MENU

Στο πρώτο κομμάτι της μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης του SDNA, η παραγοντική διαφθορά ανακηρύχθηκε πανηγυρικά το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου μπροστά από βία και διαιτησία!

Αυτή τη φορά, η Metron Analysis ζήτησε από την ελληνική κοινή γνώμη να βαθμολογήσει από το 0 (απολύτως αρνητική) ως το 10 (απολύτως θετική) την συμβολή διαφόρων θεσμών (Πολιτεία, Δικαιοσύνη, ΕΠΟ, Super League, Διαιτησία) που εμπλέκονται ενεργά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο μέσος όρος των απαντήσεων προκαλεί οίκτο, αφού μόνο η Super League πολύ οριακά ξεπερνά την βάση!

Αυτό που αξίζει να τονιστεί εδώ είναι πως για μία ακόμα φορά, όσο μεγαλύτερη είναι η εξοικείωση του κόσμου με το ελληνικό ποδόσφαιρο (με άλλα λόγια όσοι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το ποδόσφαιρο είναι το αγαπημένο τους άθλημα), τόσο μικρότερη είναι η βαθμολογία σε ό,τι αφορά τους 5 αυτούς θεσμούς που καθορίζουν τις τύχες του δημοφιλέστερου αθλήματος (αυτό θα το διαπιστώσουμε σε μεταγενέστερο κεφάλαιο της έρευνας).

Η διαιτησία και η λειτουργία της ΕΠΟ, όχι απλά δείχνουν να υπολειτουργούν, αλλά φαίνεται ότι σύμφωνα με την κοινή γνώμη παρουσιάζουν εικόνα σήψης, με τον βαθμό εμπιστοσύνης του κόσμου στους θεσμικούς φορείς να βρίσκεται στο ναδίρ.Πως βαθμολογούν τους θεσμούς ξεχωριστά οι οπαδοί των ελληνικών ομάδων;

Για μία ακόμα φορά η οπαδική ταυτότητα των ερωτηθέντων φέρνει μία εξαιρετική ανομοιομορφία σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις σχετικά με την βαθμολογία των ίδιων θεσμικών φορέων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όπως θα δείτε και στον παρακάτω πίνακα, οι βαθμολογίες των ερωτηθέντων που δηλώνουν οπαδοί του Ολυμπιακού είναι πολύ πιο υψηλές από αυτές των οπαδών των υπολοίπων ομάδων και είναι η αιτία που ανεβαίνει ο μέσος όρος. Δείτε εδώ αναλυτικά πως βαθμολόγησαν τους 5 αυτούς φορείς ξεχωριστά οι οπαδοί των ομάδων.

Από αυτές τις απαντήσεις πάμε να εξάγουμε μερικά συμπεράσματα, κάνοντας απλή παράθεση των αριθμητικών δεδομένων που προκύπτουν με βάση τις απαντήσεις.

? Οι οπαδοί του Ολυμπιακού δείχνουν την μεγαλύτερη ικανοποίηση από τους 5 αυτούς θεσμούς, βαθμολογώντας τους (όλους) πολύ πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

? Υπάρχει μία χαοτική απόκλιση ανάμεσα στην βαθμολογία των οπαδών του Ολυμπιακού στην ελληνική διαιτησία, με αυτή των οπαδών των υπολοίπων ομάδων.

? Οι οπαδοί της ΑΕΚ εμφανίζουν τις πιο αυστηρές βαθμολογίες σε όλους τους θεσμούς.

? Αν και το δείγμα των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον Άρη είναι μικρό (βάση μικρότερη των 60 ατόμων), εντούτοις αυτοί εμφανίζουν τις δεύτερες πιο υψηλές βαθμολογίες μετά τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Όπως και να ερμηνεύσει κανείς τις απαντήσεις της ελληνικής κοινής γνώμης το συμπέρασμα που προκύπτει μιλάει από μόνο του. Το οικοδόμημα είναι σαθρό και ουδείς από τους θεσμούς που θεμελιώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο λειτουργεί σωστά. Άπαντες βαθμολογούνται κάτω από την βάση κι αυτό λέει πολλά για την έξωθεν κακή μαρτυρία που όλοι οι θεσμικοί παράγοντες στην κοινή γνώμη.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟΤο SDNA με την βοήθεια της Metron Analysis παρουσιάζει για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια τον οπαδικό χάρτη της Ελλάδας. Ποιό είναι το ακριβές ποσοστό οπαδών που έχει κάθε ποδοσφαιρική ομάδα στην Ελλάδα; Τα αποτελέσματα θα προκαλέσουν μεγάλη αίσθηση και θα συζητηθούν. Μείνετε συντονισμένοι...

Θεσμοί υπό διάλυση!