MENU

Ήταν οι μεγαλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού! Παίκτες ικανοί να αλλάξουν τις ισορροπίες. Παίκτες που μονοπωλούν τα... φλας και «αναγκάζουν» συμπαίκτες και αντιπάλους να τους κοιτάξουν με δέος! Ο Μπερμπάτοφ και ο Καμπιάσο δίνουν άλλη αίγλη στην... φτωχή Super League και εν όψει του ντέρμπι της Τούμπας το SDNA τους βάζει στο μικροσκόπιο! Το χρονικό των μεταγραφών τους, το κόστος τους, η παρουσία τους με τις νέες ομάδες τους, οι δηλώσεις των... άλλων για την αξία τους και η ζωή εκτός γηπέδων! Όλα στο πιάτο σας...

Τα... όνειρα που έγιναν πραγματικότητα

Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 2 Σεπτεμβρίου όταν το sdna.gr αποκάλυπτε (αποκλειστικά) τη «βόμβα μεγατόνων» που πυροδότησε ο «δικέφαλος του βορρά». Σίγουρα κάποιοι (αν όχι οι περισσότεροι) οπαδοί του ΠΑΟΚ θα θυμούνται ακόμα τον ενθουσιασμό (sic) που ένιωσαν όταν διάβαζαν ότι ο Βούλγαρος σταρ πιάνει Τούμπα! Ήταν σαν όνειρο. Σαν ψέμα. Το «κυνήγι» πολλών ετών είχε, πλέον, φαρδιά πλατιά την υπογραφή της επιτυχίας. Ο πρώην άσος της Γιουνάιτεντ, της Τότεναμ, της Μονακό ήταν πια κάτοικος Θεσσαλονίκης. Η μεταγραφή του ήρθε, μάλιστα, μετά από ένα... κύμα γκρίνιας των οπαδών της ομάδας για τη μη απόκτηση άλλου επιθετικού. Οι... φύλακες του ΠΑΟΚ, όμως, είχαν γνώση!

Ο Εστεμπάν Καμπιάσο βρήκε το «λιμάνι» του στις αρχές Αυγούστου. Ήταν το μεγάλο «μπαμ» του Ολυμπιακού, ο οποίος στις 7/8 ανακοίνωσε την απόκτησή του. Ο Αργεντινός μέσος... ανάγκασε περισσότερους από 1.000 «τρελαμένους» οπαδούς του να τον περιμένουν στα γραφεία της ΠΑΕ, γνώρισε την αποθέωση και με το... καλημέρα είδε τον ρόλο του ηγέτη να «φορτώνεται» στην πλάτη του. Δικαιολογημένα, βέβαια.

«Δώρα» των αφεντικών οι «βόμβες»

Για να έρθουν στην Ελλάδα παίκτες του επιπέδου του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και του Εστεμπάν Καμπιάσο χρειάζονται χρήματα! Πολλά χρήματα! Πάρα πολλά χρήματα! Τόσα που θα τους κάνουν να αφήσουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις δεύτερες σκέψεις. Σκέψεις που αφορούν, κυρίως, το (χιλιοτραυματισμένο) status του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και, σύμφωνοι, ο Ολυμπιακός έχει το δέλεαρ της συμμετοχής στο Champions League, αλλά το σεντόνι δεν αρκεί. Χρειάζεται να μπει και το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Κοινή συνισταμένη στις δύο (σούπερ) μεταγραφές ήταν η επιθυμία των διοικήσεων των δύο ομάδων να κάνουν το «μπαμ». Να το ξεκαθαρίσουμε: φυσικά και ο Τούντορ θα ήθελε να έχει τον Βούλγαρο επιθετικό στην ομάδα του, αλλά δεν θα μπορούσε να ζητήσει την απόκτησή του, αν δεν έβρισκε πρόσφορο έδαφος στα ανώτερα στελέχη. Κανείς προπονητής ελληνικής ομάδας δεν μπορεί να ζητάει μεταγραφές από το... κορυφαίο ράφι, διότι τα οικονομικά μεγέθη (της Ελλάδας και του εξωτερικού) έχουν τεράστια διαφορά.

Ο Μπερμπάτοφ ήταν η «καψούρα» της οικογένειας Σαββίδη. Και του Ιβάν και των γιων. Ήθελαν να τον δουν με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Επιχείρησαν και άλλες φορές το κόλπο – γκρόσο. Δεν τους βγήκε. Και δέχθηκαν επιθέσεις... ειρωνείας! Ο επιμένων νικά, όμως. Και με περισσότερα από 2 εκ. ευρώ ετησίως ο Μπερμπάτοφ πήρε την πολυτελή Bentley και ήρθε στη Θεσσαλονίκη αφήνοντας... άθικτο το «Μακεδονία».

Ο Μάρκο Σίλβα βρέθηκε στην (ευχάριστη) θέση να ακούει τη διοίκηση του Ολυμπιακού να του θέτει προς συζήτηση το όνομα του Καμπιάσο! Εννοείται πως θα «σκότωναν» άλλοι προπονητές της Super League για να κάνουν ανάλογη... κουβέντα με τους εργοδότες τους! Τα σενάρια (που κυκλοφόρησαν τότε) είναι ότι ο Πορτογάλος διατηρούσε επιφυλάξεις για την ηλικία του και τις μετέφερε στη διοίκηση, αλλά δεν ίσχυαν. Ο Πορτογάλος είπε αμέσως το «ναι», ο Ολυμπιακός προχώρησε την υπόθεση και με συμβόλαιο αξίας 2 εκ. ευρώ τον έπεισε να έρθει στην Ελλάδα ολοκληρώνοντας μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του.

Τα... μισάωρα του (αήττητου) Μπερμπάτοφ...

Πέντε εμφανίσεις «μετράει» ως τώρα ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ: τρεις στο πλαίσιο της Super League (ισάριθμες νίκες) και δύο για το Europa League (ισάριθμες ισοπαλίες). Μόνο με την Ντόρτμουντ ξεκίνησε βασικός, στα προηγούμενα παιχνίδια ήρθε από τον πάγκο (σε όλα στο 59’) και έκανε τη διαφορά στα «δύσκολα». Στην πρεμιέρα του με τη Βέροια ο ΠΑΟΚ είχε ήδη «καθαρίσει», αλλά απέναντι σε ΑΕΚ και Ατρόμητο μέτρησε πολύ η παρουσία του. Με την «Ένωση» μπήκε με το σκορ στο 0-1, τελικό αποτέλεσμα 2-1 με την άμυνα της ΑΕΚ να τον «νιώθει» αρκετά. Με τον Ατρόμητο ισοφάρισε σε 1-1 και «χρεώνεται» την ασίστ στο δεύτερο γκολ του «δικεφάλου». Δεν είναι ακόμα στο 100% ο Βούλγαρος. Είναι ξεκάθαρο. Και μόνο η παρουσία του, όμως, ανεβάζει επίπεδο τον ΠΑΟΚ. Είναι η δύναμη της αύρας, της προσωπικότητάς του, που «φτιάχνει» και τους συμπαίκτες του. Ο Μπερμπάτοφ δεν θα μαρκάρει σαν σκυλί, δεν θα καταπιεί... χιλιόμετρα, αλλά θα κρατήσει την μπάλα, θα πάρει πάνω του αμυντικούς για να βρουν χώρους οι άλλοι παίκτες του ΠΑΟΚ και θα βρεθεί στη σωστή θέση για να το «καρφώσει», όπως με τον Ατρόμητο.

... και ο ηγέτης Καμπιάσο

Πέντε εμφανίσεις έχει (και) ο Εστεμπάν Καμπιάσο με τον Ολυμπιακό. Τρεις στη Super League με ισάριθμες νίκες και δύο στο Champions League. Και αν το παιχνίδι με την Μπάγερν Μονάχου θεωρείται... ως μη γενόμενο (πλην Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή άλλη ομάδα να κοιτάξει στα μάτια τους πυραυλοκίνητους Βαυαρούς) απέναντι στην Άρσεναλ ο Αργεντινός δικαιολόγησε κάθε ευρώ που μεταφέρεται στον λογαριασμό του από τους λογαριασμούς του Ολυμπιακού. Ο 35χρονος ήταν εντυπωσιακός δείχνοντας πως πρέπει να λειτουργεί κάθε αμυντικός μέσος. Ηγέτης και... προπονητής μέσα στο γήπεδο. Έκοβε, κάλυπτε, δημιουργούσε. Τα έκανε όλα! Οι Άγγλοι υποκλίθηκαν στην αξία του και τον χαρακτήρισαν παίκτη παγκόσμιας κλάσης. Δεν είχαν άδικο!

Οι καφέδες με τον Άρσεσεν, τα πήγαινε – έλα στη Σόφια και η αναζήτηση κατοικίας

Ο Μπερμπάτοφ έχει το star quality, «γράφει» καλά στην κάμερα και ανέκαθεν ήταν ο... αγαπημένος των δημοσιογράφων (διότι απαντάει σε κάθε ερώτηση, ακόμα και στις πιο προσωπικές), αλλά στη Θεσσαλονίκη έχει επιλέξει ένα προφίλ χαμηλών τόνων, αν και δείχνει να απολαμβάνει κάθε στιγμή. Αποφεύγει την... πολυκοσμία και απολαμβάνει τον καφέ του σε γνωστό café-bar-restaurant, που βρίσκεται δίπλα στο Makedonia Palace και είναι συμφερόντων Σαββίδη. Εκεί «συχνάζει» και ο Φρανκ Άρνεσεν. Το Makedonia Palace παραμένει το «σπίτι» του, δεδομένου ότι η αναζήτηση κατοικίας στο Πανόραμα δεν έχει φέρει καρπούς ακόμα. Σίγουρα, πάντως, απολαμβάνει το γεγονός πως είναι σε απόσταση... αναπνοής από την οικογένειά του και ήδη τρεις φορές έχει κάνει τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Σόφια. Τη μία εξ αυτών για να αλλάξει και αμάξι, αλλά του έμεινε στον δρόμο!

Οι... ατομικές προπονήσεις και η ευγένεια του Καμπιάσο

Ο Εστεμπάν Καμπιάσο θα μπορούσε κάλλιστα να έρθει με «τουπέ» στο «Γ. Καραϊσκάκης». Μιλάμε, άλλωστε, για έναν ποδοσφαιριστή που έχει στην τροπαιοθήκη του 23 major (που θα έλεγαν και στο τένις) τίτλους. Έναν παίκτη που ως πρωταγωνιστής έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση Champions League και πρωταθλημάτων σε Ισπανία, Ιταλία με τη φανέλα της Ρεάλ και της Ίντερ. Ο Αργεντινός, όμως, έχει «σκλαβώσει» άπαντες στο Ρέντη! Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρώτες του ημέρες στο «λιμάνι» ζήτησε να κάνει και επιπλέον (ατομική) προπόνηση για να τεθεί πιο νωρίς στα πλάνα του Σίλβα! Οι ρεπόρτερ που καλύπτουν το ρεπορτάζ των «ερυθρόλευκων» έχουν να λένε για την ευγένειά και την απλότητά του. Ο Ολυμπιακός εκτός από παίκτη... λίρα εκατό βρήκε το ιδανικό παράδειγμα για τους νέους. Τα όσα είπε ο Φορτούνης δεν είναι τυχαία «Μας εμπνέει ο Καμπιάσο».

Άκου τι είπαν (για Μπερμπάτοφ και Καμπιάσο)

Μιλώντας στο sdna.gr ο Κρίστοφ Ντάουμ είπε για τον Μπερμπάτοφ ότι «μπορεί να σκοράρει από κάθε πιθανή θέση». Ο Γερμανός προπονητής δεν ήταν ούτε ο πρώτος προπονητής που... έβγαλε το καπέλο στον Βούλγαρο σταρ, ούτε (θα είναι) ο τελευταίος. Πρώην συμπαίκτες και προπονητές έχουν μιλήσει με εγκωμιαστικά λόγια για τον άσο του ΠΑΟΚ. Ιδού!

Ζερμέιν Τζίνας (παλιός συμπαίκτης του στην Τότεναμ)

«Έχω παίξει με τον Αλαν Σίρερ και σας διαβεβαιώνω ότι ο Ντίμιταρ είναι καλύτερος. Είναι ο καλύτερος επιθετικός που έχω παίξει μαζί του. Οταν βλέπω μερικά του κοντρόλ, μερικές εμπνεύσεις του με την μπάλα, θέλω απλά να σταματήσω για να τον χειροκροτήσω».

Σερ Αλεξ Φέργκιουσον (παλιός προπονητής του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

«Είναι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που τον έχουμε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι οπαδοί θα τον αγαπήσουν».

Ρίο Φέρντιναντ (παλιός συμπαίκτης του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

«Οι οπαδοί βλέπουν ένα διαφορετικό πρόσωπο του Μπερμπάτοφ, αλλά νομίζω ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα».

Λούσιο (παλιός συμπαίκτης του στη Λεβερκούζεν)

«Με το ταλέντο που έχει δεν θα μου έκανε εντύπωση να ανακηρυχθεί ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς! Έχω παίξει με τον Κακά, τον Ροναλντίνιο, τον Σνάιντερ και είναι το ίδιο ταλαντούχος με αυτούς»!

Ρόμπι Φάουλερ (παλιός επιθετικός της Λίβερπουλ)

«Οι παίκτες που έχουν τη δική του επαφή με την μπάλα σπανίζουν και για αυτό θα πρέπει να τους ενθαρρύνεις και όχι να τους κριτικάρεις. Αν του δείξεις εμπιστοσύνη θα έχεις γκολ από αυτόν κάθε Κυριακή».

Και για τον Εστεμπάν Καμπιάσο, βέβαια, οι... ύμνοι περισσεύουν! Όταν, μιλάει, άλλωστε ο Ζοσέ Μουρίνιο οι υπόλοιποι πρέπει να... σωπαίνουν και να ακούν. Και ο Αργεντινός ήταν από τα αγαπημένα παιδιά του Special One, ο οποίος τον έχει χαρακτηρίσει φαινόμενο!

Ζοσέ Μουρίνιο (παλιός προπονητής του στην Ίντερ)

«Στη Λέστερ ο Καμπιάσο; Μαζί του κατέκτησα το τρεμπλ! Σημαίνει πολλά για μένα. Ανήκει στη χρυσή μου ομάδα. Είναι ένα φαινόμενο. Είμαι χαρούμενος για εκείνον. Είναι ένας ανοικτός τύπος, που θέλει να δοκιμάζει νέες εμπειρίες. Είναι φοβερός τύπος. Ηγέτης».

Γιώργος Καραγκούνης (παλιός συμπαίκτης του στην Ίντερ)

««Είναι ένας άριστος επαγγελματίας. Θα δείτε από αυτόν πράγματα ουσίας. Είναι εντός κι εκτός γηπέδου ένας αθλητής-πρότυπο. Εγώ αυτό που είδα στην Ίντερ ήταν πως πρόκειται για έναν παίκτη που παίζει για την ομάδα, όχι για τον εαυτό του. Αν παίξει και στον Ολυμπιακό όπως μέχρι τώρα, δεν θα έχει πρόβλημα να βγάλει την ποιότητά του στα γήπεδα της Super League και όχι μόνο».

Πεπ Γκουαρντιόλα (προπονητής Μπάγερν Μονάχου)

«Ο Καμπιάσο είναι ένας πολύ έμπειρος παίκτης. Από τους καλύτερους μέσους στην Ευρώπη τα δέκα τελευταία χρόνια»

Κλαούντιο Ρανιέρι (παλιός προπονητής του στην Ίντερ)

«Δεν θα είναι εύκολο να βρούμε τον αντικαταστάτη του Ρανιέρι. Είναι γεννημένος πρωταθλητής. Δεν είναι εύκολο να καλύψεις το κενό του»

Φερνάντο Μοριέντες (παλιός συμπαίκτης του στη Ρεάλ Μαδρίτης)

«Παίξαμε δύο χρόνια μαζί και παρά το γεγονός ότι τότε η Ρεάλ ήταν η περίφημη ομάδα των γκαλάκτικος, ήταν η καλύτερη στον κόσμο και ο Εστεμπάν είχε δίκαια μια θέση σε αυτήν. Αυτό δείχνει πολλά για την αξία και την ποιότητά του, καθώς τότε ήταν και αρκετά νέος»

Οι μεταγραφές του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και του Εστεμπάν Καμπιάσο αποτέλεσαν το καλύτερο... δώρο για τον Τύπο! Θυμηθείτε τα θριαμβευτικά πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων για τα «μπαμ» του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού!

Δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ένα αφιέρωμα σε αυτούς τους δύο τεράστιους ποδοσφαιριστές δίχως τη... συνοδεία video!

http://www.youtube.com/embed/ZlIfvO3CGdQ
Μπερμπάτοφ-Καμπιάσο: Ο Πόλεμος των Άστρων