MENU

Όλα τριγύρω αλλάζουνε, μα κατ’ ουσίαν όλα τα ίδια μένουν. ΑΕΚ και Ολυμπιακός έκαναν ένα ριζικό λίφτινγκ το περασμένο καλοκαίρι (εντάξει, ο Ολυμπιακός άλλαξε σχεδόν τα πάντα), όμως τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σεζόν, οι παλιοί είναι αυτοί που τραβάνε όλο το κουπί.

Η εβδομάδα προσαρμογής (που λέγαμε και στον στρατό) φαίνεται ότι κρατάει λιγάκι περισσότερο για τα 21 νέα πρόσωπα που ήρθαν στις δύο ομάδες, τα περισσότερα εκ των οποίων ψάχνουν ρόλους, θέση, ενσωμάτωση.

ΑΕΚ

Τα εντυπωσιακά πλέι-οφ της Ένωσης που την έφεραν στα προκριματικά του Champions League διατήρησαν τον Μανόλο Χιμένεθ στο τιμόνι της ομάδας, που έκανε μετρημένες και προσεκτικά στοχευμένες προσθήκες. Συνολικά ήρθαν 9 καινούργια πρόσωπα (Τσιντώτας και Γιακουμάκης είχαν κλείσει από τον περασμένο χειμώνα), ενώ άλλοι 10 αποχώρησαν για άλλες πολιτείες.

Η Ένωση πήγε σε δοκιμασμένες λύσεις με ελάχιστο ρίσκο (Αραούχο, Κλωναρίδης, Κονέ), ενώ ακόμα και οι «ζαριές» στο άγνωστο (Λιβάγια, Τσόσιτς, Έλντερ Λόπες, Τρίστασον) αφορούσαν παίκτες με σημαντικό βιογραφικό, που είχαν δοκιμαστεί σε δυνατά πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Οι σημαντικότερες επισημάνσεις που μπορούν να γίνουν μετά από τα 10 πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν είναι οι ακόλουθες:

  1. Η Ένωση έχει χρησιμοποιήσει 26 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές στις τρεις διοργανώσεις που έχει συμμετάσχει, όμως στο παιχνίδι κυπέλλου με την Λαμία έκαναν ντεμπούτο οι Τσιντώτας, Γιαννούτσος, Βλαχομήτρος, ενώ από αυτούς πρέπει να αφαιρέσουμε τον Ούγκο Αλμέιδα που αποτελεί πια παρελθόν από την ομάδα.
  2. Οι παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι έχουν πάρει μόλις 2886 αγωνιστικά λεπτά στα πρώτα 10 επίσημα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις (ο Παναγιώτης Κονέ είναι ο μόνος που δεν έχει αγωνιστεί ακόμα), ενώ οι «παλιοί» έχουν αγωνιστεί σε 6917 λεπτά. Με άλλα λόγια, η αναλογία του χρόνου συμμετοχής είναι περίπου 70%-30% υπέρ των «παλιών» που δείχνει την εμπιστοσύνη του Μανόλο Χιμένεθ στον περσινό κορμό.
  3. Και τα 7 γκολ της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα έχουν επιτευχθεί από ισάριθμους διαφορετικούς σκόρερ (4 παλιοί και 2 νέοι), ενώ το άλλο το έχει πετύχει ο Ούγκο Αλμέιδα, ο οποίος έχει αποχωρήσει. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα στην Ευρώπη, όπου και τα 5 τέρματα έχουν επιτευχθεί από παίκτες που ήταν και πέρυσι στο ρόστερ. Με άλλα λόγια, μόλις 2 από τα 14 φετινά επίσημα γκολ της ΑΕΚ έχουν μπει από παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι (ένα από τον Αραούχο κι άλλο ένα από τον Κλωναρίδη).
  4. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που έχει πολύ μεγαλύτερο επιθετικό πλουραλισμό, η ΑΕΚ μετρά μόλις 8 διαφορετικούς σκόρερ (7 αν σκεφτούμε ότι ο Ούγκο Αλμέιδα αποχώρησε και δεν υπολογίζεται στο ρόστερ), ενώ από τα 14 φετινά γκολ, τα 5 είναι από εκτελέσεις πέναλτι!
  5. Ο Μανόλο Χιμένεθ προτιμά ένα πολύ πιο σφικτό rotation με ελάχιστες μεταβολές σε ότι αφορά τα ελληνικά με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Οι σημαντικότερες μεταβολές εμφανίζονται σε παίκτες όπως ο Αϊντάρεβιτς, που μετρά 352 λεπτά στην Super League και 106 στην Ευρώπη ή τον Μιχάλη Μπακάκη, ο οποίος έχει 5 γεμάτα 90λεπτά στην Ευρώπη, αλλά μόλις δύο στην Ελλάδα.
  6. Η ΑΕΚ μετρά ήδη 10 παίκτες με πάνω από 550 λεπτά συμμετοχής στα φετινά επίσημα παιχνίδια, αριθμός διπλάσιος από αυτόν του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει κάνει πολύ εκτεταμένο rotation.
  7. Ο Μάρκο Λιβάγια μπορεί να μην έχει πετύχει ακόμα το παρθενικό του γκολ με την Ένωση, ωστόσο είναι ο πρώτος της πασέρ με τρεις ασίστ, ενώ από δική του ενέργεια προήλθε το «πέναλτι» που έφερε την νίκη με 1-0 επί της Λαμίας την περασμένη αγωνιστική. Ανάλογα αργός είναι ο βαθμός ενσωμάτωσης του Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος έχει αγωνιστεί φέτος μόλις για 129 λεπτά.

