MENU

Οι εποχές είναι διαφορετικές. Δε χρειάζεται να επικαλεστούμε την περίφημη λατινική φράση για να επιβεβαιώσουμε πως κάθε εποχή έχει τις συνήθειες που τη χαρακτηρίζουν. Ενίοτε και κάθε ομάδα έχει την έξωθεν μαρτυρία που της πρέπει. Άλλοτε κατήγορος, άλλοτε κατηγορούμενος. Άλλοτε θύτης, άλλοτε θύμα. Άλλοτε κραυγές, άλλοτε επιχειρήματα. Ο Ολυμπιακός παλεύει να πείσει ότι τα πρωταθλήματα πρέπει να κρίνονται στο γήπεδο. Κάποιοι θα το πουν κυβίστηση ή κατά το κοινώς λεγόμενο κωλοτούμπα. Μα, δεν είναι καν τέτοια!

Πρόκειται για ένας συνεχές και ακατάπαυστο πάνω-κάτω στην τραμπάλα. Ο Ολυμπιακός απλά κάθε φορά επιλέγει τη θέση του, τη στάση του και τα επιχειρήματά του, ανάλογα τη θέση που βρίσκεται. Το 2005 ήταν κάτω, το 2008 ήταν πάνω, το 2017 βρίσκεται και πάλι κάτω. Συνεπώς, το θέμα δεν είναι αν τα παιχνίδια/πρωταθλήματα πρέπει να κερδίζονται στο γήπεδο ή στις δικαστικές αίθουσες, αλλά σε ποια πλευρά της τραμπάλας βρίσκεσαι. Οι αντιδράσεις των ερυθρολεύκων για την υπόθεση των επεισοδίων με την ΑΕΚ πρωτύτερα και τώρα με της υπόθεση του Πλατανιά, είναι μια καλή αφορμή για να επίσκεψη στο 2008.

Τότε, που ήταν «αναγκασμένοι» - γιατί δεν το ήθελαν και πολύ – να ζητήσουν την εφαρμογή των νόμων για τον Ρόμαν Βάλνερ.

Η διπλή εξαγγελία!

Η είδηση για την κανονικότητα ή μη του Αυστριακού επιθετικού του Απόλλωνα Καλαμαριάς είχε διαρρεύσει από το πρωί της επομένης του αγώνα. Κάποιοι το γνώριζαν από το ίδιο κιόλας βράδυ που ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί στο Καυτανζόγλειο. Η διοίκηση των ερυθρολεύκων θα προχωρήσει σε έκταση διοικητική σύσκεψη, κατόπιν της οποίας θα ανακοινώσει ότι θα υποβάλει ένσταση. Η πρώτη επιβεβαίωση των σκοπών της, ωστόσο, είχε έρθει νωρίτερα για στόματος Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ.

«Το Δ.Σ. αφιέρωσε μεγάλο χρόνο στο συγκεκριμένο θέμα και αποφασίσαμε να καταθέσουμε ένσταση. Είναι υποχρέωση απέναντι στην ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά και απέναντι στη νομιμότητα, που πρέπει να ισχύει σε όλες τις κατευθύνσεις». Η νομιμότητα ήταν η λέξη-κλειδί για τον Ολυμπιακό το 2008. Μια νομιμότητα που γίνεται λάστιχο ανάλογα με τα συμφέροντα. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κυμανθούν και οι δηλώσεις του Γιάννη Μώραλη, ο οποίος πριν από εννέα χρόνια ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας του Ολυμπιακού. Και αν μη τι άλλο, επιστρέφοντας στον πρόλογο περί καιρών και ηθών, η επίσημη επικοινωνία των ερυθρολεύκων δεν εμπεριείχε ύβρεις, αλαζονεία και απειλές.

«Ο Ολυμπιακός έχασε δίκαια το παιχνίδι στην Καλαμαριά. Δεν θεωρεί ότι το έχασε εξαιτίας της συμμετοχής του συγκεκριμένου παίκτη. Απλά, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Ολυμπιακός έχει διοίκηση, πρόεδρο και απευθύνεται σε εκατομμύρια κόσμου. Το συμφέρον του Ολυμπιακού ήταν να κάνει την ένσταση. Είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να το κάνει και καλώς το έπραξε. Δεν λέω ότι δεν είναι άδικο για την Καλαμαριά να χάσει τους βαθμούς ή ακόμα και για τους ποδοσφαιριστές που κέρδισαν δίκαια τον Ολυμπιακό. Από εκεί και πέρα δεν κατανοώ τις κουβέντες περί αδικίας.

