MENU
Χρόνος ανάγνωσης 8’

Αυτά παθαίνεις όταν κόβεις (ή δεν κόβεις) έναν... ταύρο στα ιατρικά!

0

Ταύρος! Δεν είναι το ζώδιο, δεν είναι καν εκείνος που βρίσκεται εν υαλοπωλείο και περιμένει να ορμήσει. Είναι ο πλέον κοινότυπος χαρακτηρισμός για τους ποδοσφαιριστές που έρχονται το καλοκαίρι και περνάνε τα ιατρικά τεστ. Και παρότι ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια τι αποτελέσματα θα είχε ένας ταύρος σε αλλεπάλληλες εξετάσεις φυσικής κατάστασης (αλλά υποθέτουμε ιδανικές), ενδελεχείς εξετάσεις του μυοσκελετικού συστήματος (αλλά υποθέτουμε θα ήταν άρτιες) και αποτελέσματα σε ποσοστά λίπους (αλλά υποθέτουμε τέλεια), εντούτοις τον χρησιμοποιούμε ως μέτρο σύγκρισης. Ποιοι είναι ταύροι, λοιπόν; Ποιοι αποδεικνύονται λιγότερο ταύροι και ποιοι παρότι ήταν ταύροι στην πορεία προέκυψαν αρνάκια; Το sdna.gr θυμάται ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις!

1. Αμπντουλαγιέ Μεϊτέ!

Ο Παναθηναϊκός τον έφερε τον Φεβρουάριο του 2013. Ήταν γνωστό ότι δεν είχε παίξει για δέκα μήνες, λόγω προσωπικής του υπόθεσης, ωστόσο έμοιαζε με ένα ρίσκο που άξιζαν οι πράσινοι να πάρουν. Η αξία του ήταν εγνωσμένη, η κατάστασή του αποδείχθηκε ανεπαρκής για ομάδα που ήθελε άμεση ενίσχυση. Ο Αμπντουλαγιέ Μεϊτέ θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και θα κοπεί, αφού η φυσική του κατάσταση ήταν κάκιστη. Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν έναν ποδοσφαιριστή έτοιμο για να αγωνιστεί και ο Ιβοριανός δεν ήταν τέτοιος, κάτι που αποδείχθηκε και στην πορεία.

Ο Μεϊτέ βρήκε ομάδα δύο μήνες μετά. Υπέγραψε τον Μάρτιο στη φιλανδική Χόνκα, έκανε προετοιμασία με το νέο του σύλλογο για ένα μήνα και άρχισε να παίζει κανονικά από τον Απρίλιο, όταν και ξεκίνησε το πρωτάθλημα.

2. Αντόνιο Εντουάρντο Περέιρα ντος Σάντος!

Αν σας διηγηθούμε την ιστορία του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή, προφανώς και θα απορήσετε. Αν το συνοψίσουμε στο όνομα Κανού, τότε προφανώς και θα θυμηθείτε καλύτερα. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός ήρθε μετά βαΐων και κλάδων τον Αύγουστο του 2012 στον Ολυμπιακό, προκειμένου να καλύψει το κέντρο της άμυνας. Τα ιατρικά τεστ, όμως, τον έκοψαν πριν υπογράψει και η μεταγραφή από τη Σταντάρ Λιέγης ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Ο λόγος; Ακόμα και ο ίδιος αναγνώρισε εκ των υστέρων ότι υπήρχε ρίσκο στη μεταγραφή του και πως δεν… αδικήθηκε από την επιστήμη.

«Οι ιατρικές εξετάσεις δεν ήταν επιτυχημένες, καθώς είχα 25% λιγότερη μυϊκή μάζα στο δεξί μου πόδι. Οι επικεφαλής του Ολυμπιακού δεν ήθελαν να πάρουν το ρίσκο. Στο ταξίδι μου για την Ελλάδα, ήξερα πως ήταν ένα ρίσκο, καθώς δεν ήμουν 100% έτοιμος, αλλά δεν θεωρούσα ότι θα ήταν πρόβλημα… Είναι κρίμα, αλλά σίγουρα δεν θα… πεθάνω», είχε πει στο βελγικό Τύπο, επιστρέφοντας στη βάση του. Ο Κανού προχώρησε και έπαιξε 28 ματς εκείνη τη σεζόν. Αποδείχθηκε, ωστόσο, ότι η ανασφάλεια του Ολυμπιακού ήταν βάσιμη, αφού το πρώτο του ματς ήταν στις 7 Οκτωβρίου και η πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στις 21 του ίδιου μήνα.