Μολονότι η ΑΕΚ δεν έχει πάρει ακόμα πολλά πράγματα από τα νέα της αποκτήματα, ποντάρει στον ισχυρό κορμό που έχει φτιάξει από την περασμένη σεζόν και παίρνει πολλά περισσότερα πράγματα από παίκτες που κάνουν εντυπωσιακό ξεκίνημα στην σεζόν, όπως οι Μπακάκης, Λάζαρος, Μάνταλος, Σιμόες και Ανέστης.

Η ευχάριστη έκπληξη από τα νέα πρόσωπα ήταν ο Ούρος Τσόσιτς, ο οποίος δεν βγαίνει με τίποτα από την ενδεκάδα (δεύτερος σε λεπτά συμμετοχής πίσω από τον Ανέστη) και έχει φτιάξει ήδη ένα πολύ ταιριαστό δίδυμο με τον Βράνιες, ενώ πολύ θετικές εντυπώσεις έχει αφήσει και ο Έλντερ Λόπες που έχει καλύψει με τον καλύτερο τρόπο το κενό που άφησε ο Ντίντακ Βιλά.

Για το δίδυμο Λιβάγια - Αραούχο έχει γίνει ήδη λόγος, ενώ λίγα πράγματα έχει πάρει η Ένωση από το δίδυμο Κλωναρίδη - Τρίστασον και τίποτα ακόμα από τον Παναγιώτη Κονέ και τον «λαβωμένο» Γιακουμάκη.

Επιγραμματικά; Οι παλιοί καθαρίζουν προς το παρόν για τους νέους, που όμως έχουν την εγγυημένη ποιότητα (τουλάχιστον το δίδυμο Λιβάγια - Αραούχο) για να ανεβάσει στροφές και να κάνει ακόμα καλύτερη την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όπως σχεδόν κάνει κάθε καλοκαίρι, μία νέα ομάδα χτίστηκε από την αρχή, με νέο προπονητή, 12 νέες προσθήκες και 22 (!) αποχωρήσεις, αν και οι περισσότεροι από αυτούς που έφυγαν δεν ήταν ενεργά μέλη του ρόστερ.

