MENU

Πολύς λόγος άρχισε να γίνεται αν πρέπει να βρεθεί στη Λεωφόρο το Σάββατο ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, για να συνοδεύσει την ομάδα του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, στα γρήγορα: γιατί να μην παρευρεθεί; Λόγω της εγκληματικής οργάνωσης και των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί;

Απάντηση: Δεν θυμάμαι να του απαγόρευσε κανείς να πηγαίνει στo γήπεδο. Είτε στην εξέδρα, είτε στη σουίτα, είτε σε μπουθ, είτε στους... οργανωμένους.

Για να μην οξυνθούν τα πνεύματα;

Απάντηση: Εδώ η ιστορία έχει πολύ ψωμί, αλλά θα προσπαθήσω να αφήσω στην άκρη την... ψίχα που όσο τρως τόσο σε μπουχτίζει. Θα γυρίσω το χρόνο λίγο πίσω, στο μπασκετικό ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και τη χειρονομία Σπανούλη με τα... αυτιά του στο μαινόμενο -κυριλέ κατά τα άλλα- μπασκετικό πλήθος που σεληνιαζόταν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, και μόνο στη θέα τoυ παλιού... έρωτα.

Για να είμαι ειλικρινής, είχα ταχθεί κατά της κίνησης Σπανούλη. Επειδή η χειρονομία ήταν αχρείαστη, επειδή δεν προκαλείς έναν άστεγο επιδεικνύοντάς του το νέο σου σπίτι, επειδή υποτίθεται εσένα βλέπουν και παραδειγματίζονται οι μικρότεροι, επειδή ο υγιής αθλητισμός είναι χρυσός και γι' αυτό πρέπει να ενώνει κι όχι να χωρίζει κι επειδή... περσινά ξινά σταφύλια.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο Μαρινάκης δεν πρέπει να πάει στην καυτή έδρα του Παναθηναϊκού. Eίναι persona non grata κι εκεί κι αλλού. Αφενός δεν έχει καμία προηγούμενη στενή σχέση με τον Παναθηναϊκό, όπως ο 33χρονος γκαρντ του μπασκετικού Ολυμπιακού, αφετέρου δεν θα «τολμήσει» να προβεί σε χειρονομία. Οι οπαδοί των πρασίνων βεβαίως έχουν τους λόγους τους. Τα καραγκιοζιλίκια του Περέιρα, το... τετ α τετ του τότε προέδρου των ερυθρολεύκων με τον Τζιμπρίλ Σισέ, τα «μαθήματα ήθους», η περσινή... βόλτα στον αγωνιστικό χώρο προσθέτουν επιχειρήματα σε όσους βλέπουν με κακό μάτι την πρόθεση του ιδιοκτήτη των ερυθρολεύκων.

Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να ξεσκονίσουμε λίγο τις αρχές και τις αξίες μας (όσοι τουλάχιστον έχουμε από δαύτες), αλλά και να βάλουμε το μυαλό μας λίγο να δουλέψει, προσπαθώντας να απαντήσουμε στο νέο... δίλημμα «να έρθει ή να μην έρθει;».

Αυτό το τελευταίο κουμπώνει στο παραπάνω «δεν θα τολμήσει να προκαλέσει». Όχι επειδή φοβάται, ούτε επειδή η ιδιοσυγκρασία του συμβαδίζει με παθητικές συμπεριφορές. Ο λόγος έχει ήδη απαντηθεί από την έως τώρα στάση του, ειδικά από τη στιγμή που του απαγγέλθηκε η απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο κι ενώ περιμένουμε το Δικαστικό Συμβούλιο να αποφανθεί εάν θα παραπεμφθεί σε δίκη για την εγκληματική οργάνωση. Κουβέντα πουθενά και τα νήματα να κινούνται με μαεστρία. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα ξεψαχνίζεται το Koriopolis, παρά το τελεσίδικο βούλευμα για αθώωσή του.

Όσον αφορά το αντικειμενικό του πράγματος, δηλαδή της παρουσίας του ή μη στο γήπεδο, πρέπει και οφείλει να είναι στο γήπεδο. Χωρίς βόλτες στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς αχρείαστες δηλώσεις, χωρίς να δώσει σε κανέναν το άλλοθι να κάνει τη Λεωφόρο καλοκαιρινή. Διότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το ξεπεράσουμε κι αυτό, εν έτη 2015.

Ο Παναθηναϊκός είναι εκείνος που διαμαρτύρεται σε μόνιμη βάση για την ποδοσφαιρική ανομία, που δεν αφήνει ορισμό για ορισμό να πέφτει κάτω. Με τα δίκια του ή μη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι οπαδοί του ή τουλάχιστον εκείνο το κομμάτι που μπήκε πέρυσι μέσα και έφερε την τιμωρία του τριφυλλιού, θα πρέπει να αποδείξουν ότι δικαίως διαμαρτύρονται για όλα αυτά και έχουν σιχαθεί τη σαπίλα που βλέπουμε κάθε εβδομάδα -σχεδόν- στο σούπερ ελληνικό πρωτάθλημα.

Για να καταδικάσεις, πρέπει να είσαι καθαρός. Για να διαφοροποιηθείς, πρέπει να τολμήσεις και για να αλλάξει ο κόσμος, πρέπει πρώτος να αλλάξεις εσύ.

Ο Μαρινάκης πρέπει να πάει στη Λεωφόρο