MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

Παρατηρητές: Το τελευταίο στήριγμα του συστήματος

0

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες είναι αυτό των εκθέσεων από τους παρατηρητές για τις διαιτησίες της Σούπερ Λιγκ. Πόσες και πόσες φορές άλλωστε δεν έχουμε δει τα "χειρουργεία" να επιβραβεύονται με καλές βαθμολογίες και διαιτητές-καραμανιόλες, γνωστοί και μη εξαιρετέοι όλα αυτά τα χρόνια, να συνεχίζουν να σφυρίζουν απτόητοι και να παίρνουν πολλές φορές και τους περισσότερους ορισμούς;

To SDNA ξετυλίγει το κουβάρι των παρατηρητών που έχουν μείνει από τα χρόνια της "Παράγκας Νο1" και φυσικά της "εγκληματικής οργάνωσης" στο σήμερα του ελληνικού ποδοσφαίρου, θυμίζοντας -ορισμένα μόνο από τα- περιστατικά που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα με διαιτητικά σφαγεία τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι λίγοι εξάλλου οι παρατηρητές που αποτελούν κατάλοιπα των πιο σάπιων χρόνων του ελληνικού ποδοσφαίρου και παράλληλα το τελευταίο εξάρτημα του συστήματος που το έχει βυθίσει στον βούρκο εδώ και δύο δεκαετίες. Συνάμα όμως συνιστούν κι έναν από τους τελευταίους "βρόγχους" που έχει μπροστά της η ΚΕΔ για να καθαρίσει η διαιτησία. Παρακάτω λοιπόν θα δείτε πώς διαιτητές... επικίνδυνοι που δεδομένα αποτελούσαν "πιόνια" του συστήματος, επιβραβεύονταν και πώς την ίδια στιγμή θέτονταν στο περιθώριο για παραδειγματισμό όσοι δεν δέχονταν να κάνουν χατίρια.

Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι όλοι εκείνοι που συνεχίζουν να προκαλούν ανενόχλητοι παρά την προσπάθεια εξυγίανσης στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχουν μετρημένο χρόνο μπροστά τους κι από τη νέα σεζόν θα γράφουν εκθέσεις στα... τρένα.

Κι όμως, ο Καλόπουλος είχε πάρει καλό βαθμό!

Πολλοί θα το έχουν ξεχάσει, αλλά στον θαυμαστό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου το είχαμε δει κι αυτό. Το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού τον Φλεβάρη του 2011 είχε μείνει στην ιστορία για την ανεκδιήγητη διαιτησία και τα επεισόδια φυσικά που ακολούθησαν, αλλά ο παρατηρητής Νταμπώσης είχε επιβραβεύσει τον διαιτητή Καλόπουλο για τα σφυρίγματά του. Όχι όμως και τον παρατηρητή Τρύφωνα για το γκολ του Κατσουράνη που καλυπτόταν από τον... μισό Ολυμπιακό. Κατά σύμπτωση, ο Νταμπώσης είχε διοριστεί στην ΚΕΔ όπου βρισκόταν μέχρι και φέτος! Αυτός μάλιστα μαζί με τον Σωμαρακακη όρισαν φέτος τους διαιτητές στις τρεις αγωνιστικές που αλλοιώθηκε η βαθμολογία του πρωταθλήματος από τα εξώφθαλμα λάθη.

Η ΚΕΔ πάντως και υπό το βάρος της πίεσης που υπήρχε, δεν... ενέδωσε κι έστειλε ολόκληρη τη διαιτητική ομάδα, μαζί και τον παρατηρητή στην... εξέδρα ως το τέλος της σεζόν! «Η ΚΕΔ/ΕΠΟ λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία και τα σχετικά έγγραφα (video αγώνα, Φύλλο Αγώνα, έκθεση παρατηρητή αγώνα και διαιτησίας κ.λπ.) του αγώνα μεταξύ των Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ΠΑΟ (Σάββατο 19.2.2011), επιβάλλει στους αξιωματούχους της διαιτησίας του αγώνα, τις δέουσες ποινές για κάθε αγωνιστικό παράπτωμά τους και λόγω της σοβαρότητας και της δημιουργηθείσας κατάστασης στο ποδόσφαιρο, ανακοινώνει κατ’ ελάχιστον τη μη χρησιμοποίηση τους έως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Επιβράβευση για το "σφαγείο" της Τρίπολης

