MENU
Χρόνος ανάγνωσης 13’

Ολυμπιακός 2016-17: Η αξιολόγηση μιας… τρελής χρονιάς!

0

Το SDNA ολοκληρώνει την αξιολόγηση των τεσσάρων μεγάλων του ποδοσφαίρου μας για τη σεζόν που έφυγε με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Μετά από μια σεζόν που πέρασε από… χίλια κύματα και με τους «ερυθρόλευκους» να σπάνε όλα τα ρεκόρ αλλάζοντας πέντε προπονητές προκειμένου να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους, η χρονιά ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του έβδομου σερί τίτλου, αλλά σίγουρα αποτελεί και… παράδειγμα προς αποφυγή για τον αρχικό σχεδιασμό της.

Ας δούμε, λοιπόν, τι προσέφεραν παίκτες και προπονητές των Πειραιωτών κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής χρονιάς που μας αποχαιρετά.

Στέφανος Καπίνο 7:

25 συμμετοχές (2.255 λεπτά συμμετοχών)

Ξεκίνησε βασικός στον Ολυμπιακό στη μετά-Ρομπέρτο εποχή και κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων χάνοντας όμως τη θέση του στη πορεία της σεζόν κυρίως λόγω των τραυματισμών του αλλά και της προτίμησης που έδειξε στον Λεάλι ο Μπέντο από τον Ιανουάριο και μέχρι την απόλυση του. Ο Έλληνας πορτιέρο συνολικά πάντως έδειξε πως μπορεί να ανταπεξέλθει στο βάρος της θέσης του βασικού κάτω από τα γκολπόστ των «ερυθρολεύκων».

Νικόλα Λεάλι 3:

27 συμμετοχές (2.365 λεπτά συμμετοχών)

Ήρθε για να αποτελέσει ένα δυνατό δίδυμο τερματοφυλάκων μαζί με τον Καπίνο έχοντας στην αρχή τα ματς της Ευρώπης και του Κυπέλλου για να παίζει. Ο τραυματισμός του Καπίνο τον Νοέμβριο τον έβαλε βασικό και στο πρωτάθλημα με τον Μπέντο να τον εμπιστεύεται και στη συνέχεια παρότι είχε δείξει δείγματα αρνητικά σε σημαντικά ματς. Ο Ιταλός όσο περνούσε ο καιρός «χρεωνόταν» ήττες με τις λάθος επιλογές του με αποκορύφωμα το ματς στην Πόλη με την Μπεσίκτας που ήταν και το τελευταίο του. Απέτυχε παταγωδώς.

Λευτέρης Χουτετσιώτης 5:

2 συμμετοχές (180 λεπτά συμμετοχών)

Δύο συμμετοχές στο Κύπελλο για τον νεαρό, τρίτο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού που κέρδισε απλά εμπειρίες και λογικά το δικαίωμα να παραμείνει στο ρόστερ και την επόμενη χρονιά.

Γιάννης Μανιάτης -:

2 συμμετοχές (102 λεπτά συμμετοχών)

Έπαιξε στα δύο ματς με την Χαποέλ Μπερ Σεβά, βασικός στο πρώτο, ως αλλαγή στο δεύτερο σε μια χρονιά που ξεκίνησε ως επιστροφή για αυτόν και γρήγορα μετατράπηκε σε «τέλος» στην «ερυθρόλευκη» καριέρα του.

Αλμπέρτο Μποτία 6:

36 συμμετοχές (3.156 λεπτά συμμετοχών)

Από τους παίκτες του Ολυμπιακού με τις περισσότερες συμμετοχές στην.. ατελείωτη σεζόν για τους Πειραιώτες. Είχε αρκετά καλή παρουσία συνολικά όντας από τους πιο σταθερούς σε απόδοση αμυντικούς των πρωταθλητών. Χωρίς να αποφύγει και κακές βραδιές, ο Ισπανός έκλεισε την σεζόν με θετικό πρόσημο.

Μανουέλ Ντα Κόστα 5:

32 συμμετοχές (2.741 λεπτά συμμετοχών)

Ήταν να φύγει το καλοκαίρι όμως τελικά παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην ομάδα. Οι ικανότητες του είναι αδιαμφισβήτητες όμως είναι ξεκάθαρο πως από το πουθενά ο ίδιος μπορεί να τα «τινάζει» όλα στον αέρα. Από τους βασικούς παίκτες του Ολυμπιακού χωρίς όμως σταθερότητα και με συνεχή σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, σίγουρα όχι σε αυτούς που θα θυμόμαστε από την σεζόν που τελείωσε.

