MENU

Υπήρξαν πολλά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της διακοπής στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Υπήρξαν ακόμα περισσότερες απόψεις που εκφράστηκαν. Υπήρξαν όμως, άλλες τόσες πτυχές που δεν φωτίστηκαν. Έμειναν στο σκοτάδι των αποδυτηρίων της Λεωφόρου. Εκεί όπου συνέβησαν πολλά, αλλά δεν έγιναν γνωστά όλα.

Το SDNA συναισθανόμενο τη σοβαρότητα της υπόθεσης προχωρά από την πρώτη στιγμή σε ενδελεχή έρευνα κάθε λεπτομέρειας που μπορεί να θεωρηθεί κρίσιμη για την ενημέρωση του κοινού. Το πρωί, σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Θανάση Ασπρούλια διαβάσατε την ακριβή θέση του διαιτητή Ανδρέα Παππά. Τώρα, φέρνουμε στο φως άγνωστες ιστορίες από τα αποδυτήρια. Ποιοι μιλούσαν, τι έλεγαν, ποια ήταν η θέση του διαιτητή, ποια ήταν τα τηλεφωνήματα και σε ποιον έγιναν.

Πρόκειται για μια καταγραφή γεγονότων που προέκυψε μέσα από συνομιλίες με τους πρωταγωνιστές.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

Στη σύσκεψη, το πρωί του αγώνα, όλοι οι αξιωματούχοι του αγώνα είχαν διαπιστώσει ότι η πρόθεση του Ολυμπιακού ήταν να τηρηθεί στο έπακρο ο νόμος Κοντονή. Σχολιάστηκε μάλιστα, από όλες τις πλευρές ότι ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού στη σύσκεψη, Σάββας Θεοδωρίδης είχε τυπώσει τις δηλώσεις του υπουργού αθλητισμού και τις μοίραζε ζητώντας να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Η άρνηση στην ενός λεπτού σιγή…

Μια λεπτομέρεια που δεν έχει καμία σχέση με την διακοπή του αγώνα, αλλά προκαλεί αίσθηση: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν κοινή θέση για ένα ζήτημα. Οι ερυθρόλευκοι διά στόματος Κώστα Καραπαππά αντέδρασαν στην εντολή του υπουργού και της Λίγκας να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο Παρίσι λέγοντας πως θα έπρεπε να τηρείται ενός λεπτού σιγή κι όταν γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις και σε χώρες που δεν είναι του δυτικού κόσμου. Κι ο Παναθηναϊκός μέσω του δικού του εκπροσώπου ασφαλείας, Απόστολου Κασκάνη, συμφώνησε. Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν συμφωνούσαν η απόφαση είχε ληφθεί και αν το παιχνίδι ξεκινούσε, θα τηρούνταν κανονικά η σιγή στη μνήμη των 130 θυμάτων.

Κλείνει η θλιβερή παρένθεση

Όταν ο Ολυμπιακός έφτασε στο γήπεδο, ο Σάββας Θεοδωρίδης ζήτησε επιτακτικά από τον τέταρτο διαιτητή Μιχάλη Κουκουλάκη να συνοδεύσει την ομάδα στον καθιερωμένο περίπατο εντός του αγωνιστικού χώρου. Ο Κουκουλάκης το έπραξε και τότε έγιναν μάρτυρες της ρίψης φονικών φωτοβολίδων προς την πλευρά των ποδοσφαιριστών. Ο Κουκουλάκης τις κατέγραψε όλες, όμως εκεί συνέβη το εξής παράδοξο. Επειδή υπήρχαν πολλά σώματα μπροστά του, δεν μπόρεσε να δει τι συνέβη στον Φινμπόγκασον.

