MENU

Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις… Τι να προτάξεις και τι να «παίξεις χαμηλά»…

Για τον Αλέξανδρο Αρετόπουλο ο λόγος, που ορίστηκε να διευθύνει το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού στην Τούμπα. Ένα όνομα… δεκάδες ιστορίες και διαιτητικές «ομορφιές»!

Στα 36 του χρόνια (γεννημένος στις 26/6/1979), η ΕΠΟ «θυμήθηκε» μόλις την περασμένη εβδομάδα να τον χρίσει διεθνή, ίσα-ίσα να πάρει γεύση από μικρά ματς στην Ευρώπη, διότι προοπτική εξέλιξης δεν έχει καμία, όχι απαραιτήτως λόγω ικανοτήτων (που και αυτό είναι ένα θέμα), αλλά σίγουρα λόγω ηλικίας.

Άλλωστε διαιτητής που έχει «μέντορα» τον γνωστό και μη εξαιρετέο πρόεδρο της ΕΠΣ Τρικάλων, Θανάση Μπουτζιώλη, που λύνει και δένει στα χρόνια των διοικήσεων Σαρρή και Γκιρτζίκη, δεν θα μπορούσε να μην φτάσει ψηλά…

Στα Τρίκαλα, βέβαια, δεν έχουν την ίδια άποψη. «Αλέξη και Θανάση είστε της πόλης η ντροπή», έγραφε το πανό που είχε αναρτηθεί στο γήπεδο των Τρικάλων λίγο μετά το περίφημο Πλατανιάς-Παναθηναϊκός 2-1 τη σεζόν 2012-13 και αναφερόταν φυσικά σε Αρετόπουλο και Μπουτζιώλη.

Εκείνο το παιχνίδι στα Περιβόλια, ήταν αυτό που έχει στιγματίσει τον Αρετόπουλο περισσότερο από κάθε άλλο, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών σε ένα κρεσέντο κραυγαλέων αποφάσεων, όλων σε βάρος του Παναθηναϊκού! Ανύπαρκτο πέναλτι στον Πλατανιά, ανύπαρκτη αποβολή του Ζέκα και μη καταλογισμός πέναλτι στους «πράσινους»! Ο ορισμός της αλλοίωσης αποτελέσματος!

Τι του στοίχησε; Μόνο δυο μήνες εκτός ορισμών και μετά… τράβηξε ξανά προς τη δόξα!

Μηνύσεις και αγωγές

Η διαιτησία του σε εκείνο το παιχνίδι περιλήφθηκε στη συνέχεια σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Αθλητικό Εισαγγελέα Αθηνών, ο αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού, Βασίλης Κωνσταντίνου, για «εχθρικές διαιτησίες» που αντιμετώπισε η ομάδα του στη συγκεκριμένη περίοδο και οι οποίες, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, «έγιναν από διαιτητές που είναι ενταγμένοι σε έναν οργανωμένο σχεδιασμό αλλοίωσης αποτελεσμάτων».

Το… φανταστικό περιοδικό «Παράγκα και Όραμα» που διαφήμιζε ο ΣΚΑΪ, άρχισε να «πυροβολεί» καρά ριπάς τον Τρικαλινό, με αποτέλεσμα εκείνος να καταθέσει αγωγή κατά του προέδρου του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου, ως προέδρου του τηλεοπτικού σταθμού. Η ύπαρξη αυτή της αντιδικίας, βέβαια, ουδόλως απασχολεί την ΚΕΔ και την ΕΠΟ, που συνεχίζει και ορίζει τον Αρετόπουλο σε αγώνες των «πρασίνων», ενώ και ο ίδιος όφειλε να δηλώνει κώλυμα, αλλά δεν το κάνει…

Φανέλες του Ολυμπιακού και άνοιγμα λογαριασμών

Την ίδια περίοδο με το επίμαχο ματς στα Περιβόλια, ιδιαιτέρως αρνητικά σχόλια είχε προκαλέσει η φημολογούμενη ενέργεια του Αρετόπουλου να πάει στα αποδυτήρια και να ζητήσει ως ενθύμιο μία φανέλα του Ολυμπιακού, μετά από έναν αγώνα Άρης-Ολυμπιακός 2-2 που είχε σφυρίξει, με τους «κίτρινους» να φωνάζουν για πέναλτι που δεν τους δόθηκε.

Πέρσι, εξάλλου, παραμονές του ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2, είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο μια φωτογραφία από το παρελθόν, όπου ο Αρετόπουλος σε νεαρή ηλικία, είχε φωτογραφηθεί με φίλους του μπροστά από σημαίες του Ολυμπιακού!

Επίσης, σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει, το ΣΔΟΕ είχε ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Αλέξανδρου Αρετόπουλου και άλλων εννέα διαιτητών, έπειτα από εισαγγελική εντολή του Αριστείδη Κορέα που είχε συντάξει το πόρισμα για την «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο. Από το άνοιγμα εκείνων των λογαριασμών δεν είχε προκύψει τίποτα επιλήψιμο.

Η φωτοβολίδα στον Γλύκο και το ακυρωθέν γκολ

Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό είναι μόλις το δεύτερο ντέρμπι που θα διευθύνει στην καριέρα του ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος.

