MENU

Το βράδυ του Σαββάτου ο Πανιώνιος φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στη Νέα Σμύρνη για την 7η αγωνιστική της Super League σε ένα παραδοσιακό ματς του λεκανοπεδίου με τεράστια παράδοση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι δύο σύλλογοι διατηρούν εδώ και πολλές δεκαετίες εξαιρετικές σχέσεις, με την μεταξύ τους ιστορία να περιλαμβάνει ουκ ολίγα... ενδιαφέροντα κεφάλαια. Δεκάδες μετακινήσεις ελεύθερων ποδοσφαιριστών προς αμφότερες τις κατευθύνσεις της διαδρομής, αγοραπωλησίες και δανεισμούς παικτών, κοινές παρουσίες παραγόντων στις δύο ΠΑΕ (εννοείται σε διαφορετικές εποχές), μέχρι και... δωρεές προπονητών!

Μια... δανεική αποστολή σε 6 χρόνια

Η παραπάνω σχέση τα τελευταία χρόνια έχει σαφέστατα ισχυροποιηθεί, όπως καταδεικνύουν και οι αριθμοί. Από το 2010 και μετά, στην εποχή Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός έχει αγοράσει πέντε ποδοσφαιριστές από τον Πανιώνιο ενώ στο ίδιο διάστημα τη διαδρομή Φάληρο – Νέα Σμύρνη έχουν κάνει 10 «ερυθρόλευκοι» ως δανεικοί και άλλοι 8 ως ελεύθεροι. Κοινώς, μια ολόκληρη... 18άδα παικτών μετακινήθηκε στη Νέα Σμύρνη από το Λιμάνι τα τελευταία έξι χρόνια -τρεις ανά σεζόν!

Σύννεφα στις σχέσεις;

Το φετινό καλοκαίρι πάντως, τρία διαφορετικά παραδείγματα δείχνουν ότι ίσως κάτι να αλλάζει στις σχέσεις «ερυθρόλευκων» και «κυανέρυθρων». Αρχικά, υπήρξε το ναυάγιο της μεταγραφής Μπακασέτα, κάτι που πάντως -επισήμως- οφείλεται στην επιθυμία του ίδιου του ποδοσφαιριστή. Έπειτα, υπήρξε το θέμα του Μαρίνου Ουζουνίδη, με τον Πανιώνιο να καταλογίζει στον Έλληνα τεχνικό ότι κινήθηκε πίσω από την πλάτη του για να συζητήσει με τον Ολυμπιακό, την ώρα που ο ίδιος λέει ότι στην Πλατεία γνώριζαν... μια χαρά για τις επαφές του με τους πρωταθλητές. Τέλος, υπήρξε και η περίφημη πλέον καταγγελία του πρώην διοικητικού ηγέτη των Νεοσμυρνιωτών, Κωνσταντίνου Τσακίρη, ότι η ΠΑΕ πούλησε στη... φτήνια το ποσοστό μεταπώλησης του Σάμαρη λίγες μέρες πριν αυτός παραχωρηθεί από τον Ολυμπιακό στη Μπενφίκα έναντι 10 εκατ. ευρώ.

Ίσως όλα αυτά να είναι... σημεία των καιρών, ίσως και όχι. Μονάχα η ιστορία θα δείξει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ακόμη και «σήμερα» -κατά την τρέχουσα σεζόν- και μετά από όλα όσα προηγήθηκαν το καλοκαίρι, οι δύο ΠΑΕ συνεχίζουν να έχουν ενεργές συνεργασίες, αφού στο ρόστερ του Πανιωνίου αγωνίζονται δύο ποδοσφαιριστές ως δανεικοί από τον Ολυμπιακό.

