MENU

Στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή των Βασίλη Παπαθεοδώρου και Άρη Ασβεστά φιλοξενήθηκε ο πρώην πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης, Σταμάτης Βελλής. Όπως το... συνηθίζει, δεν «κρύφτηκε» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Απόλλωνας δεν πήρε αποτέλεσμα κόντρα στον Ολυμπιακό και όλα όσα συνέβησαν στο ματς Κυπέλλου της Τετάρτης. Μίλησε επίσης για την ελληνική διαιτησία και το καθεστώς υπό το οποίο σφυρίζουν οι διαιτητές, για την απόφασή του να πάρει την ομάδα και να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα πριν τελικά αποχωρήσει ο ίδιος, αλλά και για το πως επιτέλους μπορεί να αλλάξει κάτι στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αναλυτικά, όσα δήλωσε:

Για το Απόλλων – Ολυμπιακός, τη διοίκηση του Απόλλωνα και τη συμπεριφορά του προπονητή των γηπεδούχων: «Ναι, το είδα το παιχνίδι, αλλά όχι από κοντά. Τώρα πλέον δεν πηγαίνω γήπεδο για λόγους που δεν θέλω να αναλύσω δημοσίως. Δεν μου κάνει εντύπωση που δεν τοποθετήθηκε η ΠΑΕ Απόλλων για όσα συνέβησαν στο ματς. Ξέρω πως πορεύεται η σημερινή διοίκηση. Έχει μια πολιτική του τύπου «μην ταράζεις τα νερά, είσαι μικρός, πρόσεχε μη φας καμιά φάπα». Με αυτή την πολιτική πορεύεται. Δεν την κατακρίνω αλλά εγώ ποτέ δεν την ακολούθησα, το ξέρουν όλοι. Αυτό που με ενόχλησε είναι η συμπεριφορά της τεχνικής ηγεσίας στον αγώνα. Είναι άλλον να μην βγάζεις ανακοίνωση μετά το ματς και άλλο στο ματς, αγωνιστικά, να δείχνεις από πλευράς τεχνικής ηγεσίας ότι για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον, δεν θες να ενοχλήσεις. Όταν κάνεις αλλαγή παίκτες που έκαναν ζημιά στον αντίπαλο, με ενοχλεί και με εξοργίζει. Δεν αρμόζει στον Απόλλωνα να βγάζεις τον παίκτη που σκοράρει, τον καλύτερο παίκτη και να του κάνεις παρατήρηση όταν σκοράρει. Ή π.χ. τον Φαρινόλα, τον μοναδικό παίκτη που κάνει ευκαιρίες και να βάζεις αμυντικό μέσο. Δείχνεις ότι δεν θες να απειλήσει η ομάδα σου.

Γιατί; Γιατί φοβάσαι ότι αν γίνει στραβή και βγάλεις τον Ολυμπιακό από το Κύπελλο, θα έχεις πρόβλημα στο μέλλον. Αν θες να μην κάνεις τη ζημιά, κατέβα με την Κ19. Οι παίκτες όπως αγωνίστηκαν ήταν συγκινητικοίκαι είναι και ντροπή για τους παίκτες σου να τους βγάζεις όταν διακρίνονται. Αυτή η συμπεριφορά δεν αρμόζει στον Απόλλωνα, η συμπεριφορά του φόβου και της υποτέλειας. Τον Ολυμπιακό χθες τον έσωσε ο Παππάς και ο Τεννές. Ο διαιτητής φοβήθηκε ότι αν δεν ευνοήσει θα έχει πρόβλημα, ο προπονητής ότι αν κάνει ζημιά θα έχει πρόβλημα. Ο προπονητής του Απόλλωνα πρέπει να παίζει για να κερδίσει, αυτή είναι η άποψή μου. Δεν δέχομαι ο προπονητής μου να βγάζει τους παίκτες έναν έναν γιατί μπορεί να κάνουν ζημιά στον Ολυμπιακό. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες της πλάκας».

