MENU

Έναν αμφιλεγόμενο και πολυσυζητημένο διαιτητή όρισε η ΚΕΔ για να διευθύνει το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο λόγος για τον Σταύρο Μάνταλο από την Ένωση Καβάλας, που μόλις πριν από δέκα μέρες έγινε διεθνής και που μέχρι το 2013 ανήκε στην Σύνδεσμο Αθηναίων διαιτητών, αλλά πήρε μεταγραφή στην ιδιαίτερή του πατρίδα λόγω μόνιμης εγκατάστασης για επαγγελματικούς λόγους. Βοηθοί του θα είναι ο Δημήτρης Τάτσης (Ηπείρου) και ο Βασίλης Καραβασίλης (Καβάλας), 4ος διαιτητής ο Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών) που έγινε διεθνής μαζί με τον Μάνταλο και παρατηρητής διαιτησίας ο Μιχάλης Καλαθένος (Δωδ/νησου).

Ο Σταύρος Μάνταλος είναι γεννημένος στις 6 Μαΐου 1980. Επαγγέλλεται καθηγητής πληροφορικής και εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στον πίνακα της Super League βρίσκεται από τη σεζόν 2010-11, ενώ τη σεζόν 2011-12 υποβιβάστηκε για έναν χρόνο στη Football League για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Συνολικά στην καριέρα του έχει διευθύνει 65 ματς της μεγάλης κατηγορίας.

Εξάλλου, μπορεί να έγινε διεθνής μόλις πρόσφατα, έχει όμως ήδη μεγάλη εμπειρία από ντέρμπι, αφού έχει διευθύνει δύο ντέρμπι «αιωνίων» και τα δύο στη Λεωφόρο: το 2-2 τη σεζόν 2012-13 και το 0-1 με το γκολ του Μήτρογλου στην εκπνοή τη σεζόν 2013-14.

Φέτος έχει σφυρίξει σε δύο αγώνες: Το Παναιτωλικός-Πανιώνιος 1-5 και το ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1. Στο ματς του ΟΑΚΑ, οι Ηπειρώτες είχαν τελειώσει με εννιά παίκτες (η δεύτερη κίτρινη στον Μιχαήλ θεωρήθηκε τραβηγμένη, αν και μπορούσε να τη δεχτεί νωρίτερα), δόθηκε ένα καθαρό πέναλτι στην ΑΕΚ, ενώ δόθηκε ακόμα ένα το οποίο ορθώς πήρε πίσω ο Μάνταλος, έπειτα από συνεννόηση με τον βοηθό του. Παρόλα αυτά, ο «ερυθρόλευκος» Τύπος ξεσάλωσε εναντίον του Μάνταλου (προφανώς όχι… αυθόρμητα)! Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η διαιτησία του Καβαλιώτη (που ήταν γενικά καλή) στο συγκεκριμένο ματς, αποτέλεσε έναν από τους λόγους για τους οποίους ο Γιάννης Τσαχειλίδης καρατομήθηκε από την ΕΠΟ από τη θέση του υπεύθυνου ορισμού διαιτητών στην ΚΕΔ…

Τέσσερις ήττες σε οκτώ ματς!

Γενικότερα η ΑΕΚ έχει καλή παράδοση με διαιτητή τον Μάνταλο, έχοντας μαζί του 5 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα, στις 7 φορές που τον έχει «συναντήσει». Η μία ήττα βέβαια, ήταν από τις πιο ντροπιαστικές στην ιστορία του δικεφάλου, καθώς πρόκειται για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός Βόλου 0-4 τη σεζόν 2010-11. Ήταν επίσης διαιτητής στο ΑΕΚ-Βέροια 2-1 που σημαδεύτηκε από τον περίφημο… χαιρετισμό του Κατίδη, ενώ με τον Καβαλιώτη ρέφερι, η Ένωση έχει και δύο θριάμβους επί του ΠΑΟΚ, έναν στον ΟΑΚΑ για τα πλέι οφ και έναν στην Τούμπα για το Κύπελλο.

