MENU

Βλέπει τον κόσμο από το 1,78 και είναι εξαιρετικός χειριστής της μπάλας. Ξέρει να διαβάζει καλά τις καταστάσεις pick ’n roll, αφού είναι εξαιρετικός σουτέρ τριών πόντων. Παρά το μικρό το δέμας είναι μεγάλος μαχητής και δεν φοβάται να θυσιάσει το σώμα του στις μάχες των ριμπάουντ, βλέπει με τις ώρες ΝΒΑ εστιάζοντας κυρίως στις κινήσεις του Κόμπε Μπράιαντ (παλιά) και το Τόνι Πάρκερ.

Ένα λεπτάκι όμως… Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο scouting report που θα μπορούσε να αποτελέσει μία χρήσιμη πρώτη γνωριμία του Γιούρι Ζντοβτς με τον Αργεντινό παίκτη που απασχολεί την ΑΕΚ. Έλα, όμως που ο Χόρχε Περέιρα Ντίας προορίζεται για την ποδοσφαιρική κι όχι για την μπασκετική ΑΕΚ, έστω κι αν όλα όσα αναφέρθηκαν στον πρόλογο είναι απόλυτα αληθή!

«Μικρός μοίραζα τον χρόνο μου ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Μάλιστα ήμουν καλός με την πορτοκαλί μπάλα. Ήμουν πρώτος σκόρερ σε μία ομάδα που λεγόταν Correo και μάλιστα πολλοί μου έλεγαν ότι έχω μέλλον σε αυτό το άθλημα. Ήμουν πολύ γρήγορος με την μπάλα και πολύ εύστοχος στα τρίποντα».

Αν μπορείς να βρεις διχτάκι σε μία στεφάνη με διάμετρο 45 εκατοστών, σκεφτείτε πόσο πιο εύκολο είναι να σκοράρεις σε μία ποδοσφαιρική εστία με διαστάσεις 7,32 Χ 2,44: «Παράλληλα με το μπάσκετ έπαιζε και σε μία ποδοσφαιρική ομάδα τους Industriales. Είχαμε μία τρομερή ομάδα που τα σάρωνε όλα κι αυτό μου έδωσε κίνητρο να αφοσιωθώ εκεί. Κάποια στιγμή το σώμα μου, μου είπε ότι πρέπει να διαλέξω. Το πρώτο τοπικό πρωτάθλημα που πήραμε στο ποδόσφαιρο μου έδωσε την απάντηση για ποιο δρόμο πρέπει να διαλέξω».

Γεννημένος στην πόλη La Rioja της βόρειας Αργεντινής, στα σύνορα με την Χιλή θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος θόρυβο για να τον ανακαλύψουν στα ενδότερα οι «μεγάλοι» της χώρας: «Ο θείος μου γνώρισε έναν ατζέντη που μου υποσχέθηκε ότι θα δοκιμαστώ. Πήρα άδεια δύο εβδομάδων από το σχολείο και πήγα αρχικά στην Depoertivo Paraguayo, όπου μου είπαν ότι θα έπρεπε να δυναμώσω πολύ. Τότε ήμουν 1,78, αλλά μόλις 60 κιλά. Μου έδωσαν κάποια συμπληρώματα διατροφής και μετά ακολούθησε μία ακόμα δοκιμή στην Τίγκρε. Τελικά κατέληξα στην Φέρο Καρίλ Οέστε, όπου έπρεπε να ξεκινήσω από το μηδέν».

Ο Ντίας εγκαθίσταται στα προάστια του Μπουένος Αϊρες, περίπου 1000 χιλιόμετρα μακριά από το πατρικό του και στρώνεται στην δουλειά. Σιγά - σιγά αρχίζει να κάνει ονοματάκι στην 2η κατηγορία της Αργεντινής, όπου από το 2010 ως το 2013 σκοράρει 15 γκολ στο πρωτάθλημα και αρχίζει να προσελκύει τα βλέμματα των μεγάλων. Μάλιστα υπάρχει κάτι πολύ εγκωμιαστικό που τον ακολουθάει και ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις μετοχές του: «Λένε ότι το στιλ μου μοιάζει με αυτό του Κλαούντιο Κανίγια, μόνο που εγώ δεν έχω μακριά μαλλιά! Είναι μία τεράστια τιμή για μένα», δηλώνει σε μία από τις συνεντεύξεις του.