Από τον «Μουστάκια» στον... Μπακασέτα

Γυρίζοντας λοιπόν τον χρόνο πίσω, το SDNA καταγράφει με χρονολογική σειρά την «επίσημη» σχέση των δύο συλλόγων αλλά και τις ιστορίες που παραδοσιακά αποτελούν το... αλατοπίπερο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από το βέτο του Αναστόπουλου το '80 για να πάει στον Ολυμπιακό του Νταϊφά, τη δεκάδα μεταγραφών από την Πλατεία προς το Λιμάνι, τους δανεικούς και ελεύθερους της εποχής Μαρινάκη και την ίδια... παράδοση που κρατάει πάνω από 30 χρόνια, έως τις σύγχρονες ιστορίες. Τις «μετακινήσεις» των Δάρα και Γκαγκάτση, το... μισό συμβόλαιο του «Ελέ», το ποσοστό μεταπώλησης του Σάμαρη, την παραλίγο μεταγραφή Μπακασέτα και την απόλυση Ουζουνίδη.

Οι 10 της διαδρομής Νέα Σμύρνη – Πειραιάς

Μια από τις σπουδαιότερες και πιο πολυσυζητημένες μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και η οποία άλλαξε τον χάρτη της εποχής, ήταν αυτή του Νίκου Αναστόπουλου το καλοκαίρι του 1980. Σε ηλικία 22 ετών τότε, ο «Μουστάκιας» είχε θαμπώσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο με τις εμφανίσεις του στη Νέα Σμύρνη και μοιραία απασχολούσε όλους τους «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και αρκετούς μνηστήρες από το εξωτερικό. Μετά από διαδοχικά «όχι» του Πανιωνίου σε προτάσεις, αξιώνοντας μυθικά για την εποχή ποσά, ο ίδιος αποφάσισε να ασκήσει... βέτο και να περάσει στους «κυανέρυθρους» το μήνυμα «ή με αφήνετε να πάω στον Ολυμπιακό η κόβω τη μπάλα». Κάπως έτσι, έγινε η αρχή της συγκεκριμένης... διαδρομής, με μια μεταγραφή που εδραίωσε την κυριαρχία του Ολυμπιακού κατά την εποχή Νταϊφά.

Έκτοτε, άλλοι εννέα ποδοσφαιριστές πήραν μεταγραφή από τον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό. Ο Νικος Τσιαντάκης το 1987, ο Πέτρος Μίχος το 1991 στην επιστροφή του στους «ερυθρόλευκους», ο Χρήστος Κόντης δέκα χρόνια μετά το 2000 έναντι 200 χιλ. ευρώ και μια σεζόν μετά, το 2001-02, ο Λιβεριανός Ζίζι Ρόμπερτς για το μυθικό για την εποχή και την... κλάση του ποσό των 3 εκατ. ευρώ! Αυτή ήταν και η πιο ακριβή μεταγραφή της δεκάδας, με τις επόμενες πέντε να «ανήκουν» στη νέα εποχή των «ερυθρόλευκων». Πρώτος ο Γιάννης Μανιάτης τη σεζόν 2010-11 χωρίς το ποσό να γίνει ποτέ γνωστό, επόμενοι ήταν οι Δημήτρης Σιόβας (300 χιλ.) και Αντρέας Σάμαρης (350 χιλ.) τη σεζόν 2012-13, ακολούθησε ο Δημήτρης Κολοβός τη σεζόν 2013-14 για 750 χιλ. ευρώ, με τελευταίο που έκανε το δρομολόγιο Πλατεία – Λιμάνι να είναι ο Τάσος Αυλωνίτης (ως ελεύθερος) το καλοκαίρι του 2014.

Οι 10 του... αντίστροφου δρομολογίου

Στην εποχή της διοίκησης Μαρινάκη, δέκα διαφορετικοί ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έχουν παραχωρηθεί ως δανεικοί στον Πανιώνιο. Τη σεζόν 2011-12, όταν παρεμπιπτόντως στον πάγκο των Νεοσμυρνιωτών βρισκόταν (στη δεύτερη θητεία του εκεί) ο Τάκης Λεμονής, παραχωρούνται οι Γιώργος Γκαλίτσιος και Κώστας Μήτρογλου (σ.σ. από τον Γενάρη). Την επομένη, ο Ανδρέας Σάμαρης που έχει ήδη αγοραστεί από τους Πειραιώτες παραμένει ως δανεικός στην Πλατεία, ενώ εκεί πάει και ο Δημήτρης Διαμαντάκος. Την αγωνιστική περίοδο, την ίδια πορεία με τον Σάμαρη έχει ο νεοαποκτηθείς από τους πρωταθλητές Ελλάδας, Δημήτης Κολοβός, ο οποίος παραμένει στη Νέα Σμύρνη για τις σεζόν 2013-14 και 2014-15. Τη δεύτερη σεζόν του δανεισμού του Κολοβού, τον ακολουθεί και ο Νίκος Καθάριος. Τρεις ακόμη «ερυθρόλευκοι» παραχωρήθηκαν στον Πανιώνιο και πέρσι (2015-16) -οι Τάσος Καραμάνος, Φάνης Τζανδάρης και Ανδρέας Γιαννιώτης. Ο δανεισμός του δεύτερου ήταν διετής και επεκτείνεται ως τη φετινή σεζόν, στην οποία έχει για συμπαίκτη του έναν ακόμη που ανήκει στον Ολυμπιακό, τον Μπεν.