Στα αθλητικά sites είδαν τον τραυματισμό του Φινμπόγκασον

Ο Θεοδωρίδης μάζεψε άρον άρον τους ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού και πήγε αμέσως στα αποδυτήρια των διαιτητών φωνάζοντας πως «εμείς δεν παίζουμε, δεν θα βγούμε για ζέσταμα, απαιτούμε τη διακοπή του αγώνα»! Οι διαιτητές βρέθηκαν μπροστά σε ένα… ιστορικό απρόοπτο. Διότι ο Κουκουλάκης είχε καταγράψει τη ρίψη φωτοβολίδων ευθείας βολής αλλά δεν είχε δει τι ακριβώς είχε συμβεί στον Φινμπόγκασον. Παράλληλα όλοι μαζί ξεκίνησαν να ψάχνουν τι αναφέρει ο πειθαρχικός κώδικας.

Τη λύση έδωσαν τα αθλητικά sites. Οι τέσσερις διαιτητές κάθισαν και παρακολούθησαν όλοι μαζί τα video που έδειχναν πράγματι τον Φινμπόγκασον να δέχεται φωτοβολίδα ευθείας βολής στο πόδι του!

Ασήμαντη λεπτομέρεια: Στο απαρχαιωμένο γήπεδο της Λεωφόρου δεν είχαν ούτε καλό 3G, και ζητούσαν από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός τους κωδικούς του Wi fi…

Ωρυόταν ο Τάτσης: «Εγώ δεν βγαίνω να παίξω»!

Την ώρα που οι διαιτητές συζητούσαν μεταξύ τους τι ακριβώς συνέβη και τι προβλέπεται, ένας εξ αυτών πρωταγωνίστησε φωνάζοντας πως «εγώ δε βγαίνω να παίξω»! Ποιος ήταν; Ο βοηθός διαιτητή Δημήτρης Τάτσης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει επ’ ουδενί να γίνει το παιχνίδι. Όσοι τον άκουσαν να ωρύεται για την ακεραιότητα όλων, τον χαρακτήρισαν «Ταλιμπάν» υπέρ της διακοπής του αγώνα.

Ο Παππάς την ίδια ώρα ήταν αρκετά πιο χαλαρός και άκουγε από τη μία την υπερασπιστική γραμμή του Ολυμπιακού που ξεκαθάριζε ότι «δεν βγαίνουμε για προθέρμανση, θέλουμε να εφαρμόσετε τον κανονισμό» και από την άλλη έψαχνε στο internet τον κανονισμό καθώς είχε πρόθεση να ακολουθήσει το γράμμα του νόμου και να ανακοινώσει την αναβολή/ματαίωση του αγώνα.

Η τρύπα στον νόμο…

Τότε βρέθηκε ενώπιον ενός δεύτερου απροόπτου: Ο πειθαρχικός κώδικας είχε τρύπα! Δεν προέβλεπε τι θα μπορούσε να συμβεί αν η φωτοβολίδα ευθείας βολής είχε ριφθεί πριν την έναρξη της αναμέτρησης.

Στα αποδυτήρια των διαιτητών έδινε το παρών εκ μέρους του Παναθηναϊκού ο Στράτος Σωπήλης και ο Τάκης Φύσσας. Ο διευθυντής ποδοσφαίρου της πράσινης ΠΑΕ, έδειξε το σχετικό εδάφιο στον διαιτητή και ο Παππάς θορυβημένος ζητούσε χρόνο ώστε να μελετήσει τι ακριβώς προβλέπει το παράθυρο του νόμου καθώς θεωρούσαν πως κινδυνεύουν να εκτεθούν σε περίπτωση διακοπής του αγώνα.

Όση ώρα διαρκούσε η διακοπή ο Παππάς βγήκε στον αγωνιστικό χώρο και διαπίστωσε πως τα πράγματα κυλούσαν ομαλά. Ο Ολυμπιακός όμως, επέμενε ότι δεν θα βγει στο γήπεδο και την ίδια ώρα ξεκίνησαν επεισόδια στη Θύρα 11. Ο Κουκουλάκης βγήκε να δει τι συμβαίνει και κατέγραψε το περιστατικό, ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή ο ταξίαρχος της αστυνομίας ενημέρωσε πως υπάρχει και ένας τραυματισμός αξιωματικού της αστυνομίας έξω από το γήπεδο.

