MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

Ο νέος Μέλμπεργκ υπάρχει μόνο στα πρωτοσέλιδα!

0

Όλοφ Μέλμπεργκ. Ένα όνομα, μια ιστορία, μια άμυνα, μια παρουσία, μια ηγετική φυσιογνωμία, μια έμπνευση, μια ευχή, μια κατάρα, μια απουσία, μια στοιχειωμένη θέση… Ο σπουδαίος Σουηδός ήταν μια από τις τελευταίες σπουδαίες κινήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη, ένα δώρο στον Τιμούρ Κετσπάγια που τότε είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία των ερυθρολεύκων και στόχευε να τους οδηγήσει στους ομίλους του Champions League. Η συμφωνία έκλεισε στις 19 Ιουνίου του 2009 και τα δημοσιεύματα της εποχής ήθελαν τον Ολυμπιακό να πληρώνει 2,5 εκ. ευρώ στην Γιουβέντους και για να αποκτήσει τον Μέλμπεργκ στα 32 του χρόνια. Η δική του αμοιβή, έγραφαν οι Σουηδοί, θα ήταν στα 2 εκ. ευρώ ετησίως.

Ο Μέλμπεργκ έπαιξε τρία χρόνια στον Ολυμπιακό. Τρεις γεμάτες σεζόν στις οποίες ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην άμυνα και έκανε κάθε παρτενέρ του να φαίνεται καλύτερος απ’ ό,τι στην πραγματικότητα μπορεί να είναι. Γιατί είναι και αυτό κοινό χαρακτηριστικό των σπουδαίων αμυντικών. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος υπήρξε το… έτερό του ήμισυ στην άμυνα, ενώ κατά καιρούς θήτευσαν δίπλα του – κατά συνθήκη – ο Ραούλ Μπράβο και ο Φρανσουά Μοντεστό. Κανείς τους δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός αφότου έφυγε ο Όλοφ Μέλμπεργκ. Και κανείς πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του Σουηδού από το λιμάνι δεν έχει καταφέρει να καλύψει το κενό του. Ίσως επειδή με τα ψέματα, κανένα κενό δεν καλύπτεται μακροπρόθεσμα.

Ο Πάμπλο και η ελληνική άμυνα!

Ήταν το τρίτο μεταγραφικό καλοκαίρι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Το καλοκαίρι των Ελλήνων παικτών, του Γκρέκο και του Μασάδο. Ο Δημήτρης Σιόβας ήταν κλεισμένος από τις αρχές του χρόνου, ο Κώστας Μανωλάς προστέθηκε στην πορεία και με δεδομένη την παρουσία του Αβραάμ Παπαδόπουλο, ο Ολυμπιακός έψαχνε έναν έμπειρο αμυντικό για να τους πλαισιώσει. Η επιλογή ήταν ο Πάμπλο Κοντρέρας! Μια δοκιμασμένη λύση, με εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα, σε οικονομική τιμή και σε ηλικία για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του. Ακριβώς έτσι, τον υποδέχτηκε ο Τύπος χρησιμοποιώντας τη λέξη-κλειδί για το άρθρο μας: Ηγέτης.

Η μεταγραφή του από την Κόλο-Κόλο στοίχισε στον Ολυμπιακό 200 χιλιάδες ευρώ και σε συνδυασμό με τα 300 χιλιάδες που πήρε ο Πανιώνιος για τον Σιόβα, είχαμε συνολικά επένδυση μισού εκατομμυρίου για την αμυντική γραμμή! Ο Κώστας Μανωλάς είχε αποκτηθεί ως ελεύθερος και στη διάρκεια της σεζόν ο… πιο φτηνός ήταν και ο πιο πολύτιμος. Ο Πάμπλο Κοντρέρας έπαιξε σε 27 ματς, ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ σε 37 (σ.σ. δεν έχασε λεπτό στο Champions League), ενώ ο Δημήτρης Σιόβας είχε 25 συμμετοχές.