Ομάρ Ελαμπντελαουί 5:

4 συμμετοχές (315 λεπτά συμμετοχών)

Ο σοβαρός τραυματισμός του δεν του επέτρεψε να κάνει προετοιμασία. Έμεινε πίσω και τελικά πρόλαβε να κάνει 4 συμμετοχές μέχρι τον Ιανουάριο που δόθηκε δανεικός στη Χαλ. Η συμμετοχή του στο ματς με τον ΠΑΟΚ όπου μπήκε αλλαγή μένει ως η πιο σημαντική καθώς βοήθησε στο συμμάζεμα των αμυντικών προβλημάτων του πρώτου ημιχρόνου.

Αλί Σισοκό 3:

10 συμμετοχές (900 λεπτά συμμετοχών)

Από τις μεταγραφές που έχουμε ήδη... ξεχάσει. Ο Γάλλος αριστερός μπακ ήρθε τον Ιανουάριο να ενισχύσει την αριστερή πλευρά της άμυνας αλλά από νωρίς έδειξε πως δεν μπορεί. Έκανε 10 συμμετοχές χωρίς να δείξει κάτι ουσιαστικό.

Δημήτρης Σιόβας -:

2 συμμετοχές (130 λεπτά)

Δύο συμμετοχές όλες και όλες για τον Έλληνα στόπερ που μπήκε στο περιθώριο από τον Μπέντο και έφυγε τον Ιανουάριο δανεικός στη Λεγκανές όπου λογικά θα παραμείνει.

Αλμπέρτο Ντε Λα Μπέγια 5:

31 συμμετοχές (2.715 λεπτά συμμετοχών)

Επωμίστηκε το βάρος της κάλυψης της αριστερής πλευράς της άμυνας του Ολυμπιακού φτάνοντας τις 31 συμμετοχές. Είναι δεδομένο πως δεν εντυπωσίασε, πως σε αρκετά ματς η απόδοση του δεν ήταν η καλύτερη όμως δεν λογίζεται στις απογοητεύσεις της σεζόν. Στα ρηχά η απόδοση του συνολικά, στα συν για τον Ισπανό το γεγονός ότι έδειξε να προσπαθεί πολύ και να πιάνει τα όρια του.

Αρτούρ Μαζουάκου -:

1 συμμετοχή (30 λεπτά συμμετοχών)

Ήταν δεδομένο πως θα πουληθεί το καλοκαίρι για αυτό και έπαιξε ελάχιστα, ως αλλαγή μόνο στο Ισραήλ.

Πραξιτέλης Βούρος -:

1 συμμετοχή (12 λεπτά συμμετοχών)

Σε μια χρονιά που αρκετά νέα παιδιά πήραν πολλές ευκαιρίες ο νεαρός αμυντικός του Ολυμπιακού έμεινε εκτός ομάδας μέχρι τον Ιανουάριο όπου πήγε δανεικός τον Λεβαδειακό.

Μπρούνο Βιάνα 3:

23 συμμετοχές (1.815 λεπτά συμμετοχών)

Από τις απογοητεύσεις της χρονιάς. Ο Μπέντο τον έφερε στον Ολυμπιακό και τον έριξε στα βαθιά ποντάροντας σε αυτόν ακόμη και όταν έβλεπε πως ο Βραζιλιάνος δεν είναι έτοιμος ακόμη. Ελάχιστα τα καλά ματς του Βιάνα, πολλά αυτά που τον θυμόμαστε να εκτίθεται.

Δημήτρης Νικολάου 6:

6 συμμετοχές (456 λεπτά συμμετοχών)

Για τον νεαρό κεντρικό αμυντικό οι 6 συμμετοχές που έκανε (κυρίως στο Κύπελλο) ήταν σαφέστατα κέρδος. Μπόρεσε να μπει στην πρώτη ομάδα και να ελπίζει εν όψει της νέας σεζόν.

Χουάν Παρέδες 3:

5 συμμετοχές (418 λεπτά συμμετοχών)

Αποκαρδιωτική η παρουσία του Λατινοαμερικάνου δεξιού μπακ που ήρθε ως δανεικός από τη Γουότφορντ τον Ιανουάριο. Έπαιξε σε πέντε ματς και γρήγορα – γρήγορα έμεινε εκτός ομάδας.