Αυτοί είναι οι κανονισμοί και τους έχουν υπογράψει όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Η ένσταση από την μεριά του Ολυμπιακού προτάσσεται στο συμφέρον της ομάδας, αλλά και της εταιρίας καθώς σε περίπτωση που καταφέρουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, αλλά και να παίξουμε στο Champions League σε περίπτωση που καταφέρουμε να περάσουμε από τα προκριματικά. Μιλάμε για μεγάλα οικονομικά μεγέθη. Από την άλλη έχουμε ένα πρωτάθλημα με μια σημασία. Το εν λόγω άρθρο το γνωρίζουν όλες οι ομάδες. Αν δεν το χρησιμοποιούμε, δεν υπάρχει λόγος να το έχουμε».

Το ξέσπασμα του Κόκκαλη!

Οι σχεδόν χαμηλοί τόνοι που είχε κρατήσει επισήμως ο Ολυμπιακός μέχρι και να τελεσιδικήσει η υπόθεση, πήγαν περίπατο στην περίφημη συνέντευξη Τύπου του Σωκράτη Κόκκαλη τον Μάιο του 2008. Φυσικά, είχαν μεσολαβήσει πολλά ακόμα γεγονότα και περιστατικά, στα οποία ο πρόεδρος των ερυθρολεύκων θέλησε να απαντήσει με επίθεση. Η στάση της ΑΕΚ, οι δηλώσεις του Ντέμη Νικολαΐδη, η επίθεση από τον Ριβάλντο, η βαριά ήττα στο ΟΑΚΑ και η απανταχού παραδοχή ότι ο Ολυμπιακός έπαιρνε ένα πρωτάθλημα που δεν άξιζε. Ο Κόκκαλης ήταν καυστικός, έντονος, ειρωνικός, αλλά και ξεκάθαρος: Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται.

«Εδώ θέλω να πω για κάποια πράγματα που ακούστηκαν σχετικά με την ιστορία της Καλαμαριάς. Έχω μπροστά μου τα δημοσιεύματα της συνέντευξης Τύπου που είχα δώσει πριν μερικά χρόνια στην υπόθεση με τον Πανιώνιο. Είχα πει ότι το ποδόσφαιρο παίζεται στο γήπεδο όταν μας είχαν τιμωρήσει για τα επεισόδια με τον Πανιώνιο στην Νέα Σμύρνη, όμως είναι άλλη περίπτωση. Υπάρχουν κανόνες και κανονισμοί. Δεν μπορούμε να παίζουμε χωρίς κανονισμούς. Είπα επίσης ότι οι αγώνες παίζονται με κανόνες.

Η δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων είχε δικαιώσει το αίτημα του Ολυμπιακού για το ματς με τον Πανιώνιο. Κάναμε πολύ κακή εμφάνιση με την Καλαμαριά, χάσαμε 1-0, αλλά η Καλαμαριά χρησιμοποίησε παίκτη που δεν έπρεπε να παίξει και αυτό απαγορεύεται. Ο κύριος Βάλνερ δεν έπρεπε να παίξει. Η απόφαση που έβγαλε η Superleague να επαναληφθεί ο αγώνας ήταν πρωτάκουστη. Άκουσα να λένε και για πρωτάθλημα στα χαρτιά.

Η Καλαμαριά έκανε έφεση στο CAS και μαζί την ακολούθησαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, δηλαδή τρέχαμε όλοι στα χαρτιά. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι σωστά ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα. Μια ομάδα που παίζει στην Α' Εθνική θα πρέπει να ξέρει τους κανόνες, δεν χρειάζεται νταντά και μπεϊμπισίτερ να της λέει τι πρέπει να κάνει. Αν δεν ξέρουν τους κανονισμούς να παίξουν σ’ άλλο πρωτάθλημα στο τοπικό».

«Αν δεν ξέρουν τους κανονισμούς, να παίξουν στο τοπικό»