Το καλοκαίρι του 2013 ήταν ακόμα πιο φτωχό για την άμυνα του Ολυμπιακού, παρότι θα γίνουν συνολικά 23 μεταγραφές. Το πλάνο λέει Δημήτρης Σιόβας, Κώστας Μανωλάς, Αβραάμ Παπαδόπουλος και ο επιμένων ελληνικά! Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του Ρομπέρτο στο Champions League καλύπτουν όσα κενά μπορεί να δημιουργούνταν, οι παίκτες του Ολυμπιακού παίρνουν υπεραξία, ωστόσο τον Ιανουάριο θα χρειαστεί ενίσχυση. Ο Σιόβας θα τραυματιστεί σοβαρά και οι ερυθρόλευκοι θα επιλέξουν να καλύψουν το κενό σχεδόν… εκ των έσω. Αντί για να ρισκάρουν με μεταγραφή, φέρουν πίσω τον Ιβάν Μαρκάνο, ο οποίος σε εκείνο το διάστημα αγωνιζόταν δανεικός στην Ρούμπιν Καζάν. Να σημειώσουμε ότι το συμβόλαιο του Πάμπλο Κοντρέρας, παρότι είχε διετή ισχύ, λύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013.

Ο Κώστας φεύγει, το… χάος έρχεται!

Καλοκαίρι με μουντιάλ, καλοκαίρι με Εθνική ομάδα, καλοκαίρι με Κώστα Μανωλά και τη μισή Ευρώπη στα πόδια του. Δεν υπήρξε σπουδαίο ευρωπαϊκό κλαμπ που να μην παρέλασε από τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων και να μην ενδιαφέρθηκε για τον νεαρό αμυντικό. Οι εμφανίσεις του στη Βραζιλία σε συνδυασμό με δύο σεζόν Champions League στην πλάτη του, ήταν δεδομένο ότι θα φέρουν οκταψήφιο αριθμό στον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε λειτουργήσει σαν τα παιδιά που μαγειρεύουν πριν πεινάσουν. Είχε φροντίσει να στελεχώσει την αμυντική γραμμή, γνωρίζοντας ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Στις 26 Αυγούστου ανακοινώνεται η πώληση του Κώστα Μανωλά στη Ρόμα έναντι 13 εκ. ευρώ. Ο Ολυμπιακός νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι είχε κάνει τη σούπερ εμπορική κίνηση με τον Έρικ Αμπιντάλ και την ουσιαστική με τον Αλμπέρτο Μποτία. Αμφότεροι εμφανίστηκαν με τη στόφα του ηγέτη (σ.σ. και ποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί το αντίθετο για τον Γάλλο;), ωστόσο δεν κατάφεραν να χωρέσουν στα παπούτσια του Μέλμπεργκ. Για τον Μποτία δαπανήθηκε το ποσό των 2 εκ. ευρώ, ενώ στην εξίσωση θα βάλουμε και τον Τάσο Αυλωνίτη που είχε αποκτηθεί με ένα συμβολικό ποσό από τον Πανιώνιο.

Ο Έλληνας αμυντικός θα επέστρεφε δανεικός στον Πανιώνιο μέχρι που τον… έσωσε η απόφαση του Αβραάμ Παπαδόπουλου να φύγει για την Τουρκία. Ο Ολυμπιακός της σεζόν 2014-15 πήρε 26 συμμετοχές από τον πάντα επιρρεπή στο λάθος Μποτία, 16 συμμετοχές από τον άνευρο Αμπιντάλ και 22 από τον Αυλωνίτη, χωρίς ωστόσο να παίξει στο Champions League. Ο Δημήτρης Σιόβας επέστρεψε στο 100% από τον τραυματισμό του στις αρχές Δεκεμβρίου και πρόλαβε να παίξει 31 ματς ως το τέλος της σεζόν. Το μεγάλο πρόβλημα για τον Ολυμπιακό ήρθε τον Δεκέμβριο, με την ανακοίνωση ότι ο Αμπιντάλ σταματάει το ποδόσφαιρο και κυρίως με τον αντικαταστάτη του!

Οι ερυθρόλευκοι γνώριζαν τις προθέσεις του Γάλλου και είχαν βγει στην αγορά από τις αρχές Γενάρη. Το αποτέλεσμα; Να αποκτήσουν δανεικό στην εκπνοή των μεταγραφών με ένα ποσό κοντά στις 800 χιλιάδες ευρώ τον Φελίπε Σαντάνα! Το «χταπόδι», το «φόβητρο», τον «ηγέτη», τον «απροσπέλαστο»… Ναι, εννοούμε τον αμυντικό που έγινε ανέκδοτο, που έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στην άμυνα του Ολυμπιακού και που εγκαταστάθηκε στον πάγκο μετά τα… όργια που έκανε μέσα στον Φεβρουάριο. Έπαιξε εφτά ματς σε ένα μήνα και μόλις ένα όλο το προσεχές διάστημα.