Ο Παναθηναϊκός αντίθετα, έχει κάκιστη παράδοση με διαιτητή τον Μάνταλο, καθώς σε 8 αγώνες έχει 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες, ενώ τον έχει σφυρίξει σε δύο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, από τα οποία οι «πράσινοι» δεν κέρδισαν κανένα! Παράλληλα, όμως, υπήρξαν περιπτώσεις που τον έχει αδικήσει κατάφωρα και παρακάτω θα αναφερθούμε σε αυτές. Ας δούμε αναλυτικά τους αριθμούς:

Τα ματς του Παναθηναϊκού με διαιτητή τον Μάνταλο:

2014-15: Ξάνθη-ΠΑΟ 4-2, Πανιώνιος-ΠΑΟ 1-1, ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 4-3.

2013-14: ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-1.

2012-13: ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-2, Πλατανιάς-ΠΑΟ 1-0 (φάση «16» Κυπέλλου, β’ αγώνας).

2010-11: ΠΑΟ-Πανσερραϊκός 2-0, Ολυμπιακός Βόλου-ΠΑΟ 3-2.

ΣΥΝΟΛΟ (σε 8 ματς): 2 νίκες, 2 ισοπαλίες, 4 ήττες, 13-15 τέρματα.

Τα ματς της ΑΕΚ με διαιτητή τον Μάνταλο:

2015-16: ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1.

2012-13: ΑΕΚ-Βέροια 2-1.

2010-11: ΑΕΚ-Ολυμπιακός Βόλου 0-4, ΑΕΚ-Πανιώνιος 1-1, ΑΕΚ-Ατρόμητος 1-0, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 3-0 (πλέι οφ), ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1 (β’ ημιτελικός Κυπέλλου).

ΣΥΝΟΛΟ (σε 7 ματς): 5 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα, 11-7 τέρματα.

Τα «φάλτσα» με Παναθηναϊκό

Στην καριέρα του ο Μάνταλος έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις με τα σφυρίγματά του, κάποια εκ των οποίων αφορούσαν και τον Παναθηναϊκό.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι στο 3-2 του Ολυμπιακού Βόλου με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2010-11, όπου είχε αφήσει τους «πράσινους» με δέκα παίκτες από το 39’ και με εννιά από το 78’, έδωσε δύο πέναλτι στους Βολιώτες, ενώ δεν είχε δώσει πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού σε χέρι του Ντολεζάϊ!

Οι «πράσινοι» φώναξαν κι άλλες φορές για τον Μάνταλο, δικαίως ή αδίκως, όπως για μια περίπτωση πέναλτι στο 2-2 με τον Ολυμπιακό την περίοδο 2012-13 (ανατροπή Πετρόπουλου από Μανωλά) και μια άλλη περίπτωση πέναλτι στην ήττα (1-0) από τον Πλατανιά για το Κύπελλο της ίδιας σεζόν. Πέρυσι, εξάλλου, για το Πανιώνιος-Παναθηναϊκός (1-1), στο «τριφύλλι» διαμαρτυρήθηκαν για το πέναλτι που δόθηκε στους Νεοσμυρνιώτες και για τη μη αποβολή του Μητρόπουλου.

Επίσης, τον Δεκέμβρη του 2014, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε στείλει επιστολή στην ΕΠΟ και είχε καταγγείλει ως «προκλητικό» τον ορισμό του Μάνταλου στον αγώνα με την Ξάνθη (η οποία νίκησε με 4-2), δεδομένης της αναφοράς του ονόματός του στις συνομιλίες του σκανδάλου των στημένων αγώνων.

Τα επεισόδια στην Τούμπα

Στον επαναληπτικό της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ (0-1) το 2011 στην Τούμπα, ο Μάνταλος δεν είχε διακόψει το παιχνίδι παρά το γεγονός ότι ένα καπνογόνο είχε χτυπήσει τον τερματοφύλακα της Ένωσης, Σάχα. Μετά το σφύριγμα της λήξης οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο.