Για τη διαιτησία του Παππά: «Να μετρήσουμε τα φάουλ; Το χέρι; Το γκολ οφσάιντ; Τα δικά μας τετ-α-τετ οφσάιντ; Να πούμε για τον κύριο Σάββα που έπαιζε σαν δεύτερος βοηθός; Ότι και να πούμε υποβιβάζουμε τη νοημοσύνη μας. Είναι ντροπή μόνο και να σχολιάσουμε αυτά που είδαμε. Δεν είναι μόνο ο Απόλλωνας, τίποτα από αυτά δεν είναι συμπτώσεις. Είδα και το ματς με τον Παναιτωλικό. Φεύγει ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού, δίνει μια με το χέρι τον αμυντικό, κοπανάει και τον τερματοφύλακα και αυτός είναι που βλέπει κόκκινη. Υπάρχει κλίμα στη διαιτησία ότι αν δυσαρεστήσεις τον Ολυμπιακό, δεν θα προοδεύσεις, δεν θα προχωρήσεις στο μέλλον. Το πιστεύουν οι διαιτητές, δικαίως αδίκως δεν ξέρω, αλλά αυτό το πιστεύουν, ότι αν δυσαρεστήσουν τον Ολυμπιακό, δεν θα προχωρήσουν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Ολυμπιακός πάει και λέει στον διαιτητή «κάνε αυτό». Πιστεύω όμως ότι οι διαιτητές λειτουργούν υπό καθεστώς τρόμου και αν δημιουργήσουν πρόβλημα δεν θα προχωρήσουν στο μέλλον».

Για το αν προηγήθηκε κάτι από πλευράς διοίκησης Απόλλωνα, πριν το ματς με τον Ολυμπιακό: «Δεν έχω επαφές με τη διοίκηση, δεν ξέρω αν προηγήθηκε κάτι του αγώνα. Δεν μιλάω με κανένα ούτε ξέρω τίποτα. Είδα όμως τις αλλαγές, είδα τι συνέβη μετά το γκολ του Βαλεριάνου, είδα τον Φαρινόλα και γιατί βγήκε, είδα να βγαίνει ο Φατιόν ο καλύτερος χαφ για τον Απόλλωνα. Τρεις αλλαγές είχε ο Τεννές, αν είχε κι άλλες θα έβγαζε και τους υπόλοιπους. Για τους 11 παίκτες που παίξανε, επαναλαμβάνω, τους βγάζω το καπέλο. Υπέστησαν τα πάνδεινα από τον Παππά αλλά ήταν άψογοι επαγγελματίες, σα να έβλεπες ευρωπαϊκή ομάδα».

Για τον Ολυμπιακό: «Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα. Είναι καλύτερος στο γήπεδο, με άριστη οργάνωση, λειτουργεί σαν μια ευρωπαϊκή ομάδα. Πιστεύω και χωρίς τη βοήθεια της διαιτησίας θα έπαιρνε το πρωτάθλημα. Όταν όμως μια ομάδα στις στραβές έρχεται και την καλύπτει ο διαιτητής, δεν γίνεται να υπάρξει ανταγωνισμός και ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα. Μόνο αν μια ομάδα πληρώσει τις κακές μέρες της, θα πάρει ενδιαφέρον το πρωτάθλημα, θα μικρύνει η διαφορά και θα ανέβει η πίεση. Αυτές οι κακές μέρες σβήνουν από το χάρτη για τον Ολυμπιακό».

Για την απόφασή του να πάρει την ομάδα και να φύγει από πρωτάθλημα και για το πως διαμαρτύρονται οι άλλες μεγάλες ομάδες της χώρας για όσα συμβαίνουν: «Δεν ένιωσα χθες δικαιωμένος που αποχώρησα από το ποδόσφαιρο. Δικαιωμένος ένιωσα τη στιγμή που έφυγα, σιγά μην περίμενα 1,5 χρόνο για να αισθανθώ δικαίωση. Πιστεύω όμως ότι η ΠΑΕ ανήκει στον ιδιοκτήτη. Η ομάδα ανήκει στον κόσμο και αυτούς που την ακολουθούν. Την ΠΑΕ μπορώ να την κάνω ότι θέλω και όχι την ομάδα. Γι αυτό είχα ρωτήσει τους οπαδούς. Αν ήταν στο χέρι μου μόνο, θα το έκανα, όμως η ομάδα δεν είναι τσιφλίκι μου. Οι οπαδοί είχαν πει «όχι» κατά πλειοψηφία και αυτή η απόφαση έγινε σεβαστή. Αλλά για μένα αν δεν σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα.

