MENU

Με τους τελευταίους κόκκους της κλεψύδρας να πέφτουν για την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την «Αγιά Σοφιά», η Παρασκευή ξημέρωσε με ακόμη μια σημαντική εξέλιξη για το γήπεδο της ΑΕΚ. Όπως διαβάσατε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας παρέλαβε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υπογειοποίηση των οδών μπροστά από το οικόπεδο της Ένωσης.

Η είδηση έγινε γνωστή πολύ αργά τη νύχτα από τοπική ιστοσελίδα της Νέας Φιλαδέλφειας που έχει πάντα καλή ενημέρωση για τα θέματα της τωρινής δημοτικής αρχής. Και δεν μετέφερε μόνο το γεγονός, δηλαδή, την κατάθεση της ΜΠΕ, αλλά και μια έντονη δυσφορία, επειδή η συγκεκριμένη εξέλιξη σημειώθηκε μέσα στο... κατακαλόκαιρο και εν όψει Δεκαπενταύγουστου!

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα (το οποίο κοινοποίησαν στο Facebook και δημοτικοί σύμβουλοι): «Για άλλη μια φορά μετά την υποβολή της ΜΠΕ του γηπέδου επιλέχθηκε το καλοκαίρι για να κατατεθεί η ΜΠΕ της υπογειοποίησης, ζητώντας γνωμοδότηση εντός 25 ημερών από το Δήμο. Δηλαδή, θα πρέπει τα αιρετά όργανα του Δήμου να συνεδριάσουν και να γνωμοδοτήσουν μέχρι τον… Δεκαπενταύγουστο για ένα έργο, το οποίο θα αλλάξει την κυκλοφορία και την όψη ενός σημαντικού τμήματος της πόλης».

Εύλογη η ενόχληση... Γιατί να δουλεύει μέσα στον καύσωνα του Αυγούστου ο υπάλληλος της καθαριότητας του Δήμου πάει στο καλό, αλλά να... γνωμοδοτεί το «αιρετό όργανο» που το ΄χουν δει γραμμένο; Συν τοις άλλοις, δεν είναι μόνο η ζέστη ή τα «σφιχτά» χρονικά περιθώρια. Ως γνωστόν, η... γνωμοδότηση απαιτεί και συγκέντρωση. Πώς να συγκεντρωθεί ο αιρετός, όταν -πρώτα ο θεός- από την επόμενη εβδομάδα στα 100 μέτρα που είναι το οικόπεδο της ΑΕΚ θα δουλεύουν στο φουλ οι μπουλντόζες;

Μάλιστα, τόσο πολύ αγχώθηκαν στη δημοτική αρχή της Φιλαδέλφειας με την όλη υπόθεση, που στην τελευταία συνεδρίαση του καλοκαιριού, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα για τις 26 Ιουλίου, το ζήτημα της ΜΠΕ της υπογειοποίησης και η γνωμοδότηση του Δήμου δεν μπήκαν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ούτε καν για να γίνει μια συζήτηση – ενημέρωση των ενεργειών που θα γίνουν. Ίσως επειδή μεταξύ των θεμάτων υπάρχουν και κάποια φλέγοντα, όπως «Έγκριση για την διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων Σεπτεμβρίου 2017 και ψήφιση σχετικής πίστωσης» και «Έγκριση για την διοργάνωση συναυλίας με τη Μαρία Φαραντούρη και ψήφιση σχετικής πίστωσης».

Μόνο με χιουμοριστική διάθεση μπορείς να το προσεγγίσεις πλέον το θέμα. Έτσι κι αλλιώς, στην υπόθεση της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ δεν υπάρχει πια κάτι που μπορεί να... χαλάσει το κέφι όσων θέλουν αυτό το πρότζεκτ. Η Μελέτη της υπογειοπήσης πήρε τον δρόμο της και -όπως συνέβη και με τη ΜΠΕ του κυρίως έργου- η γνωμοδότηση του Δήμου είναι καθαρά συμβουλευτική και τίποτα περισσότερο. Και να διευκρινίσουμε εδώ, για να μην υπάρξει κάποια σύγχυση, ότι το γήπεδο και η υπογειοποίηση είναι δυο διαφορετικά έργα σε γραφειοκρατικό επίπεδο. Το πρώτο μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μόλις βγει η άδεια, εν αναμονή της έναρξης των εργασιών και για το δεύτερο.

Τα πάντα τη δεδομένη στιγμή περιστρέφονται γύρω από την έκδοση της άδειας. Και είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι της ΑΕΚ δεν... σκάνε που χάθηκε ένα χρονοδιάγραμμα. Θα την ήθελαν και θα έπρεπε να την έχουν πάρει μέχρι σήμερα (κάτι που δεν έγινε όχι λόγω δικής τους ευθύνης ή του υπουργείου, αλλά δεν είναι της παρούσης). Όμως, επί της ουσίας τα πάντα έχουν τελειώσει. Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν να μπαίνουν και οι σφραγίδες.

Μάλιστα, όπως διαβάσατε χθες, στην ΑΕΚ έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζουν στο... φουλ τη γιορτή για την έναρξη των εργασιών, που θα περιλαμβάνει και τον αγιασμό στο οικόπεδο. Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο καθαρισμός του οικοπέδου αποφασίστηκε να γίνει χθες και σήμερα. Επί της ουσίας τα πάντα είναι έτοιμα για να ζήσουμε αυτή την ιστορική μέρα του αγιασμού ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Να δούμε. Σε αγωνιστικό επίπεδο όλος ο κόσμος σκέφτεται την Τρίτη. Και η... Πέμπτη, όμως, ίσως κρύβει μεγάλες συγκινήσεις...

Δύσκολο να γνωμοδοτείς με το θόρυβο της μπουλντόζας...