MENU

Ας ξεκινήσουμε απ' τα αυτονόητα. Ουδέποτε ήταν εύκολη η μετάβαση μιας ομάδας σε νέες συνήθειες και καινούρια αγωνιστική φιλοσοφία. Πόσω μάλλον όταν αυτή γίνεται στη μέση της σεζόν και με τη θάλασσα φουρτουνιασμένη απ' τα πολλά μποφόρ. Ο νέος καπετάνιος του Παναθηναϊκού, Αντρέα Στραματσόνι, είναι απολύτως φυσιολογικό να χρειάζεται χρόνο για να δείξει την όποια δουλειά του και να κριθεί στο χρόνο που του πρέπει και επί της ουσίας.

Κι άλλο τόσο φυσιολογικό είναι να κάνει λάθη για να... μάθει. Ακόμα και εξόφθαλμα.

Διότι δεν χρειάζεται μόνο να γνωρίσει καλά όλους τους παίκτες του προκειμένου να τους αξιοποιεί δεόντως, αλλά θα πρέπει και να προσαρμοστεί στις ειδικές συνθήκες του ελληνικού πρωταθλήματος, και να κατανοήσει το επίπεδο και τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων.

Το πρότζεκτ είναι καινούριο, ας μην το ισοπεδώσουμε πριν καν αρχίσει.

Ο Στραματσόνι έκανε ντεμπούτο στο Καυτανζόγλειο και μπορεί κανείς να του χρεώσει ένα κάρο πράγματα. Απ' το 4-4-2 στη ευθεία που δύσκολα υποστηρίζεται από το συγκεκριμένο υλικό, την απουσία του Νάνο απ' την 11άδα, την επιστροφή του Τριανταφυλλόπουλου στη δεξιά πλευρά, την παρουσία του Ατζαγκούν και του Αμπεϊντ στα δύο άκρα.

Τον αποκλεισμό από την αποστολή του (μοναδικού καθαρού εξτρέμ της ομάδας) Καλτσά, το 90λεπτο του Εσιέν που στο τελευταίο 20λεπτο έμεινε από δυνάμεις αν και συνολικά ήταν απ' τα ελάχιστα θετικά του Παναθηναϊκού, τις καθυστερημένες αλλαγές του και δη αυτή του Κλωναρίδη που χρειαζόταν νωρίτερα στο ματς. Αλλά ας μην το πλατειάζουμε: εκατό πράγματα κι άλλα τόσα θα μπορούσε να επισημάνει κανείς στην παρούσα φάση δίκην κριτικής, αλλά κάτι τέτοιο εκτός από άδικο είναι πάνω απ' όλα πρόωρο και εν ολίγοις αντιποδοσφαιρικό.

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός ως οργανισμός αποφάσισε -επειδή το ζήτησε με τ' επιτάσεως η πλειονότητα του κόσμου του- να φύγει ο Αναστασίου και να δοθεί η σκυτάλη σε έναν άλλον προπονητή και δη ξένο, θα πρέπει να πράξει το αυτονόητο και να τον περιβάλλει από εμπιστοσύνη. Ειδάλλως θα καεί κι αυτός όπως τόσοι και τόσοι άλλοι δίχως να μάθουμε ποτέ εάν το άξιζε ή όχι.

Και κάτι τελευταίο, εντελώς άσχετο με το Καυτανζόγλειο: όσοι σχετίζουν την τραγική αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού απέναντι στον Ηρακλή, με το αναβληθέν ντέρμπι, θα πρέπει να μην έχουν την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Τόσο απλά.

Ο καπετάνιος είναι νέος κι έχει πολλά μποφόρ