Για κάθε προπονητή, ειδικά του Ολυμπιακού, ο πρώτος μήνας (και κάτι), το κλείσιμο και του Σεπτεμβρίου αποτελεί μια δύσκολη περίοδο. Πόσο δε μάλιστα όταν μιλάμε για μια νέα ομάδα, με αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της που οφείλει να παρουσιαστεί έτοιμοι τόσο για το πρωτάθλημα όσο κυρίως για το Τσάμπιονς Λιγκ όπου δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου.
Για κάθε προπονητή, ειδικά του Ολυμπιακού, όσο μεγαλύτερο είναι το ρόστερ που έχει στα χέρια του τόσο πιο δύσκολη γίνεται (θεωρητικά) το έργο του. Από την μια οφείλει να επιλέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται το καλύτερο δυνατό σχήμα και από την άλλη ξέρει πως δεν είναι και ευχάριστο όταν υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που δεν αγωνίζονται.
Για όλα τα παραπάνω ο Μάρκο Σίλβα, συμπληρώνοντας τον πρώτο μήνα (και κάτι) στα επίσημα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, έχει καταφέρει να τα φέρει εις πέρας με απολύτη επιτυχία. Και αυτό είναι ένα πρώτο μπόνους που του πιστώνεται. Πόσο μάλιστα όταν σε αυτά τα πρώτα εφτά επίσημα ματς μετράει 6 νίκες, έχει το απόλυτο στο πρωτάθλημα και έχει κάνει ένα ιστορικό και μάγκικο διπλό στο «Έμιρειτς» επί της Αρσεναλ!
Και η μοναδική ήττα έχει έρθει από την Μπάγερν με την οποία παρέμενε στη διεκδίκηση του αποτελέσματος μέχρι το 88΄! Σαφέστατα το λες επιτυχημένο ξεκίνημα. Βεβαίως στο ποδόσφαιρο τα συναισθήματα εναλλάσονται, το ίδιο και οι καταστάσεις. Ο νεαρός Πορτογάλος τεχνικός όμως έχει καταφέρει έως τώρα να κρατάει δυνατά το «τιμόνι» μιας τόσο δύσκολης και απαιτητικής ομάδας όπως ο Ολυμπιακός και να έχει δημιουργήσει τις προσδοκίες και τις προυποθέσεις για ακόμη καλύτερη συνέχεια!
Ο Σίλβα έχει αποδείξει έως τώρα πως είναι πραγματικός προπονητής, με ολη την σημασία της λέξης. Δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές στα καλά ούτε βεβαίως στα άσχημα. Ο Πορτογάλος ξέχωρα από δουλευταράς και με σωστή κατάρτιση επάνω στο αντικείμενο του δείχνει και άνθρωπος που ξέρει να αντιμετωπίζει σωστά τις επιτυχίες. Αυτά που είπε μετά από το επικό διπλό στο Λονδίνο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η γενικότερη συμπεριφορά του στα αποδυτήρια, ο τρόπος που προσεγγίζει τους παίκτες αλλά και η μέχρι τώρα εκμετάλλευση του ρόστερ του.
Και για τον Μάρκο Σίλβα είναι «ευλογία» το ρόστερ που έχει στα χέρια του στον Ολυμπιακό. Ένα πραγματικά πανίσχυρο ρόστερ για τα ελληνικά δεδομένα. Το τι θα πετύχει εν τέλει ο Σίλβα και οι παίκτες του θα το μάθουμε στην πορεία. Αυτό που βλέπουμε βεβαίως είναι η συνεχόμενη ανοδική πορεία της ομάδας μέσα από την άριστη διαχείριση που κάνει μέχρι τώρα ο Μάρκο Σίλβα. Έχει την πολυτέλεια άλλωστε να επιλέγει από πολλούς ποιοτικούς παίκτες και ένα δυνατό ρόστερ που φρόντισε το καλοκαίρι να δημιουργήσει με την αμέριστη συμπαράσταση της διοίκησης.
Ένα ρόστερ που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ελληνική ομάδα, με το απίστευτο βάθος του και την δυναμική που μπορεί να προσφέρει και για τα ευρωπαικά παιχνίδια στον Ολυμπιακό. Και μια πρώτη τρανή απόδειξη ήρθε στο Λονδίνο.
Έχοντας φτάσει στα 7 πρώτα επίσημα ματς, πέντε για το πρωτάθλημα και δύο για το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μάρκο Σίλβα έχει ήδη χρησιμοποιήσει 24 ποδοσφαιριστές! Εντυπωσιακός αριθμός για τόσο νωρίς. Και συν τοις άλλοις έχει άλλους 9 να περιμένουν την ευκαιρία, παίκτες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα μπορούσαν κάλλιστα να αγωνίζονται σε οποιαδήποτε άλλη ανταγωνιστική ομάδα στην Ελλάδα!
Όταν τελείωσαν οι μεταγραφές του καλοκαιριού είχαμε γράψει πως η διοίκηση είχε κάνει το καθήκον της. Είχε «πέσει» επάνω στα περσινά λάθη και είχε κάνει το καλύτερο για να τα διορθώσει. Προσθέτοντας πως πλέον η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του Σίλβα. Και ο Πορτογάλος στο πρώτο δείγμα γραφής του παίρνει άριστα!
Δεν έχει κάνει κάτι... μαγικό! Δεν χρειάζεται να «βγάλει λαγούς από το καπέλο» του, ούτε να αλλάξει τα δεδομένα του ποδοσφαίρου. Δεν είναι αναγκαίο να κάνει αλχημείες. Αρκεί να επιλέξει σωστά, αρκεί να δει και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το εξαιρετικό ρόστερ που του έχει δοθεί. Αρκεί να αποδειχθεί καλός «καπετάνιος». Και αυτό κάνει ο Σίλβα. Με μεγάλη επιτυχία. Έχοντας την πολυτέλεια να διαθέτει στο ρόστερ του και παίκτες που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον Ολυμπιακό, τους «παλιούς» δηλαδή, τον βασικό κορμό που έμεινε και μπορεί να δώσει άμεσα λύσεις. Έχοντας παίκτες που μπορεί την περσινή σεζόν να μην έδειξαν πολλά ή να μην πήραν τις ευκαιρίες που τους αναλογούσαν αλλά φρόντισε και φροντίζει να τους αναδεικνύει πιστεύοντας στις δυνατότητες τους. Έχοντας παίκτες που ήρθαν το φετινό καλοκαίρι και είτε ήταν προσωπικές του εισηγήσεις, «δικοί» του παίκτες, είτε έδωσε την συγκατάθεση του για να έρθουν.
Το «μείγμα» του νέου Ολυμπιακού μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί «εκρηκτικό» στα χέρια ενός προπονητή που χρειάζεται απλά να κάνει σωστά την δουλειά του. Τίποτα.εξωπραγματικό ή μαγικό. Και ο Σίλβα το κάνει.
Όπως το έκανε και στο «Έμιρειτς». Έπεσε πάνω στα προβλήματα του αντίπαλου, διάβασε σωστά το παιχνίδι της Άρσεναλ, πίστεψε στην ομάδα του, πίστεψε στην δυναμική που του δίνει το ρόστερ του, έπαιξε με το πλάνο που ακολουθεί και στην Ελλάδα, πήγε στο Λονδίνο για να «χτυπήσει» το παιχνίδι, και όχι να το «κλέψει» και το πήρε, δικαία, καθαρά και ποδοσφαιρικά!
Πάμε όμως να δούμε και το ρόστερ για να αποδείξουμε πόσο τυχερός είναι και ο ίδιος ο Μάρκο Σίλβα.
Η σιγουριά στα γκολποστ
Η παραμονή του Ρομπέρτο για τρίτη χρονιά στον Ολυμπιακό του προσφέρει την δυνατότητα να διαθέτει έναν τερματοφύλακα με σπουδαία εμπειρία στην διοργάνωση, ικανότατο για το καλύτερο και εγγυητή κάτω από τα γκολποστ. Έναν τερματοφύλακα που μπορεί να προσπεράσει την άσχημη στιγμή, όπως το πρώτο γκολ που δέχθηκε στο «Εμιρειτς» και να φωνάξει «παρών» στα δύσκολα. Πίσω από τον Ρομπέρτο, έχει τον πλέον ταλαντούχο Έλληνα τερματοφύλακα, τον Καπίνο, που περιμένει στωικά την ευκαιρία του έχοντας μόνο να κερδίσει από την συνύπαρξη του με τον Ισπανό. Ο Καπίνο που λίγα χρόνια πριν ήταν ο βασικός του Παναθηναϊκού.
Οι λύσεις στα στόπερ
Πολύς λόγος έχει γίνει για τα στόπερ του Ολυμπιακού. Στην ουσία όμως, στο χορτάρι δηλαδή, το πρόσημο είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Ο Ντα Κόστα ήρθε και μπήκε κατευθείαν στην ενδεκάδα. Και η εικόνα του είναι θετικότατη. Ο Σιόβας μπορεί να αμφισβητείται μετά τον τραυματισμό του, όμως η πορεία του είναι ξεκάθαρα ανοδική με τελευταίο τρανό παράδειγμα την εξαιρετική του παρουσία στο «Εμιρειτς». Ο Μποτία αν και ξεκίνησε με γκέλα στην Ξάνθη έχει κάνει δύο πολύ καλά παιχνίδια ως βασικός. Τέταρτη επιλογή αυτή την στιγμή ο νεαρός Βούρος που έκανε ντεμπούτο φέτος στο Λονδίνο μπαίνοντας ως αλλαγή στο φινάλε. Συνειδητά ο Σίλβα έχει επιλέξει τον νεαρό άσο γιατί τον πιστεύει. Δεν ήταν απλά μια επιλογή ανάγκης, όπως για παράδειγμα πριν δύο χρόνια ο Μίτσελ είχε βάλει στο «Ολντ Τράφορντ» τον Βέργο στο φινάλε γιατί απλά δεν είχε άλλο. Πιο πίσω ο Αυλωνίτης που πέρσι είχε κάνει 22 συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα. Και προσέξτε, ακόμη δεν έχει μπει στο «παιχνίδι» και ο Γούτας! Έκτη επιλογή για τα στόπερ με έναν Έλληνα κεντρικό αμυντικό που είναι ικανός για το καλύτερο! Έναν κεντρικό αμυντικό που πολύ θα ήθελαν όλοι οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού και μόνο έκπληξη δεν θα είναι αν τον δούμε το επόμενο διάστημα ακόμη και στο βασικό σχήμα της ομάδας.
Τα μπακ και ο «μπαλαντέρ» Σαλίνο
Στα άκρα της άμυνας οι Ελαμπντελαουί, Μαζουάκου και Σαλίνο αποτελούν τις επιλογές του Πορτογάλου τεχνικού. Ο Ομαρ παίκτης που ξεχωρίζει για τις ικανότητες του ο Σίλβα και που μπορεί να προσφέρει, όπως το κάνει τα μέγιστα στην ομάδα. Ο Σαλίνο βεβαίως είναι ο «μπαλαντέρ» του Πορτογάλου όπως απέδειξε τόσο με την Μπάγερν παίζοντας στον άξονα οσο και στο Λονδίνο με το συγκλονιστικό παιχνίδι που έκανε παίζοντας αριστερό μπακ. Ο Μαζουάκου μπορεί να μην έχει δείξει ακόμη αυτά που μπορεί να κάνει όμως είναι ξεκάθαρο πως έχει πάρει το μήνυμα και πως αν θέλει να επιστρέψει στον «αφρό» θα αντιδράσει άμεσα.
