MENU

Η ήττα του ΠΑΟΚ στη «Λεωφόρο» μα κυρίως η εμφάνιση των παικτών, διόγκωσε την κρίση που διέρχεται η ομάδα. Αναφέρομαι στην αγωνιστική κρίση που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο και με εξαίρεση τους αγώνες με την Φιορεντίνα στην Φλωρεντία και τον Ολυμπιακό στο Στάδιο «Καραισκάκης» (ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε από τις διαιτητικές αποφάσεις), ταλαιπωρεί τον ασπρόμαυρο οργανισμό.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν της ήττας από τον Ατρόμητο Αθηνών (δηλώσεις Ιβιτς, περιθωριοποίηση Τζαβέλλα, παρέμβαση Ιβάν Σαββίδη), τα αφήνω στην άκρη. Σαφώς και προκάλεσαν ένα ισχυρό σοκ στην ομάδα αλλά η αγωνιστική κρίση είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο ΠΑΟΚ έπρεπε να βγάλει αντίδραση στη Λεωφόρο την Κυριακή.

Αποδεικνύεται ότι οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές και κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν ξέρουν που παίζουν. Για την ακρίβεια παίζουν στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν το ξέρουν! Η χαλαρότητα με την οποία προσεγγίζουν τα παιχνίδια, η έλλειψη πάθους σε όλους τους αγώνες ανεξάρτητα από το όνομα του αντιπάλου, η ευκολία με την οποία συμβιβάζονται με τις αποτυχίες, προδίδουν έλλειψη γνώσης του ειδικού βάρους της φανέλας που φορούν.

Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι, τόσο μπορούν, τόσο παίζουν. Δεν θα συμφωνήσω. Οι ίδιοι παίκτες ενθουσίασαν με την απόδοση τους στο ξεκίνημα της περιόδου. Οι ίδιοι παίκτες προκάλεσαν τον θαυμασμό, ακόμα και των αντιπάλων τους με την απόδοση τους, το πρώτο αγωνιστικό δίμηνο της φετινής περιόδου.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν παρά την προσπάθεια, δεν ήρθαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ομάδα δεν έδειξε αντανακλαστικά. Πολλοί παίκτες –οι περισσότεροι για την ακρίβεια- έδειξαν να συμβιβάζονται με τις μέτριες εμφανίσεις και τα αρνητικά αποτελέσματα. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν είναι το μόνο, αλλά σίγουρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο.

Δεν έχουν επίγνωση οι παίκτες του ΠΑΟΚ, των υποχρεώσεων τους απέναντι στο όνομα της ομάδας που αγωνίζονται. Μισή ευθύνη δική τους και μισή ευθύνη του ασπρόμαυρου οργανισμού, που δεν φρόντισε να αφομοιώσει τους παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι. Το ίδιο πρόβλημα, αντιμετώπισε ο Δικέφαλος και στην διάρκεια της περσινής περιόδου. Τούντορ και Αρνεσεν δεν κατάφεραν ποτέ να μεταδώσουν στους παίκτες, τι σημαίνει ΠΑΟΚ.

Και πώς να το κάνουν από τη στιγμή που και οι ίδιοι δεν κατάλαβαν που βρίσκονται. Αυτό ισχύει και για τον Μίχελ. Δεν έχει καμία σχέση η ποδοσφαιρική κουλτούρα και η φιλοσοφία της Ουκρανίας όπου εργάστηκε με όσα ισχύουν στην Ελλάδα και ειδικά στον ΠΑΟΚ. Ο μόνος που γνωρίζει που βρίσκεται είναι ο Ιβιτς. Αυτός έχει και την μεγαλύτερη ευθύνη στον συγκεκριμένο τομέα.

Μπορεί να θεωρεί αυτονόητο ότι οι παίκτες του ξέρουν που βρίσκονται, αλλά μάλλον πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στον συγκεκριμένο τομέα. Ο προπονητής πρέπει να εμπνεύσει τους παίκτες χρησιμοποιώντας το μέγεθος του ΠΑΟΚ. Αυτό ακριβώς δηλαδή που έκανε ο Ιβάν Σαββίδης με την ομιλία του προς την ομάδα το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο μεγαλομέτοχος δεν μπήκε στην διαδικασία άσκησης κριτικής για την πορεία της ομάδας. Επέλεξε τον δρόμο του… μαθήματος για το που ακριβώς βρίσκονται και ποια είναι οι απαιτήσεις. Αυτό που έπρεπε να κάνουν όσοι εργάζονται στο ποδοσφαιρικό τμήμα, ανέλαβε να το κάνει ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος. Γι αυτό υποστηρίζω ότι η μισή ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ανήκει στους παίκτες και η άλλη μισή στους υπόλοιπους.

Πάρτε το λοιπόν από την αρχή. Ας αντιληφθούν οι παίκτες που βρίσκονται και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα χρήματα που εισπράττουν!

Παίζουν στον ΠΑΟΚ αλλά δεν το ξέρουν!