3. Φραν Γέστε!

Μια από τις περιπτώσεις που το συναίσθημα λειτούργησε εις βάρος της λογικής. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε τον ήθελε πολύ, ο Ολυμπιακός τον ήθελε πολύ και οι όποιες αντιρρήσεις του Χρήστου Θέου κάμφθηκαν μπροστά σε μία σπουδαία – όπως φάνταζε εκείνο το καλοκαίρι – μεταγραφική κίνηση. Τα προβλήματα με τον Ισπανό ξεκίνησαν πολύ νωρίς, από την προετοιμασία κιόλας. Ατομικό πρόγραμμα, ενοχλήσεις στο γόνατο και στις 26 Αυγούστου εξετάσεις στο «Metropolitan» που δεν έδειξαν την ανάγκη να μπει στο χειρουργείο.

Εν τέλει, δε θα το απέφευγε. Μετά από συνολική συμμετοχή 55 αγωνιστικών λεπτών στην αναμέτρηση με τη Μαρσέιγ στις 13 Σεπτεμβρίου, το συντηρητικό πρόγραμμα πήγε περίπατο και ο Φραν Γέστε πήγε στην Ισπανία. Υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση στις αρχές Οκτωβρίου, στο γόνατο που είχε ενοχλήσεις από το καλοκαίρι και πριν καν μεταγραφεί στον Ολυμπιακό. Έπαιξε ξανά στις 19 Νοεμβρίου και μετά από δύο μήνες έφυγε από την ελληνική ομάδα με τον συνολικό αριθμό των εννέα συμμετοχών!

4. Αλεξάντερ Μάντλουνγκ!

Ακόμα μια ιστορία κακής φυσικής κατάστασης του… ταύρου. Ο Αλεξάντερ Μάντλουνγκ θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα του ΠΑΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2013. Ήθελε ένα στόπερ και ο Γερμανός έμοιαζε ως μια αξιόπιστη λύση, ίσως και πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα, όμως τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε είχαν απογοητευτικό αποτέλεσμα.

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ενημερώνει πως μετά τα αποτελέσματα των εργομετρικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο Αλεξάντερ Μάντλουνγκ αποφάσισε να μην προχωρήσει στην απόκτηση του ποδοσφαιριστή». Ο δικέφαλος του βορρά δικαιώθηκε από την πορεία των πραγμάτων. Ο Μάντλουνγκ ναι μεν βρήκε ομάδα και έκανε μια γεμάτη σεζόν, όμως όλα αυτά συνέβησαν μετά τον Ιανουάριο, όταν και προφανώς η Άιντραχτ Φρανκφούρτης τον… παρέλαβε σε καλύτερη κατάσταση.

5. Μίκαελ Εσιέν!

Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά… Ποιος ξεχνάει το καλοκαίρι του 2015; Ο Γιάννης Αλαφούζος μετά βεβαιότητας όχι, όπως και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Αποθεωτική υποδοχή στο αεροδρόμιο, τρέλα για τη μεταγραφή του Γκανέζου, όμως έμοιαζε με μια συμφωνία που ξεχνάς να διαβάσεις τα μικρά γράμματα! Η Μίλαν, η οποία τον είχε αποκτήσει έξι μήνες πριν, σε πρώτη φάση τον είχε κόψει από τις ιατρικές εξετάσεις. Ο Μίκαελ Εσιέν έπαιξε, τελικά, στην Ιταλία όμως οι εμφανίσεις του ήταν σκόρπιες. Μέτρησε συνολικά εννέα συμμετοχές, με ρεκόρ τα τέσσερα συνεχόμενα ματς. Ματς και έπ’ ουδενί 90λεπτα στο πρώτο εξάμηνο και 13 ματς στην επόμενη, ολόκληρη σεζόν. Με δηλωμένο τραυματισμό, μάλιστα, από τις αρχές Απριλίου.