Στο ίδιο γήπεδο, την περίοδο 2013-14, πάλι για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου, ο αγώνας του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό είχε αρχίσει με 45λεπτη καθυστέρηση επειδή είχαν τοποθετηθεί… ψάρια στον πάγκο των «ερυθρόλευκων». Είχε τεθεί θέμα (από τον Ολυμπιακό) ακόμα και για αναβολή του αγώνα, όμως ο Καβαλιώτης ρέφερι αποφάσισε την έναρξή του, πράγμα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Πειραιωτών. Οι «κακές γλώσσες» λένε, ότι το γεγονός πως δεν έγινε διεθνής από πέρσι, οφείλεται στις αποφάσεις που πήρε στον συγκεκριμένο αγώνα…

«Μου λέει… έπρεπε να κάνω έγκλημα»!

Το όνομα του Σταύρου Μάνταλου είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011, όμως προέκυψε ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία σε βάρος του (μίλαγαν άλλοι για λογαριασμό του) και έτσι δεν του ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Συγκεκριμένα, στις συνομιλίες που κατέγραφε η ΕΥΠ για το Koriopolis, μιλάει ο Αχιλλέας Μπέος με άγνωστο, αμέσως μετά τον αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0 (2/2/2011), όπου διαιτητής ήταν ο Μάνταλος. Η στιχομυθία, όπως καταγράφεται στη δικογραφία της υπόθεσης, έχει ως εξής:

ΜΠΕΟΣ: Έλα ρε αδελφούλη, έχω τρελαθεί με τα μ.....πανα.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Τώρα μπήκα στο αεροπλάνο. Ναι, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Πάντως και ο Μάνταλος ήταν...

ΜΠΕΟΣ: Τον πήρα. Άστο τώρα αυτό το θέμα. Δεν έπαιξε η ομάδα.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Εντάξει...

ΜΠΕΟΣ: Με πήρε τώρα τηλέφωνο, του μίλησα. Μου λέει “έπρεπε να κάνω έγκλημα”, μου λέει. “Θα τελείωνα με τη σφυρίχτρα”...

ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Εντάξει...

ΜΠΕΟΣ: Δεν είχε, δεν τσουλούσε η ομάδα...

ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Εντάξει τώρα. Μας έκοψε ανάποδα, τέτοια, εσύ τα καταλαβαίνεις...

ΜΠΕΟΣ: Τίποτα. Μη σου λένε τέτοια. Το είδα το παιχνίδι. Δεν έφυγα ούτε για κατούρημα.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Εντάξει...

Δύο μέρες μετά, υπάρχει και νέα συνομιλία, αυτή τη φορά ανάμεσα στον Αχιλλέα Μπέο και τον Θανάση Κανελλόπουλο (ο οποίος έχει απαλλαχθεί δια βουλεύματος). Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έλα τι έγινε;

ΜΠΕΟΣ: Ε, τι να γίνει, είναι θυμωμένος ο Βαγγέλης.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμωμένος είναι ο Βαγγέλης; Με ποιον είναι θυμωμένος; Με εσένα;

ΜΠΕΟΣ: Ναι ρε παιδάκι μου. Με το θέμα του Μάνταλου. Φταίω εγώ να πούμε; Έκανα μια προσπάθεια, τι να κάνω. Αλλά που τον αδίκησε, ένα σουτ δεν έκαναν, δεν πάτησαν περιοχή. Όλες οι εφημερίδες, οι δικοί του δημοσιογράφοι, όλοι αυτοί λένε προβληματισμένοι με την απόδοση της ομάδας. Και ο τελευταίος το είδε, αυτός δεν μπορεί να το δει; Τι να κάνει ο διαιτητής; Να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα; Μπορεί να το κάνει αυτό ποτέ;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΜΠΕΟΣ: Αντί να ψάξει να βρει να πούμε τι γίνεται και τι δεν γίνεται, ασχολείται τώρα αν έδωσε ένα σφύριγμα, ένα φάουλ ή ένα αράουτ. Είναι κρίνεται να πούμε ένα τέτοιο;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να σου πω. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα κάθε φορά που λέμε βάζουμε εκεί και μετά ξανακάνουμε αυτά. Εντάξει, συγκρίνει τώρα ας υποθέσουμε το τι έγινε την Κυριακή στο Βόλο με αυτό τώρα; Που τα κατάπινε αυτός;