Το πρώτο ήταν το περσινό «διπλό» του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» επί του Ολυμπιακού (1-2), όπου δεν έλειψαν φυσικά τα παρατράγουδα. Όπως η φωτοβολίδα που βρήκε τον Γλύκο στο ζέσταμα, αλλά ο Τρικαλινός δεν είδε τίποτα για να γράψει στο φύλλο αγώνα. Όπως δεν είδε τίποτα και στην εισβολή οπαδών του Ολυμπιακού με τη λήξη...

Το πιο κραυγαλέο, βέβαια, ήταν η ακύρωση πεντακάθαρου γκολ του Τζανδάρη στις καθυστερήσεις, με τον βοηθό Γεωργαράκο να σηκώνει τη σημαία και τον Αρετόπουλο να αποδέχεται την υπόδειξη. Τα φάουλ σε εκείνο το ντέρμπι, 21-5 υπέρ των γηπεδούχων.

Ατελείωτα τα φάλτσα…

Μετά το περίφημο Πλατανιάς-Παναθηναϊκός 2-1 τη σεζόν 2012-13, ο Αρετόπουλος έκανε πάνω από ενάμισι χρόνο να οριστεί σε αγώνα του Παναθηναϊκού. Ορίστηκε ξανά τη σεζόν 2014-15 και μαντέψτε σε ποιο ματς: Πάλι σε Πλατανιάς-Παναθηναϊκός, αυτή τη φορά με νικητές του «πράσινους» (2-3)! Όπως ο Βοσκάκης φέτος στην Ξάνθη, έτσι και τότε ο Αρετόπουλος είχε ένα καταπληκτικό ρεκόρ με μόλις ένα(!) φάουλ υπέρ του Παναθηναϊκού!

Εξάλλου, πέρυσι στον αγώνα των πλέι οφ, Παναθηναϊκός-Ατρόμητος 2-0, ακύρωσε εσφαλμένα κανονικό γκολ των «πρασίνων». Την ίδια χρονιά, στο ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός 0-0, είχε διακόψει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση λόγω ομίχλης το παιχνίδι (που ολοκληρώθηκε την επομένη) ενώ ήταν πασιφανές και στον πιο αδαή ότι δεν θα έπρεπε να το ξεκινήσει καθόλου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2011, ο Αρετόπουλος ήταν 4ος διαιτητής στο επεισοδιακό ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό (το ντέρμπι του Καλόπουλου) και οι «πράσινοι» του χρέωναν ότι δεν είχε γράψει στο φύλλο αγώνα τα όσα είχαν συμβεί με το σφύριγμα της λήξης.

Είπαν γι’ αυτόν…

Διαιτητή χωρίς προσωπικότητα», τον είχε αποκαλέσει στις 4/12/2011 ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Λάζλο Μπόλονι μετά την ισοπαλία 2-2 στα Γιάννενα με τον τοπικό ΠΑΣ.

Χειρούργο», τον είχε χαρακτηρίσει στις 13/4/2014 ο ιδιοκτήτης της Νίκης Βόλου, Ανδρέας Πάτσης μετά την επεισοδιακή νίκη επί του Ολυμπιακού Βόλου με 1-0 για τα πλέι οφ της Football League.

50% επιτυχία ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός!

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός δεν φέρνουν και τα καλύτερα αποτελέσματα όποτε έχει βρεθεί στο δρόμο τους ο Αρετόπουλος. Ο «δικέφαλος του Βορρά» έχει νικήσει τα 5 από τα 10 συνολικά ματς που έχει σφυρίξει ο Τρικαλινός ρέφερι, ενώ οι «πράσινοι» έχουν… ισορροπία, με 3 νίκες, 3 ήττες και 1 ισοπαλία σε 7 αγώνες.

Συνολικά, ο Αρετόπουλος έχει διευθύνει 66 αγώνες της Super League από τη σεζόν 2010-11 που βρίσκεται στους πίνακες. Φέτος έχει σφυρίξει σε δύο ματς: Ατρόμητος-Λεβαδειακός 1-0 (1η αγ.) και Βέροια-ΑΕΚ 1-2 (5η αγ.).

Το επάγγελμά του, πέραν της διαιτησίας, είναι τεχνικός πληροφορικής στο αρχηγείο τακτικής αεροπορίας (ΑΤΑ) στην Λάρισα.

Αναλυτικά οι αριθμοί του με τους δύο αντιπάλους:

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΕΤΟΠΟΥΛΟ:

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2

Ατρόμητος-ΠΑΟΚ 4-0

Βέροια-ΠΑΟΚ 1-2

ΠΑΟΚ-ΟΦΗ 5-0

ΠΑΟΚ-Πλατανιάς 2-0

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0

Αστέρας Τρ.-ΠΑΟΚ 1-0

ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ 2-2

Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 0-4

Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 2-1

ΣΥΝΟΛΟ (σε 10 αγώνες): 5 νίκες, 2 ισοπαλίες, 3 ήττες, 18-11 τέρματα

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΕΤΟΠΟΥΛΟ:

Πλατανιάς-Παναθηναϊκός 2-3

ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός 0-0

Βέροια-Παναθηναϊκός 1-0

Παναθηναϊκός-Ατρόμητος 2-0 (πλέι οφ)

Πανθρακικός-Παναθηναϊκός 1-0

Πλατανιάς-Παναθηναϊκός 2-1

Παναθηναϊκός-Ξάνθη 3-0

ΣΥΝΟΛΟ (σε 7 αγώνες): 3 νίκες, 1 ισοπαλία, 3 ήττες, 9-6 τέρματα

Αρετόπουλος: Ένα όνομα… δεκάδες «ομορφιές»!