MENU

Ένα ακόμα ντέρμπι «αιωνίων αντιπάλων» βρίσκεται προ των πυλών, σε ένα ζευγάρι που μονοπωλεί το ενδιαφέρον και αποτελεί το «αλατοπίπερο» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στους αγώνες αυτούς κυριαρχεί η σκοπιμότητα, η ένταση το πάθος. Δεν είναι ωστόσο λίγες οι περιπτώσεις που γίναμε μάρτυρες σπουδαίων από άποψη ομορφιάς γκολ τα οποία καθήλωσαν το φίλαθλο κοινό.

Το SDNA ξεχώρισε δέκα από αυτά με γηπεδούχους τους «ερυθρόλευκους» και σας τα παρουσιάζει ξεκινώντας από εκείνα του Ολυμπιακού.

1. Η «τηλεκατευθυνόμενη» ρουκέτα του Λούα Λούα

Είναι σύνηθες φαινόμενο ένας ποδοσφαιριστής να μνημονεύεται για την παρουσία του σε μία ομάδα εξαιτίας ενός και μόνο γκολ του. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Λομάνα Λούα Λούα, ο Κογκολέζος επιθετικός ο οποίος «εισέβαλε» στις καρδιές των φίλων του Ολυμπιακιού όταν σκόραρε ενάντι στον Παναθηναϊκό στις 18 Ιανουαρίου 2008 σε αγώνα Κυπέλλου. Σε εκείνο το ματς ο Λούα Λούα άνοιξε το σκορ με «φωτοβολίδα» εκτός περιοχής, συστημένη στην εστία του Γκαλίνοβιτς, ανοίγοντας τον δρόμο για μία επιβλητική (4-0) νίκη-πρόκριση.

2. Το «γλυκό» αριστερό του «Ρίμπο»

Το ημερολόγιο δείχνει 4 Δεκεμβρίου 2005 και ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τον «άσπονδο» εχθρό του, σε ένα ματς με το οποίο «άνοιξε» λογαριασμό ο Ριβάλντο. Ο σπουδαίος Βραζιλιάνος άσος επιβεβαίωσε ότι τα φάουλ είναι η... σπεσιαλιτέ του και με άψογη εκτέλεση νίκησε τον Κώστα Χαλκιά και απέδειξε το ότι το αριστερό του πόδι κάνει... θαύματα.

3. Ο «πιστολέρο» χτύπησε δύο φορές

Η σεζόν 2009-2010 βρήκε πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να έχει πάντως ως «παράσημο» το γεγονός πως στα δύο ντέρμπι «αιωνίων αντιπάλων» αναδείχθηκε νικητής. Το πρώτο εξ αυτών μάλιστα είχε την απόλυτη «σφραγίδα» του Κώστα Μήτρογλου ο οποίος σκόραρε δύο φορές και το ένα του γκολ μάλιστα ήταν απολαυστικό. Στο 54' της αναμέτρησης σε μία αντεπίθεση ο Ζαουάντ Ζαϊρί τροφοδότησε με άψογη σέντρα τον διεθνή στράικερ ο οποίος με εναέριο βολ-πλανέ σημείωσε το 2-0 για να εμφανίσει τα περίφημα... πιστόλια του. (το γκολ στο 4:10' του βίντεο)

http://www.youtube.com/embed/ItgOg6w5nzQ?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

4. Το... κερασάκι στην τούρτα από τον Νούνιες

Ένα παρόμοιας ομορφιάς και εκτέλεσης γκολ πέτυχε και ο Λιονέλ Νούνιες στην περίφημη «τεσσάρα». Ο... ευτραφής Αργεντινός με την ιδιαίτερη αδυναμία στις τηγανιτές πατάτες έδειξε την λάτιν ποιότητα του απέναντι στο «τριφύλλι» με βολίδα στην κίνηση η οποία κατέληξε στο «παραθυράκι» του τέρματος για το τελικό 4-0 και το «εισιτήριο» στην προημιτελική φάση.

