MENU

Ήρθε η ώρα να πιάσουμε ποδοσφαιρικά το ντέρμπι της Κυριακής και η αλήθεια είναι πως εκατέρωθεν ακούω και διαβάζω υπερβολές. Το ποδόσφαιρο μας έχει διδάξει δεκαετίες τώρα, πως στα ντέρμπι δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος για το τι θα συμβεί.

Δεν μετράει το μομέντουμ, δεν μετράει το ρόστερ, δεν μετράει τίποτα αν δεν προσεγγίσεις σωστά το παιχνίδι. Και το προσεγγίζω σωστά είναι μία μεγάλη κουβέντα.

Τι έδειξαν οι ομάδες μέχρι σήμερα; Ο Ολυμπιακός προβληματικός με μέτριο ρόστερ, ο ΠΑΟΚ σε φάση προετοιμασίας σε περίοδο επίσημων αγώνων. Ναι ο ΠΑΟΚ έχει καλύτερο ρόστερ και παρουσιάζει καλύτερη τακτική ισορροπία. Όμως ο Ολυμπιακός ψάχνει τη νίκη που θα τον επαναφέρει σε τροχιά τίτλου.

Ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ είναι μία μυστήρια περίπτωση φέτος, γιατί φτάσαμε τέλη Οκτώβρη και δεν έχει παίξει παιχνίδι που να καίει με το υπάρχον ρόστερ. Οι τέσσερις ... υδραυλικοί, δεν ήταν στην ομάδα όταν αυτή αποκλείστηκε από την Έστερσουντ.

Άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε, είναι πως αντιδρά η ομάδα σε ένα τόσο εχθρικό γήπεδο και υπό μεγάλη πίεση. Είναι έτοιμη να το κάνει;

Κακά τα ψέματα, με την εικόνα που παρουσιάζει στο αμυντικό κομμάτι ο Ολυμπιακός, αν ο ΠΑΟΚ είναι συγκεντρωμένος και χτυπήσει στις πραγματικές αδυναμίες του αντιπάλου του, τότε έχει και μεγάλη τύχη στο παιχνίδι.

Όμως δεν χρειάζεται να βιαστεί, δεν χρειάζεται να πάρει ρίσκα. Ο χρόνος μέσα στο παιχνίδι κυλά υπέρ του. Ο Ολυμπιακός δεν έχει τη συνοχή για να κρατήσει σε μεγάλο διάστημα τακτική ισορροπία. Και έχει την πίεση του αποτελέσματος σε μεγαλύτερο βαθμό από έναν ΠΑΟΚ που και με την ισοπαλία να φύγει, την δουλειά του την έχει κάνει.

Η ομάδα του Λουτσέσκου πρέπει να απαντήσει σε δύο σημαντικά στοιχεία του αγώνα. Στις στημένες μπάλες που σίγουρα θα επιδιώξει να πάρει ο Ολυμπιακός στα πέριξ της εστίας του Ρέι και σε ατομικό επίπεδο στον άξονα της μεσαίας γραμμής εκεί όπου Οφόε και Φορτούνης είναι οι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά.

Ένας από τους λόγους που ο ΠΑΟΚ πρέπει να κρατήσει τη μπάλα στα πόδια του, είναι αυτός. Όσο δεν πάρουν μπάλες οι δύο χαφ του Ολυμπιακού και όσο δεν κινούνται στα πέριξ της περιοχής για να κερδίσουν κανά φάουλ, ο ΠΑΟΚ θα αμύνεται και πιο εύκολα.

Ο Λουτσέσκου δεν έχει δοκιμάσει ενδεκάδα, αλλά νομίζω πως θα παίξει κανονικά με δεκάρι, ενώ θα επαναφέρει τον Τζάλμα θέλοντας να έχει την μπάλα στα πόδια του. Με δεδομένο πως ο Πρίγιοβιτς δεν συμμετέχει πολύ στο παιχνίδι, για τον ΠΑΟΚ είναι πολυτέλεια να μη βάλει κάποιον παίκτη που παίζει στα σίγουρα.

Στα υπόλοιπα νομίζω πως ο Λουτσέσκου θα προτιμήσει Βαρέλα αντί Κρέσπο και ο Τσίμιροτ θα είναι δίπλα στον Μαουρίτσιο. Με τον Βραζιλιάνο να είναι ο πιο κομβικός παίκτης του ΠΑΟΚ για δύο λόγους. Γιατί είναι αυτός που μπορεί να δώσει ηρεμία στη μεσαία γραμμή αλλά και να εκμεταλλευτεί τους χώρους που παραδοσιακά δίνει ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη.

Κλείνοντας, είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω πως μετά από αυτό το παιχνίδι ακολουθούν άλλα 22. Άρα όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ούτε χάσαμε το πρωτάθλημα, ούτε το πήραμε.

Ένα από τα βασικά συστατικά σε μία επιτυχία, είναι η διαχείριση των βραδιών των ντέρμπι. Η υπερβολή δεν βοηθά την ομάδα και η ιστορία έχει αποδείξει πως ακόμη και νίκες του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη αποδείχτηκαν καταστροφικές λόγω του τρόπου που αντιμετωπίστηκαν στη συνέχεια.

Είναι ένα ντέρμπι, είναι αγώνας έξι βαθμών ουσιαστικά, υπάρχουν οι εντυπώσεις, η επικοινωνία των δύο ομάδων είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το όποιο θετικό αποτέλεσμα για να στρέψει την κοινή γνώμη υπέρ της, όμως έχουμε ακόμη Οκτώβρη.

Ένα ντέρμπι για τις... εντυπώσεις και την πίστη του ΠΑΟΚ!