MENU

Παλιοί μπελάδες επιστρέφουν για τον Ολυμπιακό! Όπως προκύπτει, η εταιρεία «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Α.Ε.» η οποία εκμεταλλεύεται την έδρα των «ερυθρόλευκων» βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση αυτή την εποχή.

Η συγκεκριμένη εταιρεία η οποία ανήκει κατά 50% στην εταιρεία RUBYLAND ΑΕ συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και κατά 50% στον πρώην πρόεδρο των Πειραιωτών, Σωκράτη Κόκκαλη, αφενός εμφανίζει ζημιές 2,39 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 1/7/2016 – 30/6/2017, σε αντίθεση με τις ζημιές 1,4 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή χρήση, ενώ ταυτόχρονα ο κύκλος εργασιών της έχει μειωθεί κατά 11% σε σχέση με πέρσι, από τα 4 εκατ. στα 3,6 εκατ. ευρώ.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση διαχείρισης που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Της εταιρείας, τα παραπάνω οφείλονται στα μειωμένα έσοδα από τις ενοικιάσεις σουιτών και την εκμίσθωση εμπορικών καταστημάτων, αλλά και στις αναγκαίες δαπάνες ώστε το γήπεδο να βρίσκεται πάντα σε λειτουργική κατάσταση εναρμονισμένη με τα στάνταρ της UEFA.

Ο «βραχνάς» των τραπεζών

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Καραϊσκάκης Α.Ε. δεν προκύπτουν από τα νούμερα του ισολογισμού της, αλλά όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το «CNN Greece», έχει να κάνει με τις δανειακές υποχρεώσεις της που πλέον έχουν συσσωρευθεί σε επικίνδυνο βαθμό.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει συνάψεις σύμβαση ομολογιακού δανείου από τις 15 Ιανουαρίου 2008, σύμφωνα με την οποία οφείλει να τηρεί συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες τους οποίους όμως παραβιάζει συστηματικά. Αναλυτικότερα, στο εν λόγω δάνειο υπάρχει συγκεκριμένος όρος βάσει του οποίου «ο δείκτης των διαθέσιμων χρηματικών ροών προς το δείκτη εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος με το 1,10, διαφορετικά συντρέχει λόγος υπερημερίας που δύναται να οδηγήσει στην καταγγελία του ομολογιακού δανείου».

Όρος ο οποίος έχει παραβιαστεί εδώ και χρόνια και η Eurobank, η οποία είναι η τράπεζα που διαχειρίζεται το δάνειο, διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση του δανείου εκ μέρους των ομολογιούχων. Φυσικά, η Καραϊσκάκης ΑΕ γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, από τον περασμένο χειμώνα είχε προσπαθήσει να έρθει σε συνεννόηση με τη Eurobank ώστε να αποφύγει τα χειρότερα, ωστόσο τα πράγματα φαίνεται πως δεν είναι τόσο απλά.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στο προ ημερών Δ.Σ. της Καραϊσκάκης ΑΕ παρουσιάστηκαν σχέδια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού, σε μια προσπάθειά της να πετύχει αλλαγή των συγκεκριμένων όρων που απειλούν το δάνειο με αιφνιδιαστική καταγγελία των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Καραϊσκάκης Α.Ε. για το οικονομικό έτος 2017 άγγιξε τα 35 εκατ. ευρώ (από τα 28 εκατ. ευρώ του 2016), την ώρα που το κεφάλαιο κίνησής της για το ίδιο έτος αυξήθηκε οριακά στα 7,8 εκατ. ευρώ. Κάτι που δείχνει και την αδυναμία της να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών υποχρεώσεών της όταν καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Τι σημαίνει απλά το παραπάνω για την εταιρεία; Ότι κατά πάσα πιθανότητα, η Eurobank και οι υπόλοιπες τράπεζες που μετέχουν στο ανεξόφλητο δάνειο των 20 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται να δεχθούν οποιουσδήποτε όρους αναδιάρθρωσης του δανείου αν δεν γίνει πρώτα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Κάτι που αντίστοιχα μόνο απλό δεν είναι να συμβεί στην παρούσα φάση, λόγω των δικαστικών «περιπετειών» του ιδιοκτήτη του 50% της εταιρείας, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Οι τράπεζες «απειλούν» το Καραϊσκάκη!