Παναγιώτης Ρέτσος 8:

34 συμμετοχές (2.710 λεπτά συμμετοχών)

Σαφέστατα η αποκάλυψη της χρονιάς για τον Ολυμπιακό. Ο νεαρός στόπερ έκανε για πρώτη φορά προετοιμασία με τον Ολυμπιακό και όχι απλά έμεινε στο ρόστερ της ομάδας αλλά εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος της. Έπαιξε στόπερ, δεξί μπακ, αριστερό μπακ αλλά και αμυντικό χαφ έχοντας στο ενεργητικό πολλές και καλές εμφανίσεις. Μια τεράστια παρακαταθήκη για τον Ρέτσο που προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Ντιόγκο Φιγκέιρας 7:

43 συμμετοχές (3.751 λεπτά συμμετοχών)

Μετά τα ματς με την Μπερ Σεβά ήταν στην πόρτα της εξόδου. Η εικόνα του άλλωστε σε αυτά τα δύο ματς ήταν τραγική. Ο Μπέντο τον κράτησε στον Ολυμπιακό και σε αυτό δικαιώθηκε καθώς ο Πορτογάλος δεξιός μπακ μπαίνοντας όλο και περισσότερο στο κλίμα της νέας του ομάδας απέδειξε πως έχει τις ικανότητες για να σταθεί βασικός στον Ολυμπιακό. Στο τέλος της χρονιάς ο Φιγκέιρας έχει με το «σπαθί» του μια θέση στους παίκτες που διακρίθηκαν.

Αλεξι Ρομαό 6:

24 συμμετοχές (1.582 λεπτά συμμετοχών)

Η μισή χρονιά πήγε στο... βρόντο για τον Τογκολέζο αμυντικό χαφ καθώς ο Μπέντο δεν τον υπολόγιζε ούτε καν σαν αλλαγή του Μιλιβόγεβιτς. Από τον Φεβρουάριο και μετά μπήκε για τα καλά στην ομάδα καθώς Μιλιβόγεβιτς δεν υπήρχε και ειδικά από την στιγμή που απολύθηκε ο Μπέντο. Βοήθησε στο φινάλε της σεζόν τον Ολυμπιακό και έτσι κέρδισε το δικαίωμα να είναι και στο νέο ρόστερ της ομάδας.

Λούκα Μιλιβόγεβιτς 8:

26 συμμετοχές (2.279 λεπτά συμμετοχών)

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού στη μισή σεζόν που αγωνίστηκε, έως τα τέλη του Ιανουαρίου που πουλήθηκε στην Κρίσταλ Πάλας. Έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις, η παρουσία του ήταν καταλυτική στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού από την οποία δεν έβγαινε με τίποτα και πέτυχε σημαντικά γκολ. Η πώληση του δημιούργησε σημαντικό αγωνιστικό πρόβλημα στην ομάδα.

Ανδρέας Μπουχαλάκης 4:

17 συμμετοχές (2.279 λεπτά συμμετοχών)

Άλλη μια χρονιά κύλησε ως ουσιαστικά «χαμένη» για τον Έλληνα μέσο που δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στις επιλογές της «πρώτης γραμμής» για τον εκάστοτε προπονητή της ομάδας.

Μάρκο Μάριν 6:

23 συμμετοχές (1.361 λεπτά συμμετοχών)

Μια... τρελή χρονιά για τον Γερμανό που ήρθε μετα «βαΐων και κλάδων» και τον Μπέντο να κάνει για χάρη του στην... άκρη τον Φορτούνη, εξελίχθηκε σε «πάγο» έως ότου έφυγε ο Μπέντο και είχε καλό φινάλε με αρκετά σημαντικές παρουσίες αλλά και κρίσιμα γκολ.

Εστεμπάν Καμπιάσο 5:

28 συμμετοχές (1.613 λεπτά συμμετοχών)

Και για τον Αργεντινό άσο η χρονιά ήταν περίεργη. Ο Μπέντο τον υπολόγιζε στο ξεκίνημα στη αρχή αλλά στη συνέχεια δεν τον σεβάστηκε. Με την φυγή του Πορτογάλου ο Καμπιάσο πήρε περισσότερες συμμετοχές, έδειξε την κλάση του σε κρίσιμα ματς όπως αυτό με την Μπεσίκτας στο Καραισκάκη όμως ήταν ξεκάθαρο πως και λόγω ηλικίας αλλά και μεγάλης αδράνειας δεν μπορούσε να βοηθήσει σε διάρκεια.