Δανεικοί και... αγύριστοι

Πέραν αυτής των δανεισμών, μακρά είναι και η λίστα των παικτών που έμειναν ελεύθεροι από τον Ολυμπιακό ανά τις δεκαετίες και ακολούθως υπέγραψαν αμέσως στον Πανιώνιο. Για την ακρίβεια, αυτή ακριβώς τη διαδικασία έχουν ακολουθήσει 18 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές από το 1980 και έπειτα και 8 από το 2010 μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά, η λίστα:

Χρήστος Καλτσάς (1980), Γιώργος Τόγιας (1988), Γιώργος Καπουράνης (1988), Πέτρος Μίχος (1988), Βασίλης Μουρατίδης (1994), Θεόφιλος Καρασαββίδης (1997), Βασίλης Ιωαννίδης (1997), Φώτης Στρακόσια (1997), Χρήστος Κόντης (2003), Γιαννούλης Φακίνος (2008), Λεωνίδας Παναγόπουλος (2010), Αριέλ Ιμπαγάσα (2014), Μανώλης Σιώπης (2014), Δημήτρης Βουτσιώτης (2014), Μπρούνο Χαλκιαδάκης (2015), Νίκος Καθάριος (2015), Κωνσταντίνος Βλάχος (2015), Μάικλ Ολαϊτάν (2016).

Τα 2+1 «μπλόκα»

Αυτά τελευταία χρόνια, Ολυμπιακός και Πανιώνιος είχαν συμφωνήσει για δύο ακόμη μεταγραφές, τις οποίες όμως μπλόκαραν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Η πρώτη αφορούσε στον δανεισμό του Νικολάς Μαρτίνες το καλοκαίρι που πέρασε, με τον Αργεντινό τελικά να προτιμά να συνεχίσει την καριέρα του στην Αυστραλία. Η δεύτερη και σαφώς πιο πολυσυζητημένη υπόθεση αυτής της κατηγορίας δεν ήταν άλλη από τη μεταγραφή του Τάσου Μπακασέτα.

Ολυμπιακός και Πανιώνιος είχαν συμφωνήσει σε όλα για τη μετακίνηση του νεαρού μεσοεπιθετικού στο Λιμάνι, όμως ο ίδιος επέλεξε την ΑΕΚ. Οι αντιρρήσεις του στο να συζητήσει με τον Ολυμπιακό τον έφερε σε άμεση ρήξη με τη διοίκηση των «κυανέρυθρων» με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός ομάδας στο φινάλε της περασμένης σεζόν, μένοντας στον «πάγο» για τα τέσσερα τελευταία ματς των πλέι-οφ της Super League.

Σε μια διαφορετική περίπτωση, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που εμμέσως μπλόκαρε μια άλλη μεταγραφή παίκτη που άνηκε πλέον στον Πανιώνιο ο οποίος δεσμευόταν με όρο στο συμβόλαιό του. Ο λόγος για τον Μανώλη Σιώπη, ο οποίος το καλοκαίρι του 2014 έμεινε ελεύθερος από την ομάδα Νέων του Ολυμπιακού και αποκτήθηκε από τους «κυανέρυθρους». Έκτοτε, πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στην Πλατεία που τον έφεραν στο στόχαστρο και του Παναθηναϊκού, με την υπόθεση όμως να κολλάει λόγω του ποσοστού μεταπώλησης που διατηρούν οι πρωταθλητές.

