MENU

Άλλο Ευρώπη, άλλο Ελλάδα! Ένα απίστευτο στατιστικό σημειώθηκε στο ΠΑΟ - Μπρόντμπι με τους πράσινους να κερδίζουν δύο αποβολές, γεγονός που διευκόλυνε αφάνταστα τα σχέδια του για να φτάσει στο τελικό 3-0.

Από το 33’ οι Σκανδιναβοί έμειναν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Κρόνε, ενώ με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου (50΄) είδαν και τον τερματοφύλακα τους να παίρνει την άγουσα για τα αποδυτήρια. Έτσι, ο Παναθηναϊκός για περίπου 40 λεπτά έπαιξε με δύο ποδοσφαιριστές παραπάνω κάτι που είχε να συμβεί από την σεζόν 2012 -13 και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου 2013! Τότε βεβαίως επρόκειτο για ένα παιχνίδι χωρίς καμία βαθμολογική σημασία, εξ ου και οι δύο αποβολές…

Σε εκείνο το ματς οι πράσινοι είχαν φιλοξενήσει στο ΟΑΚΑ την Βέροια για την 30η αγωνιστική της Super League, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε παίξει με αριθμητικό πλεονέκτημα δύο ποδοσφαιριστών για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η ομάδα που κοουτσάρισε στον συγκεκριμένο αγώνα ο Γιάννης Βονόρτας είχε επικρατήσει με 3-2 με τους Ημαθιώτες να μένουν με 10 παίκτες μόλις στο 5' όταν ο Γεωργιάδης αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη (στο 6' το 1-0 με πέναλτι του Βιτόλο), ενώ στο 89' ο Γεωργέας αντίκρισε την δεύτερη κίτρινη κάρτα του.

Έκτοτε έπρεπε να περάσουν 147 αγώνες πρωταθλήματος και 3,5 χρόνια προκειμένου ο Παναθηναϊκός να κερδίσει δύο αποβολές στο ίδιο παιχνίδι. Ψάχνοντας μάλιστα ακόμα πιο πίσω διαπιστώνουμε ότι στην τρέχουσα δεκαετία, δηλαδή μετά το 2010 δεν υπάρχει άλλη διπλή αποβολή σε αντίπαλη ομάδα του Παναθηναϊκού. Τη στιγμή μάλιστα που τουλάχιστον στα 2/3 των αγώνων της Super League έχει την κατοχή της μπάλας…

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αποβολές που είναι υπέρ του «τριφυλλιού» στις σεζόν που ακολούθησαν το 2009/10, όταν και η ομάδα έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία στα τελευταία λεπτά των αναμετρήσεων και ως εκ τούτου δεν έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα την εξέλιξη των αγώνων.

Αν εξαιρέσει κανείς την κόκκινη που δέχθηκε ο Αβραάμ Παπαδόπουλος στο «αιώνιο» ντέρμπι της περιόδου 2010/11 όταν με τα δύο γκολ του Τζιμπρίλ Σισέ ο Παναθηναϊκός έκανε την ανατροπή και πήρε την νίκη με 2-1 στο ΟΑΚΑ, οι υπόλοιπες αποβολές έχουν έρθει σε χρονικά σημεία λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης.

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι πως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει μία σχετική ισορροπία ανάμεσα στις αποβολές που είναι υπέρ και κατά του Παναθηναϊκού. Αυτό δεν δικαιολογείται από το γεγονός ότι στα περισσότερα από τα ματς οι «πράσινοι» είχαν τον έλεγχο πολλών άλλων στατιστικών κατηγοριών με κυριότερες την κατοχή της μπάλας και αλλά και τις τελικές προσπάθειες.

Μπορεί βλέπετε οι αριθμοί να μην λένε πάντα την αλήθεια, όμως όταν πρόκειται για τα όσα έχουν δει τα μάτια μας στο ελληνικό ποδόσφαιρο ίσως και να μπορούν να μας βοηθήσουν κάπως να την προσεγγίσουμε. Την σεζόν 11/12 οι «πράσινοι» δεν είχαν ούτε μία αποβολή υπέρ τους την στιγμή που μέτρησαν τρεις κατά τους, ενώ τις περιόδους 13/14 και 15/16 είχαν αντίστοιχα 6 με 5 και 5 με 2 αντίστοιχα.

Αν μη τι άλλο οξύμωρο αλλά ταυτόχρονα και απόλυτα αντιπροσωπευτικό δείγμα για την ισονομία που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τους… κανονισμούς που εφαρμόζονται πιστά και προς όλες τις κατευθύνσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι κανονισμοί είναι ίδιοι παντού, αλλά εφαρμόζονται με διαφορετικό τρόπο στο ελληνικό πρωτάθλημα και με διαφορετικό στην Ευρώπη…

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται αναλυτικά οι αποβολές του Παναθηναϊκού (υπέρ και κατά)

Σεζόν Κατά Υπέρ Δύο υπέρ
2015/16 5 2 0
2014/15 2 5 0
2013/14 6 5 0
2012/13 5 7 1
2011/12 3 0 0
2010/11 4 5 0
Απίστευτο στατιστικό με τις κόκκινες στον Παναθηναϊκό!