Κώστας Τσιμίκας -:

3 συμμετοχές (91 λεπτά συμμετοχών)

Στην κατηγορία των παικτών που έπαιξαν ελάχιστα και δεν πήραν ευκαιρίες, δόθηκε δανεικός στην Έσμπιεργκ για το δεύτερο μισό της σεζόν.

Αντρέ Μάρτινς 6:

39 συμμετοχές (2.527 λεπτά συμμετοχών)

Θα μπορούσε να λογίζεται στις αποκαλύψεις της χρονιάς. Και όντως στο πρώτο μισό ήταν εντυπωσιακός με εξαιρετικά ματς στον άξονα του Ολυμπιακού. Στο δεύτερο μισό όμως η απόδοση του έπεσε αισθητά και έμεινε πίσω στις προτιμήσεις των προπονητών του. Πάντως σαφέστατα το συνολικό πρόσημο για τον Πορτογάλο μέσο είναι θετικό.

Θανάσης Ανδρούτσος 7:

30 συμμετοχές (1.475 λεπτά συμμετοχών)

Από τα μεγάλα κέρδη μιας δύσκολης σεζόν για τον Ολυμπιακό. Ο νεαρός μέσος άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε και κατάφερε να παίξει σε 30 ματς της ομάδας ξεχωρίζοντας σε αρκετά από αυτά. Μπήκε σε θέση πρωταγωνιστή στον Ολυμπιακό και κέρδισε το δικαίωμα να ελπίζει σε ακόμη καλύτερη συνέχεια στην «ερυθρόλευκη» καριέρα του.

Σάσα Ζντιέλαρ -:

1 συμμετοχή (2 λεπτά συμμετοχών)

Τα... δύο λεπτά συμμετοχής του με την Αρούκα στην Πορτογαλία ήταν ότι έκανε ο Σέρβος μέσος στον Ολυμπιακό. Σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά που μπήκε στο «κάδρο» από τον Σίλβα, ο Ζντιέλαρ δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου και έπαιξε το δεύτερο μισό της σεζόν δανεικός στην Μαγιόρκα.

Γιώργος Μανθάτης 6:

27 συμμετοχές (1.102 λεπτά συμμετοχών)

Ο τρίτος της παρέας των νέων του Ολυμπιακού κέρδισε με την αξία του το δικαίωμα να μπει στη πρώτη γραμμή της ομάδας. Η εξαιρετική τεχνική κατάρτιση που διαθέτει τον έκανε ελκυστικό στον κόσμο αλλά και στους προπονητές του με αποτέλεσμα να αγωνιστεί σε 27 ματς και να μπορεί να θεωρεί τη χρονιά που τελείωσε ως μια πολύ καλή αρχή στην επαγγελματική καριέρα του.

Κώστας Φορτούνης 6:

40 συμμετοχές (3.042 λεπτά συμμετοχών)

Είναι αλήθεια πως η σεζόν που τελείωσε ήταν από αυτές που άπαντες στον Ολυμπιακό περίμεναν πάρα πολλά από τον Φορτούνη. Από την μια ο Έλληνας μεσοεπιθετικός είχε στο ενεργητικό του σημαντικές στιγμές από την άλλη πέρασε και δύσκολες στιγμές. Πρώτον γιατί αρχικά έχασε τη θέση του με τον Μπέντο να τον κρατάει στην άκρη και στη συνέχεια, ειδικά μετά τον Δεκέμβριο έπαιζε ασταμάτητα με αποτέλεσμα να υπάρχουν στιγμές που δεν μπορούσε να πάρει τις απαραίτητες «ανάσες». Σίγουρα η διαχείριση που έγινε στον Φορτούνη ήταν η χειρότερη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όσκαρ Καρντόσο 4:

34 συμμετοχές (1.696 λεπτά συμμετοχών)

Το... Όσκαρ ατυχίας είναι δεδομένο πως το κέρδισε ο Παραγουανός. Ήταν η μεταγραφή του καλοκαιριού όμως ο Καρντόσο απέτυχε παταγωδώς να δείξει αυτά που ξέρει και να ξεχωρίσει στον Ολυμπιακό. Τρια γκολ όλα και όλα και οχτώ δοκάρια από τον Καρντόσο που πήρε 34 συμμετοχές αλλά συνολικά απογοήτευσε με την απόδοση του παρότι είναι αλήθεια πως προσπάθησε πολύ για το αντίθετο.

Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ 5:

18 συμμετοχές (817 λεπτά συμμετοχών)

Στην κατηγορία... Καμπιάσο και ο Τσόρι. Η ανοικτή κόντρα του με τον Μπέντο τον έβαλε στο περιθώριο και ο Αργεντινός έπαιξε πολύ λίγο, κυρίως σε λεγόμενα εύκολα ματς.

Άλαν Πουλίδο -:

1 συμμετοχή (10 λεπτά συμμετοχών)

Λίγα λεπτά στο Ισραήλ πρόλαβε να παίξει ο Μεξικανός επιθετικός πριν επιστρέψει στην πατρίδα του.

Καρίμ Ανσαριφάρντ 5:

19 συμμετοχές (1.186 λεπτά συμμετοχών)

Ήρθε τον Ιανουάριο στον Ολυμπιακό ουσιαστικά για να αντικαταστήσει τον Ιντέγε που ήταν κοινό μυστικό πως θα πήγαινε στην Κίνα. Ο Ιρανός επιθετικός «έγραψε» 19 συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα όμως δεν μπόρεσε να συνεχίσει στους ρυθμούς που βρισκόταν στον Πανιώνιο. Η μετάβαση στα πιο ψηλά αποδείχτηκε δύσκολη για τον Καρίμ που πλέον στη νέα σεζόν θα πρέπει να δείξει πολύ καλύτερα δείγματα.

Ταρίκ Ελιουνούσι 5:

36 συμμετοχές (2.410 λεπτά συμμετοχών)

Πολύ καλό το ξεκίνημα του Νορβηγού εξτρέμ στον Ολυμπιακό, στα ρηχά η συνέχεια και το φινάλε του. Ο Ελιουνούσι στις 36 συμμετοχές που έπαιξε και τα 7 γκολ που πέτυχε μπορεί να μην εντυπωσίασε αλλά αποδείχθηκε πολύτιμος σε αρκετά από αυτά. Πάντως η αδυναμία του στο ένας εναντίον ενός ήταν εμφανής, κάτι που σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός που παίζουν απέναντι σε κλειστές άμυνες στα περισσότερα παιχνίδια είναι σημαντικό μειονέκτημα.

Τζίμι Ντουρμάζ -:

2 συμμετοχές (60 λεπτά συμμετοχών)

Από τους παίκτες του Ολυμπιακού που αποχώρησαν το καλοκαίρι παίζοντας σε δύο ματς των προκριματικών. Ήθελε να φύγει και βρήκε τον δρόμο για την Τουλούζ.

Γκονσάλο Πανσιένσια -:

1 συμμετοχή (28 λεπτά συμμετοχών)

Μόλις 28 λεπτά στον αγώνα με την Λάρισα κατέγραψε με τα ερυθρόλευκα ο Πορτογάλος επιθετικός που ταλαιπωρήθηκε από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και τον Ιανουάριο αποχώρησε.

Φελίπε Πάρντο 3:

12 συμμετοχές (674 λεπτά συμμετοχών)

Την πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό ήταν σε αυτούς που ξεχώρισε. Την δεύτερη συμπεριλήφθηκε στις απογοητεύσεις της χρονιάς. Ο Πάρντο δεν μπόρεσε να «δέσει» ποτέ με τα νέα δεδομένα στον Ολυμπιακό και απ την στιγμή που έμεινε εκτός ευρωπαϊκής λίστας «κατέρρευσε» αγωνιστικά. Έφυγε δανεικός τον Ιανουάριο για την Ναντ.

Σεμπά 8:

43 συμμετοχές (3.592 λεπτά συμμετοχών)

Μαζί με τον Μιλιβόγεβιτς ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής για τον Ολυμπιακό στη χρονιά που τελείωσε. Εξαιρετική σεζόν για τον Βραζιλιάνο εξτρέμ που είχε υποτιμηθεί από όλους στην πρώτη του χρονιά με τα ερυθρόλευκα. Έκανε τις περισσότερες συμμετοχές από όλους και ξεχώρισε σε όλους τους τομείς. Πολύτιμος για όλους τους προπονητές που έκατσαν στον ερυθρόλευκο πάγκο, πρώτος στις «μάχες», πέτυχε γκολ, έδωσε ασίστ και ήταν από τα «σκυλιά του πολέμου» για τον Ολυμπιακό.