Ο τρόπος που διαμαρτύρονται τώρα οι μεγάλες ομάδες δεν έχει νόημα. Δεν κάνουν τίποτα. Περιμένουν τις εκλογές της ΕΠΟ να κάνουν τι; Να βάλουν δικό τους άνθρωπο, να γίνουν Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη; Αν είναι να βάλουμε τον δικό μας άνθρωπο, δεν κάνουμε τίποτα. Αν είναι να πιάσουμε τις ενώσεις για να ψηφίσουν Βελλή και όχι Μαρινάκη, δεν θα εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι να λειτουργούν οι θεσμοί και οι νόμοι. Όταν ο Βελλής παίρνει τον οποιονδήποτε τηλέφωνο να του το κλείνουν ευγενικά και τη δεύτερη φορά να τον προειδοποιούν πάλι ευγενικά ότι θα τον καταγγείλουν. Το θέμα είναι τα κέντρα εξουσίας και οι θεσμοί να έχουν κλειστά παράθυρα και πόρτες, να έχουν καθαρούς, έντιμους και άφθαρτους ανθρώπους, τότε μόνο θα έχεις πετύχει το 80% της κάθαρσης. Ψάχνεις για ανθρώπους τέτοιους με τους οποίους θα έχεις εμπιστοσύνη ότι οι αποφάσεις τους και ο τρόπος που λειτουργούν, δεν είναι καθοδηγούμενος».

Για το αν θα βοηθήσουν κάθαρση οι δικαστικές εξελίξεις: «Είναι ντροπή και ξεφτίλα για ποδόσφαιρο να λέμε ότι η ελπίδα μας για το ποδόσφαιρο είναι η ποινική δικαιοσύνη. Όμως δυστυχώς ναι, εκεί είναι η ελπίδα να γίνει κάτι. Να φύγουν άνθρωποι «δια της βίας», δια του ποινικού δικαίου. Να έρθει ο Νόμος να σε βγάλει από τη θέση του. Όχι ο Αθλητικός Νόμος, η ΕΠΟ, η κάθε ΠΑΕ. Σε βγάζει πλέον ο Νόμος, το χέρι της Δικαιοσύνης, από τη στιγμή που δεν σε βγάζει κανείς άλλος. Είναι ξεφτίλα του ποδοσφαίρου αν πρέπει να γίνει αυτό για να φύγουν κάποιοι άνθρωποι από τον χώρο».

Για το τι κάνουν οι θεσμοί αυτή την εποχή: «Ακούτε κάποιον Κοντονή τώρα να λέει κάτι; Κάποιον από την ΕΠΟ; Αν αύριο μεθαύριο γίνει ένα ντου σε ένα γήπεδο, αν π.χ χθες είχε 5000 άτομα και όχι 200, τι θα γίνει; Θα τρέχεις να συλλάβεις και να βρεις ποιος έκανε τι; Αν οι οπαδοί του Απόλλωνα είχαν άλλη κουλτούρα και ήταν περισσότεροι χθες, δεν θα έφευγε κανείς από το γήπεδο. Κι όμως κανείς από τους θεσμούς δεν ασχολείται. Αν το ματς χθες γινόταν με άλλες συνθήκες ή με άλλο αντίπαλο, θα καιγόταν ο Περισσός αυτή τη στιγμή. Και τώρα ο κ. Κοντονής ασχολείται μονάχα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο...»

Κεραυνοί Βελλή για διαιτησία, Ολυμπιακό και... Απόλλωνα