MENU

Η Τούμπα χτίστηκε με τον ιδρώτα των απλών ΠΑΟκτσήδων που κουβαλούσαν τσιμέντα. Πράγμα που συνετέλεσε καθοριστικά τόσο στον μύθο της, όσο και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της ίδιας της ομάδας: Μια ομάδα πτωχή πλην τίμια, υπερήφανη και κατατρεγμένη, που κι εκείνη ό,τι κατέκτησε το κατέκτησε με –τι άλλο – τον ιδρώτα της και όχι με αβάντες!

Αυτή είναι η Τούμπα: Ένα παλιομοδίτικο (παρά τις ανακαινίσεις) τσαρδί, γεμάτο συναίσθημα, λαϊκή θυμοσοφία, ροκ ενέργεια και αγαπησιάρικη (ή όχι και τόσο) γκρίνια.

Αυτός ήταν και ο ΠΑΟΚ στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του. Αλλά δεν είναι πια. Τίμιος και υπερήφανος ελπίζω πώς παραμένει. Πτωχός και κατατρεγμένος όχι. Η Τούμπα, φορτωμένη με χιλιάδες αναμνήσεις, δεν χωράει άλλο τα όνειρά του. Τα όνειρα που δικαίως έχει εμπνεύσει ο Ιβάν Σαββίδης χρειάζονται καινούργιο σπίτι. Καλόγουστο και ταιριαστό με όσα εξακολουθεί να πρεσβεύει ο σύλλογος και ταυτόχρονα σύγχρονο και λειτουργικό: Ένα εφαλτήριο οριστικής εκτόξευσης του ΠΑΟΚ, από την εποχή όπου οι επιτυχίες ερχόταν ως εξαίρεση, στην εποχή όπου οι επιτυχίες θα αποτελούν τον κανόνα. Και ένα σύμβολο της αλλαγής μεγέθους του club.

Διαβάζοντας όλα τα σχετικά ρεπορτάζ, κατ΄ αρχήν ενθουσιάστηκα, Κατά δεύτερον ανησύχησα διότι θεωρώ περίπου αδύνατο να είναι έτοιμο το νέο γήπεδο το 2020. Αλλά ταυτόχρονα θεωρώ ότι τόσο ο Κατσαρής όσο και ο Σαββίδης δεν θα διακινδυνεύσουν τον εγκλωβισμό του ΠΑΟΚ στο Καυταντζόγλειο επί σειρά ετών. Οτιδήποτε κάνουν, θα το κάνουν αφού πρώτα εξασφαλίσουν ότι οι σχετικές διαδικασίες θα προχωρήσουν απρόσκοπτα. Το αντί – παράδειγμα της ΑΕΚ και της περιπέτειας με τη Νέα Φιλαδέλφεια είναι ακόμα νωπό για να μην το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Από εκεί και πέρα, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η προοπτική της νέας Τούμπας ξεσηκώνει περισσότερο και από να ανακοίνωνε ο Σαββίδης ότι έκλεισε τον Λιονέλ Μέσι για την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Αν ο Ιβάν τα καταφέρει, τότε δίχως συζήτηση θα γίνει δίχως συζήτηση ο σημαντικότερος άνθρωπος στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Τα αυτονόητα οφέλη ενός καινούργιου γηπέδου δεν χρειάζονται μεγάλη ανάλυση.

Πέραν όλων των άλλων όμως για εμένα είναι σημαντικό και το εξής: Θεωρώ ότι σε νέο χώρο θα δούμε - επιτέλους – και νέες συμπεριφορές. Ίσως αυτό να ακούγεται κάπως αισιόδοξο. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί πώς όταν η ίδια η εγκατάσταση το επιβάλει στον επισκέπτη, αυτός συμπεριφέρεται πολιτισμένα ακόμα κι αν είναι απολίτιστος.

Ο Μέσι στον ΠΑΟΚ