MENU

H σχέση ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή με μια Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία είναι σαν τον… γάμο! Όσο… ερωτευμένα κι αν είναι τα δύο μέλη της, απαιτείται αμοιβαία κατανόηση, υποχωρήσεις και πάνω απ’ όλα παντελής έλλειψη εγωισμού για να μην οδηγηθεί σε θυελλώδες διαζύγιο ή… κέρατο!

Η περίπτωση της «ειδυλλιακής» μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες σχέσης ΑΕΚ – Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, μπορεί πλέον να λανσάρεται ως ένα από τα σημαντικά κεφάλαια του βιβλίου με τον τίτλο «Έτσι μπορείτε να καταστρέψετε έναν πετυχημένο γάμο». Ας τα βάλουμε, λίγο κάτω…

Τι ήταν ο Λάζαρος πριν ανταλλάξει βέρες με την ΑΕΚ; Ένας ποδοσφαιριστής σε ελεύθερη πτώση που έβλεπε την καριέρα του να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας…

Τι ήταν η ΑΕΚ πριν περάσει στέφανα με τον Λάζαρο; Μια ομάδα που βρισκόταν σε στάδιο αναγέννησης και αναζητούσε ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα και ειδικό βάρος που θα μπορούσαν να την πάρουν από το χέρι και να την οδηγήσουν στο μονοπάτι του πρωταθλητισμού…

Δυο χρόνια, μετά, ο ένας έδωσε και πήρε από τον άλλον πολλά περισσότερα απ’ ότι ίσως περίμεναν αμφότεροι τη μέρα που γνωρίστηκαν. Και τότε, γιατί… σχόλασε ο γάμος; Νομίζω ότι η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή και δεν χρειάζεται ούτε υστερίες, ούτε… κατάρες για να ερμηνευθεί.

Ο παράγοντας… παλαιάς κοπής και ο «αγχωμένος» ποδοσφαιριστής

Από τη μια πλευρά υπάρχει ένας παράγοντας… παλαιάς κοπής όπως ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Για να το πω διαφορετικά είναι βγαλμένος από… καλούπι παραγόντων όπως ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Σου λέει «δώσαμε τα χέρια, κάναμε μια συμφωνία, κοιταχτήκαμε στα μάτια, πάει τέλειωσε είσαι υποχρεωμένος να την τηρήσεις». Η συγκεκριμένη οπτική ίσως φαντάζει κάπως ρομαντική και σίγουρα μη συμβατή με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη σύγχρονη οικονομία του ποδοσφαίρου, σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορείς να την αποκαλέσεις παράλογη.

Είναι δεδομένο ότι ανάμεσα σε Μελισσανίδη και Χριστοδουλόπουλο υπήρχε μια «συμφωνία κυρίων» για ανανέωση της συνεργασίας τους για, τουλάχιστον, έναν χρόνο. Η μορφή της περίφημης «οψιόν» (στην οποία έχουν αναφερθεί και οι δύο πλευρές) θα αποσαφηνιστεί τους επόμενους μήνες. Είναι γραπτή, προφορική, ισχυρή, ανίσχυρη; Θα φανεί…

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ένας οικογενειάρχης επαγγελματίας αθλητής που βρίσκεται στην κρίσιμη ηλικία που κάθε ποδοσφαιριστής αισθάνεται ότι η… κλεψύδρα αρχίζει να γυρίζει ανάποδα. Κάπου εκεί στα 31 με 32 οι ποδοσφαιριστές νιώθουν σαν τις γυναίκες που έχουν περάσει τα σαράντα και… δεν έχουν παντρευτεί. Αγχώνονται. Το μόνο που κοιτούν είναι πως θα εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους! Απόλυτα θεμιτό! Και για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και για τις… γυναίκες που ψάχνουν απεγνωσμένα γαμπρό!

Δεν έβαλε ποτέ ο ένας τον εαυτό του στη θέση του άλλου…

Επιπλέον, μιλάμε για δύο πολύ ισχυρές προσωπικότητες. Δύο ανθρώπους με πολύ ισχυρό «εγώ».

Ο Λάζαρος περίμενε ανταμοιβή για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην ΑΕΚ. Σου λέει «ναι, ήρθα με χαμηλό συμβόλαιο, αλλά τώρα είμαι ο καλύτερος παίκτης σου. Δεν οφείλεις να το αναγνωρίσεις; Δεν οφείλεις εσύ ως εργοδότης μου να με ανταμείψεις; Να μου δείξεις ότι με αναγνωρίζεις ως ηγέτη της ομάδας σου και να μου το αποδείξεις; Θέλεις να με κρατήσεις με μικρότερο συμβόλαιο από παίκτες που πέρασαν από την ΑΕΚ και δεν ακούμπησαν; Μα, με τη συγκεκριμένη σου συμπεριφορά με προσβάλλεις. Δείχνεις ότι δεν με αναγνωρίζεις και δεν με σέβεσαι»…

Για τον Μελισσανίδη τα είπαμε. Πάνω απ’ όλα μπαίνει η… ανδρική τιμή. Στα δικά του μάτια, ο Λάζαρος και ο κάθε Λάζαρος οφείλει να «σεβαστεί τα παντελόνια που φορά» και να τηρήσει μια συμφωνία κυρίων, ακόμη κι αν αυτή έχει γίνει προφορικά.

