MENU

Ας ξεκινήσουμε από τα προκαταρκτικά γι αυτούς που δεν γνωρίζουν. Η λέξη «Fentagin» σημαίνει στην αραβική γλώσσα «μαχητής». Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, οι πιο σκληροπυρηνικοί φίλοι του Ατρομήτου ταυτίστηκαν με τους Παλαιστίνιους Fentagin, ενώ δεν δίστασαν να αναλάβουν την διοίκηση της ομάδας το 1987 και μάλιστα να την αναδείξουν πρωταθλήτρια στην Γ’ Εθνική.

Ξεχώριζαν από τότε για τις πολιτικοκοινωνικές απόψεις τους, οι οποίες δεν περιορίζονταν μόνο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα και δεν δίσταζαν να τα βάλουν με οποιονδήποτε αντιπαλεύοταν την ιδέα τους, την θρησκεία τους, την γειτονιά τους...

Τα τελευταία χρόνια η δράση των Fentagin έχει γίνει όλο και πιο έντονη και έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον σεβασμό της πλειοψηφίας των φιλάθλων με τις κινητοποιήσεις τους αλλά και τα μηνύματα που περνούν συχνά στους αγωνιστικούς χώρους.

Στην χθεσινή αναμέτρηση με τον Πανιώνιο, ανάρτησαν ένα πανό, το οποίο στάθηκε η αιτία για να διακοπεί το ματς δύο φορές, καθώς το περιεχόμενό του θεωρήθηκε από τις ελληνικές ποδοσφαιρικές αρχές προσβλητικό. «Αγώνες στημένοι, παίκτες- πρόεδροι- διαιτητές μπλεγμένοι, μας χαλάτε τις Κυριακές, θα σας καταστρέφουμε τις ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά, με αφορμή τα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο.

Δεν ήταν πάντως, η πρώτη φορά που οι οργανωμένοι οπαδοί του Ατρομήτου παίρνουν θέση για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Το SDNA θυμάται ανάλογες περιπτώσεις με πανό των Fentagin που προκάλεσαν αίσθηση με το περιεχόμενό τους και συζητήθηκαν...

Τον Δεκέμβρη του 2012 οι Fentagin είχαν πάρει ξεκάθαρη θέση για την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην Βίλλα Αμαλίας. Τότε με πρόσχημα μια καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών, παρουσία εισαγγελέα, έγινε έρευνα, με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια να δηλώνει πως από αυτά αποδεικνύεται ότι η Βίλλα υπήρξε κέντρο ανομίας για 22 χρόνια και επιτέλους ο νόμος, με τη «γενναία πολιτική βούληση» του Σαμαρά, αποκαθίσταται. Στο ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου οι Fentagin εμφάνισαν το πανό με το παρακάτω μήνυμα: «Κάτω τα ξερά σας από την Villa Amalias. Αλληλεγγύη σε όλες τις καταλήψεις».

Στις 27 Ιανουαρίου του 2013 και στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, οι Περιστεριώτες πήραν θέση για τους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιστέκονταν απέναντι στη καταστροφή του τόπου τους από τις εξορυκτικές δραστηριότητες και την εγκατάσταση τερατώδους μεταλλουργίας. Λίγο αργότερα με ανακοίνωση τους, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής απέστειλαν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Fentagin για τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και την ανάρτηση του σχετικού πανό. Οι οργανωμένοι οπαδοί του Ατρόμητου ήταν οι μόνοι που ασχολήθηκαν έμπρακτα με το θέμα.

Κάτι το οποίο χαρακτηρίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους Fentagin είναι η αντιφασιστική και αντιρατσιστική δράση τους. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να μην πάρουν ξεκάθαρη θέση στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Χρυσαυγίτη, Γιώργο Ρουπακιά. «Η σιωπή είναι συνενοχή στα εγκλήματά σας...», έγραφε το πανό που σήκωσαν στα πλαίσια της αναμέτρησης με τον Απόλλωνα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2013 ενώ το πανό που γράφει «ΑΝΤΙ-ΝΑΖΙ ATROMITOS» βρίσκεται σε κάθε παιχνίδι της ομάδας. Ένα χρόνο περίπου αργότερα και στην αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό έκανε την εμφάνισή του ένα νέο πανό που έγραφε για το ίδιο θέμα «Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά-RIP Παύλος Φύσσας».