Μονότερμα Θεοδωρίδη

Σε όλο αυτό το διάστημα, ο Σάββας Θεοδωρίδης είχε πάρει… μέτρα στο γήπεδο της Λεωφόρου και είχε κλείσει τους διαιτητές στην εστία τους. «Εμείς δεν παίζουμε σε ζούγκλα, έχουμε τραυματία τον Φινμπόγκασον». Ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε σε πολύ ήπιους τόνους να δείξει πως είχε επιβληθεί πλέον η τάξη και όλα ήταν έτοιμα να ξεκινήσει το παιχνίδι. Το ίδιο συνέβαινε και με τα υψηλόβαθμα στελέχη του που δεν είχαν καμία εμπλοκή με τους αξιωματούχους του αγώνα ή της κυβέρνησης. Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, οι Μαρινάκης-Βρέντζος τον κάλεσαν διαδοχικά για να εκφράσουν τις απόψεις τους…

Κάπου εκεί, λίγο μετά τις 7, μπήκε στα αποδυτήρια των διαιτητών, ο αθλητικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου. «Η δική μου θέση είναι να ξεκινήσετε το παιχνίδι και να ενημερώσουμε ότι στην πρώτη διακοπή θα το διακόψουμε οριστικά. Ωστόσο η τελική απόφαση είναι δική σας», τόνισε προς τους υπεύθυνους διεξαγωγής του αγώνα.

Όλοι, προεξάρχοντος του αθλητικού εισαγγελέα, είχαν μια κοινή ανησυχία που την εξέφραζαν και στους διαιτητές. Τι θα συμβεί αν ανακοινωθεί από τα μεγάφωνα η οριστική ματαίωση του ντέρμπι.

Ο παρατηρητής του αγώνα, Νίκος Πατμανίδης, από τους πλέον σχολαστικούς στη Λίγκα, κατέγραφε κάθε λεπτομέρεια. Όσο η ώρα περνούσε, η ανησυχία μεγάλωνε. Διαπιστώθηκε μάλιστα, ότι το λουκέτο της 13 είχε σπάσει και ήταν επικίνδυνο για μαζικά ντου. Ζητήθηκε από τις αρχές να συλλάβουν τους δράστες των ρίψεων με στιλό, αλλά εκείνη την ώρα ήταν αδύνατον, καθώς όπως διαπίστωσαν, αμέσως μετά τις ρίψεις κινούνταν γρήγορα οι δράστες αλλάζοντας θέσεις ώστε να δυσκολέψουν τον εντοπισμό τους.

Η ιατρική γνωμάτευση για Φινμπόγκασον και η παρέμβαση Σίλβα

Όσο οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν, με πρωτοβουλία του εισαγγελέα και του παρατηρητή και συνοδευόμενοι από τον γιατρό του αγώνα, πήγαν στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού για να εξετάσουν τον Φινμπόγκασον. Ο Ισλανδός έδειξε ένα μικρό μαύρο σημάδι στη φόρμα του και στη συνέχεια στο πολύ ανοιχτόχρωμα σώμα του, διαπιστώθηκε μια γρατζουνιά στον αριστερό δικέφαλο του ποδιού του, την οποία κατέγραψαν με επιστημονικό τρόπο ως «ερυθρότητα». Κοινώς, κοκκινίλα.

Καθώς εξεταζόταν από τον γιατρό, ο Σάββας Θεοδωρίδης ξεκίνησε να φωνάζει: «Τα βλέπετε; Εμείς δεν κατεβαίνουμε να παίξουμε! Χτυπήσαν τους παίκτες μας»!

Προκλήθηκε μεγάλη ένταση και το αποτέλεσμα ήταν άλλοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να σχολιάζουν τι συμβαίνει, άλλοι να γελάνε με τις φωνές και ο ποδοσφαιράνθρωπος Μάρκο Σίλβα που τα ζούσε όλα αυτά για πρώτη φορά, να μπαίνει έξαλλος μέσα και να ωρύεται: «Βγείτε όλοι έξω, έχετε αναστατώσει τους ποδοσφαιριστές, δεν είναι κατάσταση αυτή! Εδώ είναι δικός μας χώρος»!

