MENU

Δηλώνει πιστός στρατιώτης του Ολυμπιακού. Όποτε κι αν τον φώναξαν στου Ρέντη δήλωσε «παρών». Ανεξαρτήτως συνθηκών ή δυσκολίας της… πίστας.

Ο Τάκης Λεμονής είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού που πέρασε (επί της ουσίας) σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους από τον πάγκο του, πάντα ως λύση ανάγκης, πάντα ως κάποιος που είχε ως σημαντικότερο προσόν την γνώση των εσωτερικών του συλλόγου.

Αυτό το ταπεινό προφίλ του και το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για κάποιο βαρύ όνομα από το εξωτερικό τον έκανε αντικείμενο ειρωνικών σχολίων, αφού ακόμα και αυτό το Sir Takis που του κολλήθηκε ήταν μάλλον μία ειρωνική σύγκριση με τον Sir Άλεξ Φέργκιουσον που τότε μεσουρανούσε στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αυτή τη φορά τα πράγματα ίσως να ήταν πιο δύσκολα από ποτέ. Ο Λεμονής ανέλαβε αμέσως μετά την ήττα με 3-2 στο ντέρμπι με την ΑΕΚ που άφησε τους «ερυθρόλευκους» στο -5 από την κορυφή. Μάλιστα τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, αφού στο ντεμπούτο του, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 0-1 από τον Ατρόμητο, με αποτέλεσμα η αποστολή του Έλληνα τεχνικού να γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

Κι όμως, έκτοτε κατάφερε να βγάλει τον Ολυμπιακό από το τέλμα. Με 8 νίκες στα 9 επόμενα παιχνίδια (μοναδική ήττα αυτή με 1-0 στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό), ο «ερυθρόλευκοι» έκαναν ένα απίθανο ντεμαράζ και με το «τρίποντο» επί του ΠΑΣ Γιάννενα, προσπέρασαν τους δύο δικεφάλους και κατέκτησαν τον άτυπο τίτλου του πρωταθλητή χειμώνα!

Κατά κοινή ομολογία, ο Ολυμπιακός σουλουπώθηκε, «έβγαλε» πρωταγωνιστές που ήταν σχεδόν τελειωμένοι από τον Μπέσνικ Χάσι (Ανσαριφάρντ, Μάριν, Σισέ), έβγαλε ψυχή στις ανατροπές και τις νίκες στο τέλος με Απόλλωνα Σμύρνης, Κέρκυρα, Λεβαδειακό, κάτι που δεν μπορεί παρά να πιστωθεί (και) στον τεχνικό του.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο άκρως υποτιμημένος (ακόμα και από τους οπαδούς του Ολυμπιακού) Τάκης Λεμονής έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα (2000-01, 2001-02, 2006-07, 2007-08), τελείωσε την δουλειά στην περσινή κατάκτηση τίτλου, έχει σηκώσει ένα κύπελλο Ελλάδας και είναι ο προπονητής που έσπασε την κατάρα των ματς χωρίς διπλό του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League με εκείνες τις νίκες απέναντι σε Λάτσιο και Βέρντερ Βρέμης.

Ωστόσο, υπάρχει και κάτι άλλο αρκούντως σημαντικό που κοσμεί το βιογραφικό του. Οι 8 νίκες στα 10 παιχνίδια της φετινής Super League ανέβασαν κι άλλο το ποσοστό νικών του Έλληνα προπονητή στον πάγκο του Ολυμπιακού σε ότι αφορά τους αγώνες πρωταθλήματος.

Συνολικά, ο Λεμονής μετρά πλέον 75 νίκες σε 105 παιχνίδια στον πάγκο των Πειραιωτών (μιλάμε πάντα για αγώνες πρωταθλήματος), ενώ έχει επίσης 22 ισοπαλίες και μόλις 8 ήττες, σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό νικών που φτάνει το 71%, που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς σε άλλους προπονητές των «ερυθρόλευκων».

Μήπως τελικά όλοι αδικούμε λιγάκι τον Τάκη Λεμονή;

Μήπως αδικούμε λιγάκι τον Τάκη Λεμονή;