MENU

Όταν η Τσέλσι το καλοκαίρι του 2012 δαπανούσε το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ για να φέρει στο «Στάμφορντ Μπριτζ» τον Μάρκο Μαρίν, δεν ήταν λίγοι στο Νησί εκείνοι που έλεγαν ότι στο πρόσωπο του Γερμανού μεσοεπιθετικού οι «Μπλε» βρήκαν τον «Γερμανό Μέσι». Υπερβολή πιθανότατα, αλλά με αυτήν την «ετικέτα» ερχόταν στην Πρέμιερ Λιγκ. Η Τσέλσι έβαζε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γερμανικού ποδοσφαίρου στο ρόστερ της και μάλιστα είχε κινηθεί πολύ γρήγορα, μήνες πριν την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού για να αποσπάσει την υπογραφή του.

Τέσσερα χρόνια μετά ο Μαρίν ετοιμάζεται να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Μία μεταγραφή που μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη και για τους δύο αν ο 27χρονος Γερμανός μεσοεπιθετικός βγάλει στο χορτάρι το πλούσιο ταλέντο που δεν κατάφερε να αποδείξει στην Πρέμιερ Λιγκ.

Παιδί μεταναστών στη Γερμανία

Ο μικρός Μάρκο γεννιέται στις 13 Μαρτίου του 1989 στη Βοσνία, από Σερβοβόσνιους γονείς. Δύο χρόνια αργότερα, στο μεταίχμιο του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, οι γονείς του Μαρίν φεύγουν μετανάστες στη Γερμανία. Προορισμός η Φρανκφούρτη. Οι δυσκολίες της βιοπάλης πολλές. Στη Γερμανία μαθαίνει το ποδόσφαιρο και γράφεται στις ακαδημίες της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Η Γκλάντμπαχ το 2005 βλέπει το ταλέντο του και μαζί της ο Μαρίν υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 2006.

Οι ασίστ του πληρώθηκαν... χρυσάφι από τη Βέρντερ

Στην Γκλάντμπαχ ο Μαρίν δικαιώνει τους σκάουτ που τον πίστεψαν. Η τρομερή τεχνική του κατάρτιση φαίνεται με... γυμνό μάτι. Μπορεί να είναι μόλις 1,70μ. αλλά δείχνει ότι ξέρει πολύ μπάλα. Το μεγαλύτερο ατού του είναι οι ασίστ. Με διψήφια νούμερα στον συγκεκριμένο τομέα, ο Μαρίν τραβάει το βλέμμα της Βέρντερ Βρέμης, η οποία το καλοκαίρι του 2009 έναντι 8,2 εκατομμυρίων ευρώ τον κάνει δικό της. Μαζί με τον Μεσούτ Οζίλ «λάμπουν» στον δημιουργικό τομέα και τρία χρόνια αργότερα η μετακίνηση στην Τσέλσι δεν εκπλήσσει κανέναν στη Γερμανία.

Γιατί δεν έπιασε στην Τσέλσι;

Ο Μαρίν έφτασε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» το καλοκαίρι του 2012, σε μία περίοδο που υπήρχαν πολλές λύσεις στο επιθετικό κομμάτι των «Μπλε». Πέφτει πάνω στους Όσκαρ, Αζάρ και Μόσες που επίσης είχαν υπογράψει εκείνο το καλοκαίρι, ενώ στο ρόστερ υπήρχαν ήδη οι Ραμίρες, Μάτα και Μπεναγιούν. Ο ανταγωνισμός τεράστιος με τον Μαρίν να πραγματοποιεί 16 συμμετοχές εκείνη τη σεζόν. Βλέποντας ότι στην Τσέλσι η θέση στο αρχικό σχήμα είναι αρκετά δύσκολη, αρχίζει και «ψάχνεται» για δανεισμούς όλα τα καλοκαίρια που ακολούθησαν προκειμένου να έχει παιχνίδια στα πόδια του.

http://www.youtube.com/embed/5aooNnUD3zE?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Οι δανεισμοί και τα προβλήματα τραυματισμών