ΜΠΕΟΣ: Δεν γίνεται αυτό το πράγμα να ξαναγίνεται συνέχεια. Αλλά άντε και έτσι να ήταν θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει ο Ολυμπιακός; Αφού δεν έπαιξε μπάλα, δεν ακούμπησε τη μπάλα. Οι άλλοι μπήκανε μέσα φανατισμένα, οι δικοί του μπήκανε χεσμένοι. Τι να πούμε τώρα. Και λέει με πήρε και μου είπε ότι ο Νίκος λέει κέρναγε γλυκά όλη την ημέρα χτες, για τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού και είπε λέει ότι εγώ είμαι το αφεντικό, εγώ λέει έφτιαξα τον Μάνταλο. Άκου να δεις, είναι δυνατόν τώρα τέτοια πράγματα; Ποιος να ακούσει το Νίκο;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει του τα είπανε. Δηλαδή, επειδή τα λέει ο Νίκος σημαίνει ότι έγιναν;

ΜΠΕΟΣ: Ναι. Ποιος να ακούσει το Νίκο τώρα; Στα αρ... τους τον γράφουν το Νίκο. Αφού δεν είναι τίποτα, ούτε ομάδα έχει, ούτε παράγοντας είναι, ούτε επιρροές έχει. Εδώ έχει ξεφτιλιστεί. Τι να πω δεν ξέρω.

Υπάρχει, εξάλλου, ακόμη μία συνομιλία, η οποία είναι ανάμεσα στον Σταύρο Μάνταλο και τον Μάκη Ψωμιάδη για τον αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ (16/3/2011) όπου ο ρέφερι ακούγεται να συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «γελοίος» για τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο…

Η τιμωρία και η κατάθεσή του

Στις 5 Αυγούστου 2011, 1,5 μήνα δηλαδή, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η ΚΕΔ στο σεμινάριο διαιτητών δεν βράβευσε τον Σταύρο Μάνταλο αν και ήταν τρίτος καλύτερος στη βαθμολογία των διαιτητών του προηγούμενου πρωταθλήματος και ως είθισται οι τρεις πρώτοι βραβεύονταν σε ειδική εκδήλωση! Οι δύο πρώτοι διαιτητές, βέβαια, βραβεύτηκαν κανονικά…

Η ΕΠΟ, όμως, δεν έμεινε εκεί. Ενώ δεν ασκήθηκε ποτέ ποινική δίωξη στον Μάνταλο, αποφασίζει εκείνο το καλοκαίρι τον υποβιβασμό του στη Football League, σε ένδειξη δυσαρέσκειας προς το πρόσωπό του. Απόφαση, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρακτική που έχει ακολουθήσει σε άλλες περιπτώσεις, όπου διαιτητές που διώκονται ποινικά, αντί να εξαφανίζονται, επιβραβεύονται με το να συνεχίζουν να σφυρίζουν!

Ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2012, ο Σταύρος Μάνταλος επιστρέφει στους πίνακες της Super League.

Τον Οκτώβριο του 2013 καλείται ως μάρτυρας στην πρώτη δίκη για το Koriopolis (δίκη Ψωμιάδη), όπου μεταξύ άλλων αναφέρει στο δικαστήριο: «Δεν έχω δώσει δικαίωμα ποτέ σε κανέναν πρόεδρο να με χαρακτηρίσει κόκκινο, μπλε ή πράσινο…».

Σταύρος Μάνταλος: Τα άπαντα!