Μία από τις πλέον αξιομνημόνευτες διαιτησίες των τελευταίων χρόνων ήταν εκείνη του Αστέρας-Ολυμπιακός 0-0 στις 1/11/14. Ανύπαρκτη αποβολή των γηπεδούχων, επόπτης (Κοντιζάς) που έπαιζε ως... λίμπερο για τους φιλοξενούμενους έχοντας πάθει "αγκύλωση" με το σημαιάκι συνεχώς σηκωμένο, αλλά τον παρατηρητή Γιανναδάκη -σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ- να μην παραπέμπει κανέναν. Κι αυτό ενώ για το εν λόγω ματς ο Σκωτσέζος αρχιδιαιτητής Χιου Ντάλας είχε δηλώσει ότι ο Σπάθας και οι βοηθοί του δεν πρόκειται να ξανασφυρίξουν αγώνα όσο παραμένει ο ίδιος στην θέση του.

Μία από τα ίδια με Κύζα στη Θράκη

Στο παιχνίδι Πανθρακικός-Παναθηναϊκός 2-1 τον Απρίλιο του '15, ρεσιτάλ δεν είχε δώσει μόνο ο διαιτητής Κύζας, αλλά κι ο παρατηρητής Δαγκλής. Φάουλ από πίσω του Ηλιάδη στον Ατζαγκούν έξω από την περιοχή, κίτρινη για θέατρο στον Νιγηριανό. Δεύτερη κίτρινη στον Μπούρμπο, στο 59', αγκωνιά εκτός φάσης του Εμπόου στον Πέτριτς (67'), κάρτα και στους δύο, ενώ στο 82' παίκτης των γηπεδούχων απέκρουσε με το χέρι σουτ του Ατζαγκούν. Κι όμως, ο Δραμινός ρέφερι πήρε καλό βαθμό.

Οι "μουτζούρες" στα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Δεν είναι μόνο οι διαιτητές, αλλά και οι παρατηρητές που... κάτι παθαίνουν στους αγώνες του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Να ξεκινήσουμε με τα πιο "φρέσκα"; Ας ξεκινήσουμε. Πιο πρόσφατη περίπτωση το φετινό παιχνίδι των δύο ομάδων στο "Καραϊσκάκη", που βρήκε νικητές τους Πειραιώτες. Διαιτητής της αναμέτρησης ο Αρετόπουλος, που "έκλεισε" τα μάτια στην αποβολή του Μποτία στο φινάλε και με το σκορ 1-1, ενώ πήγε με τις τάπες -και το πόδι σηκωμένο- πάνω στον Γκάρι Ροντρίγκες. Νωρίτερα βέβαια οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει με γκολ που ξεκινούσε από οφ σάιντ, αλλά δεν υπέδειξε ο επόπτης Αλεξέας. Τόσο ο Τρικαλινός ρέφερι όμως, όσο κι ο βοηθός πήραν καλό βαθμό.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και στο προ τριετίας παιχνίδι των δύο ομάδων στο Κύπελλο, ξανά στο Φάληρο, με διαιτητή αυτή τη φορά τον Καλογερόπουλο. Στη σύρραξη του 34' ο Αθηναίος ρέφερι είδε κόκκινη κάρτα μόνο για τον Στοχ κι όχι τον Φουστέρ που νωρίτερα είχε σπρώξει βίαια τον Αθανασιάδη και τον πέταξε κάτω. Και πάλι όμως ο Αθηναίος διαιτητής επιβραβεύτηκε παίρνοντας καλή βαθμολογία.

Η τιμωρία της χρονιάς για το... 50-50!