Οι δανεισμοί σε Σεβίλλη, Φιορεντίνα, Άντερλεχτ και Τραμπζονσπόρ τις προηγούμενες σεζόν κράτησαν «ζεστό» τον Μαρίν καθώς πήρε τον αριθμό των συμμετοχών που χρειαζόταν. Ο προσωπικός του στόχος, βλέποντας πως στην Τσέλσι είναι αδύνατο να βρει χρόνο, αποτελεί η κανονική μεταγραφή του σε κάποια από τις ομάδες που πήγε με τη μορφή δανεισμού. Ωστόσο, κάποιοι μυϊκοί τραυματισμοί που βγάζει, μαζί με κάποια προβλήματα στα γόνατα, δεν καθιστούν εφικτή την επιθυμία του. Φτάνει κοντά να το πετύχει στην Άντερλεχτ, ωστόσο ένας τραυματισμός στα τέλη της σεζόν (2014-2015) κάνει τη βελγική ομάδα να μην ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του από την Τσέλσι.

Έρχεται από γεμάτη σεζόν στην Τουρκία

Ο δανεισμός του Μαρίν την περσινή σεζόν στην Τραμπζονσπόρ βοήθησε πολύ τον Γερμανό μεσοεπιθετικό. Όχι μόνο γιατί πήρε ξανά αρκετές συμμετοχές (24) μέσα στη χρονιά, αλλά το κυριότερο γιατί έδειξε πως τα προβλήματα τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν, αποτελούν παρελθόν. Και για τον ίδιο η σεζόν που πέρασε ήταν μια απόδειξη ότι διατηρείται στο προσκήνιο, ευελπιστώντας να αλλάξει τη σελίδα που επιθυμεί στην καριέρα του. Αυτό βέβαια δεν γίνεται ούτε στην τουρκική ομάδα, που δεν κάνει χρήση της οψιόν, παρότι ο ίδιος ήταν θετικός, όπως είχε υποστηρίξει σε δηλώσεις του μέσα στη σεζόν.

http://www.youtube.com/embed/5jklXp5Xwb4?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Τι θα πρέπει να περιμένει ο Ολυμπιακός;

Ο Μαρίν διαθέτει πλούσια τεχνική κατάρτιση. Είναι ένας καλός χειριστής της μπάλας που με το δεξί του πόδι μπορεί να βγάζει πάσες με ακρίβεια. Το χαμηλό κέντρο βάρος του τον βοηθά να είναι ευέλικτος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι ασίστ είναι το... βούτυρο στο ψωμί του, ενώ έχει τη δυνατότητα να κρατάει με ευκολία την μπάλα στα πόδια, εκμεταλλευόμενος και την αξιόλογη ντρίμπλα που διαθέτει. Έχει τη δυνατότητα να αγωνίζεται τόσο πίσω από τον επιθετικό, όσο και στα «φτερά». Κυρίως του αρέσει να παίζει από την αριστερή πτέρυγα και με το αντίθετο «καλό» πόδι που διαθέτει να συγκλίνει προς τα μέσα.

Ο Μαρίν με την Εθνική Γερμανίας

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει σε δηλώσεις του ότι ποτέ δεν κλήθηκε από τη Βοσνία στις Εθνικές ομάδες της χώρας, με συνέπεια να επιλέξει την Εθνική Γερμανίας. Έφτασε κοντά στην κλήση του στην αποστολή για το Euro του 2008, ωστόσο «κόπηκε» την τελευταία στιγμή από τον Γιόακιμ Λεβ. Αντίθετα βρέθηκε στην αποστολή της «Νασιοναλμάνσαφτ» δύο χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, όπου πραγματοποίησε δύο εμφανίσεις ως αλλαγή στα ματς με Αυστραλία και Σερβία στον όμιλο. Συνολικά με την Εθνική Γερμανίας ο Μαρίν μετράει 16 συμμετοχές, έχοντας σκοράρει και ένα τέρμα, σε ένα φιλικό με το Βέλγιο το 2008.

Μάρκο Μαρίν: Ο Γερμανός... Μέσι για τον Ολυμπιακό (vids)