Ντα Κόστα και τα κάναμε… κομπόστα!

Λεφτά υπάρχουν, λεφτά εισπράττονται, λεφτά ξοδεύονται, αλλά στην οπισθοφυλακή το πρόβλημα παραμένει. Ο Μάρκο Σίλβα επιλέξει έναν συμπατριώτη του να λύσει τα… μάγια του Όλοφ Μέλμπεργκ και τα πρωτοσέλιδα τον υποδέχονται ως ηγέτη, κολώνα και τα συναφή… Αποδεικνύεται και εκείνος κατώτερος των περιστάσεων παρά το γεγονός ότι θα δαπανηθεί ένα ποσό κοντά στα 2 εκ. ευρώ για την απόκτησή του.

Η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού θα αποτελείται από Αλμπέρτο Μποτία, τον Μανουέλ Ντα Κόστα και τον Δημήτρη Σιόβα και θα εκτεθεί σε αρκετά παιχνίδια, με αποκορύφωμα την εντός έδρας αναμέτρηση με την Άρσεναλ, αλλά και αργότερα με την Άντερλεχτ για το Europa League. Κι αν το καλοκαίρι του 2015 έμοιαζε αναποτελεσματικό, εκείνο το 2016 ήταν διηγώντας το να γελάς! Οι αλλαγές προπονητών, ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Champions League και η μεταγραφική αδράνεια των ερυθρολεύκων, έφεραν στην τελευταία μέρα των μεταγραφών ένα αίνιγμα.

Μπρούνο Βιάνα, με 13 επίσημες συμμετοχές στη σύντομη καριέρα του. Ο κόσμος του Ολυμπιακού περίμενε πώς και πώς έναν σπουδαίο αμυντικό. Και δε χρειαζόταν καν να ήταν πια Όλοφ Μέλμπεργκ. Ας ήταν, σου λέει, Μανωλάς ή έστω Αβραάμ ή έστω Σιόβας! Ο Βραζιλιάνος ήταν ακριβώς αυτό που φαινόταν, δηλαδή ένας άγουρος και μέτριος ποδοσφαιριστής, ο οποίος έπαιξε σε 23 ματς και φυσικά φέτος δόθηκε νωρίς-νωρίς δανεικός.

Τι υπήρξε φέτος; Αρχικά να επιστρέψουμε λίγο στη σεζόν 2016-17 για να επικαλεστούμε το γνωστό ουδέν κακό, αμιγές καλού! Η απουσία κεντρικών αμυντικών έδωσε την ευκαιρία στον Παναγιώτη Ρέτσο να πάρει συμμετοχές, να εκπλήξει με την ετοιμότητά του και εντέλει να πουληθεί στο φετινό καλοκαίρι έναντι ενός ποσού κοντά στα 20 εκ. ευρώ! Ο Ολυμπιακός γνώριζε το πρόβλημα, έβλεπε ότι παρά την απόκτηση του Γιάγκος Βούκοβιτς στις αρχές Ιουλίου, ο νεαρός παρέμενε η ηγετική φυσιογνωμία στην άμυνα, όμως και πάλι δεν κινήθηκε εγκαίρως.

Μετά την πώληση του Ρέτσου, ήρθε ο Μπιόρν Ένγκελς. Η πιο ακριβή μεταγραφή αμυντικού στην ιστορία των ερυθρολεύκων και η πρώτη που ξεπερνούσε σε χρηματιστηριακή αξία εκείνη του Όλοφ Μέλμπεργκ. Τα πρώτα σημάδια είναι ανησυχητικά. Τα χαρακτηριστικά των δύο ποδοσφαιριστών είναι όμοια και δεν αλληλοσυμπληρώνονται, ωστόσο ακόμα δεν τους έχουμε δει ως δίδυμο. Εκείνο που είδαμε την Τρίτη σίγουρα δεν είναι ενθαρρυντικό για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι από την πρώτη αγωνιστική του Champions League είδαν και πάλι το φάντασμα του Σουηδού πάνω από το Στάδιο Καραϊσκάκη.

Όλοφ Μέλμπεργκ. Ένα όνομα, μια ιστορία, μια άμυνα, μια παρουσία, μια ηγετική φυσιογνωμία, μια έμπνευση, μια ευχή, μια κατάρα, μια απουσία, μια στοιχειωμένη θέση. Μια αξεπέραστη αξία!

Ο νέος Μέλμπεργκ υπάρχει μόνο στα πρωτοσέλιδα!