Στα 22 του έρχεται το μεγάλο βήμα. Μία από τις ομάδες του Top-4 της Αργεντινής, η Λανούς επενδύει τον Μάρτιο του 2015, περίπου 500.000 δολάρια για τον Ντίας, ο οποίος φαίνεται πως έχει ότι χρειάζεται για λίγο «ψήσιμο» και μία μετέπειτα μεγάλη μεταγραφή στην Ευρώπη. Μετά από ένα λογικό διάστημα προσαρμογής, ο Αργεντινός επιθετικός παίρνει σπίτι την φανέλα του βασικού και κάνει μία εντυπωσιακή σεζόν (2013-14), όπου πετυχαίνει 6 γκολ σε 32 παιχνίδια (βασικός σε όλο το Κόπα Σουνταμερικάνα το οποίο κατέκτησε η Λανούς) σε μία επιθετική γραμμή όπου επικρατεί συνωστισμός μαζί με τους Τάνκε Σίλβα, Λούκας Μελάνο, Λαουτάρο Ακόστα, Σίλβιο Ρομέρο και τον γνωστό μας από την ΑΕΚ, Ίσμαελ Μπλάνκο.

Μέσα σε ένα χρόνο, η μεγάλη πρόταση ήρθε. Όχι από την Ευρώπη, αλλά από την άλλη άκρη της γης. Τον Απρίλιο του 2014, η Τζοχόρ από την Μαλαισία πλειοψηφεί από ομάδες του Μεξικού, δίνει πάνω από 2 εκατομμύρια στην Λανούς, που δεν αρνείται την πρόταση και ο Χόρχε Περέιρα Ντίας παίρνει το πρώτο αεροπλάνο για το υπερατλαντικό ταξίδι. Σημειολογικά, παρουσιάζεται την ίδια μέρα με τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Λούτσο Φιγκερόα και τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Μάρκος Αντόνιο.

Στις δύσκολες νέες καταστάσεις στην Μαλαισία τον στηρίζει η οικογένεια και ο νεογέννητος γιος του, αλλά και το παρεάκι από την Αργεντινή. Παρά την συμπαθητική πρώτη σεζόν στο πρωτάθλημα (8 γκολ, τέταρτος σκόρερ στο πρωτάθλημα) επιστρέφει για ένα εξάμηνο δανεικός στην Ιντεπεντιέντε, όπου όμως χάνεται σε ένα πολύ προβληματικό σύλλογο. Το οξύμωρο της υπόθεσης; Την θέση του στην Τζοχόρ παίρνει ο νυν παίκτης της ΑΕΚ, Πατίτο Ροντρίγκες.

Στις αρχές του 2016, το μέλλον του Ντίας ήταν στον αέρα. Η ομάδα της Μαλαισίας είχε αποκτήσει τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος Πάουλο Ράνχελ, μα ο τεχνικός της Μάριο Γκόμες πήρε μία ριψοκίνδυνη απόφαση που τελικά του βγήκε. Έβαλε στο περιθώριο τον Βραζιλιάνο, επανέφερε τον Ντίας στις τάξεις του συλλόγου, κι εκείνος τον αντάμειψε με μία σεζόν που όμοια του δεν είχε δει το ποδόσφαιρο της χώρας.

Πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 18 γκολ σε 22 παιχνίδια, πρώτος σκόρερ στο κύπελλο με άλλα 8 τέρματα και συνολικά 32 γκολ σε 34 παιχνίδια, σε μία σεζόν με τρεις τίτλους και αμέτρητες προσωπικές διακρίσεις, όπως αυτός του παίκτη της σεζόν.

Στα 26 του ο κύκλος στην Μαλαισία φαίνεται πως έχει κλείσει. Η ρήξη στις σχέσεις του με την διοίκηση της Τζοχόρ φαίνεται πως είναι οριστική και κάπου εκεί μπαίνει η πρόταση της ΑΕΚ, που ψάχνει έναν επιθετικό με ευχέρεια στο σκοράρισμα που να μπορεί να παίξει και στο πλάι. Έναν… Κανίγια ρε παιδί μου. Πάει πουθενά το μυαλό σας;

Ο Χόρχε Περέιρα Ντίας με την φανέλα της Λανούς

Ο Χόρχε Περέιρα Ντίας σε ένα κρεσέντο γκολ με την φανέλα της Τζοχόρ

Ένας Κανίγια που βάζει... τρίποντα! (vids, pics)