MENU

Οι διαιτητές είναι κατά βάση ονειροπόλοι άνθρωποι… Ξεκινάνε με τη φιλοδοξία να υπηρετήσουν το ποδόσφαιρο, ακολουθώντας μια διαφορετική πορεία από εκεί που κάποτε φανταζόντουσαν κλωτσώντας και οι ίδιοι τη μπάλα. Καταλήγουν, συνήθως, σε μια πορεία που δεν είχαν σκεφτεί ότι υπάρχει, όμως αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία, όχι απαραίτητα άσχετη με την περίπτωσή μας. Ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος μνημονεύεται για την περυσινή διακοπή στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός… Για το χέρι του Πέτριτς που σταμάτησε το τετ-α-τετ του Ατζαγκούν στο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Για την μεροληπτική αποβολή του Στοχ στον ημιτελικό Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ.

Μνημονεύεται για πολλά, αλλά όχι για εκείνο που ονειρευόταν: Να παίξει μπάλα… «Πάντοτε η μπάλα ήταν η μεγάλη μου αγάπη. Από μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο σε τοπικό επίπεδο στον Εθνικό Ελληνορώσων μέχρι το 2000, όπου είχα έναν σοβαρό τραυματισμό και αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την ενεργό δράση», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του και περιγράφει πως αποφάσισε να μπει στο χώρο της διαιτησίας. «Με αυτό το άθλημα η σχέση μου ήταν ερωτική και ποτέ δεν ήθελα να βρεθώ εκτός γηπέδων. Τότε, με την παρότρυνση του πατέρα μου και την στήριξη του Γιώργου Παππά, πείσθηκα να δοκιμάσω την τύχη μου στην διαιτησία, μία διαφορετική και ίσως πιο δύσκολη σκοπιά του ποδοσφαίρου. Έτσι, λοιπόν, γνωρίζοντας καλά την ψυχολογία του ποδοσφαιριστή και θεωρώντας τό προσωπικό πλεονέκτημα, αποφάσισα κατά την διάρκεια της αποθεραπείας μου από τον σοβαρό τραυματισμό να παρακολουθήσω την σχολή διαιτησίας, την οποία και έβγαλα το 2001, σε ηλικία 18 ετών».

Οι Εθνικές κατηγορίες τον υποδέχτηκαν το 2004. Ο Καλογερόπουλος δεν πτοήθηκε από το… bullying που δέχονται οι νεαροί διαιτητές στα ερασιτεχνικά γήπεδα και βλέποντας τις δυνατότητές του, άρχισε να σκέφτεται το υψηλότερο επίπεδο. Στη Γ’ Εθνική σφυρίζει για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2004 και στην Β’ τον Απρίλιο του 2006. Θα μείνει σε εκείνες τις κατηγορίες σχεδόν έξι χρόνια, με εξαίρεση την αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Ξάνθη τον Φεβρουάριο του 2009, όταν μπήκε αλλαγή στο ημίχρονο στη θέση του Μιχάλη Κουκουλάκη. «Μου είπε ότι είχε πρόβλημα να συνεχίσει το παιχνίδι, με ρώτησε αν είμαι έτοιμος και αμέσως χωρίς να το συνειδητοποιήσω, ώστε να καταβληθώ από άγχος είπα πάμε να το χαρούμε και μπήκα μέσα κι έπαιξα».

Στη Super League προβιβάστηκε τη σεζόν 2011-12. Λίγους μήνες πριν τον ακουμπήσει το μαγικό ραβδάκι της ΚΕΔ, έχει προλάβει να ζήσει και την πιο αξιομνημόνευτη εμπειρία της ζωής του, απλά και μόνο με το να βρίσκεται στο Στάδιο Καραϊσκάκη σε μια ιδιαίτερη μέρα.

«Κορυφαία στιγμή αποτελεί ο φιλικός αγώνας ενάντια στη φτώχεια που είχε διοργανωθεί στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Είχα την τιμή να λάβω μέρος ως τέταρτος διαιτητής και την μεγάλη ευκαιρία να βρεθώ στο πλάι ενός μεγάλου διεθνή διαιτητή του Μάσιμο Μπουσάκα, αλλά και να γνωρίσω κάποια ιερά τέρατα του ποδοσφαίρου, όπως ο Ζιντάν και ο Ρονάλντο», θα πει πριν μερικά χρόνια και πριν γνωρίσει τα… πραγματικά τέρατα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Άμεση δράση!

Ο Χάρης Καλογερόπουλος δεν έχει λόγο να φοβάται από φασαρίες και από έδρες. Παρότι πτυχιούχος στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, έγινε αστυνομικός, ακολουθώντας την καριέρα αμφότερων των γονέων του. Παντρεύτηκε, μάλιστα, και το προηγούμενο καλοκαίρι συνάδελφό του αστυνομικό, με την ομάδα «Ζ» να πηγαίνει τη νύφη στην εκκλησία. «Η φύση του επαγγέλματός μου και η άμεση, καθημερινή επαφή με πολίτες όπου στόχος είναι η ανιδιοτέλεια, η αντικειμενικότητα και η απονομή δικαιοσύνης, αποτελούν για μένα μεγάλο σχολείο σε όλους τους τομείς της ζωής μου και ιδιαίτερα στην διαιτησία, όπου με βοηθούν να αποφεύγω κακοτοπιές», σχολιάζει και η χειρότερη στιγμή του ήταν όταν οι κακοτοπιές ήρθαν και τον βρήκαν.