Παρότι τακτικά ο Μπέσνικ Χάσι δεν έχει αλλοιώσει πολύ την εικόνα που είχε στο γήπεδο ο Ολυμπιακός επί Πάουλο Μπέντο (το 4-2-3-1 παραμένει πρωταρχική επιλογή, με εξαίρεση τον αγώνα κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης, όπου δοκιμάστηκε το 3-4-3), με τον Αλβανό τεχνικό να εμφανίζει αρκετές διαφοροποιήσεις στις επιλογές του στα παιχνίδια της Ευρώπης, με αυτά της Super League. Οι σημαντικότερες επισημάνσεις που μπορούν να γίνουν μετά από τα 10 πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν είναι οι ακόλουθες:

  1. Συνολικά έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη 28 διαφορετικοί παίκτες στις τρεις διοργανώσεις, όμως τέσσερις εξ’ αυτών (Προτό, Σισέ, Νικολάου, Ταχτσίδης) έκαναν ντεμπούτο για φέτος στο πρόσφατο παιχνίδι κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης.
  2. Οι παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι έχουν πάρει μέχρι στιγμής 3733 αγωνιστικά λεπτά στις τρεις διοργανώσεις, ενώ οι παλιοί έχουν ήδη αγωνιστεί για 6146 λεπτά. Με άλλα λόγια η αναλογία του χρόνου που έχει μοιραστεί είναι περίπου 62%-38% υπέρ των παλιών.
  3. Ο Ολυμπιακός μετρά ήδη 6 διαφορετικούς σκόρερ στο πρωτάθλημα, όπου τα 6 από τα 8 του τέρματα έχουν επιτευχθεί από παίκτες που ήταν και πέρυσι στο λιμάνι. Ανάλογη είναι και η εικόνα και στην Ευρώπη, όπου οι «παλιοί» έχουν σκοράρει τα 7 από τα 10 τέρματα των «ερυθρόλευκων» στο Chanpions League (προκριματική φάση και όμιλοι).
  4. Συνολικά ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει επιθετικό πλουραλισμό, αφού τα 19 του τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις έχουν επιτευχθεί από 12 διαφορετικούς παίκτες. Από τις μεταγραφές του καλοκαιριού τρεις φορές έχει βρει δίχτυα ο Εμενίκε και από μία οι Οφόε, Καρσελά, Τζούρτζεβιτς και Ένγκελς.
  5. Σημαντικές είναι οι αλλαγές στην λογική του Χάσι από τα παιχνίδια της Ελλάδας σε αυτά της Ευρώπης. Μερικά παραδείγματα: Ο Καρσελά έχει χάσει μόλις 32 λεπτά στο Champions League, μα έχει αγωνιστεί μόλις 82 στην Ελλάδα, ο Φορτούνης παίζει πολύ περισσότερο στην Super League (236 λεπτά) από ότι εκτός συνόρων (151), ενώ εντυπωσιακή είναι η περίπτωση του Ζιλέ, ο οποίος από την στιγμή που έκανε ντεμπούτο έχει παίξει 6 σερί 90λεπτά!
  6. Ο Στέφανος Καπίνο είναι ο μοναδικός που δεν έχει χάσει λεπτό σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, ενώ η πρώτη εξάδα παικτών σε λεπτά συμμετοχής (στοιχείο που μαρτυρά τον κορμό που έχει χτίσει ο Χάσι) αποτελείται από Οφόε (709’), Ρομαό (698’), Μάριν (594’), Φιγκέιρας (585’), Ζιλέ (540’).

Από τα πολλά νέα πρόσωπα που ήρθαν το καλοκαίρι, λίγοι είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν άμεσα και να γίνουν βασικά μέλη του κορμού του Ολυμπιακού. Ο Χάσι δείχνει να εμπιστεύεται τυφλά τους Οφόε, Ζιλέ, Καρσελά, ενώ για διάφορους λόγους οι υπόλοιποι έχουν μείνει πίσω. Οι Εμενίκε, Βούκοβιτς, Ταχτσίδης αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμών, ο Κούτρης υστερεί ανασταλτικά, ο Ένγκελς και ο Τζούρτζεβιτς ήρθαν αργά και είναι σε φάση προσαρμογής, ενώ ως μέλη του rotation αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής οι Προτό, Σισέ, Μίλιτς. Προς το παρόν, η σούμα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική, αν σκεφτεί κανείς ότι οι «ερυθρόλευκοι» δαπάνησαν κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ (μόνο σε ομάδες) για τα καλοκαιρινά τους ψώνια.

Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα…