MENU

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Φεβρουαρίου του 1991 και ο Ολυμπιακός στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου φιλοξενεί τον πολύ ισχυρό τότε Αθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται ακριβώς στην μέση των «πέτρινων χρόνων» και το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από έκρυθμο, αφού ένα ακόμα πρωτάθλημα πάει να χαθεί.

Τα δύο γκολ του Προτάσοφ (με πέναλτι) και του Αναστόπουλου δείχνουν να καλμάρουν το κλίμα, όμως ο Αθηναϊκός είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Ο Χρήστος Δημόπουλος κάνει το 2-1 στην επανάληψη και οι Βυρωνιώτες πιέζουν για την ισοφάριση. Λίγο πριν το φινάλε ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκό κερδίζει ένα καθαρό φάουλ από τον Παχατουρίδη, ο οποίος τιμωρείται με κίτρινη κάρτα και η πρώτη εισβολή οπαδού είναι γεγονός. Ένας οπαδός των «ερυθρόλευκων» μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να χτυπήσει τον διαιτητή Ναούμ, ωστόσο αστυνομία και παίκτες του Ολυμπιακού τον αποτρέπουν, με το γήπεδο να χειροκροτά τον εισβολέα!

Στην εξέλιξη της φάσης, ο Τζαλακώστας ισοφαρίζει με κεφαλιά σε 2-2 και το ηφαίστειο μοιάζει έτοιμο να εκραγεί. Η δεύτερη εισβολή έρχεται λίγο αργότερα, όταν ο Ναούμ δεν δίνει πέναλτι σε πτώση του Σάφιτσεφ και ένας οπαδός του Ολυμπιακού διασχίζει όλο το γήπεδο από την Θύρα 7 μέχρι την αντίπαλη περιοχή, με σκοπό να χειροδικήσει κατά του διαιτητή, ο οποίος ξεφεύγει για μία ακόμα φορά. Τα χειρότερα όμως δεν έχουν έρθει.

Στο 88ο λεπτό ο Αθηναϊκός φεύγει σε μία νέα αντεπίθεση, η οποία όμως δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Δεκάδες οπαδοί του Ολυμπιακού εισβάλλουν μαζικά στον αγωνιστικό χώρο και κυνηγούν τους παίκτες του Αθηναϊκού, αλλά και το διαιτητικό τρίο σε ένα σουρεάλ σκηνικό, όπου όλοι τρέχουν για να σώσουν τις ζωές τους!

Ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι στο 88ο λεπτό, γράφοντας στο φύλλο αγώνα ότι χτυπήθηκε από οπαδούς του Ολυμπιακού με κλωτσιές σε πόδια, πλευρά και κεφάλι, ενώ στα αποδυτήρια ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Αργύρης Σαλιαρέλης κάνει μία δήλωση που μένει στην ιστορία: «Είδα τον κύριο Δημόπουλο να δείχνει τα γεννητικά του όργανα στους φιλάθλους. Είδα ένα ανύπαρκτο φάουλ μέσα σε τρία λεπτά που είχε σαν αποτέλεσμα να μπουν μερικοί οπαδοί μέσα. Τι ήταν αυτοί οι οπαδοί; Ήταν επιστήμονες, ήταν μορφωμένοι άνθρωποι. Δεν ήταν τα παιδάκια της Θύρας 7. Στη θύρα 4 τα εισιτήρια είναι από τα ακριβά και ο κόσμος εκεί είναι μορφωμένοι και γραμματιζούμενοι, δεν είναι χούλιγκαν».

Στον αγωνιστικό χώρο, ο Χρήστος Δημόπουλος καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί προκλητικής χειρονομίας, αποδίδοντας την επίθεση που δέχθηκε στο γεγονός ότι ήταν πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, ενώ ο πρώην ερυθρόλευκος Νίκος Σαργκάνης, υπενθυμίζει την κατάθεση στεφανιών πριν την σέντρα του ματς για την 10η επέτειο της τραγωδίας της Θύρας 7 και τονίζει ότι ο διαιτητής ήταν άψογος σε όλα.

Για την ιστορία, το παιχνίδι καταχωρήθηκε υπέρ του Αθηναϊκού με σκορ 2-0, ενώ στον Ολυμπιακό επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης 2 βαθμών και 5 ματς μακριά από το «Καραϊσκάκης».

Δείτε στα βίντεο τα ανεπανάληπτα επεισόδια στο ιστορικό αυτό παιχνίδι που μέχρι σήμερα ήταν η τελευταία ποινή αφαίρεσης βαθμών από τον Ολυμπιακό….

ΥΓ. Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, η τελευταία φορά που επεβλήθη ποινή αφαίρεση βαθμών στον Ολυμπιακό ήταν τον Φεβρουάριο του 2005, μετά από ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο που δε ξεκίνησε ποτέ (-3 βαθμοί και 4 αγωνιστικές), ωστόσο δευτεροβάθμια η ποινή έπεσε σε μία σεζόν, που οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα στο +1 από τον Παναθηναϊκό και στο +3 από την ΑΕΚ.

http://www.youtube.com/embed/1BPnAbibj4Y?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Οι «επιστήμονες» και η τελευταία αφαίρεση βαθμών από τον Ολυμπιακό! (vids)