Η πολυτέλεια του Καμπιάσο
Βλέποντας τον Καμπιάσο να παίζει στα ματς με την Μπάγερν και την Αρσεναλ κατανοείς και την σπουδαία κίνηση του Ολυμπιακού να φέρει τον Αργεντινό παικταρά στο μεγάλο λιμάνι. Για αυτά τα ματς ήρθε ο Καμπιάσο στον Πειραιά. Παίκτης που μπορεί να παίξει μόνο με τη τεράστια κλάση του και την μεγάλη του εμπειρία και να δώσει ώθηση σε μια νευραλγική θέση στην ομάδα. Μπορεί να είναι 35 χρονών όμως οι δυνάμεις του είναι αστείρευτες. Είναι πολυτέλεια για όλους στον Ολυμπιακό, πόσο δε μάλιστα για τον Σίλβα, να έχει στη διάθεση του έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή. Όχι μόνο λόγω των ποδοσφαιρικών ικανοτήτων του αλλά και την συνολική νοοτροπία του. Διαβάστε τις δηλώσεις του μετά το διπλό επί της Αρσεναλ και θα καταλάβεται.
Λύσεις για όλα τα πλάνα
Εκτός από τον Καμπιάσο ο Ολυμπιακός διαθέτει πλειάδα παικτών για τον άξονα. Ο Μιλιβόγεβιτς που λόγω τιμωρίας δεν έπαιξε στα δύο πρωτα ματς, ο Κασάμι που από την στιγμή που έμεινε στην ομάδα και κατάλαβε πως πρέπει να κερδίσει ξανά την καριέρα του εκμεταλλευόμενος τα σπουδαία ποδοσφαιρικά του προσόντα, ο Μπουχαλάκης που είναι το «πουλέν» του Σίλβα και θέλει να τον αναδείξει αλλά ο τραυματισμός τον άφησε πίσω, ο Μανιάτης που έχει αποδείξει την αξία του και είναι κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό και σε λίγο θα επιστρέψει για τα καλά. Και ακόμη υπάρχουν ο Τζανδάρης που τέτοια εποχή πέρσι έπαιζε βασικός στον ΠΑΟΚ αλλά και ο νεαρός Ζντιέλαρ που έδειξε στην προετοιμασία πως έχει δυνατότητες.
«Γεμάτος» στα άκρα
Πέρσι αποτέλεσε το βασικό πρόβλημα επιθετικά για τον Ολυμπιακό. Η απουσία ουσιαστικών λύσεων στα άκρα. Φέτος ο παίκτης που εντυπωσιάζει είναι εκτός λίστας Τσάμπιονς Λιγκ! Ο λόγος για τον Τζίμι Ντουρμάζ που είναι «άλλος» παίκτης και αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» των Πειραιωτών στο πρωτάθλημα. Ο Σίλβα φρόντισε να φέρει στον Πειραιά τρεις παίκτες που γνωρίζει πολύ καλά με τον Πάρντο να κάνει «σεφτέ» στο «Εμιρειτς» δίνοντας και την ασίστ στο 2-3, τον Σεμπά να παίρνει δύο σερί ματς βασικός και να είναι το «κρυφό όπλο» του Σίλβα στο Λονδίνο και τον Ερνάνι που πιστεύει τόσο πολύ ο Πορτογάλος να μην έχει δει ακόμη βασική ενδεκάδα! Προφανώς γιατί ο Σίλβα κρίνει ότι ακόμη δεν είναι έτοιμος. Έτοιμος για να ξεπεράσει τους άλλους συμπαίκτες του, κάτι που αποδυκνείει και το βάθος που έχει η ομάδα και στα άκρα της επίθεσης. Ακόμη περιμένει την ευκαιρία ο Γιαννιώτας που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει θέση βασικού σε κάποια από τις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος ενώ μην ξεχνάμε πως στο ρόστερ βρίσκεται και ο Μπεν που σε λίγο θα αρχίσει προπονήσεις μετά τον σοβαρό του τραυματισμό στο φινάλε της περσινής σεζόν!
Πανίσχυρος μεσοεπιθετικά με Φορτούνη και Τσόρι
Ένας από τους παίκτες που με το.καλημέρα ο Σίλβα θέλησε να αναδείξει ήταν ο Φορτούνης. Και αυτό ήρθε εύκολα χάρις στο ταλέντο του Έλληνα μεσοεπιθετικού που στο Λονδίνο απέδειξε πως είναι έτοιμος για τον ρόλο του ηγέτη στους «ερυθρολευκους». Ο Φορτούνης γράφει ήδη ιστορία στον Ολυμπιακό και ακόμη ήμαστε στην αρχή. Δίπλα του ο σπουδαίος Τσόρι Ντομίνγκεζ που με δύο ενέργειες του μπορεί να κάνει την διαφορά. Πολύτιμη μονάδα στα χέρια του Πορτογάλου τεχνικού. Από πίσω ο έμπειρος Φουστέρ αλλά και ο νεαρός Κολοβός που κόντρα στα Γιάννενα πήρε το βάπτισμα του πυρός. Παίκτης που έχει τις δυνατότητες να βοηθήσει παίρνοντας ευκαιρίες.
Δίδυμο «φωτιά» στην επίθεση
Ιντέγε Μπράουν και Αλφρεντ Φινμπόγκασον προσφέρουν στον Σίλβα την δυνατότητα να έχει στη διάθεση του δύο επιθετικούς που έχουν το γκολ και διαθέτουν και την εμπειρία για να σταθούν στα δύσκολα. Μπορεί το πρώτο γκολ επιθετικού σε αυτά τα πρώτα 7 επίσημα ματς να ήρθε στο Λονδίνο από τον Ισλανδό («χρυσό» καθώς ήταν το νικητήριο) όμως τόσο ο Νιγηριανός όσο και ο «Φίνμπο» έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήρια τους στην καριέρα τους και είναι δεδομένο πως έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν πολλά και με τα ερυθρόλευκα. Και οι δύο άλλωστε «διψάνε» για να μπορέσουν μέσω του Ολυμπιακού να επιστρέψουν δυναμικά μετά την περσινή σεζόν που δεν πήγαν τα πράγματα όπως τα ήθελαν. Πίσω τους υπάρχει βεβαίως και ο Πουλίδο που ακόμη δεν έχει πάρει την ευκαιρία μια και χρειαζεται χρόνο για να έρθει στην κατάσταση που ήταν.
Οι 24 «ερυθρόλευκοι» που έχουν παίξει στα 7 πρώτα ματς
Παίκτης/Συμμετοχές/Βασικός/ Λεπτά Συμμετοχών
Ρομπέρτο/7/7/630
Μποτία/3/2/231
Ντα Κόστα/5/5/399
Ελαμπντελαουί/6/6/540
Σιόβας/7/7/630
Μαζουάκου/5/5/450
Βούρος/1/-/4
Σαλίνο/4/4/360
Μιλιβόγεβιτς/5/5/450
Μπουχαλάκης/1/1/90
Κασάμι/4/3/291
Φουστέρ/1/-/10
Κολοβός/1/-/23
Καμπιάσο/5/5/372
Φορτούνης/7/5/461
Φινμπόγκασον/3/1/146
Ντομίνγκεζ/3/2/159
Ντουρμάζ/5/5/406
Ερνάνι/5/-/122
Πάρντο/6/6/455
Σεμπά/5/2/196
Ιντέγε/5/5/373
Χάρα/2/1/111 ***
Ντοσεβί/2/-/22 ***
*** Δεν βρίσκονται πλέον στο ρόστερ της ομάδας φεύγοντας την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου
* Δεν έχουν αγωνιστεί ακόμη οι: Καπίνο, Μανιάτης, Αυλωνίτης, Γούτας, Μπεν, Τζανδάρης, Ζντιέλαρ, Πουλίδο, Γιαννιώτας.
- Likes0
- Dislikes0