Τον Φεβρουάριο του 2014 και στην αναμέτρηση του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο Περιστέρι, οι Fentagin έδειξαν για ακόμα μια φορά το κοινωνικό τους πρόσωπο. Μετά τις μαζικές δολοφονίες αδέσποτων στο EURO 2012, το ίδιο συνέβη και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι τέτοιου είδους μεγάλες διοργανώσεις χτίζονται πάνω στο αίμα. Οι οπαδοί του Ατρομήτου έδειξαν την ευαισθησία τους.

Στις 29 Μαρτίου του 2014 στο ματς με τον Παναθηναϊκό στο Περιστέρι, οι οργανωμένοι οπαδοί του Ατρομήτου, έθιξαν το θέμα των θανάτων εργατών για την κατασκευή των έργων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Η πίεση για την ολοκλήρωση των 12 ποδοσφαιρικών σταδίων στην Βραζιλία μεταφράστηκε σε εξοντωτικά ωράρια εργασίας – μέχρι και 18 ώρες, κάτι που αύξησε τον κίνδυνο ατυχημάτων και θανάτων. Εννέα εργάτες σκοτώθηκαν στα εργοτάξια – επτά σε ατυχήματα και δυο από ανακοπή καρδιάς.

Στις 5 Ιουλίου του 2014 κατά την διάρκεια του PURE N' LOCAL FEST VOL. 1 αναρτήθηκε από τους Fentagin ένα πανό κατά των Φυλακών Τύπου Γ. Με το συγκεκριμένο πανό, οι οργανωμένοι οπαδοί του Ατρομήτου, έδειξαν το ελάχιστο της αλληλεγγύης τους στους κρατούμενους που αγωνίζονται ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Στις 7/8 του 2014 και στον επαναληπτικό για τα προκριματικά του Europa League απέναντι στη Σαράγεβο στο Περιστέρι, οι Fentagin έκαναν το καθήκον τους και έδειξαν ότι η αλληλεγγύη και η μνήμη δεν τρομοκρατούνται από τις απειλές της UEFA για διακοπή του αγώνα. Έτσι, ένα πανό αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και ένα πανό στη μνήμη των θυμάτων της Σρεμπρέτσινα έκαναν την εμφάνισή τους στην κερκίδα των οργανωμένων.

Το καλοκαίρι του 2014 οι Fentagin είχαν πάρει θέση με πανό και για ένα άλλο περιστατικό και συγκεκριμένα την πρώτη αγωνιστική με τον Εργοτέλη. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε σκοτωθεί ο νεαρός Θανάσης Καναούτης στο Περιστέρι, σε μια διαμάχη που είχε σε τοπικό τρόλεϊ με ελεγκτή, επειδή δεν είχε χτυπήσει εισιτήριο. «Γι αυτούς 1,40 ευρώ αξίζουν οι ζωές, ενάντια σε μπάτσους-ρουφιάνους κ ελεγκτές».

Στις 29 Νοεμβρίου του 2014 στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Ξάνθη, οι Fentagin πήραν θέση για την συνολική εικόνα που εμφανίζουν τα γήπεδα της χώρας με τις άδειες εξέδρες. Το πανό του ανάρτησαν έγραφε το εξής: «Για τα άδεια γήπεδα δεν φταίνε οι οπαδοί, αλλά ο τζόγος, οι παράγοντες, οι μπάτσοι και η TV!». Ξεκάθαρη θέση είχαν πάρει και για το θέμα της απαγόρευσης των μετακινήσεων των οπαδών εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή τους στα νέα ποδοσφαιρικά μέτρα.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί και ένα περιστατικό που είχε γίνει στις 30 Απριλίου του 2014 στο ματς με τον Παναθηναϊκό στο Περιστέρι για τα πλέι οφ. Στο τέλος της αναμέτρησης ένας μικρός φίλαθλος πλησίασε τον Μπεργκ και του ζήτησε την φανέλα, ωστόσο αυτό δεν άρεσε σε έναν από τους άντρες ασφάλειας του γηπέδου που απώθησε το παιδάκι. Για κακή του τύχη όμως, υπέπεσε στην αντίληψη των Fentagin που μπούκαραν στον αγωνιστικό χώρο και τον κυνήγησαν προκειμένου να του ζητήσουν εξηγήσεις για την ακραία συμπεριφορά του πάνω στο μικρό παιδί που έκανε ακόμα και τον Μπεργκ να απορήσει. Ακολούθησαν συμπλοκές με τα ΜΑΤ και συλλήψεις...

Fentagin σημαίνει μαχητής ζωής! (pics)