Το 2011 ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που κατηγορήθηκαν στο πρώτο σκάνδαλο με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, καθώς το όνομά του χρησιμοποιήθηκε από προέδρους ομάδων. Κατηγορήθηκε με τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας, για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, παράνομο στοίχημα, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατά περίπτωση και χρειάστηκε να περιμένει τρεις μήνες, πριν έρθει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Ανδρέας Φάκος να εκδώσει διάταξη στην οποία ανέφερε ότι δεν συντρέχει λόγος δίωξής του. Ο Χάρης Καλογερόπουλος ήταν αθώος και έτοιμος να ξεκινήσει την πορεία του στη Super League.

Το επίσημο ντεμπούτο του έγινε στην αναμέτρηση Αστέρα Τρίπολης-Ξάνθη στις 22 Οκτωβρίου του 2011 και το πρώτο σπουδαίο, καταγεγραμμένο λάθος ήρθε ένα χρόνο μετά στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Άρη. «Εκεί που νομίζεις ότι όλα έχουν πάει καλά η τηλεόραση σε εκθέτει. Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος. Σε μια δύσκολη φάση να έχεις πάρει μια απόφαση που αμφισβητείται και η κάμερα να σε δικαιώνει. Οποιουδήποτε είδους τεχνική υποστήριξη είναι δίκοπο μαχαίρι», είναι η τοποθέτησή του για τον τρόπο που προσεγγίζονται οι διαιτησίες στη Super League, όμως η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές το μαχαίρι τον έχει κόψει.

Μάτωσε στον προαναφερθέντα αγώνα στο ΟΑΚΑ που δεν έδωσε καθαρό πέναλτι κι έδωσε ένα που δεν υπήρχε. Μάτωσε τον Δεκέμβριο του 2013 που σφύριξε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο ματς με τον Αστέρα σε απίστευτη βουτιά του Βάις. Μάτωσε στον ημιτελικό Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ το 2014 με τον κάκιστο πειθαρχικό έλεγχο, που άφησε δικαιολογημένα τους Θεσσαλονικείς να διαμαρτύρονται για τη διαιτησία του. Μάτωσε στο πρώτο του ντέρμπι αιωνίων τον περυσινό Οκτώβριο, όταν οι περισσότερες αποφάσεις του ήταν υπέρ των ερυθρολεύκων, με αποκορύφωμα το χέρι που καταλόγισε στον Μλάντεν Πέτριτς και το οποίο έκοψε το τετ-α-τετ του Ατζαγκούν.

Κάπως έτσι μάλλον άρχισε και η σχέση του με τα… χέρια! Το 100ο παιχνίδι σε όλες τις διοργανώσεις και όλες τις κατηγορίες έμελλε να είναι πέρυσι στο ΟΑΚΑ. Ο ημιτελικός της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στη ρεβάνς του 1-1, το γκολ του Χάρα που προφανώς και ήταν εξαιρετικά δύσκολη φάση (αλλά περισσότερο στήθος από του Πέτριτς δεν το λες) και η διακοπή του αγώνα λόγω της εισόδου των οπαδών της Ένωσης στον αγωνιστικό χώρο.

«Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο γιατί έχει πιάσει πάτο. Όλοι αυτοί οι Καλογερόπουλοι, Ζωγράφοι, Γκιρτζίκηδες κλπ. είναι άκρως επικίνδυνοι», δήλωνε μετά το ματς ο Δημήτρης Μελισσανίδης εκφράζοντας ξεκάθαρα τα παράπονά του για τον 35χρονο άρχοντα της αναμέτρησης, που βρέθηκε στο επίκεντρο και τα προσεχή 24ωρα. Αιτία; Το γεγονός ότι έγραψε στο φύλλο αγώνα για την είσοδο των οπαδών της ΑΕΚ για τους οποίους έκρινε ότι «εισέβαλαν με απειλητικές διαθέσεις προς τους παίκτες του Ολυμπιακού», ωστόσο δεν είχε την παραμικρή αναφορά στις χειρονομίες του Βίτορ Περέιρα προς κόσμο της Ένωσης.

Η Μπάμπης Καλογερόπουλος επιστρέφει φέτος. Αφού έπαιξε τον πρώτο διεθνή του αγώνα – πήρε το σήμα μια μέρα πριν το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού την περυσινή σεζόν – και τον πρώτο… φιλικό (σ.σ. Ολυμπιακός-Πλατανιάς) πάει στο Περιστέρι. Ας βάλει ο Θεός το χέρι του! Γιατί αν το βάλει παίκτης, δεν ξέρουμε αν θα το καταλάβει…

Ο Ζητάς Καλογερόπουλος!