εγκατάστασης. Εγώ λέω έστω πως δεν είναι. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα ανθρώπων που της ΑΕΚ της έβγαλε την ψυχή τόσα χρόνια. Όπου μπορούσε να της κάνει τη ζωή δύσκολη, της την έκανε. Οδήγησε σε καθυστερήσεις, σε δικαστήρια, σε αύξηση του κόστους του πρότζεκτ (αφού ορισμένοι άνθρωποι χάλασαν τις διπλάσιες και τις τριπλάσιες εργατοώρες για να ξεπερνούν τα εμπόδια που έβρισκαν στον δρόμο τους).

Έρχονται τώρα αυτοί και ζητούν από την ΑΕΚ να δείξει... καλή διάθεση (θα έγραφα «να τους αφήσει να συνεχίσουν για λίγο ακόμη να παρανομούν», αλλά ένας σύμβουλος προχθές είπε στο ΔΣ «δεν παρανομούμε, απλά δεν συμμορφωνόμαστε με τις δικαστικές αποφάσεις»!). Γιατί να το κάνει; Και πώς μπορούν να ζητούν κάτι τέτοιο μετά από όσα έχουν συμβεί. Κι ακόμη και αν ήθελε, πώς να εμπιστευτεί αυτούς τους ανθρώπους; Πώς μπορεί να θεωρήσει σίγουρο ότι αυτά για τα οποία δεσμεύονται τώρα θα τα κάνουν;

Πριν ξεκινήσει η ιστορία που ξέσπασε αυτές τις μέρες η ΑΕΚ είχε ζητήσει δύο φορές εγγράφως από τον Δήμο συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα. Και δεν έλαβε καν απάντηση! Γι' αυτό αποφάσισε να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες. Άλλωστε, η ΑΕΚ δεν ζητά τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο: να γίνουν τα νόμιμα...

Της έβγαλαν την ψυχή και τώρα θέλουν... κατανόηση!