Υπόθεση Ουζουνίδη

Ένα από τα τελευταία και πιο πολυσυζητημένα κεφάλαια στη σχέση των δύο συλλόγων έχει για τίτλο το όνομα του Μαρίνου Ουζουνίδη. Λίγες μέρες μετά την απόλυση του Βίκτορ Σάντσεθ από τον Ολυμπιακό, οι «ερυθρόλευκοι» προσεγγίζουν τον Έλληνα τεχνικό για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του συλλόγου. Οι επαφές των δύο πλευρών προχώρησαν αρκετά και σύμφωνα με τη μία εκδοχή έφτασαν σε προφορική συμφωνία, με τις αντιδράσεις του κόσμου του Ολυμπιακού να είναι τελικά ο λόγος που δεν έπεσαν υπογραφές.

Την ίδια ώρα, η διαρροή των επαφών και της φημολογούμενης συμφωνίας του με τον Ολυμπιακό, έφερε αντίστοιχες και ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις και στη Νέα Σμύρνη. Οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου πήγαν μέχρι και στην προπόνηση για να του δηλώσουν ξεκάθαρα ότι είναι ανεπιθύμητος, ενώ το ίδιο έκανε επί της ουσίας και η ίδια η ΠΑΕ Πανιώνιος.

Στις 8 Αυγούστου, οι «κυανέρυθροι» ανακοίνωσαν επίσημα την απόλυση του 47χρονου τεχνικού γιατί «...στην ομάδα μας θέση έχουν μόνο αυτοί που συντάσσονται με το όραμα μας, για έναν μεγάλο Πανιώνιο» και που «τιμούν τον λόγο τους και δεν κάνουν πίσω, λίγο πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων μας». Παράλληλα, ο Πανιώνιος τόνισε ότι ο Ουζουνίδης με τις «πράξεις του και την εν γένει συμπεριφορά του τις τελευταίες ημέρες, έβλαψε τον σύλλογο και δημιούργησε αρνητικό κλίμα».

Λίγο καιρό μετά, ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ουδέποτε ήρθε σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό αλλά και ότι ο Πανιώνιος γνώριζε εξ αρχής για τις επαφές του με τους «ερυθρόλευκους»!

Καταγγελίες Τσακίρη

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν γεμάτο αγκάθια στις σχέσεις Ολυμπιακού και Πανιωνίου. Πλην των υποθέσεων Μπακασέτα και Ουζουνίδη, αργότερα τον Σεπτέμβρη ήρθαν και οι καταγγελίες του πρώην ιδιοκτήτη του συλλόγου Κωνσταντίνου Τσακίρη για τη μεταγραφή του Αντρέα Σάμαρη. Όπως υποστήριξε, λίγες μέρες πριν ο διεθνής κεντρικός χαφ πουληθεί από τους Πειραιώτες στη Μπενφίκα έναντι 10 εκατ. ευρώ, η ΠΑΕ Πανιώνιος αποφάσισε... ξαφνικά να πουλήσει στον Ολυμπιακό έναντι ενός μικρού ποσού το ποσοστό μεταπώλησης του ποδοσφαιριστή, ουσιαστικά χάνοντας ένα πολύ μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.

Ο Ολυμπιακός διέψευσε αμέσως το θέμα, υποστηρίζοντας ότι τα δικαιώματα του παίκτη εξαγοράστηκαν εξ ολοκλήρου πολλούς μήνες πριν τελικά πουληθεί στη Μπενφίκα.

Το... μισό συμβόλαιο του «Ελέ»

Πέρα από τις νομότυπες συνεργασίες των δύο συλλόγων, φαίνεται πως έχουν υπάρξει και κάποιες... ανεπίσημες. Όπως συνέβη στην υπόθεση της συμφωνίας του Πανιωνίου με τον πρώην «ερυθρόλευκο» τερματοφύλακα Δημήτρη Ελευθερόπουλου για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του συλλόγου το καλοκαίρι του 2012.