Ακολούθησε το ντελίριο ενθουσιασμού στις αρχές Ιουνίου, όταν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ο Εσιέν ήταν – τι άλλο; - ταύρος και ένας ταύρος που θα μπορούσε με άνεση να βγάλει δύο καλές σεζόν. Εκ των υστέρων, κυκλοφόρησε η φήμη ότι το ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού είχε προειδοποιήσει για πιθανά προβλήματα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου ο Εσιέν ακόμα προσπαθούσε να βρει φυσική κατάσταση, έπαιξε για πρώτη φορά στις 28 Νοεμβρίου και μέτρησε συνολικά 15 αγώνες με τον Παναθηναϊκό.

6. Φλάβιο Κονσεϊσάο!

Πάμε πίσω στο 2005 για να υποδεχτούμε μια σπουδαία μεταγραφή! Ναι, ήταν τέτοια ο Φλάβιο Κονσεϊσάο όταν ήρθε στον Παναθηναϊκό από τη Γαλατασαράι και η αξία του δεν επιδεχόταν αμφισβήτησης. Ανεξάρτητα αν πλέον φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων… παλτών που ήρθαν στην Ελλάδα. Ο Βραζιλιάνος είχε μόλις ολοκληρώσει μια γεμάτη σεζόν με 27 συμμετοχές στο τουρκικό πρωτάθλημα. Ήταν στα 31 του χρόνια και όχι σε απαγορευτική ηλικία, όμως εκείνο που αποδείχθηκε απαγορευτικό ήταν οι αντοχές του.

Πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις σαν… ταύρος (μα, φυσικά), όμως από πολύ νωρίς άρχισε να διαμαρτύρεται για ενοχλήσεις στους προσαγωγούς. Η παρουσία του ήταν σαν φαντάρου με βύσμα, μία μέσα και μία έξω και παραδόξως πρόσφερε περισσότερα όταν ήταν… έξω.

7. Τζον Αλοΐζι!

Μια από τις πιο αξιομνημόνευτες και ξεχωριστές περιπτώσεις. Ήταν, μάλιστα, το ίδιο καλοκαίρι με τον Φλάβιο Κονσεϊσάο, γεγονός που εκ των υστέρων προκάλεσε σχόλια και ερωτηματικά για την αξιοπιστία των ιατρικών εξετάσεων. Ο Αυστραλός πρώτα υπέγραψε στον Παναθηναϊκό για τρία χρόνια, μετά ήρθε να εξεταστεί και τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά. Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει, ο Τζον Αλοΐζι έπαιζε χωρίς χιαστούς στο ένα του γόνατο και προφανώς ήταν επιρρεπής να πάθει μεγαλύτερη ζημιά.

«Μετά το πέρας των ιατρικών εξετάσεων, στις οποίες υποβάλλονται όλοι οι προς απόκτηση ποδοσφαιριστές πριν από την μετεγγραφή τους, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποφάσισε να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μετεγγραφής του Αυστραλού ποδοσφαιριστή, Τζον Αλοϊζι», ανακοίνωνε ο Παναθηναϊκός στις 5 Ιουλίου, ακολούθησαν διαβουλεύσεις για το συμβόλαιό του (σ.σ. οι πράσινοι πρότειναν μονοετές με δυνατότητα να το σπάσουν αν τραυματιστεί) και εντέλει ο 29χρονος τότε επιθετικός πήγε στην Αλαβές!

Τα όσα έκαναν αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και διόλου κολακευτικό για τον Παναθηναϊκό. Πέτυχε 10 γκολ στην Primera Division, οδήγησε την Αυστραλία στο Μουντιάλ του 2006 και έπαιξε σε αυτό, σημειώνοντας μάλιστα και ένα γκολ. Παρά την εκπληκτική σεζόν το 2005-06, η συνέχειά του δε θα ήταν ανάλογη και χάθηκε κάπου ανάμεσα στα πρωταθλήματα της Ισπανίας και της Αυστραλίας.

8. Τζόλεον Λέσκοτ!

