MENU

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η παρουσίαση των προτεινόμενων εναλλακτικών σεναρίων διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Super League από τους διεθνείς οίκους Deloitte και PwC.

Πρόκειται για τρία σενάρια με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, αλλά έναν κοινό παρονομαστή: Την ανάδειξη πρωταθλητή μέσω του μίνι πρωταθλήματος, δίχως βαθμολογικό μπόνους στο μίνι πρωτάθλημα.

Από τα τρία σενάρια που παρουσιάστηκαν στις ομάδες της Super League το ένα αφορά πρωτάθλημα 16 ομάδων και τα δύο αφορούν πρωτάθλημα 14 ομάδων.

Το πρώτο σενάριο

Το σενάριο με τις 16 ομάδες προβλέπει έναν και μόνο γύρο κανονικής διάρκειας και στη συνέχεια ένα μίνι πρωτάθλημα δύο γύρων, στο οποίο θα συμμετάσχουν δύο γκρουπ οκτώ ομάδων. Το ένα γκρουπ θα περιλαμβάνει τις ομάδες που τερμάτισαν από τις θέσεις 1 ως 8 και το άλλο γκρουπ θα περιλαμβάνει τις ομάδες που τερμάτισαν από τις θέσεις 9 ως 16.

Συνολικά το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει 29 αγωνιστικές και η πρόβλεψη των δύο διεθνών οίκων κάνει λόγο για 50% αύξηση στους αγώνες υψηλού ενδιαφέροντος.

Το δεύτερο σενάριο

Το δεύτερο σενάριο που παρουσιάστηκε στις ομάδες της Super League προβλέπει 14 ομάδες με δύο γύρους κανονική διάρκεια και στη συνέχεια μίνι πρωτάθλημα δύο γύρων, στο οποίο θα συμμετάσχουν δύο γκρουπ των εφτά ομάδων.

Στο πρώτο γκρουπ θα συμμετάσχουν οι ομάδες που τερμάτισαν από τις θέσεις 1 ως 7 και στο δεύτερο οι ομάδες που τερμάτισαν από τις θέσεις 8 ως 14.

Αυτός ο τρόπος διεξαγωγής της Super League έχει 40 αγωνιστικές με δύο ρεπό ανά ομάδα και προβλέπεται διπλασιασμός των αγώνων υψηλού ενδιαφέροντος.

Το τρίτο σενάριο

Το τρίτο σενάριο προβλέπει 14 ομάδες με δύο γύρους κανονική διάρκεια και στη συνέχεια ένα μίνι πρωτάθλημα, στο οποίο θα συμμετέχουν δύο γκρουπ των έξι ομάδων.

Το πρώτο γκρουπ θα αποτελείται από τις ομάδες που τερμάτισαν από τις θέσεις 1 ως 6 και το δεύτερο γκρουπ από τις ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 8 ως 13.

Στο τρίτο σενάριο ο 7ος της κανονικής διάρκειας δεν συμμετέχει στο μίνι πρωτάθλημα και ο 14ος υποβιβάζεται απευθείας!

Αυτό το σενάριο έχει 36 αγωνιστικές και προβλέπεται διπλασιασμός των αγώνων υψηλού ενδιαφέροντος.

Πρωταθλητής μέσω μίνι πρωταθλήματος και χωρίς... μπόνους!

Κοινός παρονομαστής (και) των τριών εναλλακτικών προτάσεων που παρουσιάστηκαν στις ομάδες της Super League είναι η ανάδειξη πρωταθλητή μέσω των μίνι πρωταθλημάτων και όχι απευθείας από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Επίσης, για την είσοδο στο μίνι πρωτάθλημα δεν προβλέπεται κανένα βαθμολογικό μπόνους, ανάλογα με την θέση στην οποία τερμάτισε κάθε ομάδα στην κανονική διάρκεια! Μπαίνει, δηλαδή, η κάθε ομάδα στο μίνι πρωτάθλημα με τους βαθμούς που κατάφερε να συγκεντρώσει στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Τα στοιχεία – φωτιά που έφεραν τα τρία σενάρια

Για να καταλήξουν στις τρεις προτάσεις οι δύο διεθνείς οίκοι εξέτασαν την υφιστάμενη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε σύγκριση με τις διεθνείς πρακτικές. Παρουσίασαν, μάλιστα, στοιχεία που φανερώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τα τελευταία χρόνια!

Σε ό,τι αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση υπάρχει μείωση κατά 84% (!) στα έσοδα της Super League στο διάστημα 2010 – 2016!

Επίσης, υπάρχει μείωση κατά 48% των εισιτηρίων στο διάστημα από το 2009 ως το 2016!

Επίσης, υπάρχει μείωση κατά 13% από τα τηλεοπτικά έσοδα από το 2010 ως το 2016!

Στη μελέτη των δύο οίκων παρατηρήθηκε ότι στο διάστημα 2006 – 2016 υπάρχει πτωτική εικόνα στην ανάδειξη του πρωταθλητή, καθώς η «μάχη» για το πρωτάθλημα κρινόταν όλο και νωρίτερα. Και συγκεκριμένα οι βαθμολογικές διαφορές οικοδομούνταν όλο και νωρίτερα.

Τα συγκριτικά στοιχεία με την Ευρώπη!

Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς πρακτικές διαπιστώθηκε ότι το 80% των πρωταθλημάτων στην Ευρώπη διοργανώνονται με 16 ομάδες ή και λιγότερες (από 12 ως 16 ομάδες).

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί πως ο μέσος όρος των εισιτηρίων στην Ελλάδα είναι 27% χαμηλότερα συγκριτικά με τον μέσο όρο των εισιτηρίων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που έχουν, επίσης, 16 ομάδες.

Επίσης, από την μελέτη των δύο οίκων προέκυψε ότι η Ελλάδα βασίζεται περισσότερο στα έσοδα από τις διοργανώσεις της UEFA! Δηλαδή, το 27% των εσόδων προέρχονται από τις διοργανώσεις της UEFA. Την ίδια ώρα τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα βασίζονται περισσότερο σε χορηγικά, τηλεοπτικά και εμπορικά έσοδα!

Συν τοις άλλοις οι περισσότερες χώρες που έχουν πλέι οφ έχουν και πλέι άουτ και οι περισσότερες χώρες που έχουν πλέι οφ περιλαμβάνουν και την άναδειξη του πρωταθλητή.

Τα τρία σενάρια για το μέλλον της Super League!