Σε συνομιλίες που κατέγραψε νόμιμα ο υπερκοριός της ΕΥΠ, ακούγονται οι «διαπραγματεύσεις» του διευθύνοντα συμβούλου του Ολυμπιακού Γιάννη Βρέντζου με τον γενικό διευθυντή του Πανιωνίου ούτως ώστε να προωθηθεί η περίπτωση του «Ελέ» για τον πάγκο των Νεοσμυρνιωτών με τις ευλογίες αλλά και την οικονομική βοήθεια της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ.

Ακολουθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα από το πόρισμα Κορέα:

«Από τις παραπάνω συνομιλίες μεταξύ του παράγοντα Β. και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ομάδας, Γιάννη Βρέντζου, με τον Γενικό Διευθυντή της ομάδας του Πανιωνίου, Σουφλέρη, προκύπτουν ενδείξεις για το ότι η πρόσληψη στις 29-5-2012 του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Δημήτρη Ελευθερόπουλου, ως προπονητή στην ανταγωνίστρια ομάδα του Πανιωνίου, την οποία, όπως ομολογεί ο παράγοντας Β., «την βοηθούν», πραγματοποιήθηκε μετά την υπόδειξη του παράγοντα Β με την υπόσχεση να καταβληθεί από τον Ολυμπιακό το ήμισυ της προβλεπόμενης από το συμβόλαιο αμοιβής του. Για να πραγματοποιηθεί μάλιστα η παραπάνω συμφωνία, οι παράγοντες του Πανιωνίου παρέστησαν ψευδώς στο φίλαθλο κυρίως κοινό τους, ότι διεξήγαγαν επαφές και με άλλο γνωστό και έμπειρο προπονητή, ο οποίος αρνήθηκε τη συνεργασία ενώ στην πραγματικότητα το αληθές ήταν ότι στις ανωτέρω διαπραγματεύσεις του πρότειναν συμβόλαιο με τόσο χαμηλές απολαβές, που ήταν βέβαιο να αρνιόταν κάθε συνεργασία».

Από γιατρός του Ολυμπιακού, «αιμοδότης» του Πανιωνίου

Ένας από τους ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει τα μέγιστα σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο τον Πανιώνιο δεν είναι άλλος από τον Χρήστο Δάρα. Ο νυν πρόεδρος των «κυανέρυθρων» έγινε φυσικά γνωστός στο ποδοσφαιρικό κοινό της χώρας ως ο γιατρός του Ολυμπιακού στην εποχή Κόκκαλη, μέχρι και το 2001 όταν φημολογείται ότι αποχώρησε μετά από... βέτο που άσκησε ο μπαμπάς Χούτος!

Από τις 18 Ιουνίου του 2015 και ενώ είχε συνεχίσει από άλλα πόστα την πορεία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Χρήστος Δάρας πήρε στα χέρια του (μαζί με το Νίκο Ζαμάνη) το 67% των μετοχών της ΠΑΕ Πανιώνιος αλλά και το χρέος του συλλόγου που έφτανε τα 5,5, εκατ. ευρώ.

Γκαγκάτσης, 20 χρόνια μετά

Μια ακόμη... σύνδεση μεταξύ των δύο συλλόγων ακούει στο όνομα Βασίλης Γκαγκάτσης. Ο επί μια επταετία πρόεδρος της ΕΠΟ (2001 – 2008) στα χρόνια που μεσουράνησε ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη, διετέλεσε νομικός σύμβουλος των «ερυθρόλευκων» από το 1995 ως το 1997. Δυο δεκαετίες μετά, στις 30 Οκτωβρίου του 2015 ο Πανιώνιος ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη της συνεργασίας των δύο πλευρών, με τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας να αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Διευθυντή των «κυανέρυθρων».

Πολλά με λίγα...

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ολυμπιακός διατηρεί με το μέρος του μια συντριπτική παράδοση στις εκτός έδρας αναμετρήσεις με τον Πανιώνιο και ένα αήττητο σερί 14 ετών! Η τελευταία φορά που οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν στη Νέα Σμύρνη ήταν το 3-1 της σεζόν 2001-02. Έκτοτε μετρούν 11 νίκες και 3 ισοπαλίες.

Ολυμπιακός - Πανιώνιος: Η σχέση των δύο συλλόγων