Το τηλεφώνημα Παππά-παρατηρητή διαιτησίας

Είχε περάσει η ώρα τέλεσης του αγώνα, και καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν, ένα από τα πολύ λίγα τηλέφωνα στα οποία συνομίλησε ο Παππάς ήταν με άνθρωπο που βρισκόταν εντός γηπέδου. Ήταν ο παρατηρητής διαιτησίας, Δημήτρης Γκρούτσης - που ανήκει στον σκληρό πυρήνα του ελληνικού ποδοσφαίρου - από τον σύνδεσμο Κορίνθου που καθόταν στη Θύρα 3 των επισήμων. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν από το περιβάλλον των διαιτητών, αναφέρουν πως ο παρατηρητής διαιτησίας του είπε πως «εγώ στη θέση σου θα το διέκοπτα»… Ο παρατητητής διαιτησίας, πρέπει να τονιστεί, πως έχει ως μοναδική αρμοδιότητα να κρίνει την απόδοση του διαιτητή κατά τη διάρκεια του 90λεπτου… Ήταν δική του άποψη; Μετέφερε απόψεις άλλων, ενδεχομένως μελών της ΚΕΔ; Αυτό είναι κάτι που είναι αδύνατον να διαπιστωθεί επίσημα…

Ένα ακόμα κρίσιμο πρόσωπο που αλώνιζε στους διαδρόμους της Λεωφόρου ήταν και ο Θανάσης Μπουτζιώλης. Με την ιδιότητα του υπευθύνου ασφαλείας της ΕΠΟ, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Τρικάλων, παρατηρητής του τελικού Κυπέλλου Ολυμπιακός-Ξάνθη, ο οποίος στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως γιόρταζε στο ίδιο κέντρο διασκέδασης με τους παίκτες του Ολυμπιακού… Παράλληλα, πέρα από τη Λεωφόρο ήταν και σε άλλα σημαντικά παιχνίδια του Ολυμπιακού παρών, πάντα με την ιδιότητα του υπευθύνου ασφαλείας της ΕΠΟ.

Λίγο πριν τις 8, ο Παππάς πήρε την απόφαση που σκεφτόταν από το πρώτο δεκάλεπτο μετά τη ρίψη φωτοβολίδας με στιλό. Τα όσα συνέβησαν αμέσως μετά (ένταση με τα ΜΑΤ στη θύρα 11, τραυματισμός αστυνομικου, σπασμένο λουκέτο) λειτούργησαν συσσωρευτικά για να διαταχθεί διακοπή.

Η καταλυτική έκθεση της ΔΕΑΒ

Ο Παππάς φώναξε για 4η-5η φορά τους εκπροσώπους των δύο ομάδων κι εκεί η αποδοχή της απόφασης έγινε στωικά. Με τον Παναθηναϊκό να επισημαίνει, πάντα σε ήπιο ύφος, πως η κατάσταση μπορεί πια να είναι επικίνδυνη…

Το φύλλο αγώνα και η έκθεση του παρατηρητή είναι απολύτως επιβαρυντικές για τον Παναθηναϊκό.

Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις όμως, φαίνεται πως θα παίξει η έκθεση της ΔΕΑΒ που εκπροσωπήθηκε με δύο παρατητητές στο γήπεδο (έναν στη Θύρα 3 κι έναν στα αποδυτήρια) αλλά και τους δύο επικεφαλής της, τον πρόεδρο Νικόλαο Δαμασκόπουλο και τον αναπληρωτή πρόεδρο Ζήση Μπέλλο. Οι παρατηρητές έχουν καταγράψει τα πάντα στις εκθέσεις τους, για τις φωτοβολίδες και τα επεισόδια μετά την ανακοίνωση της διακοπής, ωστόσο αδειάζουν τους διαιτητές καθώς σημειώνουν πως επικρατούσε απόλυτη ηρεμία στη διάρκεια της διακοπής και ενώ μεταξύ τους σχολίαζαν πως το παιχνίδι πρέπει να ξεκινήσει, έλαβαν γνώση της απόφασης που οδήγησε σε ακόμα χειρότερα επεισόδια…

Φως στο παρασκήνιο της διακοπής!