Όσο κι αν ξενίσει ορισμένους η μεγαλύτερη τιμωρία διαιτητή στο περσινό πρωτάθλημα αφορούσε στον Χαράλαμπο Καλογερόπουλο (1,5 μήνα εκτός) επειδή σφύριξε ό,τι είδε στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0, που έβαλε τέλος στο αήττητο των “ερυθρολεύκων”. Ο διεθνής διαιτητής είχε αποβάλλει δύο παίκτες των φιλοξενούμενων (Μποτία, Μιλιβόγεβιτς), δίνοντας και πέναλτι υπέρ της Ένωσης, κατά γενική ομολογία όμως επρόκειτο για μία διαιτησία 50-50, παρ' όλα αυτά ο Κύρκος τον παρέπεμψε, χρεώνοντάς κατ' άλλους τρία και κατ' άλλους τέσσερα σοβαρά λάθη. Να σημειώσουμε εδώ πάντως ότι υπήρχε και η φημολογία που ήθελε τον παρατηρητή της συγκεκριμένης αναμέτρησης να είχε βάλει αρχικά καλό βαθμό αλλά την ΚΕΔ να του επιστρέφει την έκθεση, ζητώντας να βαθμολογήσει ξανά.

Ο παρατηρητής επιβράβευσε, η Πειθαρχική τιμώρησε

Ένα αξιοσημείωτο περιστατικό που είχαμε στο περσινό πρωτάθλημα συνέβησε ξανά σε αγώνα του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα στο εκτός έδρας ματς με τον Πλατανιά (1-1). Στο παιχνίδι των Χανίων ο Κουλιμπαλί δέχτηκε αναπτήρα από φίλους των φιλοξενούμενων όμως δεν είχαμε διακοπή από τον Σπάθα. Παρ' όλα αυτά η βαθμολογία του από τον παρατηρητή δεν ήταν παραπεμπτική, παρ' όλα αυτά η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ τιμώρησε με μία αγωνιστική κεκλεισμένων τον Ολυμπιακό, ποινή ωστόσο που εξέπεσε στη συνέχεια κι έμεινε μόνο το πρόστιμο.

Άλλα στους διαιτητές, άλλα στην έκθεση

Ανάλογες περιπτώσεις φυσικά έχουμε και στο φετινό πρωτάθλημα. Στην πρεμιέρα κιόλας όπου ο Παναθηναϊκός πέρασε με άνετο διπλό από τη Λιβαδειά (0-3), το σκορ άνοιξε από πέναλτι που κέρδισε ο Μπεργκ. Ενώ όμως μετά το τέλος του αγώνα ο παρατηρητής Γιανναδάκης είχε πει στον Σιδηρόπουλο ότι ήταν σωστή η απόφασή του, στη συνέχεια του έβαλε παραπεμπτική βαθμολογία.

Τιμωρία είχαμε και για το 50-50 του Φουκάκη στο Πλατανιάς-Ολυμπιακός (2-2). Ο Τεροβίτσας έστειλε στην πειθαρχική επιτροπή τον Ηρακλειώτη ρέφερι, κάνοντας λόγο για δύο πέναλτι στην έκθεσή του! Όπως βέβαια είναι απορίας άξιο και το πώς δεν παραπέμφθηκε ο -βοηθός της σουίτας- Γιάννης Τουμπακάρης για το προχθεσινό παιχνίδι Ολυμπιακού-Ξάνθης ενώ είχε τουλάχιστον τρεις λανθασμένες αποφάσεις.

Καλό βαθμό και στο πέναλτι-μαϊμού της χρονιάς!

Για... κερασάκι στην τούρτα θα αφήσουμε ένα φετινό παιχνίδι της Football League. Το γεγονός άλλωστε ότι οι μικρότερες κατηγορίες δεν έχουν ανάλογη προβολή, δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται κι εκεί "ομορφιές". Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παιχνίδι Άρης-Αιγινιακός 1-1, με τον Τζιμπούρ να παίρνει στην εκπνοή ένα από τα πιο κωμικά πέναλτι των τελευταίων χρόνων από τον διαιτητή Φωτιά. Και σε αυτή την περίπτωση είχαμε καλή βαθμολογία από τον παρατηρητή Κωνσταντόπουλο, με την ΚΕΔ όμως να αφήνει τον ρέφερι του συνδέσμου Πέλλας ένα μήνα εκτός ορισμών.

Παρατηρητές: Το τελευταίο στήριγμα του συστήματος