Η ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών θα είχε ολοκληρωθεί μέσα σε… δέκα δευτερόλεπτα (όπως είχε πει σε παλιότερη δήλωσή του ο Χριστοδουλόπουλος) αν ένας εκ των δύο, άφηνε σε δεύτερη μοίρα τον εγωισμό του. Αν έκανε αυτό που πρέπει να κάνει κάθε σύζυγος για να βοηθήσει την επιτυχία και τη μακροημέρευση ενός γάμου: Να βάλει τον εαυτό του στη θέση του άλλου και να κάνει ένα βήμα πίσω ή ένα βήμα μπροστά. Αν ο Μελισσανίδης ερχόταν για λίγο στη θέση του Λάζαρου και ο Χριστοδουλόπουλος στη θέση του Μελισσανίδη.

Για όσους γνωρίζουν τον Μελισσανίδη και τον Χριστοδουλόπουλο, το ότι δεν το έπραξαν ποτέ, ίσως τελικά να ήταν και η πιο αναμενόμενη εξέλιξη…

Ολυμπιακός… το τρίτο πρόσωπο και το πιο κερδισμένο

Κάπως, έτσι, λοιπόν φτάσαμε σε… διαζύγιο μετά κεράτου! Γιατί έτσι ακριβώς έχει αντιδράσει τις τελευταίες ώρες ο οργανισμός που λέγεται ΑΕΚ. Ως… κερατωμένος σύζυγος που έμαθε ότι ενώ η γυναίκα του τον στόλιζε με κοσμητικά επίθετα στο κρεββάτι, την ίδια ώρα… τσιλιμπούρδιζε για πολλά βράδια με έναν πλούσιο κύριο των Νοτίων Προαστίων.

Το… τρίτο πρόσωπο της σχέσης, λοιπόν, είναι πάντα στις περιπτώσεις διαζυγίων το πιο κερδισμένο. Με την προϋπόθεση ότι το νομικό επιτελείο του Ολυμπιακού δεν έχει υποπέσει στην… γκάφα του αιώνα (κάτι που μπορεί να οδηγήσει τους «ερυθρόλευκους» σε διετή απαγόρευση μεταγραφών), οι Πειραιώτες δεν υπάρχει περίπτωση να βγουν ζημιωμένοι από τη μεταγραφή Χριστοδουλόπουλου, ακόμη κι αν ο Λάζαρος περάσει… και δεν ακουμπήσει από το λιμάνι.

Ακόμη και στη χειρότερη των περιπτώσεων, ο Ολυμπιακός έχει ήδη πετύχει ένα καίριο πλήγμα στην ΑΕΚ (έναν από τους δύο αναταγωνιστές του, μαζί με τον ΠΑΟΚ) στο πλαίσιο του… ανταρτοπόλεμου ενόψει της μάχης για την κατάκτηση του επόμενου πρωταθλήματος, αφαιρώντας από την «Ένωση» ένα από τα πολυτιμότερα (αν όχι το πολυτιμότερο) γρανάζι της ιστορικής φετινής της χρονιάς.

Επιπλέον οι «ερυθρόλευκοι» επιτυγχάνουν με ένα σμπάρο… τρία τρυγόνια:

  1. Μπολιάζουν το ελλειμματικό από προσωπικότητες ρόστερ της ομάδας με έναν ποδοσφαιριστή που ουδέποτε στην καριέρα του έμαθε να κρύβεται στα δύσκολα.
  2. Αποκτούν έναν διεθνή και χαρισματικό Έλληνα ποδοσφαιριστή, με λιγότερα χρήματα και χαμηλότερο συμβόλαιο από αυτά που προσέφεραν τα τελευταία χρόνια σε ξένους αμφιβόλου αξίας.
  3. Και ο… μισός Λάζαρος από αυτόν που απολαύσαμε φέτος με τη φανέλα της ΑΕΚ είναι καλύτερος από τα εξτρέμ που είδαμε κατά τη διάρκεια της σεζόν στον Ολυμπιακό.

Βέβαια, για να αξιολογήσει κανείς το μέγεθος της επίδρασης που θα έχει στον Ολυμπιακό ο ερχομός του Χριστοδουλόπουλου, θα πρέπει ο ίδιος ο Λάζαρος να κερδίσει στα 32 του ένα πρωτόγνωρο στοίχημα στην καριέρα του: Για πρώτη φορά ομάδα τον αποκτά ως απόλυτο πρωταγωνιστή και όχι ως έναν απλά καλό ποδοσφαιριστή. Για πρώτη φορά τον αποκτά ως ηγέτη και όχι ως… ρολίστα πολυτελείας. Θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο ρόλο; Οι απαντήσεις – όπως συμβαίνει σε κάθε μεταγραφή – στο… χορτάρι!

Η ΑΕΚ, ο Λάζαρος και το… κέρατο!