Για κάποιον χτυπούσε η καμπάνα. Χτυπούσε, χτυπούσε, αλλά ποιος να την ακούσει; Πριν έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ είχε ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς. Μεγάλος και τρανός κάποτε, σπουδαίος αμυντικός στην Premier League, αλλά το διαδίκτυο προσφέρει όλες τις πληροφορίες που θες, αν τις θες. Οι Ρέιντζερς, λοιπόν, στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού είχαν κόψει τον Τζόλεον Λέσκοτ στα ιατρικά τεστ. Η είδηση δεν ήταν μυστική και είχε δημοσιευτεί όταν επρόκειτο να μεταγραφεί στην ΑΕΚ.

Στην Ελλάδα, όμως, όλα πήγαν καλά για τον 34χρονο παίκτη. Ίσως επειδή σε εκείνη την πράξη συναισθήματος κόντρα λογικής, μάς προέκυψε και ο παράγοντας χρόνος που λειτουργούσε εις βάρος της Ένωσης. Στις 29 Αυγούστου τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων έδειξαν ότι ο Λέσκοτ ήταν ταύρος και ακολούθως υπέγραψε το συμβόλαιό του. Η συνέχεια είναι γνωστή… Ανεπαρκής, βαρύς και τραυματίας, αφού χειρουργήθηκε μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Καραϊσκάκη και δεν έπαιξε ξανά με την ΑΕΚ.

Γύρισε στην Αγγλία και υπέγραψε στη Σάντερλαντ, μετρώντας μόλις δύο συμμετοχές ως το τέλος της σεζόν.

9. Ποπς Μενσά Μπονσού!

Η πιο τρελή και περίεργη ιστορία από όλες. Όχι μόνο γιατί κόπηκε από τις ιατρικές εξετάσεις και εν συνεχεία έπαιξε σα να μην είχε τίποτα, αλλά επειδή το είδαμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Ο Ποπς Μενσά Μπονσού ήρθε στην Ελλάδα στις 23 Ιουνίου για λογαριασμού του Ολυμπιακού. Για την ομάδα μπάσκετ, να διευκρινίσουμε. Ανακοινώθηκε η απόκτησή του για ένα συν ένα χρόνια, όμως κόπηκε στις ιατρικές εξετάσεις και δεν έπαιξε ποτέ με τα ερυθρόλευκα.

Έπαιξε, όμως, με τα κιτρινόμαυρα!! Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου κι ενώ είχε κάνει ένα πέρασμα από training camp στο ΝΒΑ και από το Ισραήλ, υπέγραψε στην ΑΕΚ. Και όχι μόνο υπέγραψε, αλλά μεταμόρφωσε την Ένωση και κατά το κοινώς λεγόμενα έβγαλε μάτια! Έτσι, του δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσει και στον Ολυμπιακό που πριν έξι μήνες τον είχε κόψει στα ιατρικά. «Δεν κρατάω κακία. Για να είμαι ειλικρινής, δύο μέρες πριν έρθω εδώ, είχα παίξει το έκτο παιχνίδι του τούρκικου πρωταθλήματος και για αυτό δεν πιστεύω ότι υπήρξε ποτέ ιατρικό πρόβλημα. Θα το θέσω έτσι και δεν με ενδιαφέρει πώς θα το πάρει ο κόσμος. Δεν με ενδιαφέρει. Μπορώ να σου εγγυηθώ ότι δεν υπάρχει άλλος ψηλός στην Ευρώπη τόσο αθλητικός, που φέρνει τόσα πολλά πράγματα στο παιχνίδι, όπως εγώ. Δε με ενδιαφέρει τι μπορεί να λέει ο κόσμος για την κατάστασή μου και την υγεία μου».

Η ιστορία του, ωστόσο, δεν είχε καλό τέλος. Στις 22 Μαΐου βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ και ένα μήνα αργότερα τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό. Ως εκ τούτου αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ. Στο διάστημα που αγωνίστηκε στην Ελλάδα είχε μέσο όρο 15 πόντους και 8,5 ριμπάουντ.

Αυτά παθαίνεις όταν κόβεις (ή δεν κόβεις) έναν... ταύρο στα ιατρικά!