Μπράουν Ιντέγε 7:

30 συμμετοχές (2.259 λεπτά συμμετοχών)

Καλύτερος και πιο αποτελεσματικός από την πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό ο Νιγηριανός μέχρι τον Φεβρουάριο που πουλήθηκε στην Κίνα πρόλαβε να πετύχει 15 γκολ και να είναι από τους πρωταγωνιστές της ομάδας. Η απουσία του φάνηκε ξεκάθαρα στη συνέχεια.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Μάρκο Σίλβα: -

Με τον Πορτογάλο ξεκίνησε την προετοιμασία ο Ολυμπιακός και μετά από δύο μέρες στα βουνά της Αυστρίας ήρθε η αποχώρηση του από την ομάδα. Ένα σοκ που όπως αποδείχθηκε δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός.

Βίκτορ Σάντσεθ: -

Ο Ισπανός τεχνικός ήρθε άμεσα στο Λάνγκενφελντ και ανέλαβε το δύσκολο έργο να «τρέξει» για να προλάβει τα χειρότερα σε μια χρονιά που ξεκινούσε με τον χειρότερο τρόπο για την ομάδα. Πρόλαβε να κοουτσάρει μόλις σε δύο επίσημα ματς τον Ολυμπιακό και να «χρεωθεί» τον οδυνηρό αποκλεισμό απ την Μπερ Σεβά. Ο Ισπανός που προφανώς δεν ήταν ο μόνος που ευθύνεται για την αποτυχία, «θόλωσε» μπροστά στα προβλήματα και μετά από ενάμιση μήνα απολύθηκε.

Πάουλο Μπέντο 4:

Ήρθε στις αρχές Αυγούστου παραλαμβάνοντας μια ομάδα στα πρόθυρα της αγωνιστικής διάλυσης, με παίκτες που ήταν στην έξοδο και μεταγραφές που ακόμη δεν είχαν γίνει. Κατάφερε να την σουλουπώσει όσο μπορούσε, να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος να γίνει ο Ολυμπιακός το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο. Συνάμα το μεγαλύτερο κέρδος που άφησε στην ομάδα ήταν η ανάδειξη σε πρωταγωνιστές των νέων παιδιών της ομάδας. Οι εμμονές του όμως και οι κόντρες με αρκετά από τα βασικά στελέχη της ομάδας τον έφεραν γρήγορα σε δύσκολη θέση. Θα μπορούσε κάλλιστα να γλιτώσει την απόλυση αν δεν συρρίκνωνε επικίνδυνα το ρόστερ της ομάδας και δεν οδηγούσε με αυτό τον τρόπο στο «κλατάρισμα» της στο διάστημα που έπαιζε κάθε τρεις μέρες αγώνες σε τρεις διοργανώσεις.

Βασίλης Βούζας: 4

Ήρθε ως λύση ανάγκης σε μια μεταβατική περίοδο στον Ολυμπιακό από την ομάδα Νέων για να κρατήσει το καράβι σε μια πολύ δύσκολη σειρά αγώνων. Ένα πολύ δύσκολο έργο που με τις συνθήκες που υπήρχαν στον Ολυμπιακό ήταν σχεδόν αδύνατο να πετύχει. Πήρε 1-1 με την Μπεσίκτας στο Καραισκάκη, κέρδισε τον Ατρόμητο αλλά έχασε στην Πόλη και στη Λεωφόρο για να κλείσει έτσι την παρουσία του στον πάγκο των Πειραιωτών.

Τάκης Λεμονής: 6

Ο Έλληνας τεχνικός ήταν η επιλογή του Μαρινάκη για το δύσκολο φινάλε της χρονιάς όπου ήθελε να εξασφαλίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα και να διεκδικήσει το Κύπελλο. Ο Λεμονής με την εμπειρία που έχει στον Ολυμπιακό κατάφερε εν τέλει αρκετά σημαντικά πράγματα. Πήρε το πρωτάθλημα με νίκες και μια ισοπαλία στη Λιβαδειά, και έπαιξε την πρόκριση απέναντι στην ΑΕΚ χάνοντας την στις λεπτομέρειες αγωνιστικά αλλά και εξαιτίας των διαιτητικών λαθών. Ανέβασε κατακόρυφα την ψυχολογία της ομάδας και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί όλο το υλικό που είχε στη διάθεση του. Πέτυχε τον στόχο του.

Ολυμπιακός 2016-17: Η αξιολόγηση μιας… τρελής χρονιάς!