5. «Πλήγωσε» την... τωρινή ομάδα του

Το δρομολόγιο από Ολυμπιακό σε Παναθηναϊκό και αντίστροφα το έχουν πράξει στο παρελθόν αρκετοί ποδοσφαιρστές, με τον Τάσο Αυλωνίτη να είναι ένας εξ αυτών. Ο υψηλόσωμος κεντρικός αμυντικός από το περασμένο καλοκαίρι φορά τα «πράσινα», ωστόσο πριν αλλάξει στέγη «φρόντισε» να τιμωρήσει το «τριφύλλι» με εξαιρετική κεφαλιά, σε παιχνίδι μάλιστα στο οποίο είχε αγωνιστεί ως αναγκαστική αλλαγή.

Εξίσου εντυπωσιακά τα γκολ που πέτυχαν ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, στα οποία άλλωστε ξεχωρίζει το κατά γενική ομολογία κορυφαίο γκολ από τον τεράστιο Μίμη Δομάζο.

1. Το «ψαλίδι» του μεγάλου «Στρατηγού»

Ανατρέχουμε στην μακρινή ημερομηνία της 17ης Μαρτίου 1974. Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Μίμης Δομάζος, με πλάτη στην εσία αλλά απόλυτη αίσθησή της εκτέλεσε με ασύλληπτο ανάποδο ψαλίδι, αφήνοντας «στήλη άλατος» την αντίπαλη άμυνα και τον Παναγιώτη Κελεσίδη, σε ένα highlight που έχει «στιγματίσει» τις κόντρες των δύο αντιπάλων και διεκδικεί τον τίτλο του πιο εντυπωσιακού στις μεταξύ τους μονομαχίες.

2. Το «σλάλομ» του Σαμαρά

Σε ένα επεισοδιακό ντέρμπι παραμονή Καθαράς Δευτέρας το 1990, με επεισόδια, εντάσεις, διακοπές και ένα παιχνίδι που έληξε στο... 120', ο Παναθηναϊκός «άλωσε» το «Γ. Καραϊσκάκης» με 4-3. «Χρυσός» σκόρερ για την ομάδα του Κρίστο Μπόνεφ ο Γιάννης Σαμαράς. Ο γεννημένος στην Αυστραλία παλαίμαχος επιθετικός στις καθυστερήσεις του αγώνα πραγματοποίησε «σλάλομ» και μετά από διαδοχικές τρίπλες πλάσαρε εύστοχα και χάρισε την νίκη στην ομάδα του.

3. Το... συστημένο του Εντόι

Ο Ντάμε Εντόι δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα την καριέρα που ονειρευόταν, αποδεικνύοντας πάντως στην μετέπειτα θητεία του πως πρόκειται για φύσει σκόρερ. Ο Σενεγαλέζος στράικερ έδωσε στα ελληνικά γήπεδα τα διαπιστευτήριά του απέναντι στον Ολυμπιακό, τον χειμώνα του 2008 όταν με εξαιρετικό τελείωμα άφησε ανήμπορο να αντιδράσει τον Αντώνη Νικοπολίδη δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του.

4. Η εκτέλεση του «Λούτσο»

Αν και φόρεσε μόλις για έναν χρόνο τα πράσινα, ο Λουτσιάνο Φιγκερόα έγινε αγαπημένο πρόσωπο στην πράσινη κερκίδα. Αρκούσε ένα κλασικό σεντερφορίσιο τέρμα απέναντι στους «ερυθρόλευκους» για να εντάξει τον «Λούτσο» στο «πάνθεον» των λατρεμένων Αργεντίνων. Μετά από ωραία συνεργασία των Σισοκό, Ζέκα ο Ελληνοπορτογάλος μέσος τροφοδότησε με σέντρα τον Φιγκερόα ο οποίος με σουτ στην κίνηση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μέγιερι.

http://www.youtube.com/embed/b9988dg4cPQ?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

5. Το τελειωτικό χτύπημα με τον Αμπέντ

Την άνοιξη του 2014 ο Παναθηναϊκός παρατάσσεται στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τον τίτλο του απόλυτου αουτσάιντερ. Το γήπεδο είναι διαφορετικός «καθρέφτης», η ομάδα του Αναστασίου προηγείται και στο φινάλε ο Μεχντί Αμπέντ «σφραγίζει» μία αξέχαστη «τριάρα» με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Μάλιστα, με αφορμή το γκολ αυτό ο Αλγερινός καθιέρωσε τον περίφημο πανηγυρισμό του με τα τόξα.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Το top 10 των γκολ στο Φάληρο (vids)