MENU

Η αναμέτρηση του Δικεφάλου του Βορρά με το Τριφύλλι είναι αυτή που ξεχωρίζει στην 8η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, με το παρελθόν των δύο αναμετρήσεων των δύο ομάδων να είναι πλούσιο. Μόνο στην Τούμπα άλλωστε έχουν δοθεί 61 παιχνίδια ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, με την προϊστορία τους να είναι ξεκάθαρα σε... ασπρόμαυρο φόντο, μιας και οι Θεσσαλονικείς έχουν νικήσει σχεδόν στα μισά μεταξύ τους ματς.

Τα... κόζια βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει και οι «πράσινοι», ιδίως στο γήπεδο της Τούμπας, έχουν να επιδείξουν αρκετές επιτυχίες, με την κατάσταση μάλιστα την τελευταία δεκαετία να είναι (σχεδόν) απόλυτα μοιρασμένη. Ας δούμε ωστόσο πιο αναλυτικά πώς έχουν τα πράγματα στα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού, στα χρόνια της Α' Εθνικής, ήτοι μετά το 1960.

* Το αποψινό ντέρμπι είναι το Νο 62 στο γήπεδο της Τούμπας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ξεκάθαρη η υπεροχή του ΠΑΟΚ που έχει 30 νίκες, έναντι 19 του Παναθηναϊκού, με 12 ματς να έχουν λήξει ισόπαλα.

* Πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ απέναντι στο Τριφύλλι είναι ο Γιώργος Σκαρτάδος, που μετράει πέντε γκολ. Ωστόσο ο «δήμιος» του Δικεφάλου από πλευράς Παναθηναϊκού αγωνίζεται και σήμερα, αποτελώντας το μεγάλο «κανόνι» της ομάδας του. Ο Μάρκους Μπεργκ μετράει επτά τέρματα κόντρα στον αποψινό του αντίπαλο, με τον οποίο έχει πετύχει τα δύο από τα τέσσερα εν Ελλάδι χατ τρικ!

* Από το σημερινό ρόστερ του Δικεφάλου, ο Στέφανος Αθανασιάδης είναι αυτός μετά περισσότερα γκολ εναντίον του Παναθηναϊκού, αφού έχει τέσσερα στο ενεργητικό του. Μαζί με τους Κούδα και Σαράφη μάλιστα βρίσκεται στη 2η θέση της σχετικής λίστας.

* Στους εννιά αγώνες έχει φτάσει το μεγαλύτερο αήττητο σερί του ΠΑΟΚ απέναντι στους «πράσινους». Ηταν τη δεκαετία 1970-80, όπου έφτασε να έχει επτά νίκες και δύο ισοπαλίες. Το σερί μάλιστα έσπασε με το περίφημο ντέρμπι του Λίτσα (0-2), τον διαιτητή από τον οποίο είχε φρικτά παράπονα ο Δικέφαλος και μετά το παιχνίδι ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια.

* Στα πέντε ματς έχει φτάσει το μεγαλύτερο αήττητο σερί που είχε ποτέ ο Παναθηναϊκός στην Τούμπα, αλλά έκτοτε έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας (1962-67).

* Το Τριφύλλι έφυγε με διπλό και στις δύο τελευταίες επισκέψεις του από το γήπεδο του ΠΑΟΚ, ωστόσο δεν έχει καταφέρει ποτέ να πάρει τρία σερί διπλά. Η τελευταία μάλιστα φορά που είχε κάνει 2/2 ήταν το 1985-87, ενώ μόλις δύο φορές το έχει κάνει ακόμα (1969-70, 1960).

* Στις έξι διαδοχικές νίκες φτάνει το μεγαλύτερο σερί που είχε ποτέ ο Δικέφαλος του Βορρά κόντρα στον Παναθηναϊκό. Πρόκειται για την πενταετία 1980-85, τότε όπου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το δεύτερο και τελευταίο του πρωτάθλημα στην Α' Εθνική (1985).

* Τέσσερις συνεχόμενες ήττες έχει ο ΠΑΟΚ ανεξαρτήτως έδρας από το Τριφύλλι, όσες δηλαδή φορές συναντήθηκαν οι δύο ομάδες κατά την περσινή περίοδο, σε κανονική διάρκεια και πλέι οφ. Μόλις μία νίκη έχει να επιδείξει μάλιστα στα οχτώ τελευταία παιχνίδια τους (1-1-6) σε πρωτάθλημα και Κύπελλο!

* Με 4-0 είναι η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία των «ασπρόμαυρων» κόντρα στον Παναθηναϊκό. Επρόκειτο για τον επαναληπτικό των ημιτελικών του Κυπέλλου το 1985 (2-0 το πρώτο ματς). Στον τελικό ωστόσο ο Δικέφαλος γνώρισε βαριά ήττα με 4-1 από τη Λάρισα στο ΟΑΚΑ. Οσο για το Τριφύλλι, το μεγαλύτερο διπλό στην Τούμπα ήταν με σκορ 1-3, αποτέλεσμα που έχει έρθει τρεις φορές, με τελευταία το 2011 (30/10/11).

* Για 12η φορά αναμετρώνται οι δύο ομάδες τον μήνα Οκτώβριο στην Τούμπα και οι πέντε εξ αυτών βρήκαν νικητή τον ΠΑΟΚ (5-3-3). Δύο φορές μάλιστα αγωνίστηκαν την ίδια ακριβώς ημερομηνία (25/10) κι ο ΠΑΟΚ είχε μία νίκη και μία ισοπαλία.

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός: Το... δέκα των αριθμών